16
W żadnym wypadku do wnętrza za-
mra żar ki nie wolno wstawiać grzej-
ni ka elek trycz ne go, nawiewowego,
ani su szar ki do włosów.
l Urządzenie pracuje cyklicznie: chło dzi
(wówczas na ścianie tylnej osa dza się
szron) następnie odszrania się (krople
spływają po ścianie tylnej).
Przed przystąpieniem do czysz-
cze nia należy bezwzględnie odłą-
czyć urzą dze nie od zasilania,
poprzez wyjęcie wtyczki z gniazd-
ka sie cio we go, wy łą cze nie lub
wykręcenie bezpiecznika. Nie
wolno dopuścić do tego, aby woda
dostała się do panelu ste ro wa nia
lub oświetlenia.
l Nie zalecamy stosować środków do roz mra-
ża nia w aerozolu. Mogą one po wo do wać
powstawanie mie sza nin wy bu cho wych, za-
wierać roz pusz czal ni ki mo gą ce uszkodzić
pla sti ko we części urzą dze nia, a nawet być
szko dli we dla zdro wia.
l Należy zwrócić uwagę, aby w miarę moż-
li wo ści woda używana do mycia nie spły-
wa ła przez otwór odpływowy do po jem ni ka
odparowania.
l Całe urządzenie z wyjątkiem uszczel ki
drzwi należy myć delikatnym de ter gen tem.
Uszczelkę w drzwiach należy wyczyścić
czy stą wodą i wytrzeć do sucha.
l Należy umyć ręcznie dokładnie wszystkie
elementy wyposażenia (pojemniki na wa-
rzywa, balkoniki, półki szklane itp.).
Na ścianie tylnej komory chło-
dziarki po wsta je szron, który
jest usuwany au to ma tycz-
nie. W czasie odszrania-
nia, wraz ze skro pli na mi,
do otworu w rynience mogą
do sta wać się zanieczysz-
czenia. Może to spo wo do wać
zatkanie otworu. W takim
przypadku otwór należy delikat
nie prze tkać przepychaczem (rys.
20).
ODSZRANIANIE, MYCIE I KONSERWACJA
Odszranianie zamrażarki
l Odszranianie komory zamrażania za le ca
się połączyć z myciem wyrobu.
l Większe nagromadzenie się lodu na
powierzchniach mrożących, utrudnia sku-
tecz ność pracy urządzenia i po wo du je
zwiększone zużycie energii elek trycz nej.
l Zalecamy rozmrażać urządzenie przy naj-
mniej raz lub dwa razy w roku.
l Jeśli w środku znajdują się produkty, to
należy ustawić pokrętło na pozycję max.
na około 4 godziny przed planowanym
rozmrożeniem. Zapewni to mo zli wość
przechowywania produktów w tem pe ra tu-
rze otoczenia przez dłuższy czas.
l Po wyjęciu żywności z zamrażarki należy
włożyć do miski, owinąć kilkoma warstwa-
mi papieru gazetowego, zawinąć w koc i
przechowywać w chłodnym miejscu.
l Rozmrażanie zamrażarki powinno być
przeprowadzone możliwie szybko. Dłuż sze
przechowywanie produktów w temperatu-
rze otoczenia, skraca czas ich przydatności
do spożycia.
21
20
Odszranianie chłodziarki
1. Ustawić pokrętło na
pozycji "0", wyjąć
wtyczkę z gniazda
sieciowego.
2. Otworzyć drzwi, wy-
jąć produkty.
3. Wyjąć szyady
4. Wysunąć spust wody
i obrócić o 180°, na-
stępnie wsunąć w
wyznaczone miej-
sce komory zamra-
żarki (rys. 21).
5. Podstawić naczy-
nie.
Aby odszronić komorę zamrażarki, należy: