Amica GHGI 85512 AA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

MENU
C
O
Kuchnię uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IOAK-2160 / 8052873
(03.2018 / v2)
KUCHNI GAZOWO-ELEKTRYCZNEJ
DO ZABUDOWY
2014G(G)3.43EZpTsKDAQXSp
2014GH3.43EZpTsKDAQXSp
2
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe -
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel. 801 801 800
Uwaga!
Kuchnię obsługiwać tylko po zapoznaniu się z niniejszeją instrukcją.
Kuchnia przeznaczona jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian niewpływających na dzia-
ła nie urządzenia.
SZANOWNY KLIENCIE,
Kuchnia Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po prze-
czy ta niu instrukcji, obsługa kuchni nie będzie problemem.
Kuchnia, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod
wzglę dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko-
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypad-
ków.
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje.......................................................................................2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania...............................................4
Jak oszczędzać energię..........................................................................................8
Wycofanie z eksploatacji.........................................................................................9
Opis wyrobu..........................................................................................................10
Charakterystyka wyrobu....................................................................................11
Instalacja (instrukcja dla instalatora)..........................................................................13
Obsługa................................................................................................................21
Funkcje piekarnika i jego obsługa.........................................................................27
Pieczenie w piekarniku-porady praktyczne......................................................30
Potrawy testowe.......................................................................................................32
Czyszczenie i konserwacja kuchni....................................................................34
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych..........................................................40
Dane techniczne..................................................................................................41
Gwarancja, obsługa posprzedażna...................................................................42
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące
podczas użycia. Możliwość dotknięcia elementów grzejnych
powinno być objęte szczególną troską. Dzieci poniżej 8 roku
życia powinny trzymać się z daleka, chyba że są pod stałą
opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w wieku od
8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami zycznymi, czuciowymi
albo umysłowymi albo brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli
odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytko-
wania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za
ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności obsługowe
nie powinny być robione przez dzieci bez nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju na pły-
cie kuchennej może być niebezpieczne i doprowadzić do
pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz urządzenie
i wtedy przykryj płomień np. pokrywką lub niepalnym ko-
cem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź rzeczy na
powierzchni do gotowania.
Uwaga. Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta, wyłączyć
prąd, aby uniknąć porażenia prądem elektrycznym.
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zaleca się
zachowanie ostrożności, aby unikać dotykania gorących
elementów wewnątrz piekarnika.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Dostępne części mogą stać się gorące podczas użytkowania.
Zaleca się trzymanie małych dzieci z dala od urządzenia.
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz czą cych lub
ostrych metalowych przed mio tów do czyszczenia szkła
drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może dopro-
wadzić do popękania szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prą dem elek-
trycznym, przed wymianą lamp ki na le ży upewnić się, czy
sprzęt jest wy łą czo ny.
Do czyszczenia kuchni nie wolno używać sprzętu do czysz-
czenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwierania drzwi
piekarnika może wydostawać się gorąca para. W trakcie lub
po zakończeniu gotowania należy ostrożnie otwierać drzwi
piekarnika. Przy otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami.
Należy pamiętać, że para w zależności od temperatury może
być niewidoczna.
Uwaga. Proces gotowania musi być nadzorowany. Krótko-
trwałe gotowanie musi być nadzorowane w sposób ciągły.
Uwaga. Używać tylko osłon płyty zaprojektowanych przez
producenta urządzenia lub wskazanych przez producenta
w instrukcji obsługi jako odpowiednie. Stosowanie nieodpo-
wiednich osłon może powodować wypadki.
6
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Urządzenie to należy zainstalować zgodnie z obowiązującymi przepisami i użytko-
wać tylko w odpowiednio wentylowanym pomieszczeniu. Przed zainstalowaniem i
użytkowaniem zapoznać sie z instrukcja obsługi.
l Prosimy o zwracanie uwagi na dzieci w czasie użyt ko wa nia kuch ni, po nie waż
dzie ci nie znają zasad obsługi kuchni. Szczególnie gorące pal ni ki nawierzchniowe,
komora pie kar ni ka, ruszta, szyba drzwi, ustawione naczynia z go cy mi pły na mi
mogą być przy czy ną poparzenia dziecka.
l Należy uważać, żeby elektryczny przewód przyłączeniowy zme cha ni zo wa ne go
sprzę tu np. mixera nie dotykał gorących części kuchni.
l Nie należy pozostawiać kuchni bez nadzoru podczas smażenia. Oleje i tłusz cze
mogą się zapalić z powodu przegrzania.
l Uważać na moment zagotowania, by nie zalać palnika.
l Jeżeli nastąpi uszko dze nie kuchni to można ponownie używać po usu nię ciu
wady przez fa chow ca.
l Nie otwierać kurka na przyłączu gazu lub zaworu na butli bez uprzedniego spraw
dze nia czy wszystkie kurki są zamknięte.
l Nie dopuszczać do zalewania palników oraz ich zanieczyszczenia. Za bru dzo ne
oczy ścić i wysuszyć natychmiast po wystudzeniu.
l Nie wolno stawiać naczyń bezpośrednio na palnikach,
l Nie ustawiać naczyń na ruszcie nad jednym palnikiem o masie większej niż 10 kg,
a naczyń o łącznej masie powyżej 40 kg na całym ruszcie.
l Nie uderzać w pokrętła i palniki.
l Nie stawiać przedmiotów o masie większej niż 15 kg na otwartych drzwiach pie
kar ni ka.
l Zabrania się dokonywania przeróbek i napraw kuchni przez osoby nie prze szko
lo ne za wo do wo.
l Zabrania się otwierania kurków kuchni nie mając w ręce zapalonej zapałki lub
urzą dze nia do zapalania gazu.
l Zabrania się gasić płomień palnika przez dmuchanie.
l Zabrania się samowolnego dokonywania przeróbek kuchni na inny rodzaj gazu,
prze no sze nia kuchni w inne miejsce oraz dokonywania zmian w in sta la cji za si la
cej. Czyn no ści te może wykonywać uprawniony instalator.
7
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Użytkowanie urządzenia do gotowania i pieczenia powoduje wydzielanie się ciepła
i wilgoci w pomieszczeniu, w którym jest zainstalowane. Należy upewnić się, czy
pomieszczenie kuchenne jest dobrze przewietrzane; należy utrzymywać otwarte
naturalne otwory wentylacyjne lub zainstalować środki wentylacji mechanicznej
(okap z mechanicznym wyciągiem).
l Długotrwałe intensywne używanie urządzenia może wymagać dodatkowego
przewietrzania, na przykład otwarcia okna lub bardziej skutecznej wentylacji,
np.zwiększenia wydajności wentylacji mechanicznej, jeśli jest stosowana.
l Urządzenie może być stosowane wyłącznie do celów, do jakich zostało zaprojek-
towane. Wszelkie inne zastosowania ( np. ogrzewanie pomieszczeń) należy uznać
za niewłaściwe i niebezpieczne.
l W RAZIE PODEJRZENIA ULATNIANIA SIĘ GAZU NIE WOLNO:
zapalać zapałek, palić papierosów, włą czać i wyłączać odbiorników elek trycz nych
(dzwo nek lub włącznik oświetlenia) oraz używać innych uurzą dzeń elek trycz nych
i me cha nicz nych powodujących powstawanie iskry elek trycz nej lub uda ro wej. W
takim przypadku należy na tych miast zamknąć za wór na butli z gazem lub kurek
odcinający instalację gazową i przewietrzyć po miesz cze nie, a na stęp nie wezwać
osobę upraw nio ną do usu nię cia przy czy ny.
l W każdej sytuacji spowodowanej uster ka techniczną należy bezwzględnie odłą
czyć za si la nie elektryczne kuchni (sto su jąc powyższą zasadę) i zgłosić uster do
naprawy.
l Nie wolno przyłączyć do instalacji ga zo wej żadnych przewodów antenowych np. ra
dio od bior ni ków.
l W przypadku zapalenia się gazu ucho dzą ce go z nieszczelnej instalacji na le ży na
tych miast zamknąć dopływ gazu przy pomocy zaworu odcinającego.
l W przypadku zapalenia się gazu ucho dzą ce go z nieszczelnego zaworu butli ga-
zowej należy: na butlę zarzucić mokry koc, w celu ostudzenia butli za krę cić za wór
na butli. Po ostudzeniu należy butlę wynieść na otwartą prze strzeń. Za bra nia się
powtórnej eks plo ata cji uszkodzonej butli.
l W przypadku kilkudniowej przerwy w użyt ko wa niu kuchni należy zamknąć za wór
głów ny na instalacji gazowej, na to miast przy korzystaniu z butli ga zo wej po każ
do ra zo wym użyt ko wa niu.
8
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w spo
sób od po wie dzial ny, chroni
nie tylko do mo kasę, lecz
działa świa do mie na rzecz
śro do wi ska na tu ral ne go.
Dla te go po móż my, oszczę
dzaj my ener gię elek trycz ną!
A czyni się to w następujący sposób:
lStosowanie prawidłowych naczyń do
gotowania.
Naczynie do gotowania nie po win no być ni
gdy mniejsze od korony płomienia palnika.
Należy pamiętać o przykrywaniu naczyń
po kryw ką.
lDbanie o czystość palników, rusztu, pły-
ty podpalnikowej.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła
silnie przypalone za bru dze nia da się czę sto
usunąć już tylko środ ka mi sil nie ob cią ża cy
mi śro do wi sko naturalne.
Szczególną czystość należy zachować przy
otworach płomieniowych pierścieni pod koł pa
ko wych oraz otworach dysz palników.
lUnikanie niepotrzebnego „za glą da nia
do garnków”.
Nie otwierać też nie po trzeb nie często drzwi
piekarnika.
lUżywanie piekarnika tylko w przy pad ku
większych ilości potraw.
Mięso o wadze do 1 kG daje się przy rzą dzić
oszczędniej w garnku na palniku kuchenki.
lWykorzystanie ciepła resztkowego pie-
kar ni ka.
W przypadku czasów przyrządzania dłuż
szych niż 40 minut zaleca się wy łą czać
pie kar nik na 10 minut przed koń cem przy
rzą dza nia.
lOpiekanie z ter mo obie giem i za mknię ty-
mi drzwiami piekarnika.
lStaranne za my ka nie drzwi pie kar ni ka.
Ciepło ulatuje poprzez znaj du ce się na
uszczel kach drzwi czek za bru dze nia. Naj le
piej jest usu wać je od razu.
lNie wbudowywanie kuchni w bez po śred-
niej bliskości chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie po
trzeb nie wzrasta.
Uwaga! W przypadku zastosowania
pro gra ma to ra nastawiać odpowiednio
krót sze cza sy przyrządzania potraw.
9
Urządzenie na czas trans por tu
zostało za bez pie czo ne przed
uszko dze niem przez opa ko wa
nie. Po roz pa ko wa niu urzą dze
nia pro si my Pań stwa o usu nię
cie ele men tów opa ko wa nia w
spo sób nie za gra ża cy śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE
WYCOFANIE Z EKSPLOATACJI
To urządzenie jest oznaczone
zgodnie z Dyrektywą Europej-
ską 2002/96/WE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym
symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami po-
chodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Prowadzą-
cy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpo-
wiedni system umożliwiający oddanie tego
sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczynia
się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebez-
piecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu.
10
MENU
C
O
MENU
OPIS WYROBU
Zapalacz iskrowy
Zbez pie cze nie
prze ciw wy pły wo we gazu
Pokrętła sterowania
polami grzejnymi
Pokrętło
wyboru funkcji
piekarnika
Uchwyt drzwi pie-
karnika
Pokrętła sterowania
polami grzejnymi
Programator
elektroniczny
Pokrętło
regulatora
temperatury
Lampka kontrolna
termoregulatora
Lampka kontrolna
pracy kuchni
Palnik duży
Palnik średni
Palnik średni
Palnik pomocniczy
Przycisk
zmiany ustawień”+”
Przycisk MENU
Przycisk
zmiany
ustawień „-”
11
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Tabela dostępnego wyposażenia w zależnosci od modelu
Typ kuchni
Palniki gazowe nawierzchniowe
palnik duży 9,0 cm
palnik średni 6,5 cm
palnik pomocniczy 4,5 cm
1
2
1
1
2
1
Elementy funkcjonalne palników
zapalacz gazu w pokrętle
zapalacz gazu w przycisku
zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu
l
l
l
l
Elementy grzejne i funkcjonalne piekarnika
grzejnik górny + dolny
opiekacz
rożen obrotowy
wentylator
grzejnik termoobiegu
wentylator chłodzący
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
Programator elektroniczny
Ta przyciski
Ts sensory
l l
Pokrętła
standard
schowane w panelu
schowane w panelu podświetlane
l l
Elementy w komorze piekarnika
prowadnice druciane
prowadnice teleskopowe
wkłady katalityczne
l
l
l
l
Akcesoria
ruszt, drabinka suszarnicza
blacha do pieczywa płytka
blacha do pieczeni głęboka
widelec i ramka rożna
l
l
l
l
l
l
l
l
Opis modeli w niniejszej instrukcji obsługi został opracowany na podstawie danych znanych w okresie
redagowania tekstu. Przedstawiono w niej wszystkie elementy wyposażenia. Ich obecność w danym
modelu zależy od wersji i wyposażenia. Powyższa tabela pozwoli Państwu na dokładne zapoznanie się
z wyposażeniem danego modelu.
2014GH3.43EZp
TsKDAQXSp
2014G(G)3.43EZp
TsKDAQXSp
12
Prowadnice druciane
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Akcesoria
Blacha do pieczywa
Ruszt do grilla
(drabinka suszarnicza)
Blacha do pieczeni
Dodatkowe oznaczenia i symbole oznaczają szczegóły wystroju kuchni:
l wykonanie kolorystyczne białe  W
l obudowa kuchni z blachy nierdzewnej  X
l piekarnik z elementami frontu ze szkła lustrzanego  Sp
l kuchnia z piekarnikiem w kolorze szarym  Q
l kuchnia z piekarnikiem z emalią Aqualytic  Qa
l płyta robocza ze szkła hartowanego  H
l płyta robocza nierdzewna  (G)
l kuchnia wyposażona w palniki o zmniejszonej mocy  Eco
l wykonanie z rusztem żeliwnym  A
13
Ustawienie kuchni, montaż
l Pomieszczenie kuchenne po win no b suche i prze wiew ne oraz po sia dać spraw
we nty la cję, a usta wie nie kuch ni powinno gwa ran to wać swo bod ny dostęp do wszyst kich
ele men tów ste ro wa nia.
l Meble do za bu do wy mu szą mieć okła dzi oraz kle je do jej przy kle je nia od por ne na
tem pe ra tu 100°C. Nie speł nie nie tego wa run ku może spo wo do wać zde for mo wa nie po
wierzch ni lub od kle je nie okła dzi ny.
l Segment meblowy stanowiący obudowę piekarnika powinien być stabilnie zamocowa-
ny.
l Meble znajdujące się obok kuchni, które wystają ponad powierzchnię kuchni, powinny
znajdować się w odległości co najmniej 110 mm od krawędzi płyty z palnikami.
l Okapy należy montować zgodnie z in struk cja mi podanymi w dołączonych do nich in struk
cjach obsługi.
INSTALACJA
1.1 Montaż.
W tym celu należy :
1. Przygotować otwór do za mon to wa nia
płyty roboczej wg. rys. 1.
2. Przygotować otwór w meblu ( szaf ce) do
zamontowania piekarnika o wymiarach
po da nych na rys. 2.
