PL13
* Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawę można wyjąć z piekarnika po innym czasie, w zależności od własnych preferencji.
Czas pieczenia może być dłuższy, w zależności od potrawy.
UWAGA: Symbole funkcji pieczenia mogą się nieznacznie różnić od przedstawionych na rysunku.
UWAGA: Temperatury i czas pieczenia podane zostały jedynie orientacyjnie i dotyczą 4 porcji.
Jak czytać tabelę pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą
momentu włożenia potrawy do piekarnika, za wyjątkiem nagrzewania wstępnego (gdy jest wymagane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od
ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo należy stosować niższe sugerowane wartości, a dopiero jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona, zmienić
na wyższe. Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować
również naczynia lub akcesoria ze szkła żaroodpornego lub z porcelany. Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przestrzegać
zaleceń podanych w tabeli pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji „PIECZENIE KONWEKCYJNE”, można jednocześnie piec różne potrawy wymagające tej samej temperatury (np. ryby i warzywa), przy czym potrawy
te muszą wymagać tej samej temperatury i muszą być ułożone na różnych półkach. Zamienić miejscami po upływie 2/3 czasu pieczenia w razie potrzeby. Potrawę
wymagającą krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej i pozostawić tę wymagającą dłuższego pieczenia.
Ciasta
- Delikatne ciasta należy piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie z kompletu. Do pieczenia na kilku poziomach wybierać funkcję termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób, aby powietrze mogło
swobodnie cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, należy wbić drewniany patyczek w środek ciasta. Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
- W przypadku stosowania form z nieprzywierającą powłoką ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto opada podczas pieczenia, należy następnym razem użyć niższej temperatury oraz zmniejszyć ilość płynu w cieście i delikatniej je mieszać.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji „KONWEKCYJNE”. Jeśli spód ciasta będzie zbyt wilgotny, należy następnym
razem użyć niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed umieszczeniem nadzienia.
Pieczone ziemniaki - 2 200 45-55
Blacha-ociekacz/blacha do pieczenia
(w razie potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Zapiekane warzywa - 2 200 20-30 Blacha na ruszcie
Lasagne i mięso Tak 1-3 200 50-100*
Półka 3: blacha na ruszcie (zamienić
miejscami po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Mięso i ziemniaki Tak 1-3 200 45-100*
Półka 3: blacha na ruszcie (invertire i
livelli a due terzi della cottura se
necessario)
Półka 1: blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Ryba i warzywa Tak 1-3 180 30-50*
Półka 3: blacha na ruszcie (zamienić
miejscami w połowie pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
PORADY I WSKAZÓWKI
Przepis Funkcja Nagrzewanie
wstępne
Półka
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria