PL15
Czasy podane w tabeli dotyczą funkcji pieczenia z opóźnieniem (jeśli dostępna). Czas pieczenia może być dłuższy, w zależności od potrawy.
UWAGA: Symbole funkcji pieczenia mogą się nieznacznie różnić od przedstawionych na rysunku.
UWAGA: Temperatury i czas pieczenia podane zostały jedynie orientacyjnie i dotyczą 4 porcji.
Jak czytać tabelę pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą
momentu włożenia potrawy do piekarnika, za wyjątkiem nagrzewania wstępnego (gdy jest wymagane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od
ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo należy stosować niższe sugerowane wartości, a dopiero jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona, zmienić
na wyższe. Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować
również naczynia lub akcesoria ze szkła żaroodpornego lub z porcelany. Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy przestrzegać
podanych w tabeli pieczenia zaleceń dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach. Jeżeli potrawa, którą chce się przygotować,
zawiera dużo wody, należy wstępnie rozgrzać piekarnik.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji „PIECZENIE KONWEKCYJNE" można jednocześnie piec różne potrawy (np. ryby i warzywa), przy czym potrawy te muszą wymagać tej samej
temperatury i muszą być ułożone na różnych półkach. Potrawę wymagającą krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej i pozostawić tę wymagającą dłuższego
pieczenia.
Ciasta
- Delikatne ciasta należy piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie z kompletu. Do pieczenia na kilku poziomach wybierać funkcję termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób, aby powietrze mogło
swobodnie cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, należy wbić drewniany patyczek w środek ciasta. Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
- W przypadku stosowania form z nieprzywierającą powłoką ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto opada podczas pieczenia, należy następnym razem użyć niższej temperatury oraz zmniejszyć ilość płynu w cieście i delikatniej je mieszać.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji „PIECZENIE KONWEKCYJNE" (jeżeli jest dostępna). Jeśli spód ciasta będzie zbyt
wilgotny, należy następnym razem użyć niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed umieszczeniem nadzienia.
Mięso
- Można stosować blachy lub naczynia żaroodporne dowolnego rodzaju, dopasowane do rozmiarów pieczonego mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na
dno naczynia niewielkiej ilości rosołu, aby nieco zwilżyć mięso i dodać smaku. Gdy pieczeń jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10–15 min lub
zawinąć w folię aluminiową.
- Przygotowując mięso do grillowania, należy pamiętać, że najlepsze efekty uzyskuje się, gdy kawałki mają tę samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa
wymagają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić
mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie blachy-ociekacza, która będzie zbierała ociekający sok — należy do niej wlać pół litra wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na którym
ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Umożliwia równomierne pieczenie dużych kawałków mięsa i drobiu. Nabić mięso na szpikulec rożna, obwiązując je sznurkiem kuchennym (w przypadku kurczaka) i
upewnić się, że jest unieruchomione. Następnie umieścić szpikulec w gnieździe na przedniej ścianie piekarnika i oprzeć na odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć
ilość dymu i zebrać spływające soki, zaleca się umieszczenie na pierwszej półce blachy-ociekacza, do której należy wlać pół litra wody. Szpikulec posiada plastikowy
uchwyt, który należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i którego należy użyć po pieczeniu w celu wyjęcia mięsa z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować blachę, aby spód pizzy był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia posypać pizzę mozzarellą.
Funkcja wyrastania (dostępna tylko w określonych modelach)
Zaleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed włożeniem do piekarnika. Czas wyrastania przy użyciu tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią w porównaniu do
wyrastania w temperaturze pokojowej (20–25°C). Czas wyrastania dla ciasta na pizzę (1 kg) to ok. jedna godzina.
Mięso i ziemniaki Tak 1-3 200 45-100
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Ryba i warzywa Tak 1-3 175 30-50
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
PORADY I WSKAZÓWKI
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
wstępne
Poziom
pieczenia
(od
dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria