Whirlpool K6G52.A (W)/U instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL
KUCHENKA I PIEKARNIK
K6G56S.A /U
K6G52.A /U
Spis treci
Instalacja, 15-18
Ustawienie i wypoziomowanie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Pod³¹czenie gazu
Dostosowanie do ró¿nych rodzajów gazu
Tabela charakterystyk palników i dysz
Dane techniczne
Opis urz¹dzenia, 19
Widok ogólny
Panel sterowania
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 20-24
U¿ytkowanie p³yty grzejnej
U¿ytkowanie piekarnika
Stosowaæ regulator czasowy koñca pieczenia
Programy pieczenia
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Programowanie pieczenia z u¿yciem programatora
elektronicznego
Tabela pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 25
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Zalecenia dotycz¹ce odpadów
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 26
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Czyszczenie urz¹dzenia
Sprawdzaæ uszczelki piekarnika
Wymiana ¿arówki owietleniowej w piekarniku
Konserwacja kurków gazowych
Serwis Techniczny
Instrukcja obs³ugi
English, 1
PL
Polski, 14
GB
PL
15
Zachowaæ niniejsz¹ ksi¹¿eczkê instrukcji by móc
konsultowaæ w przysz³oci w dowolnej chwili. W
przypadku sprzeda¿y, odst¹pienia lub przeniesienia
urz¹dzenia, nale¿y upewniæ siê, czy instrukcja
zosta³a przekazana wraz z nim.
Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê: zawiera ona
wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji, u¿ytkowania i
bezpieczeñstwa.
Instalacja urz¹dzenia powinna zostaæ wykonana
zgodnie z niniejszymi instrukcjami i przez
wykwalifikowany personel.
Wszelkie dzia³ania w zakresie regulacji lub
konserwacji musz¹ byæ wykonywane przy kuchence
od³¹czonej od zasilania elektrycznego.
Wentylacja pomieszczeñ
Urz¹dzenie mo¿e zostaæ zainstalowane wy³¹cznie w
pomieszczeniach ze sta³¹ wentylacj¹, zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi normami krajowymi. W
pomieszczeniu, w którym jest instalowane urz¹dzenie,
musi byæ zapewniony taki dop³yw powietrza, jaki jest
niezbêdny dla prawid³owego spalania gazu (natê¿enie
przep³ywu powietrza nie powinno byæ ni¿sze od 2 m
3
/h
na kW zainstalowanej mocy).
Wloty powietrza, zabezpieczone przez kratki,
powinny mieæ przewód o przekroju u¿ytkowym co
najmniej 100 cm
2
i powinny zostaæ rozmieszczone
tak, aby nie mog³y ulec nawet czêciowemu zatkaniu
(patrz rysunek A).
Wymiar tych wlotów powinien zostaæ zwiêkszony o
100% do minimum 200 cm
2
jeli p³yta robocza
urz¹dzenia nie posiada urz¹dzenia zabezpieczaj¹cego
przed brakiem p³omienia i kiedy dop³yw powietrza
nastêpuje w sposób niebezporedni z przyleg³ych
pomieszczeñ (patrz rysunek B) o ile nie one
czêciami wspólnymi budynku, pomieszczeniami
zagro¿onymi po¿arem lub sypialniami
wyposa¿onych w przewód wentylacyjny z wyjciem
na zewn¹trz, jak opisano powy¿ej.
Pomieszczenie przyleg³e
Pomieszczenie przeznaczone do przewietrzania
A. B
Po d³u¿szym u¿ytkowaniu urz¹dzenia zaleca siê
otwarcie okna lub zwiêkszenie prêdkoci
ewentualnych wentylatorów.
Odprowadzanie spalin
Odprowadzanie spalin musi byæ zapewnione przez
okap po³¹czony z kominem o ci¹gu naturalnym i o
sprawnym dzia³aniu lub przez wentylator elektryczny,
który w³¹cza siê automatycznie przy ka¿dym
uruchomieniu urz¹dzenia (patrz rysunki).
Skroplone gazy pochodne ropy naftowej, ciê¿sze od
powietrza, opadaj¹ w dó³, dlatego pomieszczenia, w
których znajduj¹ siê butle GPL, powinny byæ
wyposa¿one w otwory wychodz¹ce na zewn¹trz,
umo¿liwiaj¹ce odp³yw do³em ewentualnych wycieków
gazu.
Butle GPL, niezale¿nie od tego czy puste, czy
czêciowo nape³nione, nie powinny byæ instalowane
ani sk³adowane w pomieszczeniach lub wnêkach
po³o¿onych poni¿ej poziomu pod³ogi (piwnice, itp.).
W pomieszczeniu nale¿y przechowywaæ jedynie
aktualnie u¿ytkowan¹ butlê, z dala od róde³ ciep³a
(piece, kominki, piecyki), mog¹cych doprowadziæ do
wzrostu jej temperatury powy¿ej 50°C.
Ustawienie i wypoziomowanie
Mo¿liwe jest zainstalowanie urz¹dzenia obok mebli,
których wysokoæ nie przekracza poziomu
roboczego.
Nale¿y upewniæ siê, czy ciana stykaj¹ca siê z
ty³em urz¹dzenia wykonana jest z materia³u
niepalnego i odpornego na ciep³o (T 90°C).
Dla zapewnienia prawid³owej instalacji:
ustawiæ urz¹dzenie w kuchni, w jadalni lub w
innym pomieszczeniu (nie w ³azience);
jeli p³aszczyzna kuchenki jest wy¿sza w
stosunku do p³aszczyzny mebli, powinny one
zostaæ umieszczone w odleg³oci co najmniej 600
mm od urz¹dzenia;
jeli kuchenka jest instalowana pod szafk¹ wisz¹c¹,
powinna ona znajdowaæ siê w odleg³oci minimum
Instalacja
A
Otwarcie wentylacji dla
powietrza do spalania
Zwiêkszenie szczeliny
pomiêdzy drzwiami a pod³og¹
Odprowadzanie
bezporednio na
zewn¹trz
Odprowadzanie przez komin lub
rozga³êziony kana³ dymowy
(wy³¹cznie do urz¹dzeñ
kuchennych)
16
PL
420 mm od p³yty
kuchenki.
Odleg³oæ ta powinna
wynosiæ 700 mm, jeli
szafki wisz¹ce
³atwopalne (patrz
rysunek);
nie umieszczaæ
zas³on za kuchenk¹,
ani w odleg³oci
mniejszej ni¿ 200 mm
od jej krawêdzi;
ewentualne okapy powinny zostaæ zainstalowane
wed³ug zaleceñ odpowiedniej instrukcji.
Wypoziomowanie
Jeli konieczne jest
wypoziomowanie urz¹dzenia,
nale¿y przykrêciæ nó¿ki
regulacyjne, dostarczane jako
wyposa¿enie, w odpowiednich
gniazdach umieszczonych w
rogach podstawy kuchenki
(patrz rysunek).
Nó¿ki* mocowane w
otworach pod podstaw¹
kuchenki.
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Zamocowaæ na przewodzie znormalizowan¹ wtyczkê
dostosowan¹ do obci¹¿eñ wskazanych na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu (patrz
tabela Dane techniczne).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
koniecznym jest zainstalowanie pomiêdzy
urz¹dzeniem a sieci¹ wy³¹cznika polowego z
otwarciem minimalnym pomiêdzy stykami 3 mm
przeznaczonego do obci¹¿eñ i odpowiadaj¹cego
obowi¹zuj¹cym normom (przewód uziemienia nie
powinien byæ przerywany przez wy³¹cznik). Przewód
zasilania powinien byæ umieszczony tak, aby w
¿adnym punkcie jego temperatura nie przekracza³a
temperatury otoczenia o 50°C.
Przed wykonaniem pod³¹czenia nale¿y upewniæ siê, czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i jest
zgodne z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ maksymalne
obci¹¿enie mocy urz¹dzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej;
napiêcie zasilania odpowiada wartociom podanym
na tabliczce znamionowej;
HOOD
420
Min.
min. 650 mm. with hood
min.
700 mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
gniazdko jest kompatybilne z wtyczk¹ urz¹dzenia.
Jeli gniazdko nie jest kompatybilne, wymieniæ
gniazdko lub wtyczkê; nie stosowaæ przed³u¿aczy
ani rozga³êników.
Po zainstalowaniu urz¹dzenia przewód elektryczny
i gniazdko pr¹du powinny byæ ³atwo dostêpne.
Kabel nie powinien mieæ zgiêæ, ani nie powinien
byæ zgnieciony.
Przewód musi byæ okresowo sprawdzany i
wymieniany wy³¹cznie przez autoryzowany personel
techniczny.
W przypadku nie przestrzegania powy¿szych
warunków producent zwolniony zostanie z
wszelkiej odpowiedzialnoci.
Pod³¹czenie gazu
Pod³¹czenie do sieci gazowej lub do butli gazowej
mo¿e byæ wykonane przy pomocy przewodu
giêtkiego gumowego lub stalowego, zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi normami krajowymi oraz po
upewnieniu siê czy urz¹dzenie jest wyregulowane
odpowiednio dla typu gazu, którym bêdzie zasilane
(patrz etykieta kalibracyjna na pokrywie: w
przeciwnym razie patrz ni¿ej). W przypadku
zasilania p³ynnym gazem z butli, stosowaæ
regulatory cinienia zgodne z obowi¹zuj¹cymi
normami krajowymi. Dla u³atwienia pod³¹czenia
zasilanie gazem mo¿e byæ skierowane bocznie*:
zast¹piæ z³¹czkê przewodu giêtkiego zatyczk¹ i
wymieniæ uszczelkê, dostarczan¹ jako wyposa¿enie.
Dla zapewnienia bezpieczeñstwa pracy,
odpowiedniego zu¿ycia energii i zwiêkszenia trwa³oci
urz¹dzenia, nale¿y siê upewniæ czy cinienie
zasilania mieci siê w granicach wskazanych w tabeli
Charakterystyka palników i dysz (patrz ni¿ej).
Pod³¹czenie gazu przy pomocy przewodu
gumowego
Sprawdziæ czy przewód odpowiada obowi¹zuj¹cym
normom krajowym. Wewnêtrzna rednica przewodu
powinna wynosiæ: 8 mm przy zasilaniu gazem
p³ynnym; 13 mm przy zasilaniu metanem.
Po wykonaniu pod³¹czenia upewniæ siê czy przewód:
nie styka siê w ¿adnym punkcie z czêciami,
które osi¹gaj¹ temperatury przekraczaj¹ce 50°C;
nie jest nara¿ony na naci¹gniêcie ani poskrêcanie
i nie ma na nim zagiêæ lub przewê¿eñ;
nie ma stycznoci z przedmiotami tn¹cymi,
ostrymi krawêdziami, ruchomymi czêciami i nie
jest przygnieciony;
jest ³atwo dostêpny na ca³ej d³ugoci dla
umo¿liwienia wykonywania kontroli jego stanu;
PL
17
jego d³ugoæ wynosi mniej ni¿ 1500 mm;
jest dobrze umocowany na dwóch koñcach za
pomoc¹ odpowiednich zacisków mocuj¹cych,
zgodnych z obowi¹zuj¹cymi normami krajowymi.
Jeli nie mo¿e byæ spe³niony jeden z tych
warunków lub ich wiêksza liczba, albo jeli kuchenka
jest instalowana zgodnie z warunkami klasy 2 -
podklasy 1 (urz¹dzenie umiejscowione pomiêdzy
dwoma meblami), nale¿y zastosowaæ przewód giêtki
stalowy (patrz ni¿ej).
Pod³¹czenie gazu przy pomocy przewodu
giêtkiego ze stali nierdzewnej o pe³nych
ciankach z gwintowanymi z³¹czami.
Sprawdziæ czy przewód i uszczelki odpowiadaj¹
obowi¹zuj¹cym normom krajowym.
Aby zamontowaæ przewód nale¿y usun¹æ z³¹czkê
przewodu giêtkiego znajduj¹c¹ siê na urz¹dzeniu
(z³¹cze wejciowe gazu do urz¹dzenia jest
gwintowane gwintem gazowym 1/2 walcowym
mêskim).
Wykonaæ pod³¹czenie tak, aby ca³kowita d³ugoæ
przewodów nie przekracza³a 2 metrów oraz upewniæ
siê czy przewód nie styka siê z ruchomymi
czêciami i czy nie jest przygnieciony.
Kontrola szcze
lnoci
Po zakoñczeniu instalacji sprawdziæ szczelnoæ
wszystkich z³¹cz stosuj¹c w tym celu roztwór
mydlany, nigdy p³omieñ.
Dostosowanie do ¿nych rodzajów gazu
Urz¹dzenie mo¿e byæ dostosowane do innego
rodzaju gazu ni¿ ten, którym jest aktualnie zasilane
(wskazany na etykiecie kalibracyjnej na pokrywie).
Dostosowanie p³yty grzejnej
Wymiana dysz palników p³yty:
1. zdj¹æ kratki i wykrêciæ
palniki z gniazd;
2. odkrêciæ dysze, pos³uguj¹c
siê kluczem rurowym 7 mm
(patrz rysunek) i wymieniæ je
na te, które przystosowane
do nowego rodzaju gazu (patrz
tabela Charakterystyka
palników i dysz);
3. przywróciæ na swoje miejsce wszystkie
komponenty wykonuj¹c czynnoci w kolejnoci
odwrotnej w stosunku do powy¿szej sekwencji.
Palniki p³yty nie wymagaj¹ regulacji powietrza
pierwotnego.
Po wykonaniu regulacji dla gazu innego ni¿
oryginalnie przewidziany, nale¿y wymieniæ
poprzedni¹ etykietê kalibracyjn¹ na etykietê
odpowiadaj¹c¹ nowemu gazowi, dostêpn¹ w naszych
Autoryzowanych Centrach Obs³ugi Technicznej.
W sytuacji, gdy cinienie gazu jest inne (lub
zmienne) od przewidzianego, konieczne jest
zainstalowanie na przewodach doprowadzaj¹cych
regulatora cinienia, zgodnie z obowi¹zuj¹c¹ norm¹
krajow¹ dotycz¹c¹ kana³owych regulatorów gazu.
18
PL
Tabela charakterystyk palników i dysz
S
S
R
A
K6G56S.A /U
K6G52.A /U
Tabela 1 (dla Polski)
G20 (GZ50)
G2-350 (G2-350)
G30 (GPB)
Palnik rednica
(w mm)
Moc cieplna
(p.c.i.*)
kW
Dysza
1/100
(w mm)
Przep³yw*
l/godz
Dysza
1/100
(w mm)
Przep³yw*
l/godz
Dysza
1/100
(w mm)
Przep³yw*
g/godz
Du¿y (R) 100 2.70 116 285 183 398 86 225
Pó³szybki (redni) (S) 75 1,70 106 180 143 251 70 142
Pomocniczy (ma³y) (A) 55 0,90 79 95 106 133 50 75
Cinienia zasilania
minimalne (mbar)
nominalne (mbar)
maksymalne (mbar)
16
20
25
10
13
16
29
36
44
* A 0°C e 1013 mbar – gaz suchy
G20 (GZ50) p.c.i. = 35.9 MJ/m³
G2-350 (G2-350) p.c.i. = 25.8 MJ/m³
G30 (GPB) p.c.i. = 123.6 MJ/m³
DANE TECHNICZNE
Wymiary
piekarnika W x D
x G
40x43,5x32 cm
Objêtoæ
(l) 56
Wymiary
u¿ytkowe
szuflady do
podgrzewania
potraw
szerokoæ (cm) 46
g³êbokoæ (cm) 44
wysokoæ (cm) 8,5
Palniki
mobyæ dostosowane do
wszystkich rodzajów gazu
wskazanych na tabliczce
znamionowej
Napiêcie i
czêstotliwoæ
zasilania
elektrycznego
patrz tabliczka znamionowa
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE na
etykiecie piekarników elektrycznych
Norma EN 50304 Zu¿ycie energii
konwekcja naturalna — funkcja
ogrzewania: Tradycyjne;
Zu¿ycie energii deklaracja Klasa
konwekcji wymuszona — funkcja
ogrzewania: Pieczenie ciasta
Dyrektywy unijne: 2006/95/CEE z
dnia 12/12/06 (niskie napiêcie) z
niejszymi zmianami -
89/336/CEE z dnia 3/05/89
(zgodnoæ elektromagnetyczna) z
niejszymi zmianami -
93/68/CEE z dnia 22/07/93 z
niejszymi zmianami,
90/369/CEE z dnia 29/06/90 (gaz)
z niejszymi zmianami, -
93/68/CEE z dnia 22/07/93 z
niejszymi zmianami, -
2002/96/EC.
PL
19
Opis urz¹dzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
*
Tylko w niektórych modelach.
Pokrętło
REGULATORA CZASOWEGO KOŃCA PIECZENIA*
Kontrolka
TERMOSTATU
Pokrętła PALNIK
ALNIK
ÓW
płyty grzejnej
Elektroniczny programator*
Kontrolka
TERMOSTATU
Pokrętła
PALNIK
ALNIK
ÓW
płyty grzejnej
Ruszt
Szklana pokrywa*
Panel sterujący
Kratka piekarnika
Tacka na kapiący tłuszcz
lub do pieczenia
Prowadnice do wsuwania
rusztu i tacy
pozycja 3
pozycja 2
pozycja 1
Palnik gazowy
Płyta podpalnikowa
Regulowane nóżki
Regulowane nóżki
pozycja 5
pozycja 4
20
PL
Uruchomienie i u¿ytkowanie
U¿ytkowanie p³yty grzejnej
W³¹czanie palników
Dla ka¿dego pokrêt³a PALNIKA jest wskazany
wype³nionym kó³kiem odpowiadaj¹cy mu palnik.
W celu w³¹czenia palnika na p³ycie grzejnej:
1. zbli¿yæ do palnika p³omieñ lub zapalarkê;
2. nacisn¹æ i równoczenie przekrêciæ pokrêt³o PALNIK
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara na
symbol maksymalnego p³omienia E.
3. ustawiæ ¿¹dany p³omieñ, obracaj¹c pokrêt³em
PALNIK w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara: na minimum C, na maksimum E lub na pozycjê
poredni¹.
Jeli urz¹dzenie jest wyposa¿one w zap³on
elektroniczny* (patrz rysunek)
wystarczy nacisn¹æ i
równoczenie przekrêciæ
pokrêt³o PALNIK w kierunku
przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara na symbol
maksymalnego p³omienia, a¿
do zapalenia siê palnika. Mo¿e
siê zdarzyæ, ¿e palnik zganie
w chwili zwolnienia pokrêt³a. W takim przypadku
powtórzyæ czynnoæ, trzymaj¹c pokrêt³o naciniête
przez d³u¿sz¹ chwilê.
W razie przypadkowego zganiêcia p³omienia
wy³¹czyæ palnik i odczekaæ przynajmniej 1 minutê
przed ponowieniem próby jego zapalenia.
Jeli palnik wyposa¿ony jest w urz¹dzenie
zabezpieczaj¹ce* przed brakiem p³omienia, nale¿y
przytrzymaæ naciniête pokrêt³o PALNIKA przez oko³o
2-3 sekundy, aby utrzymaæ zapalony p³omieñ i
uruchomiæ urz¹dzenie.
W celu wy³¹czenia palnika przekrêciæ pokrêt³o a¿ do
zatrzymania .
Praktyczne rady dotycce u¿ytkowania palników
Dla uzyskania lepszej wydajnoci palników oraz
zminimalizowania zu¿ycia gazu nale¿y stosowaæ
naczynia o p³askim dnie, wyposa¿one w pokrywkê i o
rozmiarach proporcjonalnych w stosunku do rozmiarów
palnika:
W celu zidentyfikowania rodzaju palnika nale¿y
zapoznaæ siê z rysunkami znajduj¹cymi siê w
paragrafie Charakterystyki palników i dysz.
U¿ytkowanie piekarnika
Przy pierwszym w³¹czeniu nale¿y uruchomiæ pusty
piekarnik na przynajmniej jedn¹ godzinê, z termostatem
ustawionym na maksimum i z zamkniêtymi
drzwiczkami. Nastêpnie wy³¹czyæ, otworzyæ drzwiczki
piekarnika i przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki
siê wytworzy, jest wynikiem parowania substancji
stosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Przed u¿ytkiem nale¿y obowi¹zkowo usun¹æ foliê
plastikow¹ ze cianek urz¹dzenia!
Aby skorzystaæ z elektrycznego piekarnika w
urz¹dzeniach wyposa¿onych w programator
elektroniczny nale¿y równoczenie nacisn¹æ przyciski
i (na wywietlaczu pojawia siê wówczas
symbol
), a nastêpnie wybraæ ¿¹dan¹ funkcjê
pieczenia.
1. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY.
2. Wybraæ odpowiedni¹ temperaturê obracaj¹c
pokrêt³em TERMOSTAT. Wykaz potraw z
zalecanymi dla nich temperaturami znajduje siê w
Tabeli (patrz Programy).
3. Zapalona lampka kontrolna TERMOSTAT
wskazuje fazê rozgrzewania do zaprogramowanej
temperatury.
4. Podczas pieczenia mo¿na zawsze wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoci:
- zmieniæ program pokrêt³em PROGRAMY;
- zmieniæ temperaturê pokrêt³em TERMOSTAT;
- przerwanie pieczenia przez przestawienie pokrêt³a
PROGRAMY w po³o¿enie 0.
Nie stawiaæ nigdy ¿adnych przedmiotów na dnie
piekarnika, aby nie uszkodziæ emalii.
Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na ruszcie
znajduj¹cym siê na wyposa¿eniu piekarnika.
Kontrolka TERMOSTAT
Jej zawiecenie siê sygnalizuje, ¿e piekarnik
wytwarza ciep³o. Ganie, kiedy wewn¹trz piekarnika
osi¹gniêta zostaje ustawiona temperatura. W tym
momencie kontrolka zapala siê i ganie
naprzemiennie, wskazuj¹c, ¿e termostat pracuje i
utrzymuje sta³¹ temperaturê.
*
Znajduje siê tylko w niektórych modelach.
Palnik ¸ Úrednica naczy ñ (cm)
Szybki (R) 24 – 26
rednio szybki (S) 16 – 20
Pomocniczy (A) 10 – 14
PL
21
Program GRILL
W³¹cza siê górny element grzejny oraz ro¿no (jeli jest w
danym modelu). Wysoka temperatura jest skierowana na
grill i zalecana dla potraw wymagaj¹cych wysokiej
temperatury na powierzchni. Drzwiczki piekarnika maj¹ byæ
zamkniête podczas pieczenia
Program GRILL WENTYLOWANY
Uruchamia siê górny element grzewczy i rozpoczyna swa
prace wentylator i ro¿en (w modelach, które go posiadaj¹)
£¹czy wymuszo cyrkulacjê powietrza wewn¹trz
piekarnika z jednokierunkowym promieniowaniem
cieplnym.
Zapobiega
to przypaleniu powierzchni potraw, zwiêkszaj¹c
moc penetracji cieplnej. Drzwiczki piekarnika maj¹ byæ
zamkniête podczas pieczenia
Program PIEKARNIK DLA PIZZY
W³¹cza siê dolny i obwodowy element grzejny oraz
wentylator. Ta kombinacja umo¿liwia szybkie ogrzewanie
piekarnika z szybkim rozgrzaniem siê piekarnika i z
dop³ywem ciep³a zw³aszcza od do³u. W przypadku, gdy
u¿ywa siê jednoczenie wiêcej
ni¿ jedn¹ pó³kê koniecznym
jest zamienianie ich miejscami w po³owie wypiekania.
Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
W³¹cza siê tylny element grzejny oraz funkcja wentylatora,
zapewniaj¹c wewn¹trz piekarnika delikatne i jednorodne
ciep³o . Ta funkcja jest przeznaczona do pieczenia
delikatnych potraw, w szczególnoci ciast, które musz¹
wyrosn¹æ i
do pieczenia niektórych dañ mignon
jednoczenie na 3 poziomach .
Praktyczne porady dotycce pieczenia
! Podczas pieczenia z wentylatorem nie u¿ywaæ pó³ek
1 i 5: gor¹ce powietrze dzia³a³oby bezporednio na
pó³ki, co mog³oby spowodowaæ przypalenie delikatnych
potraw.
! Przy programach GRILL i GRILL WENTYLOWANY,
szczególnie jeli one wykonywane z ro¿nem,
ustawiæ blachê w po³o¿eniu 1, aby zebraæ pozosta³oci
po pieczeniu (sosy i/lub t³uszcze).
MULTIPIECZENIE
Wykorzystywaæ pozycje 2 i 4, na pozycji 2 nale¿y
ustawiaæ potrawy wymagaj¹ce wy¿szej temperatury.
Ustawiaæ brytfannê na dole, a ruszt na górze.
Owietlenie piekarnika
Zapala siê je wybieraj¹c
& przy pomocy pokrêt³a
PROGRAMY. Pozostaje za³¹czone, gdy wybiera siê
program pieczenia.
Stosowaæ regulator czasowy koñca
pieczenia*
1. Nale¿y przede wszystkim nakrêciæ dzwonek
obracaj¹c pokrêt³o REGULATOR CZASOWY KOÑCA
PIECZENIA o pe³ny obrót w kierunku ruchu wskazówek
zegara.
2. Cofaj¹c siê w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek ustawiæ ¿¹dany czas uzgadniaj¹c minuty
wskazane na pokrêtle REGULATORA CZASOWEGO
KOÑCA PIECZENIA z oznaczeniem sta³ym na panel.
3. Po up³ywie czasu wydaje sygna³ akustyczny i
wy³¹cza piekarnik.
4. Gdy piekarnik jest wy³¹czony regulator czasowy
koñca pieczenia mo¿e zostaæ wykorzystany jako
zwyk³y minutnik.
W celu u¿ytkowania piekarnika w trybie rêcznym, to
znaczy z wy³¹czeniem regulatora czasowego koñca
pieczenia, nale¿y obróciæ pokrêt³o REGULATORA
CZASOWEGO KOÑCA PIECZENIA do symbolu 9.
Programy pieczenia
Dla wszystkich programów pieczenia mo¿na ustawiæ
temperaturê od 60 oC do MAX za wyj¹tkiem:
GRILL (zaleca siê ustawienie jedynie na MAX);
GRILL WENTYLOWANY
(zaleca siê, aby nie przekraczaæ temperatury 200 oC).
Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Uruchamiane dwa elementy grzewcze: górny i dolny.
Przy tradycyjnym piekarniku lepiej stosowaæ tylko jedn¹
pó³kê: przy wiêkszej liczbie pó³ek niekorzystny jest rozk³ad
temperatur.
Program MULTIPIECZENIE
Uruchamiane wszystkie elementy grzewcze (górny,
dolny i obiegowe) i rozpoczyna swe dzia³anie wentylator.
Poniewa¿ temperatura jest równomierna w ca³ym
piekarniku powietrze piecze i rumieni ¿ywnoæ w sposób
równomierny. Mo¿na
u¿ywaæ jednoczenie dwie pó³ki .
22
PL
*
Znajduje siê tylko w niektórych modelach.
Regulowanie g³onoci sygna³u akustycznego
Po dokonaniu wyboru i zatwierdzeniu ustawieñ zegara,
przy pomocy przycisku -, mo¿liwe jest wyregulowanie
g³onoci sygna³u akustycznego.
Programowanie czasu trwania pieczenia z
opónionym rozpoczêciem
Przede wszystkim nale¿y wybraæ ¿¹dany program
pieczenia oraz temperaturê, pos³uguj¹c siê pokrêt³ami
PROGRAMY i TERMOSTAT piekarnika.
Teraz mo¿liwe jest zaprogramowanie czasu trwania
pieczenia:
1. wcisn¹æ przycisk CZAS TRWANIA PIECZENIA
;
2. w ci¹gu 4 sekund ustawiæ ¿¹dany czas trwania
pieczenia wciskaj¹c przyciski + oraz -. Jeli, na
przyk³ad,czas trwania pieczenia zostanie zaprogramowany
na 30 minut, na wywietlaczu pojawi siê:
N
3. po zwolnieniu przycisków i up³ywie 4 sekund na
wywietlaczu ponownie pojawi siê aktualny czas (na
przyk³ad 10.00) wraz z symbolem
m
oraz liter¹ A (AUTO):
Nastêpnie nale¿y zaprogramowaæ godzinê zakoñczenia
pieczenia:
4. wcisn¹æ przycisk KONIEC PIECZENIA
;
5. w ci¹gu 4 sekund ustawiæ ¿¹dan¹ godzinê zakoñczenia
pieczenia wciskaj¹c przyciski + oraz -. Jeli, na przyk³ad,
zamierza siê zakoñczyæ pieczenie o godzinie 13.00, na
wywietlaczu pojawi siê:
O
6. po zwolnieniu przycisków i up³ywie 4 sekund na
wywietlaczu ponownie pojawia siê aktualny czas (na
przyk³ad 10.00) wraz z liter¹ A (AUTO):
P
Zgodnie z przedstawionym przyk³adem, piekarnik
w³¹czy siê automatycznie o godzinie 12.30 i zakoñczy
pracê po 30 minutach, o godzinie 13.00.
Programowanie czasu trwania pieczenia z
natychmiastowym rozpoczêciem
Postêpowaæ wed³ug procedury programowania czasu
pieczenia opisanej powy¿ej (punkty 1 3).
W³¹czona litera A przypomina o dokonanym
zaprogramowaniu czasu trwania pieczenia oraz jego
zakoñczenia w trybie AUTO. W celu przywrócenia
pracy piekarnika w trybie rêcznym, po ka¿dym
pieczeniu AUTO nale¿y wcisn¹æ jednoczenie
przyciski CZAS TRWANIA PIECZENIA
oraz
KONIEC PIECZENIA
.
Symbol
m
pozostaje w³¹czony wraz z piekarnikiem
przez ca³y czas trwania pieczenia.
W ka¿dej chwili mo¿liwe jest wywietlenie ustawionego
GRILL
Ustawiæ ruszt w pozycji 3 lub 4, a ¿ywnoæ umieciæ
na rodku rusztu.
Zaleca siê ustawiaæ poziom energii na wartoæ
maksymaln¹. Nie nale¿y siê niepokoiæ, jeli górny
grzejnik nie bêdzie stale w³¹czony: jego prac¹ steruje
termostat;
PIEKARNIK DO PIZZY
Stosowaæ blachê z lekkiego aluminium, stawiaj¹c
na ruszcie znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu kuchenki.
Korzystanie z brytfanny wyd³u¿a czas pieczenia, a
pizza rzadko jest chrupi¹ca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca siê
dodanie mozzarelli dopiero w po³owie pieczenia.
Programowanie pieczenia z u¿yciem
programatora elektronicznego*
Ustawianie zegara
Po pod³¹czeniu do sieci elektrycznej lub po black-out na
wywietlaczu pojawiaj¹ siê pulsuj¹ce cyfry 0.00.
W celu ustawienia godziny:
1. wcisn¹æ jednoczenie przyciski CZAS TRWANIA
PIECZENIA
oraz KONIEC PIECZENIA ;
2. w ci¹gu 4 sekund ustawiæ dok³adn¹ godzinê
wciskaj¹c przyciski + oraz - Za pomoc¹ przycisku +
zwiêksza siê wartoæ czasu; za pomoc¹ przycisku -
zmniejsza siê .
Po ustawieniu godziny programator przechodzi
automatycznie w tryb rêczny.
Ustawianie minutnika
Przy pomocy minutnika mo¿na ustawiæ odliczanie
wsteczne, po którego zakoñczeniu emitowany jest
sygna³ akustyczny.
W celu ustawienia minutnika:
1. wcisn¹æ przycisk MINUTNIK
. Na wywietlaczu pojawia
siê:
N.
2. wcisn¹æ przyciski + oraz - w celu ustawienia
¿¹danego czasu;
3. po zwolnieniu przycisków rozpoczyna siê odliczanie
wsteczne, a na wywietlaczu pojawia siê aktualna
godzina:
R
4. po up³ywie ustawionego czasu emitowany jest sygna³
akustyczny, który mo¿na wy³¹czyæ wciskaj¹c dowolny
przycisk (z wyj¹tkiem przycisków + e -): symbol
wy³¹cza siê.
Minutnik nie kontroluje w³¹czania i wy³¹czania
piekarnika.
PL
23
*
Znajduje siê tylko w niektórych modelach.
czasu trwania pieczenia poprzez wciniêcie przycisku
CZAS TRWANIA PIECZENIA
oraz wywietlenie
godziny zakoñczenia pieczenia poprzez wciniêcie
przycisku KONIEC PIECZENIA
. Po zakoñczeniu
pieczenia w³¹cza siê sygna³ akustyczny. Aby go
przerwaæ, nale¿y wcisn¹æ dowolny przycisk, z
wyj¹tkiem przycisków + oraz -.
Anulowanie zaprogramowanego pieczenia
Wcisn¹æ jednoczenie przyciski CZAS TRWANIA
PIECZENIA
oraz KONIEC PIECZENIA .
Skorygowaæ lub skasowaæ wprowadzone dane
Wprowadzone dane mog¹ byæ zmieniane w ka¿dej
chwili poprzez wciniêcie odpowiedniego przycisku
(MINUTNIK, CZAS TRWANIA PIECZENIA lub KONIEC
PIECZENIA) oraz wciniêcie przycisku + lub -.
Skasowanie czasu trwania pieczenia powoduje tak¿e
automatyczne skasowanie czasu zakoñczenia
pieczenia i odwrotnie.
Podczas programowania dzia³ania urz¹dzenia nie
mo¿na wprowadziæ czasu zakoñczenia pieczenia
wczeniejszego ni¿ czas rozpoczêcia pieczenia,
proponowany przez samo urz¹dzenie.
24
PL
Tabela pieczenia
Programy Potrawy
Waga
(kg)
Po³o¿enie
pó³ce
Wstêpne
podgrzewanie
(minuty)
Temperatura
zalecana
Czas
gotowania
(minuty)
Piekarnik
tradycyjny
Kaczka
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Pieczeñ wieprzowa
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Multipieczenie
Pizza (na 2 rusztach)
Lasagne
Cielêcina
Kurczê pieczone + ziemniaki
Makrela
Ciasto z owocami
Herbatniki (na 2 rusztach)
Herbatniki (na 2 rusztach)
Ciasto biszkoptowe (na jednym ruszcie)
Ciasto biszkoptowe (na 2 rusztach)
S³one tarty
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
2 i 4
3
2
2 i 4
2
2
2 i 4
2 i 4
2
2 i 4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Grill
Sole i omiorniczki
Kalma ry i raki z ro¿na
Filet z dorsza
Jarzyny na ro¿nie
Befsztyk cielêcy
Kotlet
Hamburger
Makrela
Tost
1
1
1
1
1
1
1
1
n. 4
4
4
4
3 lub 4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Grill
wentylowany
Kurczak z ro¿na
Owoce morza
1.5
1.5
2
2
5
5
200
200
55-60
30-35
Piekarnik Pizza
Pizza
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Kurczak
0.5
1
1
3
2
2 lub 3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
Piekarnik do
wypieku ciast
Kruche ciasta
Tort z owocami
Ciasto z owocmi
Biszkopt
Naleniki nadziewane (na 2 rusztach)
Ma³e ciastka (na 2 rusztach)
Ciasto francuskie s³one z serem (na 2
rusztach)
Herbatniki (na 3 rusztach)
Herbatniki (na 3 rusztach)
Bezy (na 3 rusztach)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2 lub 3
3
3
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
PL
25
Zalecenia i rodki
ostro¿noci
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi przepisami
bezpieczeñstwa.
Poni¿sze zalecenia dotycz¹ zasad bezpieczeñstwa i
nale¿y je uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do u¿ytku
domowego.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia poza domem,
nawet jeli miejsce to jest zadaszone, poniewa¿
wystawienie urz¹dzenia na dzia³anie deszczu i burz
jest bardzo niebezpieczne.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso lub gdy
rêce czy stopy mokre lub wilgotne.
Urz¹dzenie s³u¿y do gotowania potraw i powinno byæ
u¿ywane wy³¹cznie przez osoby doros³e, zgodnie z
zaleceniami zawartymi w niniejszej instrukcji.
Instrukcja dotyczy urz¹dzenia klasy 1
(wolnostoj¹cego) lub klasy 2 podklasa 1
(zabudowanego pomiêdzy dwoma meblami).
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy
grzejne oraz niektóre czêci drzwi piekarnika
mocno siê nagrzewaj¹. Uwa¿aæ, aby nie
dotkn¹æ
tych czêci i by dzieci nie zbli¿a³y siê
do piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce pozosta³e
urz¹dzenia domowe nie styka³y siê z rozgrzanymi
elementami urz¹dzenia.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Do wyjmowania i wk³adania naczyñ do/z piekarnika
nale¿y zawsze u¿ywaæ rêkawic ochronnych.
Nie stosowaæ p³ynów ³atwopalnych (alkohol,
benzyna, itp.) w pobli¿u urz¹dzenia, kiedy jest ono
u¿ywane.
Nie umieszczaæ materia³ów ³atwopalnych w dolnej
komorze depozytowej lub w piekarniku; jeli
urz¹dzenie zosta³oby niespodziewanie uruchomione,
mog³oby siê zapaliæ.
Wewnêtrzne powierzchnie szuflady (jeli jest w
danym modelu) mog¹ siê nagrzewaæ.
Nale¿y zawsze sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê
w pozycji
, kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane.
Nie nale¿y wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c
za kabel: zaleca siê trzymanie za wtyczkê.
Nie czyciæ urz¹dzenia ani nie wykonywaæ
czynnoci konserwacyjnych bez uprzedniego
od³¹czenia wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie awarii nie nale¿y w ¿adnym wypadku
ingerowaæ w wewnêtrzne mechanizmy urz¹dzenia
próbuj¹c je naprawiæ. Skontaktowaæ siê z Serwisem.
Nie stawiaæ ciê¿kich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie dopuciæ aby dzieci bawi³y siê urz¹dzeniem.
Nie jest przewidziane aby urz¹dzenie by³o u¿ywane
przez osoby (równie¿ dzieci) niesprawne fizycznie i
umys³owo, przez osoby bez dowiadczenia lub bez
znajomoci urz¹dzenia chyba, ze pod nadzorem
osoby odpowiedzialnej za jego bezpieczeñstwo jak
równie¿ bez otrzymania instrukcji wstêpnych co do
jego u¿ytku.
Unikaæ zamykania pokrywy dopóki palniki
w³¹czone lub jeszcze ciep³e.
Zalecenia dotycce odpadów
Usuwanie opakowania: Nale¿y stosowaæ siê do
zaleceñ dotycz¹cych segregacji odpadów. Dziêki
temu opakowania bêd¹ mog³y zostaæ ponownie
wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie
odpadów w postaci urz¹dzeñ elektrycznych oraz
elektronicznych (RAEE) przewiduje, ¿e domowe
urz¹dzenia elektryczne nie mog¹ podlegaæ
zwyk³emu cyklowi zagospodarowywania sta³ych
odpadów miejskich. Wycofane z u¿ytku urz¹dzenia
powinny byæ gromadzone oddzielnie w celu
optymalizacji stopnia odzysku i recyklingu
materia³ów, z których wykonane, oraz aby
zapobiec potencjalnym szkodom dla zdrowia i
rodowiska. Symbol przekrelonego kosza
umieszczony na wszystkich produktach przypomina
o obowi¹zku zbiórki selektywnej.
W celu uzyskania bli¿szych informacji dotycz¹cych
prawid³owego z³omowania sprzêtu domowego,
u¿ytkownicy mog¹ siê zwróciæ do w³aciwych s³u¿b
miejskich lub do skupuj¹cych go sprzedawców.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych mo¿na
przyczyniæ siê do zmniejszenia obci¹¿enia zak³adów
energetycznych. Opcje programowania, w
szczególnoci tryb opónione pieczenie (patrz
Programy) i opónione czyszczenie automatyczne
(patrz Konserwacja i utrzymanie), pomagaj¹
zorganizowaæ w ten sposób pracê piekarnika.
Przy programach GRILL i ZAPIEKANKI zaleca siê
pieczenie przy zamkniêtych drzwiczkach: w ten
sposób mo¿na uzyskaæ zarówno lepsze wyniki
pieczenia, jak i znaczn¹ oszczêdnoæ energii
elektrycznej (oko³o 10%).
Nale¿y utrzymywaæ sprawnoæ i czystoæ
uszczelek, tak aby dok³adnie przylega³y do
drzwiczek i nie powodowa³y utraty ciep³a.
26
PL
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed ka¿d¹ operacj¹ nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie od
sieci zasilania elektrycznego.
Czyszczenie urz¹dzenia
Do czyszczenia urz¹dzenia nie nale¿y nigdy
u¿ywaæ oczyszczaczy parowych lub
wysokocinieniowych.
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali inox
oraz uszczelki gumowe mog¹ byæ czyszczone
przy pomocy g¹bki nas¹czonej letni¹ wod¹ i
neutralnym myd³em. Jeli plamy trudne do
usuniêcia, nale¿y stosowaæ specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urz¹dzeñ. Zaleca siê
obficie sp³ukaæ i dok³adnie osuszyæ urz¹dzenie po
umyciu. Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Kratki, pokrywki, separatory p³omienia oraz palniki
p³yty grzejnej zdejmowalne dla u³atwienia ich
czyszczenia; nale¿y je myæ w ciep³ej wodzie z
dodatkiem nie ciernego proszku, usuwaj¹c z nich
wszelkie osady, a nastêpnie dok³adnie je susz¹c.
Dla p³yt z elektroniczn¹ zapalark¹, widoczne
cz
êci zapalnika nale¿y czyciæ jak najczêciej.
R
ównie¿ otwory wylotowe gazu powinny byc
sprawdzane odpowiednio cz
êsto, by nie dopucic
do ich zapchania.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone po
ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze ciep³e. Nale¿y
u¿yæ do tego celu ciep³ej wody i rodka
czyszcz¹cego, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹
szmatk¹. Unikaæ rodków ciernych.
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy
g¹bki i rodków nieciernych, a nastêpnie
osuszyæ miêkk¹ szmatk¹; nie nale¿y u¿ywaæ
szorstkich materia³ów ciernych lub ostrych,
metalowych skrobaków, które mog¹ zarysowaæ
powierzchniê i spowodowaæ pêkniêcie szyby.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce,
tak¿e w zmywarkach.
Sprawdzaæ uszczelki piekarnika
Kontrolowaæ okresowo stan uszczelek wokó³
drzwiczek piekarnika. Gdyby okaza³o siê, ¿e
uszczelka jest uszkodzona, nale¿y zwróciæ siê do
najbli¿szego Autoryzowanego Centrum Serwisowego.
Nie nale¿y u¿ywaæ piekarnika do chwili zakoñczenia
naprawy.
Wymiana ¿awki owietleniowej w
piekarniku
W celu wymiany ¿arówki w piekarniku:
1. Odkrêciæ szklan¹ pokrywê obudowy
¿arówki.
2. Wykrêciæ ¿arówkê i wymieniæ na
analogiczn¹ : moc 25 W, z³¹cze E 14.
3. wyj¹æ i otworzyæ pokrywkê (patrz
ilustracja ).
Konserwacja kurków gazowych
Z czasem, mo¿e siê zdarzyæ, pokrêt³o zaworka gazu
zablokuje siê lub jego obrót bêdzie utrudniony.
Wówczas zaworek nale¿y wymieniæ.
Czynnoæ ta powinna byæ wykonywana przez
technika posiadaj¹cego autoryzacjê producenta.
Serwis Techniczny
Nigdy nie nale¿y siê zwracaæ do
nieautoryzowanych punktów serwisowych.
Nale¿y podaæ:
Rodzaj anomalii;
Model urz¹dzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje mo¿na znaleæ na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu.
Konserwacja i utrzymanie
*
Znajduje siê tylko w niektórych modelach.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Whirlpool K6G52.A (W)/U instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

w innych językach