INSTRUKCJA OBSŁUGI
Regulacja temperatury
Za pomocą przycisku (4) wybrać wymaganą temperaturę.
Aby ustawić temperaturę wewnętrzną, należy postępować
następująco:
• Kilkakrotnie nacisnąć przycisk (4). Każde naciśnięcie
przycisku powoduje zmianę ustawionej temperatury,
wyświetlając “Normal” (Normalna), “Eco” (Eko) i “Max”
(Obniżona).
• Wybrać “Max” (Obniżona) dla uzyskania niższej
temperatury wewnątrz urządzenia.
• Jeśli urządzenie jest wypełnione tylko częściowo, zaleca
się tryb “Eco” (Eko): to ustawienie zoptymalizuje zużycie
energii.
Zielone kontrolki (3) oznaczają wybrane ustawienia według
następującego schematu:
Eco: stosunkowo najwyższa
temperatura (zapalona lewa kontrolka).
Normal: średnia temperatura
(zapalona prawa kontrolka).
Max.: wyjątkowo niska temperatura
(zapalone obie kontrolki).
Shopping: Szybkie mrożenie
(zapalone obie kontrolki). Patrz
rozdział “Zamrażanie świeżej
żywności”.
Uwaga:
Ustawienia zostaną zapisane w pamięci nawet w
przypadku awarii zasilania. Czas potrzebny na osiągnięcie
ustawionej wartości temperatury wewnątrz zamrażarki
może się różnić w zależności od warunków klimatycznych
jak i samej temperatury, która została wybrana.
Funkcja Szósty Zmysł - “6th Sense
By kontrolować temperaturę wewnątrz urządzenia i
gwarantować optymalne warunki jego pracy, funkcja “6th
Sense” pozostaje stale włączona.
Funkcja aktywuje się automatycznie w następujących
przypadkach:
• Otwarcie drzwi
Funkcja ta uruchamia się za każdym razem, gdy otwarcie
drzwi zmienia temperaturę wewnątrz urządzenia. Funkcja
pozostaje aktywna przez czas potrzebny do przywrócenia
optymalnych warunków pracy.
• przechowywanie żywności w zamrażarce
Funkcja ta uruchamia się za każdym razem, gdy do
zamrażarki zostaną włożone znaczne ilości żywności.
Pozostaje aktywna przez czas potrzebny do przywrócenia
optymalnych warunków mrożenia żywności, zapewniając
najlepszy kompromis między jakością procesu mrożenia a
zużyciem energii.
Uwaga:
Czas trwania funkcji “6th Sense” ustawiany jest
automatycznie i może różnić się w zależności od sposobu
użytkowania produktu.
ZAMRAŻANIE ŻYWNOŚCI
Przygotowanie świeżej żywności do zamrażania
• Przed zamrożeniem owinąć i zabezpieczyć świeżą
żywność, korzystając z: folii aluminiowej, folii kuchennej,
szczelnych worków plastikowych, pojemników
plastikowych z pokrywkami, o ile są odpowiednie do
zamrażania żywności.
• Aby zapewnić wysoką jakość zamrażania, żywność
musi być świeża, dojrzała i najwyższej jakości.
• Świeże warzywa i owoce powinny być zamrażane jak
najszybciej po zebraniu, aby zachowały pełne wartości
odżywcze, konsystencję, kolor i smak.
• Ciepłą żywność należy zawsze schłodzić przed
umieszczeniem w urządzeniu.
Mrożenie świeżej żywności
• Umieścić żywność do
zamrożenia przy ściance
urządzenia:
A) - żywność do zamrożenia,
B) - żywność już zamrożona.
• Żywność do zamrożenia
nie powinna stykać się z
żywnością już zamrożoną.
• Aby zapewnić lepsze i szybsze
zamrażanie, należy podzielić
produkt na małe porcje;
będzie to również przydatne w
momencie wykorzystania zamrożonej żywności.
• W przypadku włożenia minimalnych ilości żywności
(do ¼ maksymalnej mocy zamrażania wskazanej na
tabliczce znamionowej), praca urządzenia będzie
automatycznie kontrolowana przez funkcję „6th Sense"
i nie będzie wymagana żadna interwencja ze strony
użytkownika.
• Aby zamrozić większe ilości żywności, aż do
wykorzystania maksymalnej zdolności zamrażania
urządzenia, wskazanej na tabliczce znamionowej,
należy postąpić w poniższy sposób:
1. Włączyć funkcję szybkiego mrożenia, naciskając
przycisk (4) na około 3 sekundy na co najmniej dobę
przed umieszczeniem świeżej żywności do zamrożenia
w urządzeniu. Zielone diody LED (3) migają kolejno.
2. Włożyć żywność do zamrożenia do urządzenia i nie
otwierać pokrywy przez 24 godziny. Po tym czasie
żywność będzie zamrożona.
Funkcja szybkiego zamrażania może zostać wyłączona
ręcznie, przez wciśnięcie (4).
Jeśli funkcja szybkiego mrożenia nie zostanie ręcznie
wyłączona, jej automatyczne wyłączenie przez urządzenie
nastąpi po 50 godzinach.