3. Poluzować wkręty nr 2 rys. 3.
4. Wsunąć ostrożnie piekarnik w uprzed nio
przygotowany otwór w meblu (szaf ce),
za bez pie czyć przed wysunięciem 4
wkrętami w miej scach pokazanych na
rys. 4.
Rys.1
OKAP
Min. 600 mm
Min. 420 mm
Min. 420 mmMin. 420 mm
Min. 700 mm
14
INSTALACJA
Rys.4
5. Unieść ramę z palnikami do po zio mu
blatu mebla, rozsunąć uchwyty mo cu
ce ramę do mak sy mal nej wiel ko ści
otwo ru w blacie i dokręcić wkręty nr 2
za cho wu jąc równe od le gło ści ramy z
pal ni ka mi do kra dzi bocznych otworu
do za mon to wa nia płyty.
6. Przesunąć ramę z palnikami dla uzy ska
nia zgodności wymiarowej 90 mm (rys.5)
i w tej pozycji za blo ko wać ramę z pal ni
ka mi wkrętami nr 1 (rys. 3) w otwo rze
blatu.
7. Wykonać PRZYŁĄCZENIE DO IN STA
LA CJI GAZOWEJ I ELEK TRYCZ NEJ wg
po niż sze go roz dzia łu.
8. Na ramę z palnikami nałożyć płytę ro
bo czą i przykręcić do palników 8a
wkrętami z pod kład ką M3 (rys. 5).
9. Nałożyć palniki i ruszt.
Rys.5
Rys.2
Rys.3
Blat meblowy
Ramazpalnikami
Wkrêt 2Wkrêt 1
Uchwyt mocuj¹cy
ramê
90
Wkrêt
Podk³adka aluminiowa
15
INSTALACJA
1.2 Montaż kuchni z płytą roboczą ze szkła
hartowanego.
W tym celu należy :
wykonać czynności 15 jak w pkt.1.1, a na
stęp nie,
6. Przesunąć ramę z palnikami dla uzy ska
nia zgodności wymiarowej 90 mm (rys.6)
i w tej po zy cji za blo ko wać ramę z pal ni
ka mi 4 wkrę ta mi nr 1 (rys. 3) w otworze
blatu.
7. Wykonać PRZYŁĄCZENIE DO IN STA
LA CJI GAZOWEJ I ELEK TRYCZ NEJ wg
po niż sze go roz dzia łu.
8. Na ramę z palnikami nałożyć szybę, a
nastepnie nałożyć nakładki ozdob ne
na szybę i pal ni ki.Szy z na kład ka mi
ozdob ny mi przykręcić za po mo 8u
wkrętów z pod kład ka mi M3 zaczynając
przy krę ca nie od tylnych śred nich pal ni
ków, a następnie przy krę ca my palnik
duży i mały.
9. Nałożyć palniki i ruszt.
Rys.6
90
Wkrêt
Podk³adka aluminiowa
Nak³adka ozdobna
16
Przyłączenie kuchni do instalacji gazowej i elektrycznej
INSTALACJA
Poniższe instrukcje przeznaczone dla wy kwa li ko wa ne go specjalisty in sta lu ce go urzą dze
nie. Instrukcje te mają na celu za pew nie nie możliwie najbardziej pro fe sjo nal ne go wy ko na nia
czyn no ści zwią za nych z in sta la cją i kon ser wa cją urządzenia.
l Pomieszczenie kuchenne po win no bsuche i prze wiew ne oraz po sia dać spraw wen-
tylację zgodnie z obo wią zu cy mi przepisami tech nicz ny mi.Pod sta praw ną, w opar ciu
o któ rą oce nia my przy dat ność po miesz cze nia do za in sta lo wa nia w nim kuchni ga zo wej,
jest Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia12 kwietnia2002 r.w sprawie
warunkówtechnicznych,jakimpowinnyodpowiadaćbudynkiiichusytuowanie.
l Pomieszczenie powinno być wy po sa żo ne w system wentylacji odprowadzający na ze
wnątrz spaliny powstałe podczas spalania. Instalacja ta powinna się skła dać z kratki
wentylacyjnej lub okapu. Oka py należy montować zgodnie z wska zów ka mi podanymi
w dołączonych do nich in struk cjach obsługi. Ustawienie kuch ni po win no gwa ran to wać
swo bod ny do stęp do wszyst kich ele men tów ste ro wa nia.
l Pomieszczenie powinno również umoż li wiać dopływ powietrza, które jest nie zbąd ne do
właściwego spalania gazu. Dopływ powietrza powinien być nie mniej szy niż 2m
3
/h na 1
kW mocy pal ni ków. Powietrze może być dostarczane w wy ni ku bezpośredniego prze pły wu
z ze wnątrz przez kanał o przekroju min.100cm
2
, bądź pośrednio z sied nich po miesz
czeń, które wyposażone są w kanały wen ty la cyj ne wychodzące na zewnątrz.
l Przed zainstalowaniem upewnić się, czy miejscowe warunki dystrybucji (rodzaj
gazu i jego ciśnienie) oraz nastawienie urządzenia jest odpowiednie.
l Warunki nastawiania tego urządzenia podane są na tabliczce znamionowej.
l Urządzenie to nie jest podłączane do przewodów odprowadzających spaliny.
Powinno być zainstalowane i przyłączone zgodnie z aktualnymi przepisami insta-
lacyjnymi. W szczególności należy uwzględnić odpowiednie wymagania dotyczące
wentylacji.
17
Podłączenie do elastycznego przewodu
stalowego.
W przypadku instalowania kuchni zgodnie z
założeniami dla klasy 2, podklasa l, do pod-
łączenia kuchni do instalacji gazowej zaleca
się użyć wyłącznie metalowego przewodu
elastycznego, odpowiadającego obowią-
zującym przepisom krajowym. Złącze do-
prowadzające gaz do kuchenki to złącze z
gwintem rurowym 1/2”. Zaleca się uszczel-
nienie połączenia uszczelniającą taśmą te-
onową.
Do podłączenia należy stosować wyłącz-
nie rury i uszczelki odpowiadające aktual-
nie obowiązującym normom. Maksymalna
długość przewodu elastycznego nie może
przekraczać 2000 mm.
Upewnić się, czy przyłącze nie będzie się
stykać z żadnymi częściami ruchomymi,
które mogłyby je uszkodzić.
Podłączenie do sztywnej instalacji ruro-
wej.
Kuchnia posiada rurowy króciec z gwintem
1/2”. Zaleca się uszczelnienie połączenia
uszczelniającą taśmą teonową.
Podłączenie do instalacji gazowej powinno
być wykonane w taki sposób, który nie wy-
wołuje naprężeń w żadnym punkcie instala-
cji, ani na żadnej części urządzenia.
Użycie nadmiernego momentu przy dokrę-
caniu (większego niż 20 Nm) lub pakuł do
uszczelniania może spowodować uszko-
dzenie połączenia lub jego nieszczelność.
Podłączenie wężem elastycznym.
Kuchnię gazową podłączamy wężem ela-
stycznym tylko przypadku instalacji z gazem
płynnym z butli.
W celu połączenia króćca kuchni z wężem
elastycznym należy zastosować, co naj-
mniej 0.5 m odcinek rury stalowej instalacyj-
nej z końcówką do węża 8x1. Do przykrę-
cenia końcówki konieczne jest odkręcenie
sprężyny z zawiasu nakrywy. Do podłącze-
INSTALACJA
nia należy zastosować wąż gazowy odpo-
wiadający wymaganiom określonym przez
krajowe przepisy. Jeśli kuchenka zasilana
jest gazem płynnym należy zastosować
regulator ciśnienia, które spełnia krajowe
przepisy techniczne.
Główne postanowienia obowiązujących
norm technicznych przewidują, że:
l wewnętrzna średnica węża powinna wy-
nosić: 8 mm,
l do zamocowania węża użyć standardo-
wych zacisków,
l sprawdzić czy wąż jest ściśle dopasowa-
ny na obu końcach,
l wąż nie powinien w żadnym punkcie
stykać się z „gorącymi” elementami ku-
chenki,
l wąż nie powinien być dłuższy niż 1,5
metra,
l wąż nie powinien być w żadnym miejscu
zgięty ani naciągnięty, na całej swojej
długości nie powinien również posiadać
załamań ani zwężeń,
l na całej swojej długości wąż powinien
być dostępny, tak, aby możliwa była kon-
trola jego zużycia,
l w przypadku wykrycia nieszczelności
wąż powinien być całkowicie wymienio-
ny; naprawianie nieszczelnego węża
jest zabronione.
Uwaga!
Po zakończeniu instalacji kuchni na le
ży sprawdzić szczelność wszyst kich
połączeń stosując do tego np. wodę
z mydłem.
Do sprawdzenia szczelności nie wol
no stosować ognia.
Uwaga!
Jeśli w trakcie eksploatacji zajdzie
konieczność wymiany reduktora,
kuchnia musi mieć wykonany prze-
gląd techniczny obejmujący zawory
gazowe i działanie zabezpieczenia
przeciwwypływowego.
18
INSTALACJA
Kuchnia przystosowana jest fabrycznie do
zasilania prądem przemiennym jed no fa zo wym
(230V 1N ~50 Hz) i wy po sa żo na w prze wód
przyłączerniowy . Przed podłączeniem kuchni
do gniazda należy spraw dzić czy jest ono
za bez pie czo ne bez piecz ni kiem o wartości
od po wied nio do bra nej do mocy elek trycz nej
kuch ni.
Gniazdo zasilające, do któ re go zo sta nie
podłączona kuchnia musi być bez względ-
nie wyposażone w bo lec zerujący.
Po zainstalowaniu kuchni wtyczka po win-
na być łatwo dostępna.
Instalator powinien:
l posiadać uprawnienia gazowe.
l zapoznać się z informacjami znaj du cy
mi się na tabliczce znamionowej kuch ni i
na nalepce informacyjnej o rodzaju gazu
do jakiego kuchnia jest przy sto so wa na.
Informacje porównać z warunkami do
sta wy gazu w miejscu instalowania.
l sprawdzić
 skuteczność wietrzenia tj. wymiany po
wie trza w pomieszczeniu,
szczelność połączeń armatury ga zo
wej,
skuteczność działania wszystkich ele
men tów funkcjonalnych kuchni,
czy instalacja elektryczna jest przy sto
so wa na do współpracy z prze wo dem
ochron nym (zerem).
l dla prawidłowego działania za pa la czy i
zabezpieczenia prze ciw wy pły wo we go,
wy re gu lo wać ustawienie po krę teł ga zo
wych przy po mo cy za łą czo nych pod kła
dek,
sprawdzić działanie za pa la czy i za bez
pie cze nia prze ciw wy pły wo we go,
w przypadku nie pra wi dło we go dzia ła nia
zdjąć po krę tło, wy ko nać re gu la cję przez
włożenie pod kład ki (pod kła dek) na trzpień
za wo ru,
sprawdzić działanie za pa la czy i za bez
pie cze nia prze ciw wy pły wo we go,
po wykonanej regulacji układ za bez
pie czyć pod kład za ci sko i za ło żyć
po krę tło.
l wydać użytkownikowi świadectwo pod
łą cze nia kuchni gazowej i za po znać go z
ob słu gą.
Uwaga! Jeżeli przewód za si la cy nie od łą
czal ny ulegnie uszko dze niu, to powinien on
być wy mie nio ny u wytwórcy lub w spe cja li
stycz nym zakładzie naprawczym albo przez
wykwalikowaną osobę w celu uniknięcia
zagrożenia.
Przystosowanie kuchni do
innego rodzaju gazu.
Czynność ta może być wykonana tylko przez
instalatora z odpowiednimi uprawnieniami.
Jeśli gaz, którym ma być zasilana kuchnia
różni się od gazu przewidzianego dla kuch ni
w wersji fabrycznej tj.G20 2E 20 mbar, na le
ży wymienić dysze palnika i prze pro wa dzić
regulację płomienia.
19
Uwaga!
Kuchnie dostarczone przez wy twór
posiadają palniki przy sto so wa ne
fabrycznie do spalania gazu po da ne
go na tabliczce zna mio no wej oraz w
karcie gwa ran cyj nej.
INSTALACJA
W celu przystosowania kuchni do spalania
innego rodzaju gazu, należy dokonać:
l wymiany dysz (patrz tabele poniżej),
l regulacji płomienia „oszczędnego”.
W celu wykonania czynności regulacyjnych należy zdjąć pokrętła zaworów.
Płomień palnika
Przezbrojenie z gazu
płynnego
na gaz ziemny
Przezbrojenie z gazu
ziemnego
na gaz płynny
Pełny
1.Dyszę palnika wy mie nić
na od po wied nią wg tabeli
dysz.
Oszczędny
1.Dyszę palnika wymienić
na odpowiednią wg tabeli
dysz.
2.Wkręt regulacyjny lek ko
wy krę cić i wy re gu lo wać
wiel kość pło mie nia.
2.Wkręt regulacyjny lek ko
wkrę cić i spraw dzić wiel
kość płomienia.
Palnik typu Defendi (wg oznaczenia „DEFENDI” na korpusie palnika)
Rodzaj gazu
Palnik
Pomocniczy
Średnica dyszy
[mm]
Średni
Średnica dyszy [mm]
Duży
Średnica dyszy [mm]
Obciążenie
cieplne
1,00 kW
Obciążenie
cieplne
1,40 kW
Obciążenie
cieplne
1,75 kW
Obciążenie
cieplne
2,40 kW
Obciążenie
cieplne
3,00 kW
G20 2E 20 mbar 0,77 0,86 0,97 1,12 1,29
G30 3B/P 37mbar 0,50 0,58 0,62 0,76 0,83
G2.350 2Ls 13 mbar 1,04 1,17 1,30 1,54 1,75
G27 2Lw 20 mbar 0,85 0,93 1,05 1,25 1,45
20
Zastosowane palniki nawierzchniowe nie
wymagają regulacji powietrza pierwotnego.
Prawidłowy płomień posiada wyraźne
stożki wewnątrz koloru niebieskozielonego.
Krótki szumiący płomień lub długi, żółty
i kopcący, bez wyraźnie zarysowanych
stożków świadczy o niewłaściwej jakości
gazu w instalacji domowej lub uszkodzeniu
czy zabrudzeniu palnika. W celu sprawdzenia
płomienia należy wygrzać palnik przez ok.
10 minut na pełnym płomieniu, a następnie
przekręcić pokrętło zaworu na płomień
oszczędny. Płomień nie powinien zgasnąć
ani przeskoczyć na dysze.
INSTALACJA
Uwaga!
Przestawienie urządzenia w celu
dostosowania go do gazu, innego niż
wynika to z oznakowania wytwórcy
na tabliczce znamionowej kuchni lub
zakupu kuchni na inny rodzaj gazu
niż jest zainstalowany w mieszkaniu,
leży wyłącznie w gestii użytkownik
instalator.
Uwaga!
Po zakończonej regulacji, należy
umieścić nalepkę z opisem rodzaju
gazu, do jakiego kuchnia jest
przystosowana.
Wymiana dyszy palnika- dy szę wykręcić za
pomocą spe cjal ne go klucza nasadowego 7
i wymienić na nową odpowiednio do rodzaju
gazu (patrz tabela).
Dopływ gazu do palników nawierzchniowych
jest otwierany i ustawiany zaworami z
zabezpieczeniem przeciwwypływowym.
Regulacji zaworów należy dokonywać
przy zapalonym palniku w położeniu
płomień oszczędny przy użyciu wkrętaka
regulacyjnego o wielkości 2,5mm.
Regulacja zaworu DEFENDI z za bez pie cze-
niem prze ciw wy pły wo wym
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Amica GHGI 85512 AA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla