Whirlpool AKP 785 IX instrukcja

Typ
instrukcja
PL
(Tutaj przykleić naklejkę gwarancyjną)
Instrukcja obsługi i konserwacji
PL1
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NIEBEZPIECZEŃST WO
OSTRZEŻENIE
BEZPIECZEŃSTWO UŻYTKOWNIKA I INNYCH OSÓB JEST BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i ściśle przestrzegać.
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
Oznacza niebezpieczną sytuację, która, o ile nie zostanie uniknięta,
doprowadzi do poważnych obrażeń.
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby
prowadzić do poważnych obrażeń.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego zagrożenia i infor-
mują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko urazów, zniszczeń lub porażenia prądem w wyniku użycia
urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji:
- Urządzenie należy rozpakowywać oraz instalować przy użyciu rękawic ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności instalacyjnych urządzenie należy odłą
-
czyć od zasilania elektrycznego.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika specjalistę
zgodnie z instrukcjami producenta oraz obowiązującymi lokalnymi przepisami dotyczący
-
mi bezpieczeństwa. Nie należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zostać przeprowadzona wyłącznie przez wykwalifi
-
kowanego elektryka. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi zostać uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie
zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie instalacji należy użyć rozłącznika
wszystkich biegunów zasilania o minimalnym odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyczkę, nie należy używać wtyczek rozgałęźnych.
- Nie stosować przedłużaczy.
- Nie wolno wyciągać wtyczki ciągnąc za kabel zasilający.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu do komponentów elek
-
trycznych urządzenia.
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej używać. W takiej sytuacji
należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycz
-
nym (dotyczy wyłącznie modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego i służy do przygotowywania
posiłków. Wszelkie inne zastosowania (np. ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione. Produ
-
cent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane niewłaści-
wym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
Te instrukcje są również dostępne na stronie: www.whirlpool.eu
PL2
- Urządzenie oraz jego części mogą się silnie nagrzewać podczas pracy.
Należy uważać aby nie dotknąć elementów grzejnych.
Bardzo małe dzieci (w wieku 0-3 lat) i małe dzieci (w wieku 3-8 lat) nie powinny znajdo-
wać się w pobliżu do urządzenia bez stałego nadzoru osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub umysło
-
wej oraz osoby bez odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z urządzenia wyłącz-
nie pod nadzorem lub po otrzymaniu odpowiednich instrukcji dotyczących bezpiecznego użytko-
wania urządzenia i pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z jego obsługą. Dzieciom nie
wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie dotykać jego elementów grzejnych, po
-
nieważ stwarzają ryzyko poparzenia. Należy uważać, aby do czasu całkowitego ostygnię-
cia wszystkich jego komponentów w bezpośredniej styczności z urządzeniem nie znalazły
się ścierki lub inne łatwopalne materiały.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i pozwolić na stopniowe
wydostanie się gorącego powietrza oraz pary z wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są
zamknięte, gorące powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem sterowa
-
nia. Nie zasłaniać otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i innych akcesoriów z gorącego piekarnika należy używać odpo
-
wiednich rękawic. Unikać dotykania gorących elementów.
- Nie wkładać do piekarnika materiałów łatwopalnych ani nie przechowywać ich w jego
pobliżu: W razie przypadkowego włączenia urządzenia, mogłoby dojść do pożaru.
- Nie podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie zamkniętych słoików lub innych
pojemników.
Ciśnienie, które wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i w konse-
kwencji, uszkodzenia urządzenia.
- Nie należy używać pojemników z tworzyw sztucznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze nadzorować gotujące
się potrawy zawierające dużo tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie należy pozostawiać bez nadzoru urządzenia podczas procesu suszenia żywności.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak, wino, itp.), należy
pamiętać, że alkohol wyparowuje w wysokiej temperaturze. W konsekwencji występuje
ryzyko, że opary alkoholu zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie cyklu pirolizy dzieci nie powinny
zbliżać się do urządzenia. Przed cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika
nadmiar rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie używać środków ściernych ani ostrych skroba
-
w metalowych, ponieważ mogą one zarysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
PL3
INSTALACJA
OCHRONA ŚRODOWISKA
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
- Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy upewnić się, że urządzenie jest wyłą-
czone, aby uniknąć ewentualnego porażenia prądem.
