Whirlpool AKP 458/NB Program Chart

Typ
Program Chart
PL1
BEZPIECZEŃSTWO UŻYTKOWNIKA I INNYCH OSÓB JEST BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle przestrzegać.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego ryzyka oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć
ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek
nieprawidłowej obsługi urządzenia Należy ściśle przestrzegać
poniższych instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed
przystąpieniem do każdej czynności instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona
przez technika specjalistę zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi miejscowymi przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji
obsługi
- Wymianę przewodu zasilającego może wykonać wyłącznie
wykwalifikowany elektryk. Należy zwrócić się do
autoryzowanego serwisu.
- Urządzenie musi być uziemione
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie
instalacji należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania
o minimalnym odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
- Nie wolno stosować rozgałęziaczy ani przedłużaczy.
- Nie odłączać urządzenia od zasilania, ciągnąc za przewód.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić do poważnych obrażeń.
PL2
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego
do przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania (np:
do ogrzewania pomieszczeń) są zabronione. Producent nie
ponosi żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty
spowodowane niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową
konfiguracją ustawień.
- Urządzenie nie powinno być używane przez dzieci od 8 roku
życia oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej i umysłowej lub nieposiadające odpowiedniego
doświadczenia lub wiedzy, chyba pod nadzorem lub po
przeszkoleniu w zakresie bezpiecznej obsługi urządzenia i pod
warunkiem zrozumienia ewentualnych niebezpieczeństw
związanych z użytkowaniem. Urządzeniem nie mogą bawić się
dzieci. Dzieci bez nadzoru osoby dorosłej nie mogą
przeprowadzać czyszczenia i konserwacji urządzenia.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy
urządzenia. Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do
urządzenia i nie bawiły się nim.
- Urządzenie oraz jego dostępne części rozgrzewają się podczas
użytkowania. Należy szczególnie unikać dotykania części
grzejnych. Dzieci w wieku poniżej 8 lat należy trzymać z dala od
urządzenia, chyba że są pod ciągłym nadzorem.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy
uważać, aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub
innymi łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie
komponenty urządzenia nie wystygną.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych.
PL3
- Do wyjmowania naczyń i akcesorw z gorącego piekarnika
należy używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotyk
gorących elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia się urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie podgrzewać i nie gotować na urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików ani innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i,
w konsekwencji, uszkodzenia urządzenia.
- Nie używać pojemników z tworzyw syntetycznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas suszenia
produktów spożywczych.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum,
koniak, wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w
wysokiej temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary
alkoholu zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy. Nie pozwalać
dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy
(dotyczy tylko piekarników z funkcją pirolizy).
- Należy używać wyłącznie sondy temperaturowej zalecanej do
tego piekarnika.
- Nie należy stosować ostrych ściernych środków czyszczących ani
ostrych metalowych przedmiotów do czyszczenia szyby
drzwiczek piekarnika, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię i doprowadzić do pęknięcia szyby.
- Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy upewnić się,
że urządzenie jest wyłączone, aby uniknąć ewentualnego
porażenia prądem.
PL4
- Potraw pieczonych w naczyniu nie należy pokrywać folią
aluminiową (tylko w przypadku piekarników dostarczanych z
naczyniem do pieczenia).
- Urządzenie należy rozpakowywać oraz instalować przy użyciu
rękawic ochronnych.
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z miejscowymi przepisami dotyczącymi
gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z odpowiednim lokalnym urzędem,
punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika, należy sprawdzić, czy nie został uszkodzony w czasie transportu oraz czy drzwi zamykają się prawidłowo. W przypadku problemów należy
się skontaktować z najbliższym serwisem technicznym. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu
dopiero tuż przez montażem.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury (min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno zasłaniać wąskiej szczeliny między blatem a górną częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i
jest widoczna, gdy drzwi są otwarte.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany elektryk. Należy zwrócić się do
autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni materiału izolacyjnego oraz smarów
ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się o drzwi i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie należy przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Pilnować, aby przewody elektryczne innych urządzeń nie stykały się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały przygniecione przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony odpowiednim symbolem ( ). Części opakowania nie należy wyrzucać, lecz utylizować
zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone jako zgodne z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
- Zadbanie o prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia przyczynia się do ograniczenia negatywnego wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzkie,
który mógłby wystąpić w przypadku nieodpowiedniej utylizacji.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować jak zwykłego odpadu domowego. Należy oddać
je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
MONT
OCHRONA ŚRODOWISKA
PL5
Oszczędzanie energii
- Urządzenie należy wstępnie nagrzewać jedynie w przypadkach, w których jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej pochłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu, nadal będą się piekły, pomimo
wyłączenia piekarnika.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do użytkowania w kontakcie z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w Rozporządzeniu ( ) nr
1935/2004 Parlamentu Europejskiego. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa
określonymi w dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w dyrektywie nr
2004/108/WE w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej („EMC”).
