Amica 58GGD1.23ZOFP(W) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KUCHNI GAZOWEJ
Kuchnię uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IO-CFS-0268 / 8066247
(06.2018 / v7)
508GG1.23ZOFPW
2
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe -
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel. 801 801 800
Uwaga!
Kuchnię obsługiwać tylko po zapoznaniu się z niniejszą instrukcją.
Kuchnia przeznaczona jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian niewpływających na dzia-
ła nie urządzenia.
SZANOWNY KLIENCIE,
Kuchnia Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po prze-
czy ta niu instrukcji, obsługa kuchni nie będzie problemem.
Kuchnia, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod
wzglę dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko-
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypad-
ków.
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje.......................................................................................2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania...............................................4
Jak oszczędzać energię..........................................................................................9
Wycofanie z eksploatacji.........................................................................................10
Opis wyrobu..........................................................................................................11
Charakterystyka wyrobu....................................................................................12
Instalacja (instrukcja dla instalatora)..........................................................................14
Obsługa................................................................................................................22
Czyszczenie i konserwacja kuchni....................................................................26
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych..........................................................29
Pieczenie w piekarniku-porady praktyczne......................................................30
Dane techniczne..................................................................................................32
Gwarancja, obsługa posprzedażna...................................................................33
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące
podczas użycia. Możliwość dotknięcia elementów grzejnych
powinno być objęte szczególną troską. Dzieci poniżej 8 roku
życia powinny trzymać się z daleka, chyba że są pod stałą
opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w wieku od
8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami zycznymi, czuciowymi
albo umysłowymi albo brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli
odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytko-
wania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za
ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności obsługowe
nie powinny być robione przez dzieci bez nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju na pły-
cie kuchennej może być niebezpieczne i doprowadzić do
pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz urządzenie
i wtedy przykryj płomień np. pokrywką lub niepalnym ko-
cem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź rzeczy na
powierzchni do gotowania.
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zaleca się
zachowanie ostrożności, aby unikać dotykania gorących
elementów wewnątrz piekarnika.
Dostępne części mogą stać się gorące podczas użytkowania.
Zaleca się trzymanie małych dzieci z dala od urządzenia.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz czą cych lub
ostrych metalowych przed mio tów do czyszczenia szkła
drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może dopro-
wadzić do popękania szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prą dem elek-
trycznym, przed wymianą lamp ki na le ży upewnić się, czy
sprzęt jest wy łą czo ny.
Zaleca się przed otwarciem pokrywy oczyścić z wszelkich
zanieczyszczeń. Powierzchnię płyty kuchennej zaleca się
ostudzić przed jej zamknięciem pokrywą.
Do czyszczenia kuchni nie wolno używać sprzętu do czysz-
czenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwierania drzwi
piekarnika może wydostawać się gorąca para. W trakcie lub
po zakończeniu gotowania należy ostrożnie otwierać drzwi
piekarnika. Przy otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami.
Należy pamiętać, że para w zależności od temperatury może
być niewidoczna.
Uwaga. Proces gotowania musi być nadzorowany. Krótko-
trwałe gotowanie musi być nadzorowane w sposób ciągły.
Uwaga. Używać tylko osłon płyty zaprojektowanych przez
producenta urządzenia lub wskazanych przez producenta
w instrukcji obsługi jako odpowiednie. Stosowanie nieodpo-
wiednich osłon może powodować wypadki.
6
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Urządzenie to należy zainstalować zgodnie z obowią-
zującymi przepisami i użytkować tylko w odpowiednio
wentylowanym pomieszczeniu. Przed zainstalo-
waniem i użytkowaniem zapoznać sie z instrukcją
obsługi.
l Prosimy o zwracanie uwagi na dzieci w czasie użyt ko wa nia kuch ni, po nie waż
dzie ci nie znają zasad obsługi kuchni. Szczególnie gorące pal ni ki nawierzchniowe,
komora pie kar ni ka, ruszta, szyba drzwi, ustawione naczynia z go cy mi pły na mi
mogą być przy czy ną poparzenia dziecka.
l Należy uważać, żeby elektryczny przewód przyłączeniowy zme cha ni zo wa ne go
sprzę tu np. mixera nie dotykał gorących części kuchni.
l Do szuady nie wkładać materiałów łatwopalnych, ponieważ w czasie użyt ko wa nia
pie kar ni ka mogą się zapalić.
l Nie należy pozostawiać kuchni bez nadzoru podczas smażenia. Oleje i tłusz cze
mogą się zapalić z powodu przegrzania.
l Uważać na moment zagotowania, by nie zalać palnika.
l Jeżeli nastąpi uszko dze nie kuchni to można ponownie używać po usu nię ciu
wady przez fa chow ca.
l Nie otwierać kurka na przyłączu gazu lub zaworu na butli bez uprzedniego spraw
dze nia czy wszystkie kurki są zamknięte.
l Nie dopuszczać do zalewania palników oraz ich zanieczyszczenia. Za bru dzo ne
oczy ścić i wysuszyć natychmiast po wystudzeniu.
l Nie wolno stawiać naczyń bezpośrednio na palnikach,
l Nie ustawiać naczyń na ruszcie nad jednym palnikiem o masie większej niż 10 kg,
a naczyń o łącznej masie powyżej 40 kg na całym ruszcie.
l Nie uderzać w pokrętła i palniki.
l Nie stawiać przedmiotów o masie większej niż 15 kg na otwartych drzwiach pie
kar ni ka.
l Zabrania się wkładania go cych naczyń i wkładów (powyżej 75°C) oraz ma te ria
łów ła two pal nych do pojemnika szuady.
l Zabrania się dokonywania przeróbek i napraw kuchni przez osoby nie prze szko
lo ne za wo do wo.
l Zabrania się otwierania kurków kuchni nie mając w ręce zapalonej zapałki lub
urzą dze nia do zapalania gazu.
7
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Zabrania się gasić płomień palnika przez dmuchanie.
l Pokrywa szklana może popękać, gdy zostanie na-
grzana. Zgaś wszyst kie pal ni ki przed opuszczeniem
pokrywy.
l Zabrania się samowolnego dokonywania przeróbek kuchni na inny rodzaj gazu,
prze no sze nia kuchni w inne miejsce oraz dokonywania zmian w in sta la cji za si la
cej. Czyn no ści te może wykonywać uprawniony instalator.
l Użytkowanie urządzenia do gotowania i pieczenia
powoduje wydzielanie się ciepła i wilgoci w pomiesz-
czeniu, w którym jest zainstalowane. Należy upew-
nić się, czy pomieszczenie kuchenne jest dobrze
przewietrzane; należy utrzymywać otwarte naturalne
otwory wentylacyjne lub zainstalować środki wentyla-
cji mechanicznej (okap z mechanicznym wyciągiem).
l Długotrwałe intensywne używanie urządzenia może
wymagać dodatkowego przewietrzania, na przykład
otwarcia okna lub bardziej skutecznej wentylacji,
np.zwiększenia wydajności wentylacji mechanicznej,
jeśli jest stosowana.
l Urządzenie może być stosowane wyłącznie do celów, do jakich zostało zaprojek-
towane. Wszelkie inne zastosowania ( np. ogrzewanie pomieszczeń) należy uznać
za niewłaściwe i niebezpieczne.
l W RAZIE PODEJRZENIA ULATNIANIA SIĘ GAZU NIE WOLNO:
zapalać zapałek, palić papierosów, włą czać i wyłączać odbiorników elek trycz nych
(dzwo nek lub włącznik oświetlenia) oraz używać innych uurzą dzeń elek trycz nych
i me cha nicz nych powodujących powstawanie iskry elek trycz nej lub uda ro wej. W
takim przypadku należy na tych miast zamknąć za wór na butli z gazem lub kurek
odcinający instalację gazową i przewietrzyć po miesz cze nie, a na stęp nie wezwać
osobę upraw nio ną do usu nię cia przy czy ny.
l W każdej sytuacji spowodowanej uster ka techniczną należy bezwzględnie odłą
czyć za si la nie elektryczne kuchni (sto su jąc powyższą zasadę) i zgłosić uster
do naprawy.
8
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Nie wolno przyłączyć do instalacji ga zo wej żadnych przewodów antenowych np. ra
dio od bior ni ków.
l W przypadku zapalenia się gazu ucho dzą ce go z nieszczelnej instalacji na le ży na
tych miast zamknąć dopływ gazu przy pomocy zaworu odcinającego.
l W przypadku zapalenia się gazu ucho dzą ce go z nieszczelnego zaworu butli ga-
zowej należy: na butlę zarzucić mokry koc, w celu ostudzenia butli za krę cić za wór
na butli. Po ostudzeniu należy butlę wynieść na otwartą prze strzeń. Za bra nia się
powtórnej eks plo ata cji uszkodzonej butli.
l W przypadku kilkudniowej przerwy w użyt ko wa niu kuchni należy zamknąć za wór
głów ny na instalacji gazowej, na to miast przy korzystaniu z butli ga zo wej po każ
do ra zo wym użyt ko wa niu.
9
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w
spo sób od po wie dzial ny,
chroni nie tylko do mo wy
budżet, lecz działa świa
do mie na rzecz śro do wi
ska na tu ral ne go. Dla te go
po móż my, oszczę dzaj my
ener gię elek trycz ną! A czyni się to w nastę-
pujący sposób:
l Stosowanie prawidłowych naczyń do
gotowania.
Naczynie do gotowania nie po win no być
ni gdy mniejsze od korony płomienia pal-
nika.
Należy pamiętać o przykrywaniu naczyń
po kryw ką.
l Dbanie o czystość palników, rusztu,
pły ty podpalnikowej.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie
cie pła silnie przypalone za bru dze nia da
się czę sto usunąć już tylko środ ka mi sil nie
ob cią ża cy mi śro do wi sko naturalne.
Szczególną czystość należy zachować
przy otworach płomieniowych pierścieni
pod koł pa ko wych oraz otworach dysz
palników.
l Unikanie niepotrzebnego „za glą da nia
do garnków”.
Nie otwierać też nie po trzeb nie często
drzwi piekarnika.
l Używanie piekarnika tylko w przy pad-
ku większych ilości potraw.
Mięso o wadze do 1 kG daje się przy
rzą dzić oszczędniej w garnku na palniku
kuchenki.
l Wykorzystanie ciepła resztkowego
pie kar ni ka.
W przypadku czasów przyrządzania dłuż
szych niż 40 minut zaleca się wy łą czać
pie kar nik na 10 minut przed koń cem
przy rzą dza nia.
l Staranne za my ka nie drzwi pie kar ni ka.
Ciepło ulatuje poprzez znaj du ce się na
uszczel kach drzwi czek za bru dze nia. Naj
le piej jest usu wać je od razu.
l Niewbudowywanie kuchni w bez po śred-
niej bliskości chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie
nie po trzeb nie wzrasta.
10
Urządzenie na czas trans
por tu zostało za bez pie czo ne
przed uszko dze niem. Po
roz pa ko wa niu urzą dze nia
pro si my Pań stwa o usu nię
cie ele men tów opa ko wa nia
w spo sób nieza gra ża cy
śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE
WYCOFANIE Z EKSPLOATACJI
To urządzenie jest oznaczone
zgodnie z Dyrektywą Europej-
ską 2012/19/UE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym
symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Prowadzący
zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, skle-
py oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczy-
nia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebez-
piecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu.