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy używać folii aluminiowej
(dotyczy piekarników z naczyniem do gotowania w komplecie).
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu lub do ponownego użycia. Urządzenie należy utylizować zgodnie z miejscowymi przepi-
sami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem,
punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika, należy sprawdzić, czy nie został uszkodzony w czasie transportu oraz czy drzwi zamykają się prawidłowo. W przypadku problemów, należy skontaktow
się z najbliższym serwisem technicznym. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu bezpośrednio przed montażem.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
• Meblekuchennemającebezpośredniąstycznośćzpiekarnikiemmusząbyćodpornenadziałaniewysokiejtemperatury(min.90°C).
• Przedwłożeniempiekarnika,mebelnależyprzyciąćidokładnieusunąćtrocinyiwióry.
• Pozainstalowaniu,dolnaczęśćpiekarnikaniepowinnabyćjużdostępna.
• Abyzagwarantowaćprawidłowąpracęurządzenia,niezasłaniaćwąskiejszczelinymiędzyblatemagórnączęściąpiekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi piekar-
nika i jest widoczna, gdy drzwi są otwarte.
• Ewentualnejwymianyprzewoduzasilającego(typH05RR-F3x1,5mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć kartonowe zabezpieczenia, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąćakcesoriazpiekarnikairozgrzaćgodotemperatury200°naok.jednągodzinę.Pozwolitonausunięciewonimateriałuizolacyjnegoorazsmarówochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się o drzwi i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nigdy nie wlewać wody do wnętrza gorącego piekarnika; może dojść do uszkodzenia powierzchni emaliowanej.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały przycięte przez jego drzwiczki.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiałzopakowanianadajesięw100%dorecyklinguijestoznaczonysymbolem( ). Poszczególne elementy opakowania powinny zostać zutylizowane
w sposób odpowiedzialny i zgodny z obowiązującymi lokalnie przepisami dotyczącymi gospodarowania odpadami.
Utylizacja urządzenia
- TourządzeniejestzgodnezDyrektywąParlamentuEuropejskiego2012/19/EUwsprawiezużytegosprzętuelektrycznegoielektronicznego(WEEE).
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je
do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii
- Urządzenie należy wstępnie nagrzewać jedynie w przypadkach, w których jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej pochłaniają ciepło.
- Wyłączyćpiekarnik10/15minut przedupływemustawionegoczasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,nadalbędąsiępiekły,pomimo wyłączeniapiekarnika.
- PiekarnikjestprzeznaczonydokontaktuzartykułamispożywczymizgodniezeuropejskimRozporządzeniem()nr1935/2004.Zostałonzaprojektowany,
wyprodukowanyiwprowadzonynarynekzgodniezwymogamibezpieczeństwaokreślonymiwdyrektywie2006/95/WEwsprawieurządzeńniskiegonapięcia
(którazastąpiładyrektywę73/23/EWGzpóźniejszymizmianami),atakżewymogamiochronyokreślonymiwDyrektywienr2004/108/CEwsprawiekompatybil-
nościelektromagnetycznej("EMC").
- NiniejszeurządzeniespełniawymaganiadotycząceekoprojektuzgodniezrozporządzeniamiUEnr65/2014inr66/2014,zgodnieznormąEN60350-1.
PL4
• Jeżelinawyświetlaczupojawiasięlitera
oraz numer, należy skontaktować się z najbliższym serwisem technicznym. Pracownikowi serwisu należy podać
numer następujący po literze ”.
INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
Piekarnik nie działa:
• Sprawdzić,czyjestzasilanieiczypiekarnikjestprawidłowopodłączonydozasilania.
• Wyłączyćpiekarnikiwłączyćgoponownie,sprawdzającczyusterkanieustąpiła.
Nie można otworzyć drzwi:
• Wyłączyćpiekarnikiwłączyćgoponownie,sprawdzającczyusterkanieustąpiła.
Ważne: podczas automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Należy odczekać do momentu automatycznego odblokowania (patrz rozdział „Cykl czysz-
czenia piekarnika z funkcją pirolizy”).
Elektroniczny programator nie działa:
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z zaleceniami opisanymi w "Instrukcji rozwiązywania problemów".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych czynności urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z najbliższym autoryzowanym
serwisem technicznym.
Należy podać:
• krótkiopisusterki;
• dokładnytypimodelpiekarnika;
• numerserwisowy(tonumerznajdującysięposłowie„Service”natabliczceznamionowej),podanynaprawej,wewnętrznejkrawędzikomorypiekarnika
(widoczny przy otwartych drzwiach).
Numer serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
• dokładnyadres;
• numertelefonu.
Jeżeli wymagana jest jakakolwiek naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu technicznego (aby mieć pewność, że użyte części zamienne będą
oryginalne, a naprawa zostanie przeprowadzona właściwie).
– Nie stosować urządzeń czyszczących parą.
– Czyszczenie piekarnika należy przeprowadzać tylko wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
– Przed przystąpieniem do czynności konserwacyjnych należy odłączyć urządzenie od zasilania.
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: nie stosować żrących ani ściernych detergentów. Jeśli tego rodzaju substancje zostały przypadkowo rozprowadzone po powierzchni
urządzenia, należy natychmiast je usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki z mikrofibry..
• Powierzchnienależyczyścićwilgotnąściereczkązmikrobry.Jeślisąbardzozabrudzone,dodaćdowodykilkakropelpłynudomycianaczyń.Wytrzećdosuchaściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Mogą one z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w
drzwiach piekarnika.
• Pokażdymużyciupiekarnikaodczekaćażostygnie,poczymwyczyścićgo(najlepiejwtedy,gdyjestjeszczeciepły),abyzapobiecpowstawaniuosadówiplamz
resztek jedzenia (np. potraw o dużej zawartości cukru).
• Stosowaćśrodkiprzeznaczonedoczyszczeniapiekarnikówiprzestrzegaćzaleceńichproducentów.
• Doczyszczeniaszybywdrzwiachpiekarnikanależystosowaćodpowiednidetergentwpłynie.Drzwipiekarnikamogązostaćzdemontowane,abyułatwićjego
czyszczenie(patrzKONSERWACJA).
• Górnągrzałkęgrilla(patrzKONSERWACJA)możnaobniżyć(tylkowniektórychmodelach),abyułatwićczyszczeniegórnejczęścikomorypiekarnika.
UWAGA: podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania się skroplin na wewnętrz-
nej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
Akcesoria:
• Pokażdymużyciuakcesorianależyzanurzyćwroztworzewodyzpłynemdomycianaczyń,chwytającjeprzezrękawicekuchenne,jeśliakcesoriatesąjeszczegorące.
• Resztkiżywnościmogąbyćłatwousuniętezapomocąspecjalnejszczoteczkilubgąbki.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie jest w nie wyposażone):
WAŻNE: nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek lub szorstkich gąbek do mycia naczyń ani środków w aerozolu
do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
• WłączyćpustypiekarnikustawionynafunkcjęTermoobiegztemperaturą200°Cipozwolić,żebypracowałprzezok.1godzinę
• Pozakończeniuzaczekaćażurządzenieostygnie,anastępniezapomocągąbkiusunąćewentualneresztkiżywności.
PL5
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
Rys.6 Rys.7
UWAGA:
- Stosowaćwyłącznieżarówki25–40W/230V,typuE-14,T300°Clubżarówkihalogenowe20–40W/230V,typuG9,T300°C(wzależnościodmodelu).
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domo-
wego(RozporządzenieKomisji(WE)Nr244/2009).
- Żarówki można zakupić w serwisie technicznym.
WAŻNE:
- W przypadku używania żarówek halogenowych nie należy dotykać ich gołymi rękami, ponieważ odcisk palca może doprowadzić do ich uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika przed ponownym zainstalowaniem klosza.
Rys.1 Rys.2
OBNIŻANIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekkowysunąćgrzałkę(rys.4)iobniżyćją(rys.5).
3. Aby ponownie umieścić grzałkę na miejscu, należy ją podnieść, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
Rys.3 Rys.4 Rys.5
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone ):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Odkręcićklosz(rys.6),wymienićżarówkę(typ–patrzuwagaponiżej)izpowrotemprzykręcićklosz(rys.7).
3. Ponownie podłączyć piekarnik do zasilania.
– Stosować rękawice ochronne.
– Opisane czynności przeprowadzać gdy urządzenie jest zimne.
– Przed przystąpieniem do czynności konserwacyjnych należy odłączyć urządzenie od zasilania.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby zdjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi piekarnika.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), zwalniając je z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwi:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi piekarnika.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąćdrzwiczki.
PL6
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
3
6
10
9
1
2
5
11
4
7
8
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałkagórna/grill
3. Układ chłodzenia (jeśli dotyczy)
4. Tabliczkaznamionowa(nieusuwać!)
5. Oświetlenie
6. Układ wentylacji piekarnika (jeśli dotyczy)
7. Rożen(jeślijestwzestawie)
8. Grzałka dolna (niewidoczna)
9. Drzwi
10. Pozycje półek
11. Ścianka tylna
UWAGA:
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez pewien czas.
- Zakupiony produkt może się nieznacznie różnić od przedstawionego na rysunku.
PL7
Rys.9
Blacha-ociekacz (Rys. 1)
Przeznaczona do zbierania tłuszczu i kawałków żywności. Należy ją podkładać pod ruszt lub używać jako blachy do pieczenia mięs, kurczaków, ryb itp. z warzywami lub
bez. Aby uniknąć rozpryskiwania tłuszczu oraz zmniejszyć ilość dymu, należy wlać na blachę nieco wody.
Blacha do pieczenia (Rys. 2)
Służy do pieczenia ciastek, ciast i pizzy.
Ruszt (rys. 3)
Służydogrillowaniapotrawlubjakopodstawkadonaczyńiformdopieczenia.Możnagoumieścićnadowolnympoziomie.Rusztmożnawkładaćwygięciemdogórylub
do dołu.
Boczne panele katalityczne (rys. 4)
Panele te posiadają specjalną emaliowaną powłokę o mikroporowatej strukturze, która pochłania rozpryskiwany tłuszcz. Zaleca się przeprowadzanie automatycznego
cykluczyszczeniapoprzyrządzaniuszczególnietłustychpotraw(patrzCZYSZCZENIE).
Rożen (rys. 5)
Rożnanależyużywaćzgodniezrys.9.Dodatkoweporadyznajdująsięrównieżwrozdziale„Poradyiwskazówki".
Zestaw do grillowania (Rys. 6)
Zestaw składa się z rusztu (6a) oraz emaliowanego naczynia (6b). Zestaw należy umieścić na ruszcie (3) i włączyć funkcję grillowania.
Filtr przeciwtłuszczowy (Rys. 7)
Należy go używać tylkopodczasprzyrządzaniaszczególnietłustychpotraw.Należygozawiesićnatylnejścianiekomorypiekarnika,przedwentylatorem.Możnagomyćw
zmywarce i używać podczas pieczenia z termoobiegiem.
Prowadnice półek (rys. 8)
Umożliwiają wysuwanie do połowy rusztów oraz blach podczas pieczenia. Pasują do wszystkich akcesoriów i mogą być myte w zmywarce.
6a
6b
KOMPATYBILNE AKCESORIA
(akcesoria dostarczone wraz z piekarnikiem opisano w broszurze technicznej)
Rys.1 Rys.2 Rys.3 Rys.4
Rys.5 Rys.6 Rys.7 Rys.8
PL8
Ustawianie programatora czasowego
2 3
4
A
U
T
O
1 2 3
B
A
OPIS PANELU STEROWANIA
Jeżeli piekarnik wyposażony jest w chowane pokrętła (zależnie od modelu) należy je centralnie nacisnąć aby się wysunęły. Zakupiony produkt może się nieznacznie
różnić od przedstawionego na rysunku.
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Programator elektroniczny
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwonakontrolkatermostatu.
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
• Ustawićpokrętłowyborufunkcjinażądanąfunkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
• Obrócićpokrętłotermostatuwkierunkuzgodnymzruchemwskazówekzegaraiustawićnażądanątemperaturę.
Zapalisiękontrolkatermostatu.Kontrolkawyłączysięwmomencieosiągnięciawybranejtemperatury.Pozakończeniupieczeniaobrócićpokrętławpozycję0”.
UŻYWANIE PROGRAMATORA ELEKTRONICZNEGO
1. Przycisk - : służy do zmniejszania wartości widocznej na wyświetlaczu
2. Przycisk : służy do wybierania różnych ustawień:
a. Programator czasowy
B. Czas gotowania
c. Ustawianie czasu pieczenia
3. Przycisk + : służy do zwiększania wartości widocznej na wyświetlaczu
A. Symbol
wskazuje, że jest używana funkcja programatora czasowego
B.. Symbol AUTO potwierdza, że ustawienie zostało wprowadzone
Pierwsze użycie piekarnika
Ustawianie godziny i sygnału akustycznego.
Po podłączeniu piekarnika do sieci elektrycznej na wyświetlaczu widoczny jest komunikat, AUTO i miga wartość 0.00. Aby ustawić godzinę, nacisnąć równocześnie
przyciski - i +: środkowa kropka zacznie migać. Ustawić godzinę, korzystając z przycisków + and -. Po wybraniu odpowiedniej wartości nacisnąć środkowy przycisk.
Naekraniepojawisiękomunikat„ton1”.Abywybraćodpowiednidźwięk,nacisnąćprzycisk–.Powybraniuodpowiedniegodźwiękunacisnąćśrodkowyprzycisk.Aby
zmienić godzinę, postępować zgodnie z opisem powyżej.
Aby ustawić programator czasowy, nacisnąć i przytrzymać środkowy przycisk: na ekranie zostanie wyświetlony komunikat 0.00 i rozlegnie się dźwięk dzwonka. Ustawić progra-
mator czasowy używając przycisku +(maksymalnaprogramowalnawartośćto23godzinyi59minut).Odliczanierozpoczynasiępokilkusekundach.Nawyświetlaczujestwidocz-
na godzina i podświetlony symbol dzwonka potwierdzający ustawienie programatora czasowego. Aby wyświetlić odliczanie i zmienić je, nacisnąć ponownie środkowy przycisk.
Ustawianie czasu pieczenia
Po wybraniu trybu pieczenia i temperatury za pomocą pokręteł, nacisnąć środkowy przycisk: na ekranie zostanie wyświetlony komunikat 0.00 i rozlegnie się dźwięk
dzwonka. Ponownie nacisnąć środkowy przycisk: na wyświetlaczu pojawi się 0.00 i zacznie migać AUTO. Ustawić czas pieczenia za pomocą przycisków +
and - (najdłuższy możliwy do ustawienia czas to 10 godzin). Po kilku sekundach na ekranie widać godzinę i podświetlony napis AUTO potwierdzający ustawienie. Aby
wyświetlić pozostały czas pieczenia i jeżeli to konieczne zmienić go naciskać środkowy przycisk przez 2 sekundy a następnie nacisnąć go ponownie. Po upływie usta-
wionego czasu symbol zniknie, włączy się sygnał dźwiękowy alarmu i AUTO zacznie migać na ekranie. Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć alarm. Obrócić
pokrętło funkcji i temperatury do pozycji zerowej oraz nacisnąć środkowy przycisk i przytrzymać przez dwie sekundy, aby zakończyć pieczenie.
PL9
TABELA OPISU FUNKCJI
WYŁ.
OŚWIETLENIE
KONWENCJONALNE
PIECZ.
KONWEKCYJNE
GRILL
TURBO GRILL
ROZMRAŻANIE
TURBOWENT YLATOR
TERMOOBIEG
GRZANIE OD DOŁU
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
Przerwanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
Włączenie lub wyłączenie oświetlenia piekarnika.
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać drugiej półki. Podgrzać piekarnik do wybranej tempe-
ratury. Kontrolka termostatu zostaje wyłączona, gdy piekarnik jest gotowy i można w nim umieścić potrawę.
Do przyrządzania potraw z chrupkim spodem i miękka górą. Jest to idealna funkcja do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem
i bez upieczonej wcześniej podstawy (np. tart, ciast ze śliwkami, ciast z serem ricotta oraz pizzy z dużą ilości dodatków) na
jednym poziomie. Zaleca się umieszczenie potrawy na drugim poziomie. Zaleca się nagrzanie piekarnika przed rozpoczęciem
pieczenia.Funkcjataidealnienadajesięrównieżdoprzyrządzaniazamrożonych,gotowychpotraw(np.pizzy,frytek,szarlotki,
lasagna). Należy przestrzegać wskazówek dotyczących przygotowania podanych na opakowaniu produktu żywnościowego.
Opóźnianie czasu zakończenia pieczenia
Po wybraniu czasu pieczenia nacisnąć środkowy przycisk: na wyświetlaczu pojawi się czas zakończenia pieczenia a następnie AUTO zacznie migać. Nacisnąć
przycisk +abywyświetlićczaszakończeniapieczenia.(pieczeniemożnaopóźnićomaksymalnie23godzinyi59minut).Pokilkusekundachnawyświetlaczupojawia
się bieżąca godzina, znika symbol a komunikat AUTO będzie się wyświetlał w dalszym ciągu potwierdzając ustawienie. Aby wyświetlić czas końca pieczenia
i zmienić go w razie potrzeby, nacisnąć środkowy przycisk, a następnie dwukrotnie nacisnąć go ponownie. Po zakończeniu odliczania zaświeci się symbol a
piekarnik rozpocznie pracę w wybranym trybie pieczenia.
Do pieczenia mięsa i tart z płynnym nadzieniem (słonych lub słodkich) na jednym poziomie, a także pizzy na jednym lub
dwóch poziomach. Ta funkcja zapewnia równomierne wypieczenie części dolnej i górnej. Cały wypiek jest złoty i chrupiący.
W przypadku pieczenia na dwóch poziomach należy zamienić pozycję potraw w połowie pieczenia; pozwoli to na uzyskanie
równomierniejszego upieczenia. Gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej półce, należy korzystać z drugiego poziomu. Gdy
pieczenie odbywa się na dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu 1. i 3. Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć
potrawę, gdy pojawi się sygnalizacja osiągnięcia ustawionej temperatury
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek; podpiekania warzyw lub tostowania pieczywa. Zaleca się umieszczenie
potrawy na czwartym poziomie. Podczas grillowania mięs zaleca się używanie blachy-ociekacza, na której będzie się zbierał
kapiącytłuszcz.Umieścićblachęnatrzecimpoziomieiwlaćdoniejokołopółlitrawody.Nagrzewaćpiekarnikprzez3–5min.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się
stosowanie blachy-ociekacza, która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na pierwszym lub drugim poziomie i
wlać do niej około pół litra wody. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby uzyskać równomierne przyrumienienie po
obu stronach. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Wraz z tą
funkcją można stosować rożen, jeśli jest w zestawie.
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
Do jednoczesnego pieczenia różnych potraw wymagających tej samej temperatury, na dwóch półkach (np. ryby, warzywa,
ciasta).Funkcjatapozwalanapieczeniebezwzajemnegoprzenikaniasięzapachówpieczonychpotraw.Gdypieczenieodbywa
się tylko na jednej półce, należy korzystać z drugiego poziomu. Gdy pieczenie odbywa się na dwóch półkach, zaleca się użycie
poziomu 1. i 3. oraz wstępne nagrzanie piekarnika.
Tej funkcji można użyć, by przyrumienić spód potrawy. Zaleca się umieszczenie potrawy na pierwszym lub drugim poziomie pieczenia.
Funkcjitejmożnarównieżużyćdowolnegopieczenianp.gulaszumięsnegolubwarzywnego;wtymprzypadkupotrawę
należy umieścić na drugim poziomie. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
SMARTCLEAN
Do usuwania zabrudzeń powstałych podczas pieczenia dzięki wykorzystaniu cyklu niskotemperaturowego. Połączone właści-
wościspecjalnejemaliiiparywodnejuwalnianejpodczascykluułatwiausuwaniezabrudzeń.Funkcjętęnależywłączać,gdy
piekarnikjestzimny.Umieścić200mlwodynadniekomorypiekarnika,anastępnieuruchomićcyklprzez30minutw90°C.Po
zakończeniucykluodczekać15minutprzedotwarciemdrzwi.
PL10
TABELA GOTOWANIA
Ciasta drożdżowe
Ciasta z nadzieniem (ser-
nik, strucla, szarlotka)
Ciastka/tarteletki
Ptysie
Bezy
Chleb / pizza / focaccia
Mrożona pizza
Tarty wytrawne
(tarta warzywna,
quiche lorraine)
Funkcja
Nagrzewanie
wstępne
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Półka
(od dołu)
2
1-3
2
1-3
3
1-3
3
1-3
3
1-3
2
1-3
2
1-3
2
1-3
Temp. (°C)
160-180
150-170
150-190
150-190
170-180
150-175
180
170-190
90
90
190-250
190-250
250
250
175-200
175-190
Czas
(min)
35-55
30-90
30-85
35-90
15-40
20-45
30-40
35-45
120-130
130-150
15-50
25-50
10-15
10-20
40-50
50-65
Akcesoria i uwagi
Formadociastanaruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
Ociekacz/blachadociastlubtortownicana
ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
Blacha-ociekacz/blachadopieczenia
Półka 3: ruszt
Półka1:blacha-ociekacz/blachadopieczenia
Blacha-ociekacz/blachadopieczenia
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka1:blacha-ociekacz/blachadopieczenia
Blacha-ociekacz/blachadopieczenia
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka1:blacha-ociekacz/blachadopieczenia
Blacha-ociekacz/blachadopieczenia
forma do ciasta na ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
Przepis
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka1:blacha-ociekacz/blachadopieczenia
Półka2:blacha-ociekacz/blachadopieczenia
lub ruszt
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka1:blacha-ociekacz/blachadopieczenia
Przepis
Funkcja
Nagrzewanie
wstępne
Półka
(od dołu)
Temp. (°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Nadziewane ciasto fran-
cuskie / przekąski z ciasta
ptysiowego
Tak 3 180-200 20-30 Blacha-ociekacz/blachadopieczenia
Tak 1-3 175-200 25-45
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka1:blacha-ociekacz/blachadopieczenia
Lasagne / Zapiekany
makaron /
Cannelloni / Zapiekanki
Tak 2 190-200 40-65 Blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Jagnięcina / Cielęcina /
Wołowina / Wieprzowina 1kg
Tak 2 190-200 90-110 Blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Kurczak / królik / kaczka 1 kg
Tak 2 190-200 65-85 Blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Indyk / Gęś 3 Kg
Tak 1/2 190-200 140-180 Blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Ryba pieczona/w folii
(filet, w całości)
Tak 2 180-200 40-60 Blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Warzywa faszerowane
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
Tak 2 175-200 50-60 Blacha na ruszcie
Tosty (Toast)
Tak 4 200 2-5 ruszt
Filety/kawałki ryb
Tak 4 200 30-40
Półka4:ruszt(obrócićpotrawępoupływie
połowy czasu pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz napełniona wodą
Kiełbaski / szaszłyki / żeberka
/ hamburgery
Tak 4 200 30-50
Półka4:ruszt(obrócićpotrawępoupływie
połowy czasu pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz napełniona wodą
Kurczak pieczony 1–1,3 kg
- 2 200 55-70
Półka2:ruszt(obrócićpotrawępoupływie2/3
czasu pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz napełniona wodą
Kurczak pieczony 1–1,3 kg
- 2 200 60-80
Półka 2: rożen (jeśli jest w zestawie)
Półka 1: blacha-ociekacz napełniona wodą
Krwisty rostbef 1 kg
- 2 200 35-50
Blacha na ruszcie (w razie potrzeby obrócić
potrawępoupływie2/3czasupieczenia)
Udziec jagnięcy / golonka
- 2 200 60-90
Blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie (w razie
potrzebyobrócićpotrawępoupływie2/3
czasu pieczenia)
Pieczone ziemniaki
- 2 200 45-55
Blacha-ociekacz/blachadopieczenia(wrazie
potrzebyobrócićpotrawępoupływie2/3
czasu pieczenia)
Zapiekanka warzywna ze
skorupką (typu gratin)
- 2 200 20-30 Blacha na ruszcie
Lasagne i mięso
Tak 1-3 200 50-100*
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
PL11
Przepis
Funkcja
Nagrzewanie
wstępne
Półka
(od dołu)
Temp. (°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Mięso i ziemniaki
Tak 1-3 200 45-100*
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Ryby i warzywa
Tak 1-3 175 30-50*
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
PL12
RADY I SUGESTIE
Czasy podane w tabeli dotyczą funkcji pieczenia z opóźnieniem (jeśli jest dostępna). Czas pieczenia może być dłuższy, w zależności od potrawy.
UWAGA: symbole funkcji pieczenia mogą się nieznacznie różnić od przedstawionych na rysunku.
UWAGA:czasypieczeniaitemperaturypodanezostaływdlaokoło4porcji.
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej, czy kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą
momentu włożenia potrawy do piekarnika, za wyjątkiem nagrzewania wstępnego (gdy jest wymagane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą
od ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe sugerowane wartości, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona, należy
użyćwyższych.Zalecasięstosowanieakcesoriówdołączonychwzestawieoraz,wmiaręmożliwości,blachlubformdopieczeniazciemnegometalu.Możnastosować
równieżnaczynialubakcesoriazeszkłażaroodpornego(pyrex)lubceramiczne.Czaspieczenianiecosięwtedywydłuży.Abyuzyskaćnajlepszerezultaty,należy
przestrzegać zaleceń podanych w tabeli pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
KorzystajączfunkcjiTERMOOBIEG”,możnajednocześniepiecróżnepotrawywymagającetejsamejtemperatury(np.rybyiwarzywa),umieszczającjenaróżnych
półkach. Potrawy wymagające krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej, pozostawiając te, które powinny piec się dłużej.
Desery
- Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem. Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać funkcję termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie w taki
sposób, aby zapewnić swobodną cyrkulację powietrza.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, wsunąć drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe.
- Nie smarować masłem ścianek form, w których zastosowano nieprzywierającą powłokę. W przeciwnym razie, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto opada w trakcie pieczenia, następnym razem należy ustawić niższą temperaturę, zmniejszyć ilość płynnych składników używanych do jego produkcji
lub delikatniej mieszać ciasto.
- Ciastazsoczystymnadzieniem(serniki,ciastaowocowe)wymagająużyciafunkcji„PIECZ.KONWEKCYJNE”.Jeślispódciastajestzbytwilgotny,należyskorzystaćz
niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięsa
- Możnastosowaćdowolneblachylubnaczyniażaroodporne,dopasowanedorozmiarówpieczonegomięsa.Wprzypadkupieczenizalecasięwlanienadno
naczynianiewielkiejilościrosołu,abyniecozwilżyćmięsoidodaćsmaku.Gdypieczeńjestjużgotowa,zostawićjąwpiekarnikunaok.10–15minlubzawinąćw
folię aluminiową.
- Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać, że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wyma-
gają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso
po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie blachy-ociekacza, która będzie zbierała ściekające soki — należy do niej wlać pół litra wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na którym
ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu, umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Wsunąć mięso na szpikulec rożna (kurczaka należy obwiązać sznurkiem) i
upewnić się, że jest unieruchomione, a następnie umieścić szpikulec w gnieździe na przedniej ściance piekarnika i oprzeć na odpowiednim wsporniku. Aby zredukować ilość
dymu i zebrać spływające soki, zaleca się umieszczenie na najniższej półce blachy-ociekacza, do której należy wlać pół litra wody. Szpikulec posiada plastikowy uchwyt, który
należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z którego należy skorzystać po jego zakończeniu, aby wyjąć mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować blachę tłuszczem, aby spód pizzy był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia ułożyć na pizzy mozzarellę.
EN12
400010776249
Whirlpool jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Whirlpool, USA
PL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Whirlpool AKP 785 IX instrukcja

Typ
instrukcja