Czas gotowania warzyw zale˝y od ich Êwie˝oÊci. Nale˝y
sprawdziç stan produktów i odpowiednio zwi´kszyç lub
zmniejszyç czas gotowania.
Dzi´ki krótkiemu czasowi gotowania w kuchence mikrofalowej,
˝ywnoÊç nie b´dzie rozgotowana.
• W razie potrzeby mo˝na dodaç troch´ wody.
• Gotujàc ryby i warzywa nale˝y dodaç jedynie minimalnà jej
iloÊç.
Moc mikrofal
Wybór ustawieƒ mocy zale˝y od stanu gotowanej ˝ywnoÊci.
W wi´kszoÊci wypadków ˝ywnoÊç jest gotowana przy
najwi´kszej mocy.
• Pe∏na moc jest miedzy innymi u˝ywana do szybkiego
odgrzewania, gotowania wody itp.
• Niska moc jest g∏ównie u˝ywana do odmra˝ania ˝ywnoÊci i
przygotowywania daƒ zawierajàcych ser, mleko i jaja. (W
kuchence mikrofalowej nie wolno gotowaç ca∏ych jaj w
skorupkach, poniewa˝ mogà eksplodowaç). Niskie wartoÊci
mocy u˝ywane sà równie˝ do dogotowywania i w celu
zachowania doskona∏ego aromatu dania.
Informacje ogólne dotyczàce gotowania
• Je˝eli ca∏y posi∏ek ma zostaç przygotowany w kuchence
mikrofalowej, nale˝y rozpoczàç od najbardziej zwartych
produktów, takich jak ziemniaki. Kiedy sà ju˝ gotowe, nale˝y
je przykryç na czas przygotowywania pozosta∏ych produktów.
• Wi´kszoÊç produktów nale˝y przykrywaç. Dopasowana
pokrywka utrzymuje par´ i wilgoç, co skraca czas gotowania
w kuchence mikrofalowej. Sprawdza si´ to w szczególnoÊci
podczas gotowania warzyw, daƒ rybnych oraz zapiekanek.
Przykrywanie ˝ywnoÊci powoduje tak˝e lepsze
rozprowadzanie ciep∏a, co zapewnia szybkie i doskona∏e
wyniki.
• Aby uzyskaç najlepsze mo˝liwe efekty, wa˝ne jest w∏aÊciwe
umieszczenie ˝ywnoÊci, poniewa˝ promieniowanie
mikrofalowe jest najmocniejsze w centralnej cz´Êci kuchenki.
Przyk∏adowo, podczas pieczenia ziemniaków nale˝y umieÊciç
je wzd∏u˝ kraw´dzi szklanego talerza obrotowego, aby si´
równo gotowa∏y.
• Aby równo ugotowaç dania zwarte, takie jak mi´so i drób,
nale˝y je kilkakrotnie obróciç.
• W kuchence mikrofalowej mo˝na równie˝ piec, jednak w
przepisie nie mo˝e byç dro˝d˝y.
• Podczas przygotowywania artyku∏ów o grubej skórce, np.
ziemniaków, jab∏ek, ca∏ej dyni lub kasztanów, skórk´ nale˝y
przedziurawiç, aby zapobiec rozerwaniu produktu podczas
gotowania.
• Podczas przygotowywania jedzenia w „tradycyjnym"
piekarniku zazwyczaj unika si´ otwierania drzwiczek. Inaczej
jest w przypadku kuchenki mikrofalowej: nie ma strat energii
czy te˝ ciep∏a. Innymi s∏owy mo˝na otwieraç drzwiczki
kuchenki i zaglàdaç do Êrodka tak cz´sto, jak tylko si´ chce.
Zasady bezpiecznego u˝ytkowania podczas
przygotowywania jedzenia!
• W przypadku korzystania z kuchenki mikrofalowej do
podgrzewania jedzenia dla dzieci lub p∏ynów w butelkach do
karmienia nale˝y zawsze mieszaç pokarm/p∏yny, a przed
podaniem sprawdziç dok∏adnie temperatur´. Zapewnia to
równomierne rozprowadzenie ciep∏a i unikni´cie poparzeƒ.
Umieszczajàc w kuchence mikrofalowej butelki do karmienia
nie wolno zamykaç ich pokrywkà lub smoczkiem.
• Niektóre potrawy mogà w wyniku zbyt d∏ugiego podgrzewania
ulec zw´gleniu lub zaczàç dymiç. W takim wypadku nale˝y
pozostawiç zamkni´te drzwiczki i wy∏àczyç kuchenk´.
• Niektóre produkty z niskà zawartoÊcià wody, np. czekolada w
kostkach lub ciasta ze s∏odkim nadzieniem, powinny byç
podgrzewane ostro˝nie. W przeciwnym razie zniszczeniu
mogà ulec same produkty lub naczynia, w których si´
znajdujà.
KORZYSTANIE Z NACZY¡ PODCZAS PRZYGOTOWA-
NIA JEDZENIA
Przed rozpocz´ciem przygotowywania jedzenia w pojemnikach
nale˝y sprawdziç, czy naczynia, które majà byç u˝yte, wykonane
sà z odpowiedniego materia∏u. Niektóre rodzaje plastiku mogà
staç si´ mi´kkie i ulec deformacji, a niektóre typy naczyƒ
ceramicznych mogà pop´kaç (w szczególnoÊci podczas
podgrzewania niewielkiej iloÊci produktów).
Aby sprawdziç, czy dany pojemnik jest odpowiedni do u˝ycia w
kuchence mikrofalowej nale˝y:
• umieÊciç pojemnik w kuchence mikrofalowej,
• umieÊciç w pojemniku szklank´ do po∏owy nape∏nionà wodà,
• w∏àczyç kuchenk´ mikrofalowà, która przez 15-30 sekund
powinna pracowaç z maksymalnà mocà.
• Je˝eli pojemnik stanie si´ bardzo goràcy w dotyku, nie nale˝y
go u˝ywaç w kuchence mikrofalowej. Podczas
przygotowywania ˝ywnoÊci w kuchence mikrofalowej
powinno si´ u˝ywaç nast´pujàcego wyposa˝enia:
• Szk∏o i szklane miski
• Naczynia kamionkowe (emaliowane i nie emaliowane)
Jedzenie pozostaje d∏u˝ej goràce w kamionkowych
naczyniach emaliowanych.
• Pojemniki plastikowe Mogà one byç u˝ywane do wielu celów
zwiàzanych z podgrzewaniem, ale nie nadajà si´ do
pieczenia.
Uwaga! NIE wolno u˝ywaç pojemników plastikowych
wykonanych z melaminy, polietylenu i fenolu.
• Porcelana W kuchenkach mikrofalowych mo˝na stosowaç
wszelkie naczynia porcelanowe, chocia˝ najlepiej u˝ywaç
naczyƒ ˝aroodpornych.
• ˚aroodporne naczynia z pokrywkà Naczynia szklane ze
szczelnymi pokrywkami, które uniemo˝liwiajà wydostawanie
si´ pary, idealnie nadajà si´ do warzyw i owoców, do których
nie dodano ˝adnych p∏ynów (jednak czas gotowania nie
mo˝e przekraczaç 5 minut).
• Naczynia do opiekania Podczas korzystania z tego typu
naczyƒ nale˝y zachowaç szczególnà ostro˝noÊç. Naczyƒ
tych nigdy nie nale˝y podgrzewaç na talerzu obrotowym
d∏u˝ej ni˝ 5 minut. Pomi´dzy naczyniem do opiekania a
talerzem obrotowym nale˝y umieÊciç odpowiednià izolacj´,
np. talerz ˝aroodporny, aby zapobiec przegrzaniu talerza
obrotowego.
• Folii spo˝ywczej mo˝na u˝ywaç szczególnie do zup, sosów,
daƒ duszonych lub podczas rozmra˝ania. Mo˝na jej tak˝e
u˝yç jako luênego przykrycia, aby zapobiec rozpryskiwaniu
si´ t∏uszczu w kuchence.
• R´czniki papierowe sà idealne, poniewa˝ absorbujà wilgoç i
t∏uszcz. Mo˝na nimi na przyk∏ad poprzek∏adaç boczek.
Boczek b´dzie wówczas chrupiàcy, poniewa˝ nie b´dzie
p∏ywa∏ we „w∏asnym sosie". Chleb domowej roboty mo˝na
wyjàç bezpoÊrednio z zamra˝arki, zawinàç w r´czniki
papierowe i podgrzaç w kuchence mikrofalowej.
• Mokre r´czniki papierowe nadajà si´ do ryb lub warzyw.
Nakryte nimi jedzenie jest chronione przed wysychaniem.
30
753087_IM6 23/06/04 13:07 Side 30