Przepis
Funkcja
Nagrzewanie
wstępne
Półka
(od dołu)
Temp. (°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Mięso i ziemniaki
Tak 1-3 200 45-100*
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
Ryby i warzywa
Tak 1-3 175 30-50*
Półka 3: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub blacha na ruszcie
PL12
RADY I SUGESTIE
Czasy podane w tabeli dotyczą funkcji pieczenia z opóźnieniem (jeśli jest dostępna). Czas pieczenia może być dłuższy, w zależności od potrawy.
UWAGA: symbole funkcji pieczenia mogą się nieznacznie różnić od przedstawionych na rysunku.
UWAGA:czasypieczeniaitemperaturypodanezostaływdlaokoło4porcji.
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej, czy kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą
momentu włożenia potrawy do piekarnika, za wyjątkiem nagrzewania wstępnego (gdy jest wymagane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą
od ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe sugerowane wartości, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona, należy
użyćwyższych.Zalecasięstosowanieakcesoriówdołączonychwzestawieoraz,wmiaręmożliwości,blachlubformdopieczeniazciemnegometalu.Możnastosować
równieżnaczynialubakcesoriazeszkłażaroodpornego(pyrex)lubceramiczne.Czaspieczenianiecosięwtedywydłuży.Abyuzyskaćnajlepszerezultaty,należy
przestrzegać zaleceń podanych w tabeli pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystajączfunkcji„TERMOOBIEG”,możnajednocześniepiecróżnepotrawywymagającetejsamejtemperatury(np.rybyiwarzywa),umieszczającjenaróżnych
półkach. Potrawy wymagające krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej, pozostawiając te, które powinny piec się dłużej.
Desery
- Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem. Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać funkcję termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie w taki
sposób, aby zapewnić swobodną cyrkulację powietrza.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, wsunąć drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe.
- Nie smarować masłem ścianek form, w których zastosowano nieprzywierającą powłokę. W przeciwnym razie, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto opada w trakcie pieczenia, następnym razem należy ustawić niższą temperaturę, zmniejszyć ilość płynnych składników używanych do jego produkcji
lub delikatniej mieszać ciasto.
- Ciastazsoczystymnadzieniem(serniki,ciastaowocowe)wymagająużyciafunkcji„PIECZ.KONWEKCYJNE”.Jeślispódciastajestzbytwilgotny,należyskorzystaćz
niższej półki i wyłożyć spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięsa
- Możnastosowaćdowolneblachylubnaczyniażaroodporne,dopasowanedorozmiarówpieczonegomięsa.Wprzypadkupieczenizalecasięwlanienadno
naczynianiewielkiejilościrosołu,abyniecozwilżyćmięsoidodaćsmaku.Gdypieczeńjestjużgotowa,zostawićjąwpiekarnikunaok.10–15minlubzawinąćw
folię aluminiową.
- Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać, że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wyma-
gają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso
po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie blachy-ociekacza, która będzie zbierała ściekające soki — należy do niej wlać pół litra wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na którym
ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu, umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Wsunąć mięso na szpikulec rożna (kurczaka należy obwiązać sznurkiem) i
upewnić się, że jest unieruchomione, a następnie umieścić szpikulec w gnieździe na przedniej ściance piekarnika i oprzeć na odpowiednim wsporniku. Aby zredukować ilość
dymu i zebrać spływające soki, zaleca się umieszczenie na najniższej półce blachy-ociekacza, do której należy wlać pół litra wody. Szpikulec posiada plastikowy uchwyt, który
należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z którego należy skorzystać po jego zakończeniu, aby wyjąć mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować blachę tłuszczem, aby spód pizzy był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia ułożyć na pizzy mozzarellę.
EN12