4
PRZECHOWYWANIE ŚWIEŻEJ
ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW
KOMORA CHŁODZIARKI
Korzystać z nadających się do ponownego
przetworzenia pojemników plastikowych,
metalowych, aluminiowych i szklanych
bądź też z folii samoprzylegającej.
Żywność i napoje, które mogą wydzielać
lub przyjmować zapachy, należy zawsze
przechowywać w zamkniętych
pojemnikach lub pod przykryciem.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest
niewielka ilość żywności, zalecamy
skorzystanie z półek nad pojemnikiem na
owoce i warzywa, ponieważ jest to
najzimniejszy obszar w komorze.
Produkty żywnościowe wydzielające duże
ilości gazu etylenowego i produkty wrażliwe
na ten gaz, takie jak owoce, warzywa, w tym
sałaty, należy zawsze umieszczać lub
opakowywać osobno, aby zapobiec skróceniu
terminu ich przydatności do spożycia; na
przykład nie przechowywać pomidorów
razem z owocami kiwi lub kapustą.
Butelki można umieścić w uchwycie, aby się nie
przewracały (występuje w wybranych modelach).
Nie należy przechowywać artykułów
spożywczych zbyt blisko siebie, aby
zapewnić dostateczną cyrkulację powietrza.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Komora zamrażarki jest doskonałym
miejscem do przechowywania mrożonej
żywności, przygotowywania kostek lodu i
zamrażania świeżej żywności.
Maksymalny ciężar żywności, jaką można
zamrozić w ciągu doby, jest przedstawiony
na tabliczce znamionowej (… kg/24 h).
Jeśli w zamrażarce ma być przechowywana
niewielka ilość produktów, zalecamy
umieścić je w środkowej części zamrażarki.
STREFA UMIARKOWANEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania owoców
tropikalnych, puszek, napojów, jajek, sosów,
marynat, masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY Zalecana
do przechowywania serów, mleka, produktów
spożywanych na bieżąco, produktów
delikatesowych, jogurtów, wędlin, deserów
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA (STREFA
NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY) Zalecana do
zamrażania świeżej/ otowanej żywności.
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
SZUFLADY ZAMRAŻARKI
Uwaga: Odcienie szarości kolejnych pozycji
legendy nie odpowiadają kolorom szuad
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ORAZ ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Procedury konserwacji i czyszczenia
oraz rozwiązywanie problemów opisano w
Instrukcji obsługi i konserwacji urządzenia.
Instrukcja obsługi i konserwacji
urządzenia jest dostępna: > w Zakładzie
serwisowym; pod numerem telefonu
zamieszczonym w karcie gwarancyjnej.>
do pobrania ze strony internetowej
Whirlpool http://docs.whirlpool.eu
KONTAKT Z PUNKTEM SERWISOWYM
Kontaktując się z Zakładem serwisowym, należy podać oba numery
znajdujące się na naklejce serwisowej. http://www.whirlpool.com
Informacje techniczne podano na tabliczce
znamionowej wewnątrz urządzenia.
Whirlpool® Registered trademark/TM Trademark of Whirlpool group of companies -
© Copyright Whirlpool Europe s.r.l. 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone – http://www.whirlpool.eu
Legenda
400010773197