4
PRZECHOWYWANIE ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
I NAPOJÓW
KOMORA CHŁODZIARKI
Używać pojemników wielokrotnego użytku
- plastikowych, metalowych, aluminiowych i
szklanych lub folii samoprzylegającej.
Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub
przyjmować zapachy, należy zawsze
przechowywać w zamkniętych pojemnikach
lub pod przykryciem.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest
niewielka ilość żywności, zalecamy
skorzystanie z półek nad pojemnikiem na
owoce i warzywa, ponieważ jest to
najzimniejszy obszar w komorze.
Produkty żywnościowe wydzielające duże
ilości gazu etylenowego i produkty wrażliwe
na ten gaz takie, jak owoce, warzywa, w tym
sałaty, należy zawsze umieszczać lub
opakowywać osobno, aby zapobiec skróceniu
terminu ich przydatności do spożycia; na
przykład nie przechowywać pomidorów
razem z owocami kiwi lub kapustą.
Butelki można umieścić w uchwycie, aby się
nie przewracały (występuje w wybranych
modelach).
Nie należy przechowywać artykułów
spożywczych zbyt blisko siebie, aby zapewnić
dostateczną cyrkulację powietrza.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Komora zamrażarki jest doskonałym miejscem
do przechowywania mrożonej żywności,
przygotowywania kostek lodu i zamrażania
świeżej żywności.
Maksymalny ciężar żywności, jaką można
zamrozić w ciągu doby, jest przedstawiony na
tabliczce znamionowej (… kg/24 godz.).
Jeśli w zamrażarce ma być przechowywana
niewielka ilość produktów zalecamy, aby
umieścić je w najzimniejszym miejscu komory
zamrażarki, tzn. w jej środkowej części.
STREFA UMIARKOWANEJ
TEMPERATURY Zalecana do
przechowywania owoców tropikalnych,
puszek, napojów, jajek, sosów, marynat,
masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY Zalecana
do przechowywania serów, mleka,
produktów do spożycia w danym dniu,
produktów delikatesowych, jogurtów,
wędlin, deserów
SZUFLADY ZAMRAŻARKI - ZWYKŁE
MROŻENIE
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA
(STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY)
Zalecana do zamrażania świeżej/
gotowanej żywności.
Uwaga: Odcienie szarości kolejnych pozycji
legendy nie odpowiadają kolorom szuad
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ORAZ ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Procedury konserwacji i czyszczenia
oraz rozwiązywanie problemów można znaleźć
w Instrukcji obsługi i konserwacji urządzenia.
Instrukcja obsługi i konserwacji urządzenia
jest dostępna:
> w serwisie technicznym; pod numerem
telefonu widocznym w
karcie gwarancyjnej.
> do pobrania ze strony internetowej Whirlpool
http://docs.whirlpool.eu
KONTAKT Z PUNKTEM SERWISOWYM
Kontaktując się z serwisem technicznym, należy podać oba numery
znajdujące się na naklejce serwisowej. http://www.whirlpool.com
Informacje techniczne podano na tabliczce
znamionowej wewnątrz urządzenia.
Whirlpool® Zastrzeżony znak towarowy/TM Znak towarowy Grupy Whirlpool -
© Copyright Whirlpool Europe s.r.l. 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone – http://www.whirlpool.eu
Legenda
400010777842
PL