11
OPIS WYROBU
Uchwyt drzwi
piekarnika
Palnik duży
Palnik średni
Palnik średni
Palnik pomocniczy
Pokrętło
piekarnika
gazowego
Pokrętła sterowania
palnikami ga zo wy mi
Pokrętła sterowania
palnikami ga zo wy mi
Zapalacz
iskrowy
Zbez pie cze nie
prze ciw wy pły-
wo we gazu
Przycisk
zapalacza
12
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Tabela dostępnego wyposażenia w zależnosci od modelu
Typ kuchni
Palniki gazowe nawierzchniowe
palnik duży 9,0 cm
palnik średni 6,5 cm
palnik pomocniczy 4,5 cm
1
2
1
Elementy funkcjonalne palników
zapalacz gazu w pokrętle
zapalacz gazu w przycisku
zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu
l
Elementy grzejne i funkcjonalne piekarnika
palnik piekarnika
palnik piekarnika z termoregulatorem
opiekacz
rożen obrotowy
oświetlenie
l
Pokrętła
standard
schowane w panelu
schowane w panelu podświetlane
l
Elementy w komorze piekarnika
prowadnice druciane
prowadnice teleskopowe
wkłady katalityczne
Akcesoria
ruszt, drabinka suszarnicza
blacha do pieczywa płytka
blacha do pieczeni głęboka
blacha do ciastek
widelec i ramka rożna
l
l
Inne
Nakrywa
Szuada
Schowek zamiast szuady
Blokada przed przewróceniem kuchni
l
l
Opis modeli w niniejszej instrukcji obsługi został opracowany na podstawie danych znanych w okresie
redagowania tekstu. Przedstawiono w niej wszystkie elementy wyposażenia. Ich obecność w danym
modelu zależy od wersji i wyposażenia. Powyższa tabela pozwoli Państwu na dokładne zapoznanie się
z wyposażeniem danego modelu.
508GG1.23ZOFPW
13
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Akcesoria
Blacha do pieczywa
Ruszt do grilla
(drabinka suszarnicza)
Blacha do pieczeni
Dodatkowe oznaczenia i symbole oznaczają szczegóły wystroju kuchni:
l wykonanie kolorystyczne białe  W
l kuchnia w wykonaniu nierdzewnym z bokami w kolorze inox  Xx
l kuchnia z elementami frontu ze szkła lustrzanego  L
l panel z szybką  H
l kuchnia z piekarnikiem w kolorze szarym  Q
l kuchnia z piekarnikiem z emalią Aqualytic  Qa
l kuchnia z nakrywą szklaną  N
l kuchnia z rusztem żeliwnym  A
Blacha do ciastek
14
INSTALACJA
Poniższe instrukcje przeznaczone dla
wykwalikowanego specjalisty in sta lu ce go
urządzenie. Instrukcje te mają na celu zapew-
nienie możliwie najbardziej pro fe sjo nal ne go
wykonania czyn no ści zwią za nych z instalacją
i kon ser wa cją urzą dze nia.
Ustawienie kuchni
l Pomieszczenie kuchenne po win no
być suche i prze wiew ne oraz po sia dać
spraw wentylację zgodnie z obo
wią zu cy mi przepisami tech nicz ny mi.
Pod sta praw ną, w opar ciu o któ
oce nia my przy dat ność po miesz cze nia
do za in sta lo wa nia w nim kuchni ga zo
wej, jest Rozporządzenie Ministra In
frastruktury z dnia 12 kwietnia 2002
r.wsprawiewarunkówtechnicznych,
jakimpowinnyodpowiadaćbudynkii
ichusytuowanie.
l Pomieszczenie powinno być wy po sa żo ne
w system wentylacji odprowadzający na
zewnątrz spaliny powstałe podczas spa-
lania. Instalacja ta powinna się skła dać
z kratki wentylacyjnej lub okapu. Okapy
należy montować zgodnie z wska zów
l Przed zainstalowaniem upewnić
się, czy miejscowe warunki dystry-
bucji (rodzaj gazu i jego ciśnienie)
oraz nastawienie urządzenia jest
odpowiednie.
l Warunki nastawiania tego urzą-
dzenia podane na tabliczce
znamionowej.
l Urządzenie to nie jest podłączane
do przewodów odprowadzających
spaliny. Powinno być zainstalowa-
ne i przyłączone zgodnie z aktual-
nymi przepisami instalacyjnymi. W
szczególności należy uwzględnić
odpowiednie wymagania dotyczą-
ce wentylacji.
ka mi podanymi w dołączonych do nich
in struk cjach obsługi. Ustawienie kuch ni
po win no gwa ran to wać swo bod ny do stęp
do wszyst kich ele men tów ste ro wa nia.
l Pomieszczenie powinno również umoż li
wiać dopływ powietrza, które jest nie zbęd
ne do właściwego spalania gazu. Dopływ
powietrza powinien być nie mniej szy niż
2m
3
/h na 1 kW mocy palników. Powietrze
może być dostarczane w wy ni ku bezpo-
średniego przepływu z ze wnątrz przez
kanał o przekroju min.100cm
2
, bądź po-
średnio z sied nich pomieszczeń, które
wyposażone w kanały wentylacyjne
wychodzące na zewnątrz.
l Gaz płynny jest cięższy od powietrza i
dlatego ma tendencje do gromadzenia
się na dolnych poziomach. Po miesz cze
nia, w których zainstalowano butle z ga
zem płynnym powinny być wyposażone
w kanały wentylacyjne wyprowadzone z
pomieszczenia na zewnątrz, umoż li wia
ce wydostanie się gazu w przypadku
nieszczelności. Z tego samego powodu
butle z gazem, zarówno puste jak i czę
ścio wo napełnione, nie powinny być
ani instalowane ani przechowywane w
po miesz cze niach usytuowanych pod
po wierzch nią ziemi (np. piwnicach).Butle
nie mogą się znajdować zbyt blisko źródeł
ciepła (piecyki, kominki, piekarniki itp.),
które mogłyby zwiększyć temperaturę we
wnętrzu butli powyżej 50
0
C.
15
INSTALACJA
l Meble do za bu do wy mu szą mieć okła dzi
nę oraz klej do jej przy kle ja nia od por ny na
tem pe ra tu rę100°C. Niespełnienie tego wa
run ku może spo wo do wać zde for mo wa nie
po wierzch ni lub od kle je nia okładziny. Je że li
nie mamy pewności co do od por no ści ter
micz nej mebli, kuch nię należy za bu do wać
meblami za cho wu jąc od stęp ok. 20 mm
(rys. B).
l Ściana lub meble znajdujące się obok
kuchni, które wystają ponad płytę pod-
palnikową, powinny znajdować się w od-
ległości co najmniej 110 mm od krawędzi
płyty z palnikami.
l Klasa urządzenia wg EN 3011: klasa
2  podklasa 1.
min.
110mm
min.
650mm
min.
420mm
l Kuchnia gazowa w standardowym wyko-
naniu może być zabudowana do wysoko-
ści 85 cm. Powyżej tej wysokości kuchnię
należy wyposażyć w cokół podwyższają-
cy. Wysokość kuchni z zamontowanym
cokołem wynosi 90 cm +/ 5 mm. Zakupu
cokołu wraz z usługą montażu dokonać
można u naszych dystrybutorów części
zamiennych. Montaż może wykonać
tylko uprawniony monter (autoryzowany
serwis), który potwierdza zamontowanie
cokołu wpisem do karty gwarancyjnej.
Szczegółowe informacje pod nr infolinii
oraz na stronach www.amica.pl.
min.
20mm
PRAWIDŁOWO
NIEPRAWIDŁOWO
Rys. A
Rys. B
l Płyta podpalnikowa wystaje ponad zabu-
dowę (rys. A i B).
16
INSTALACJA
Kuchnia wys. 850 mm
A=60 mm
B=103 mm
Kuchnia wys. 900 mm
A=104 mm
B=147 mm
A
B
Montowanie blokady zabezpieczającej
przez przewróceniem kuchni.
Blokada montowana jest, aby zapobiec prze-
wróceniu się kuchni. Dzięki blokadzie chro-
niącej przed przewróceniem kuchni, dziecko
nie powinno być w stanie np. wspiąć się na
drzwi piekarnika i tym samym doprowadzić
do przewrócenia się kuchni.
l Ściana znajdująca się za kuchnią po win na
być uodporniona na wysokie tem pe ra tu ry.
Podczas korzystania z kuchni, jej tylna
ściana może rozgrzać się do tem pe ra tu ry
około 50
0
C ponad temperatury otoczenia.
l Kuchnię na le ży ustawiać na twar dej, rów
nej pod ło dze (nie usta wiać na pod sta wie).
l Przed rozpoczęciem użyt ko wa nia, na le ży
kuchnię wypoziomować, co ma szcze gól
ne zna cze nie dla rów no mier ne go roz pły
wa nia się tłusz czu na patelni. Do tego
celu słu żą nóż ki re gu la cyj ne, do stęp ne
po wy ciu szuady.Zakres regulacji +/
5mm.
UWAGA. Aby zapobiec
przewróceniu się urządze-
nia, należy zainstalować
blokadę stabilizującą.
17
Przyłączenie kuchni do instalacji
gazowej
Uwaga!
Kuchnia po win na być pod łą czo na do
in sta la cji ga zo wej do ta kie go ro dza ju
gazu do ja kie go zo sta ła fa brycz nie
przy sto so wa na. In for ma cja o ro dza ju
gazu do ja kie go przy sto so wa na jest
kuch nia przez fa bry znaj du je się
na ta blicz ce zna mio no wej. Kuch nia
po win na być pod łą czo na wy łącz nie
przez in sta la to ra po sia da ce go sto
sow ne upraw nie nia i tyl ko on po sia da
wy łącz ne prawo do sto so wa nia kuch ni
do in ne go rodzaju gazu.
INSTALACJA
Wskazówki dla instalatora
Instalator powinien:
l posiadać uprawnienia gazowe,
l zapoznać się z informacjami znaj du cy
mi się na ta blicz ce zna mio no wej kuch ni
o ro dza ju gazu do ja kie go kuch nia jest
przystosowana, informacje porównać z
warunkami do sta wy gazu w miejscu in
sta lo wa nia,
l sprawdzić:
skuteczność wietrzenia, tj. wy mia ny po
wie trza w pomieszczeniach,
szczelność połączeń armatury ga zo wej,
skuteczność działania wszyst kich ele
men tów funkcjonalych kuchni,
czy instalacja elektryczna jest przy sto
so wa na do współpracy z prze wo dem
ochron nym (zerowym).
l dla prawidłowego działania zapalaczy i
zabezpieczenia przeciwwypływowego,
wyregulować ustawienie po krę teł ga zo
wych przy po mo cy za łą czo nych pod kła
dek,
sprawdzić działanie zapalaczy i za bez
pie cze nia przeciwwypływowego,
w przypadku nieprawidłowego dzia ła nia
zdjąć po krę tło, wy ko nać re gu la cję przez
wło że nie pod kład ki (pod kła dek) na trzpień
za wo ru,
po wykonanej regulacji układ za bez
pie czyć pod kład za ci sko i założyć
po krę tło.
l wydać użytkownikowi świa dec two pod
łą cze nia kuch ni ga zo wej i za po znać go z
ob słu gą.
B. Podłączenie za pomocą dwuzłączki.
Złącze doprowadzające gaz do kuchni to
złącze z gwintem G1/2”.
A. Podłączenie za pomocą złączki WZ.
18
Podłączenie do elastycznego przewodu
stalowego.
W przypadku instalowania kuchni zgodnie z
założeniami dla klasy 2, podklasa 1, do pod-
łączenia kuchni do instalacji gazowej zaleca
się użyć wyłącznie metalowego przewodu
elastycznego, odpowiadającego obowią-
zującym przepisom krajowym. Złącze do-
prowadzające gaz do kuchenki to złącze z
gwintem rurowym 1/2”. Zaleca się uszczel-
nienie połączenia uszczelniającą taśmą te-
onową.
Do podłączenia należy stosować wyłącz-
nie rury i uszczelki odpowiadające aktual-
nie obowiązującym normom. Maksymalna
długość przewodu elastycznego nie może
przekraczać 2000 mm.
Upewnić się, czy przyłącze nie będzie się
stykać z żadnymi częściami ruchomymi,
które mogłyby je uszkodzić.
Podłączenie do sztywnej instalacji ruro-
wej.
Kuchnia posiada rurowy króciec z gwintem
1/2”. Zaleca się uszczelnienie połączenia
uszczelniającą taśmą teonową.
Podłączenie do instalacji gazowej powinno
być wykonane w taki sposób, który nie wy-
wołuje naprężeń w żadnym punkcie instala-
cji, ani na żadnej części urządzenia.
Użycie nadmiernego momentu przy dokrę-
caniu (większego niż 20 Nm) lub pakuł do
uszczelniania może spowodować uszko-
dzenie połączenia lub jego nieszczelność.
Podłączenie wężem elastycznym.
Kuchnię gazową podłączamy wężem ela-
stycznym tylko przypadku instalacji z gazem
płynnym z butli.
Do podłączenia należy zastosować wąż ga-
zowy odpowiadający wymaganiom określo-
nym przez krajowe przepisy. Jeśli kuchenka
zasilana jest gazem płynnym należy zasto-
sować regulator ciśnienia, który spełnia kra-
jowe przepisy techniczne.
INSTALACJA
Główne postanowienia obowiązujących
norm technicznych przewidują, że:
l wewnętrzna średnica węża powinna wy-
nosić: 8 mm,
l do zamocowania węża użyć standardo-
wych zacisków,
l sprawdzić czy wąż jest ściśle dopasowa-
ny na obu końcach,
l wąż nie powinien w żadnym punkcie
stykać się z „gorącymi” elementami ku-
chenki,
l wąż nie powinien być dłuższy niż 1,5
metra,
l wąż nie powinien być w żadnym miejscu
zgięty ani naciągnięty, na całej swojej
długości nie powinien również posiadać
załamań ani zwężeń,
l na całej swojej długości wąż powinien
być dostępny, tak, aby możliwa była kon-
trola jego zużycia,
l w przypadku wykrycia nieszczelności
wąż powinien być całkowicie wymienio-
ny; naprawianie nieszczelnego węża
jest zabronione.
Uwaga!
Po zakończeniu instalacji kuchni na
le ży sprawdzić szczelność wszyst kich
połączeń stosując do tego np. wodę
z mydłem.
Do sprawdzenia szczelności nie wol
no stosować ognia.
Uwaga!
Jeśli w trakcie eksploatacji zajdzie
konieczność wymiany reduktora,
kuchnia musi mieć wykonany prze-
gląd techniczny obejmujący zawory
gazowe i działanie zabezpieczenia
przeciwwypływowego.
19
INSTALACJA
l Kuchnia przy sto so wa na jest fa brycz nie do
za si la nia prą dem prze mien nym, jed no fa
zo wym (230V 1N 50 Hz) i wy po sa żo na w
prze wód przy łą cze nio wy 3 x 0,75 mm
2
o
długości około 1,5 m z wtycz ze sty kiem
ochronnym.
Przyłączenie kuchni do instalacji
elektrycznej
l Gniazdo przyłączeniowe instalacji elek
trycz nej musi być wyposażone w bo lec
ochron ny i nie może znaj do wać się nad
kuchnią. Po usta wie niu kuchni wy ma ga
się, aby gniazdo przy łą cze nio we in sta la cji
elek trycz nej było do stęp ne dla użytkowni-
ka.
l Przed podłączeniem kuchni do gniazda
należy sprawdzić, czy:
bezpiecznik oraz instalacja elektryczna
wytrzymają obciążenie kuchni,
instalacja elektryczna wyposażona jest w
skuteczny system uziemiający spełniający
wymagania aktualnych norm i przepi-
sów,
wtyczka jest łatwo dostępna.
Uwaga! Jeżeli przewód zasilający
nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu,
to powinien on być wymieniony u
wytwórcy lub w specjalistycznym
zakładzie naprawczym albo przez
wykwalikowaną osobę w celu unik-
nięcia zagrożenia.
Przystosowanie kuchni do
innego rodzaju gazu.
Czynność ta może być wykonana tylko przez
instalatora z odpowiednimi uprawnieniami.
Jeśli gaz, którym ma być zasilana kuchnia
różni się od gazu przewidzianego dla kuch ni
w wersji fabrycznej tj.G20 2E 20 mbar, na le
ży wymienić dysze palnika i prze pro wa dzić
regulację płomienia.
W celu przystosowania kuchni do spalania
innego rodzaju gazu, należy dokonać:
lwymiany dysz (patrz tabele poniżej),
lregulacji płomienia „oszczędnego”,
lregulacji powietrza palnika piekarnika
Uwaga!
Kuchnie dostarczone przez wy twór po-
siadają palniki przy sto so wa ne fabrycznie do
spalania gazu po da ne go na tabliczce zna mio
no wej oraz w karcie gwa ran cyj nej.
20
INSTALACJA
Palnik typu Somipress (wg oznaczenia „SOMIpress” na korpusie palnika)
Rodzaj gazu
Palnik
Pomocniczy
Średnica dyszy
[mm]
Średni
Średnica dyszy
[mm]
Duży
Średnica dyszy
[mm]
Piekarnik
Średnica dyszy
[mm]
Obciążenie
cieplne
1,00 kW
Obciążenie
cieplne
1,80 kW
Obciążenie
cieplne
2,80 kW
Obciążenie
cieplne
2,80 kW
G20 2E 20 mbar 0,72 0,98 1,17 1,30
G30 3B/P 37mbar 0,52 0,67 0,83 0,80
G2.350 2Ls 13 mbar 1,05 1,31 1,65 1,75
G27 2Lw 20 mbar 0,85 1,09 1,20 1,40
W celu wykonania czynności re gu la cyj nych
należy zdjąć pokrętła zaworów. Ele men ty re
gu la cyj ne palnika piekarnika dostępne po
wysunięciu podłogi w ko mo rze pie kar ni ka.
Sposób postępowania przy zmianie rodzaju gazu
Płomień
Przezbrojenie z gazu
płynnego
na gaz ziemny
Przezbrojenie z gazu
ziemnego
na gaz płynny
pełny
1.Dyszę palnika wy mie nić
na od po wied nią wg tabeli
dysz.
1.Dyszę palnika wymienić
na odpowiednią wg tabeli
dysz.
2.Wkręt regulacyjny lek ko
wy krę cić i wy re gu lo wać
wiel kość pło mie nia.
2.Wkręt regulacyjny lek ko
wkręcić i spraw dzić wiel
kość płomienia.
Palnik
oszczędny
na wierzch
nio wy
piekarnika
pełny
1.Dyszę palnika wy mie nić na
od po wied nią wg tabeli dysz.
2.Wkręt regulacyjny lek ko
wy krę cić i wy re gu lo wać
wiel kość pło mie nia. Tem-
peratura w piekarniku po-
winna wynosić 150
O
C.
1.Dyszę palnika wymienić
na odpowiednią wg tabeli
dysz.
2.Wkręt regulacyjny lek
ko wkręcić i wy re gu lo
wać wiel kość pło mie nia.
Temperatura w piekarniku
powinna wynosić 150
O
C.
oszczędny
Wymiana dyszy palnika na-
wierzchiowego- dy szę wy krę-
cić za pomocą spe cjal ne go
klu cza na sa do we go 7 i wy-
mienić na nową od po wied nio
do ro dza ju gazu (patrz tabela
po wy żej).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Amica 58GGD1.23ZOFP(W) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi