INSTRUKCJA OBSŁUGI
2
• Aby zapewnić lepsze i szybsze zamrażanie, należy
podzielić produkty żywnościowe na małe porcje; będzie
to również przydatne w momencie wykorzystania
zamrożonej żywności.
1. Włączyć funkcję szybkiego zamrażania, naciskając
przycisk c na około 3 sekundy, na co najmniej 24 godziny
przed umieszczeniem świeżej żywności do zamrożenia w
urządzeniu. Wszystkie zielone diody LED (b) zostają
włączone.
2. Włożyć żywność przeznaczoną do zamrożenia do
urządzenia i nie otwierać pokrywy przez 24 godziny. Po
tym czasie żywność będzie zamrożona. Funkcję szybkiego
zamrażania można wyłączyć, naciskając przycisk c przez
około 3 sekundy.
Jeśli funkcja szybkiego mrożenia nie zostanie ręcznie
wyłączona, jej automatyczne wyłączenie przez urządzenie
nastąpi po 50 godzinach.
PRZECHOWYWANIE ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Skorzystać z tabeli na urządzeniu.
Klasyfikacja zamrożonej żywności
Ułożyć i w odpowiedni sposób oznaczyć zamrożone
produkty data włożenia do zamrażarki powinna być
zaznaczona na opakowaniach, aby umożliwić zużycie
produktu przed upływem dat ważności wymienionych w
miesiącach na Rys. 5 dla każdego rodzaju żywności.
Zalecenia dotyczące przechowywania zamrożonej
żywności
Kupowanie produktów mrożonych:
• Należy sprawdzić, czy opakowanie nie jest uszkodzone
(żywność mrożona w uszkodzonym opakowaniu może
tracić wartość odżywczą). Jeśli opakowanie jest
napuchnięte lub ma ślady wilgoci, prawdopodobnie
produkt nie był przechowywany w optymalnych
warunkach i doszło do jego rozmrożenia.
• Robiąc zakupy, pozostawić zakup produktów mrożonych
na koniec i transportować produkty w izolacyjnej torbie
chłodniczej.
• Po powrocie do domu należy jak najszybciej umieścić
mrożoną żywność w urządzeniu.
• Unikać lub ograniczać zmiany temperatury Należy
przestrzegać daty przydatności do spożycia podanej na
opakowaniu.
• Należy zawsze przestrzegać informacji dotyczących
przechowywania podanych na opakowaniu.
Uwaga:
Całkowicie lub częściowo rozmrożoną żywność należy
jak najszybciej spożyć.
Rozmrożonej żywności nie należy ponownie zamrażać,
chyba że zostanie ugotowana. Rozmrożoną żywność po
ugotowaniu można zamrozić ponownie. Jeśli występuje
długotrwała awaria zasilania:
• Nie otwierać pokrywy urządzenia, chyba że w celu
umieszczenia opakowań lodowych (jeśli są w
wyposażeniu) na żywności mrożonej po prawej i lewej
stronie urządzenia. Spowoduje to spowolnienie wzrostu
temperatury.
ROZMRAŻANIE URZĄDZENIA
Urządzenie należy rozmrażać, gdy grubość lodu na
ściankach osiągnie 5-6 mm.
• Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
• Wyjąć paczki żywności z urządzenia i zawinąć je razem
w gazetę, a następnie przechować w bardzo zimnym
miejscu lub izolacyjnej torbie chłodniczej.
• Pozostawić pokrywę urządzenia otwartą.
• Wyjąć wewnętrzny korek spustu wody z rozmrażania (w
zależności od modelu) (rys. 6).
• Wyjąć zewnętrzny korek spustu wody z rozmrażania (w
zależności od modelu) i umieścić go tak, jak
przedstawiono na rysunku.6
• Umieścić miskę pod kanałem odpływowym, aby zebrać
w niej rozmrożoną wodę. Użyć przegródki, jeśli jest na
wyposażeniu (rys. 6)
• Przyspieszyć rozmrażanie, oddzielając lód od ścianek
urządzenia za pomocą szpatułki.
• Usunąć lód ze spodu urządzenia.
• Nie używać ostro zakończonych lub metalowych
przyrządów do usuwania lodu, aby nie uszkodzić trwale
wnętrza urządzenia.
• Nie używać produktów ściernych ani nie podgrzewać
sztucznie wnętrza.
• Dokładnie wysuszyć wnętrze urządzenia.
• Po rozmrażaniu włożyć korek na miejsce.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
• Usunąć lód z górnej krawędzi (patrz Instrukcja
rozwiązywania problemów).
• Wyczyścić wnętrze przed rozmrożeniem za pomocą
gąbki zwilżonej ciepłą wodą i/lub łagodnym detergentem.
• Wyczyścić kratkę boczną agregatu (w zależności od
modelu).
• Usunąć kurz ze skraplacza na tylnej części urządzenia.
Przed konserwacją odłączyć urządzenie od sieci.
Do czyszczenia urządzenia nie używać produktów
ściernych, druciaków lub środków do usuwania plam
(np. acetonu, trichloroetylenu).
Aby zapewnić najlepsze działanie urządzenia, czyścić i
konserwować je co najmniej raz w roku.