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony do zasilania.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Nie można otworzyć drzwi:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
WAŻNE: podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Należy odczekać do momentu automatycznego odblokowania (patrz rozdział „Cykl
czyszczenia piekarnika z funkcją pirolizy”).
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera „ " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem. Pracownikowi serwisu należy podać
numer wyświetlany po literze „ .
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z zaleceniami podanymi w rozdziale „Rozwiązywanie problemów”.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych czynności urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z najbliższym autoryzowanym
serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie „Service” na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej krawędzi komory piekarnika
(widoczny przy otwartych drzwiach). Numer serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
•dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w kontakt z urządzeniem, należy
natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha
ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Mogą one z czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w
drzwiach.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie należy przeprowadzać tylko wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Przed przystąpieniem do wykonywania jakichkolwiek czynności konserwacyjnych należy odłączyć
urządzenie od zasilania.
PL6
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły), aby zapobiec powstawaniu osadów i plam
z resztek jedzenia (np. potraw o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producentów.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie urządzenia, można zdemontować drzwi
(patrz KONSERWACJA).
Górną grzałkę grilla (patrz KONSERWACJA) można obniżyć (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie górnej części komory piekarnika.
UWAGA: podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania się skroplin na wewnętrznej
stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, należy ubrać rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbki.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie jest w nie wyposażone):
WAŻNE: nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek lub szorstkich gąbek do mycia naczyń ani środków w aerozolu
do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez ok. 1 godzi
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
Cykl czyszczenia piekarników z funkcją pirolizy (jeśli dostępna):
Ta funkcja służy do wypalenia w temperaturze około 500°C tłuszczu osadzonego wewnątrz piekarnika podczas przyrządzania potraw. W wysokiej temperaturze osady
zmieniają się w popiół, który można łatwo wytrzeć wilgotną szmatką po ostygnięciu piekarnika. Nie należy wybierać funkcji pirolizy po każdym użyciu, tylko gdy
piekarnik jest bardzo zabrudzony lub w trakcie podgrzewania albo pieczenia dochodzi do wytworzenia dymu lub oparów.
Jeśli piekarnik jest zainstalowany pod płytą grzejną, wszystkie palniki lub pola grzejne powinny być wyłączone w czasie działania funkcji samoczyszczenia
(pirolizy).
Przed włączeniem funkcji pirolizy należy wyjąć wszystkie akcesoria.
Urządzenie jest wyposażone w dwie funkcje pirolizy:
1. Cykl energooszczędny (PYRO EXPRESS/ECO): zużywa około 25% mniej energii niż cykl standardowy. Używaj tej funkcji regularnie (po dwu-, trzykrotnym
pieczeniu mięsa).
2. Cykl standardowy (PYRO): jest odpowiedni do czyszczenia nawet bardzo zabrudzonego piekarnika.
Po kilkukrotnym użyciu piekarnika, w zależności od stopnia zabrudzenia, zostaje wyświetlony komunikat zalecający użycie cyklu samoczyszczenia.
UWAGA: W trakcie funkcji pirolizy nie można otworzyć drzwi piekarnika. Są zablokowane do momentu, gdy temperatura wewnątrz spadnie do
bezpiecznego poziomu.
OSTRZEŻENIE
- Nie dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy.
- W trakcie cyklu pirolizy trzymać dzieci z dala od urządzenia.
PL7
DEMONTAŻ DRZWI
Aby zdjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), zwalniając je z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny mont drzwi:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
OBNIŻANIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i obniżyć ją (rys. 5).
3. Aby ponownie umieścić grzałkę na miejscu, należy ją podnieść, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ – patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz (rys. 7).
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli są zamontowane (rys. 3).
3. Za pomocą wkrętaka podważyć osłonę żarówki (rys. 7).
4. Wymienić żarówkę (patrz uwaga dotycząca typu żarówki) (rys. 8).
5. Zamontować osłonę żarówki, wpychając ją aż do zaskoczenia na miejsce (rys. 9).
6. Zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać na zimnym urządzeniu.
- Przed przystąpieniem do wykonywania jakichkolwiek czynności konserwacyjnych należy odłączyć
urządzenie od zasilania.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
PL8
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25–40 W/230 V, typu E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20–40 W/230 V, typu G9, T300°C (w zależności od modelu).
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urdzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do oświetlania pomieszczeń gospodarstwa
domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W przypadku używania żarówek halogenowych nie łapać ich palcami, ponieważ odcisk palca może prowadzić do uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL9
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ ROZDZIAŁ DOTYCZĄCY MONTAŻU
UWAGA: Urządzenie może się nieznacznie różnić od przedstawionego na rysunku.
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Układ chłodzenia (jeśli dotyczy)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Lampka
6. Układ wentylacji piekarnika (jeśli dotyczy)
7. Rożen (jeśli dotyczy)
8. Grzałka dolna (niewidoczna)
9. Drzwi
10. Pozycje półek
11. Ścianka tylna
UWAGA:
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może przez pewien czas nadal pracować.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
PL10
KOMPATYBILNE AKCESORIA
(akcesoria dostarczone wraz z piekarnikiem opisano w broszurze technicznej)
Blacha-ociekacz (rys. 1)
Przeznaczona do zbierania tłuszczu i kawałków żywności. Należy ją podkładać pod ruszt lub używać jako blachy do pieczenia mięs, kurczaków, ryb itp. z warzywami lub
bez. Aby uniknąć rozpryskiwania tłuszczu oraz zmniejszyć ilość dymu, należy wlać na blachę nieco wody.
Blacha do pieczenia (rys. 2)
Służy do pieczenia ciastek, ciast i pizzy.
Ruszt (rys. 3)
Służy do grillowania potraw lub jako podstawka do naczyń i form do pieczenia. Można go umieścić na dowolnym poziomie. Ruszt można wkładać wygięciem do góry
lub do dołu.
Boczne panele katalityczne (rys. 4)
Panele te posiadają specjalną emaliowaną powłokę o mikroporowatej strukturze, która pochłania rozpryskiwany tłuszcz. Zaleca się przeprowadzanie automatycznego
cyklu czyszczenia po przyrządzaniu szczególnie tłustych potraw (patrz CZYSZCZENIE).
Rożen (rys. 5)
Rożna należy używać zgodnie z rys. 9. Dodatkowe porady znajdują się również w rozdziale „Porady i wskazówki".
Zestaw do grillowania (rys. 6)
Zestaw składa się z rusztu (6a) oraz emaliowanego naczynia (6b). Zestaw należy umieścić na ruszcie (3) i włączyć funkcję grillowania.
Filtr przeciwtłuszczowy (rys. 7)
Należy go używać tylko podczas przyrządzania szczególnie tłustych potraw. Należy go zawiesić na tylnej ścianie komory piekarnika, przed wentylatorem. Można go
myć w zmywarce i używać podczas pieczenia z termoobiegiem.
Prowadnice półek (rys. 8)
Umożliwiają wysuwanie do połowy rusztów oraz blach podczas pieczenia. Pasują do wszystkich akcesoriów i mogą być myte w zmywarce.
Rys.1Rys. 2Rys. 3Rys. 4
Rys. 5Rys. 6Rys. 7Rys. 8
Rys. 9
6a
6b
PL11
OPIS PANELU STEROWANIA
UWAGA: Urządzenie może się nieznacznie różnić od przedstawionego na rysunku.
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Programator elektroniczny
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną temperaturę.
Zapali się kontrolka termostatu. Kontrolka wyłączy się w momencie osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w pozycję „0”.
UŻYWANIE PROGRAMATORA ELEKTRONICZNEGO
Pierwsze użycie piekarnika
Ustawianie godziny i sygnału akustycznego.
Po podłączeniu piekarnika do sieci elektrycznej na ekranie widoczny jest komunikat AUTO i miga wartość 0.00. Aby ustawić godzinę, nacisnąć równocześnie przyciski
- i +: środkowa kropka zacznie migać. Ustawić godzinę, korzystając z przycisków + i -. Po wybraniu odpowiedniej wartości nacisnąć środkowy przycisk. Na ekranie
pojawi się komunikat „ton 1”. Aby wybrać odpowiedni dźwięk, nacisnąć przycisk –. Po wybraniu odpowiedniego dźwięku nacisnąć środkowy przycisk. Aby zmienić
godzinę, postępować zgodnie z opisem powyżej.
Ustawianie programatora czasowego
Aby ustawić programator czasowy, nacisnąć i przytrzymać środkowy przycisk: na ekranie zostanie wyświetlony komunikat 0.00 i rozlegnie się dźwięk dzwonka. Ustawić
programator czasowy za pomocą przycisku + (najdłuższy możliwy do zaprogramowania czas to 23 godziny i 59 minut). Odliczanie rozpoczyna się po kilku sekundach.
Na ekranie jest widoczna godzina i podświetlony symbol dzwonka potwierdzający ustawienie programatora czasowego. Aby wyświetlić odliczanie i zmienić je,
nacisnąć ponownie środkowy przycisk.
Ustawianie czasu pieczenia
Po wybraniu trybu pieczenia i temperatury za pomocą pokręteł, nacisnąć środkowy przycisk: na ekranie zostanie wyświetlony komunikat 0.00 i rozlegnie się dźwięk
dzwonka. Ponownie nacisnąć środkowy przycisk: na ekranie kolejno wyświetlany jest komunikat i wartość 0.00 oraz miga napis AUTO. Ustawić czas pieczenia
za pomocą przycisków + i - (najdłuższy możliwy do ustawienia czas to 10 godzin). Po kilku sekundach na ekranie widać godzinę i podświetlony napis AUTO
potwierdzający ustawienie. Aby wyświetlić pozostały czas pieczenia i zmienić go w razie potrzeby, nacisnąć środkowy przycisk i przytrzymać przez 2 sekundy, a
następnie nacisnąć go ponownie. Po upływie określonego czasu symbol znika z ekranu, rozlega się dźwięk alarmu i na wyświetlaczu miga napis AUTO. Nacisnąć
dowolny przycisk, aby wyłączyć alarm. Obrócić pokrętło funkcji i temperatury do pozycji zerowej oraz nacisnąć środkowy przycisk i przytrzymać przez dwie sekundy,
aby zakończyć pieczenie.
Opóźnianie czasu zakończenia pieczenia
1. Przycisk - : służy do zmniejszania wartości widocznej na wyświetlaczu
2. Przycisk : służy do wybierania różnych ustawień:
a. Programator czasowy
b. Czas pieczenia
c. Ustawienie czasu końca pieczenia
3. Przycisk + : służy do zwiększania wartości widocznej na wyświetlaczu
A. Symbol
wskazuje, że jest używana funkcja programatora czasowego
B. Symbol AUTO potwierdza, że zostało wprowadzone ustawienie
2
4
3
A
U
T
O
2 31
A
B
PL12
Po wybraniu czasu pieczenia nacisnąć środkowy przycisk: na ekranie zostaje wyświetlony komunikat oraz miga czas zakończenia pieczenia i napis AUTO.
Nacisnąć przycisk +, aby wyświetlić czas zakończenia pieczenia. Pieczenie można opóźnić o maksymalnie 23 godziny i 59 minut. Po kilku sekundach na ekranie widać
godzinę, symbol znika z ekranu, natomiast napis AUTO pozostaje podświetlony, co potwierdza ustawienie. Aby wyświetlić czas końca pieczenia i zmienić go w
razie potrzeby, nacisnąć środkowy przycisk, a następnie dwukrotnie nacisnąć go ponownie. Po zakończeniu odliczania zostaje podświetlony symbol , a piekarnik
kontynuuje działanie w wybranym trybie pieczenia.
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
WYŁĄCZONY Przerwanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
OŚWIETLENIE Włączenie lub wyłączenie oświetlenia piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać drugiej półki. Podgrzać piekarnik do wybranej
temperatury. Dioda termostatu zostaje wyłączona, gdy piekarnik jest gotowy i można w nim umieścić potrawę.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na jednej półce. Ta funkcja idealnie nadaje się również do pieczenia
na dwóch półkach. Aby pieczenie przebiegało równomiernie, należy zamieniać potrawy miejscami. Gdy pieczenie odbywa się
tylko na jednej półce, należy korzystać z drugiego poziomu. W przypadku pieczenia na dwóch półkach należy używać poziomu
drugiego i czwartego. Podgrzać piekarnik przed pieczeniem.
GRILL
Do pieczenia plastrów mięsa, szaszłyków, kiełbasek; do zapiekania warzyw oraz przyrumieniania chleba. Zaleca się
umieszczenie potrawy na czwartym poziomie. Podczas grillowania mięs zaleca się używanie blachy-ociekacza, na której będzie
się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić blachę na trzecim poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nagrzewać piekarnik przez
3–5 min. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się
stosowanie blachy-ociekacza, która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na pierwszym lub drugim poziomie i
wlać do niej około pół litra wody. Zaleca się obrócenie mięsa podczas pieczenia w celu zapewnienia równomiernego
przyrumienienia. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
DÓŁ + PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Do pieczenia na jednym poziomie owoców, ciast, warzyw, pizzy, drobiu itp.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w jednej temperaturze (np. ryb, warzyw, ciasta) na maksymalnie dwóch półkach jednocześnie.
Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw. W przypadku użycia jednej
półki zaleca się umieszczenie potrawy na drugim poziomie. Aby piec na dwóch półkach, zaleca się użycie poziomu pierwszego i
trzeciego, po uprzednim podgrzaniu piekarnika.
SPÓD
Tej funkcji można użyć, by przyrumienić spód potrawy. Zaleca się umieszczenie potrawy na pierwszym lub drugim poziomie
pieczenia. Funkcja służy także do powolnego pieczenia, na przykład warzyw i potraw duszonych, na drugim poziomie. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
PL13
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
wstępne
Poziom
pieczenia
(od
dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria
Ciasta drożdżowe
Tak 2 150-175 35-90 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-3 150-170 30-90
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
Ciasta z nadzieniem (sernik, strucla,
szarlotka)
Tak 2 150-190 30-85
Blacha-ociekacz/blacha do pieczenia lub forma
do ciasta na ruszcie
Tak 1-3 150-190 35-90
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
Ciastka/tarteletki
Tak 2 160-175 20-45 Blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
Tak 1-3 150-175 20-45
Półka 3: ruszt
łka 1: blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
Ptysie
Tak 2 175-200 30-40 Blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
Tak 1-3 170-190 35-45
Półka 3: blacha na ruszcie
łka 1: blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
Bezy
Tak 2 100 110-150 Blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
Tak 1-3 100 130-150
Półka 3: blacha na ruszcie
łka 1: blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
Chleb / pizza / focaccia
Tak 2 190-250 12-50 Blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
Tak 1-3 190-250 25-50
Półka 1: blacha na ruszcie
łka 3: blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
Mrożona pizza
Tak 2 250 10-15
łka 1: Blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
lub ruszt
Tak 1-3 250 10-20
Półka 3: blacha na ruszcie
łka 1: blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
Tarty „na słono” (tarta warzywna, quiche)
Tak 2 175-200 40-50 Forma do ciasta na ruszcie
Tak 1-3 175-190 55-65
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
PL14
Nadziewane ciasto francuskie/przekąski z
ciasta francuskiego
Tak 2 175-200 20-30 Blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
Tak 1-3 175-200 25-45
Półka 3: blacha na ruszcie
łka 1: blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
Lasagne/zapiekany
makaron/cannelloni/zapiekanka
Tak 2 200 45-55 Blacha na ruszcie
Baranina / cielęcina / wołowina /
wieprzowina 1 kg
Tak 2 200 80-110 Blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Kurczak / królik / kaczka 1 kg Tak 2 200 50-100 Blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Indyk / gęś 3 kg Tak 1/2 200 80-130 Blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Ryba pieczona/w folii (filet, w całości) Tak 2 175-200 40-60 Blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Nadziewane warzywa (pomidory, cukinie,
bakłażany)
Tak 2 175-200 50-60 Blacha na ruszcie
Tosty Tak 4 200 2-5 Grill
Filety/kawałki ryb Tak 4 200 20-30
Półka 4: ruszt (obrócić potrawę po upływie
połowy czasu pieczenia)
łka 3: blacha-ociekacz napełniona wodą
Kiełbaski/szaszłyki/kotlety/hamburgery Tak 4 200 30-40
Półka 4: ruszt (obrócić potrawę po upływie
połowy czasu pieczenia)
łka 3: blacha-ociekacz napełniona wodą
Kurczak pieczony 1–1,3 kg - 2 200 55-70
Półka 2: ruszt (obrócić potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
łka 1: blacha-ociekacz napełniona wodą
Kurczak pieczony 1–1,3 kg - 2 200 60-80
Półka 2: rożen
łka 1: blacha-ociekacz napełniona wodą
Krwisty rostbef 1 kg - 2 200 35-45
Blacha na ruszcie (w razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy / golonka - 2 200 60-90
Blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 2 200 45-55
Blacha-ociekacz / blacha do pieczenia (w razie
potrzeby obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Zapiekane warzywa - 2 200 20-30 Blacha na ruszcie
Lasagne i mięso Tak 1-3 200 50-100
Półka 3: blacha na ruszcie
łka 1: blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
wstępne
Poziom
pieczenia
(od
dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria
PL15
Czasy podane w tabeli dotyczą funkcji pieczenia z opóźnieniem (jeśli dostępna). Czas pieczenia może być dłuższy, w zależności od potrawy.
UWAGA: Symbole funkcji pieczenia mogą się nieznacznie różnić od przedstawionych na rysunku.
UWAGA: Temperatury i czas pieczenia podane zostały jedynie orientacyjnie i dotyczą 4 porcji.
Jak czytać tabelę pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą
momentu włożenia potrawy do piekarnika, za wyjątkiem nagrzewania wstępnego (gdy jest wymagane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od
ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo należy stosować niższe sugerowane wartości, a dopiero jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona, zmienić
na wyższe. Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować
również naczynia lub akcesoria ze szkła żaroodpornego lub z porcelany. Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy przestrzegać
podanych w tabeli pieczenia zaleceń dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach. Jeżeli potrawa, którą chce się przygotować,
zawiera dużo wody, należy wstępnie rozgrzać piekarnik.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji „PIECZENIE KONWEKCYJNE" można jednocześnie piec różne potrawy (np. ryby i warzywa), przy czym potrawy te muszą wymagać tej samej
temperatury i muszą być ułożone na różnych półkach. Potrawę wymagającą krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej i pozostawić tę wymagającą dłuższego
pieczenia.
Ciasta
- Delikatne ciasta należy piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie z kompletu. Do pieczenia na kilku poziomach wybierać funkcję termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób, aby powietrze mogło
swobodnie cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, należy wbić drewniany patyczek w środek ciasta. Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
- W przypadku stosowania form z nieprzywierającą powłoką ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto opada podczas pieczenia, należy następnym razem użyć niższej temperatury oraz zmniejszyć ilość płynu w cieście i delikatniej je mieszać.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji „PIECZENIE KONWEKCYJNE" (jeżeli jest dostępna). Jeśli spód ciasta będzie zbyt
wilgotny, należy następnym razem użyć niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed umieszczeniem nadzienia.
Mięso
- Można stosować blachy lub naczynia żaroodporne dowolnego rodzaju, dopasowane do rozmiarów pieczonego mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na
dno naczynia niewielkiej ilości rosołu, aby nieco zwilżyć mięso i dodać smaku. Gdy pieczeń jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10–15 min lub
zawinąć w folię aluminiową.
- Przygotowując mięso do grillowania, należy pamiętać, że najlepsze efekty uzyskuje się, gdy kawałki mają tę samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa
wymagają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić
mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie blachy-ociekacza, która będzie zbierała ociekający sok — należy do niej wlać pół litra wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na którym
ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Umożliwia równomierne pieczenie dużych kawałków mięsa i drobiu. Nabić mięso na szpikulec rożna, obwiązując je sznurkiem kuchennym (w przypadku kurczaka) i
upewnić się, że jest unieruchomione. Następnie umieścić szpikulec w gnieździe na przedniej ścianie piekarnika i oprzeć na odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć
ilość dymu i zebrać spływające soki, zaleca się umieszczenie na pierwszej półce blachy-ociekacza, do której należy wlać pół litra wody. Szpikulec posiada plastikowy
uchwyt, który należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i którego należy użyć po pieczeniu w celu wyjęcia mięsa z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować blachę, aby spód pizzy był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia posypać pizzę mozzarellą.
Funkcja wyrastania (dostępna tylko w określonych modelach)
Zaleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed włożeniem do piekarnika. Czas wyrastania przy użyciu tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią w porównaniu do
wyrastania w temperaturze pokojowej (20–25°C). Czas wyrastania dla ciasta na pizzę (1 kg) to ok. jedna godzina.
Mięso i ziemniaki Tak 1-3 200 45-100
Półka 3: blacha na ruszcie
łka 1: blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Ryba i warzywa Tak 1-3 175 30-50
Półka 3: blacha na ruszcie
łka 1: blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
PORADY I WSKAZÓWKI
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
wstępne
Poziom
pieczenia
(od
dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15

Whirlpool AKP 458/NB Program Chart

Typ
Program Chart