234
6 Wybrać jedną z następujących opcji:
gotowanie ręczne
program do dań jednogarnkowych
program do sosów/zup
program do gotowania na parze
Uwaga: po naciśnięciu przycisku ustawionego
wcześniej programu urządzenie wyda sygnał
dźwiękowy, a nad wybranym przyciskiem zaświeci
się belka wskaźnika.
Tryb czuwania
Jeżeli w ciągu 5 minut nie zostanie wybrana żadna
funkcja, urządzenie przejdzie do trybu czuwania, a
na wyświetlaczu widnieć będzie symbol- --. Aby
ponownie włączyć urządzenie, wystarczy wcisnąć
przycisk dowolnej funkcji.
7 Nacisnąć przycisk „Start/Pause”, aby rozpocząć
proces gotowania.
8 Po zakończeniu każdego z etapów programu
wskaźnik nad przyciskiem danego programu
zaświeci się, a urządzenie automatycznie przejdzie
na 30 minut do trybu utrzymywania w ciepłej
temperaturze.
9 Aby wyłączyć urządzenie, nacisnąć przycisk
„Start/Pause”, a następnie zdjąć pokrywę.
Zachować ostrożność, ponieważ miska i pokrywa
będą gorące.
Funkcja utrzymywania w ciepłej temperaturze
W trakcie trybu utrzymywania w ciepłej
temperaturze składniki są nieustanie mieszane w
temperaturze 65°C.
Aby wyłączyć ten tryb, nacisnąć przycisk
„Start/Pause”, co spowoduje przerwanie pracy
urządzenia. Zdjąć pokrywę i sprawdzić postępy
gotowania lub dodać inne składniki, a następnie
ponownie nacisnąć przycisk „Start/Pause”, aby
wznowić proces gotowania. Po naciśnięciu
przycisku „Cancel” (anulowania) w trybie
utrzymywania w ciepłej temperaturze program
powróci do ustawień domyślnych.
Gdy minutnik dojdzie do wartości 0:00 (zakończy
odliczanie) w trybie gotowania ręcznego lub po
zakończeniu każdego z etapów gotowania,
urządzenie automatycznie przejdzie na 30 minut do
trybu utrzymywania w ciepłej temperaturze.
Przez pierwszą minutę urządzenie będzie wydawać
sygnał dźwiękowy co 10 sekund, a następnie co
30 sekund, wskazując, że urządzenie pracuje w
trybie utrzymywania w ciepłej temperaturze, a
proces gotowania zakończył się.
Po zakończeniu gotowania
Podczas obsługi bądź dotykania pracujących w
trybie gotowania części urządzenia – W
SZCZEGÓLNOŚCI MISKI ORAZ PRZYBORÓW –
oraz po zakończeniu gotowania należy zachować
ostrożność, ponieważ pozostaną one GORĄCE
jeszcze długo po wyłączeniu urządzenia.
Wyjmując i przenosząc miskę, należy trzymać ją za
uchwyty. Rozgrzanej miski i przyborów należy
dotykać przez rękawice kuchenne.
Spód miski pozostaje gorący długo po wyłączeniu
funkcji gotowania. Podczas obsługi i czyszczenia
zachować ostrożność.
Porady i wskazówki
Surowe mięso i twarde warzywa należy przed
włożeniem do miski posiekać na małe kawałki.
Aby zapobiec przypalaniu się składników lub ich
przywieraniu do ścianek miski, podczas
przygotowywania potraw na bazie mleka zawsze
używać mieszadła lub noży.
Składniki pokroić na kawałki równiej wielkości –
gotują się one wtedy bardziej równomiernie.
W razie konieczności zaleca się zrumienienie
mięsa i podsmażenie warzyw w niewielkiej ilości
tłuszczu na patelni na zwykłej kuchence przed
dodaniem ich do miski melaksera. Urządzenie
może zmiękczać warzywa, np. cebulę, ale nie
zrumieni składników.
Do zgarniania składników ze ścianek miski po
zakończeniu poszczególnych etapów danego
programu używać załączonej w zestawie łopatki.