Whirlpool K6G56S.A (X)/U instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja
PL
KUCHENKA I PIEKARNIK
K6G56S.A /U
K6G52.A /U
K6G52.S A /U
Spis treści
Instalacja, 15-18
Ustawienie i wypoziomowanie
Podłączenie do sieci elektrycznej
Podłączenie gazu
Dostosowanie do różnych rodzajów gazu
Tabela charakterystyk palników i dysz
Dane techniczne
Opis urządzenia, 19
Widok ogólny
Panel sterowania
Uruchomienie i użytkowanie, 20-24
Użytkowanie płyty grzejnej
Użytkowanie piekarnika
Stosować regulator czasowy końca pieczenia
Programy pieczenia
Praktyczne porady dotyczące pieczenia
Programowanie pieczenia z użyciem programatora
elektronicznego
Tabela pieczenia
Zalecenia i środki ostrożności, 25-26
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Zalecenia dotyczące odpadów
Oszczędność i ochrona środowiska
Konserwacja i utrzymanie, 26
Odłączenie prądu elektrycznego
Czyszczenie urządzenia
Sprawdzać uszczelki piekarnika
Wymiana żarówki oświetleniowej w piekarniku
Konserwacja kurków gazowych
Serwis Techniczny
Instrukcja obsługi
English, 1
PL
Polski, 14
GB
PL
15
! Zachować niniejszą książeczkę instrukcji by móc
konsultować w przyszłości w dowolnej chwili. W
przypadku sprzedaży, odstąpienia lub przeniesienia
urządzenia, należy upewnić się, czy instrukcja
została przekazana wraz z nim.
! Należy uważnie przeczytać instrukcję: zawiera ona
ważne informacje dotyczące instalacji, użytkowania i
bezpieczeństwa.
! Instalacja urządzenia powinna zostać wykonana
zgodnie z niniejszymi instrukcjami i przez
wykwalifikowany personel.
! Wszelkie działania w zakresie regulacji lub
konserwacji muszą być wykonywane przy kuchence
odłączonej od zasilania elektrycznego.
Wentylacja pomieszczeń
Urządzenie może zostać zainstalowane wyłącznie w
pomieszczeniach ze stałą wentylacją, zgodnie z
obowiązującymi normami krajowymi. W
pomieszczeniu, w którym jest instalowane urządzenie,
musi być zapewniony taki dopływ powietrza, jaki jest
niezbędny dla prawidłowego spalania gazu (natężenie
przepływu powietrza nie powinno być niższe od 2 m
3
/h
na kW zainstalowanej mocy).
Wloty powietrza, zabezpieczone przez kratki,
powinny mieć przewód o przekroju użytkowym co
najmniej 100 cm
2
i powinny zostać rozmieszczone
tak, aby nie mogły ulec nawet częściowemu zatkaniu
(patrz rysunek A).
Wymiar tych wlotów powinien zostać zwiększony o
100% do minimum 200 cm
2
jeśli płyta robocza
urządzenia nie posiada urządzenia zabezpieczającego
przed brakiem płomienia i kiedy dopływ powietrza
następuje w sposób niebezpośredni z przyległych
pomieszczeń (patrz rysunek B) o ile nie one
częściami wspólnymi budynku, pomieszczeniami
zagrożonymi pożarem lub sypialniami
wyposażonych w przewód wentylacyjny z wyjściem
na zewnątrz, jak opisano powyżej.
Pomieszczenie przyległe
Pomieszczenie przeznaczone do przewietrzania
A. B
! Po dłuższym użytkowaniu urządzenia zaleca się
otwarcie okna lub zwiększenie prędkości
ewentualnych wentylatorów.
Odprowadzanie spalin
Odprowadzanie spalin musi być zapewnione przez
okap połączony z kominem o ciągu naturalnym i o
sprawnym działaniu lub przez wentylator elektryczny,
który włącza się automatycznie przy każdym
uruchomieniu urządzenia (patrz rysunki).
! Skroplone gazy pochodne ropy naftowej, cięższe od
powietrza, opadają w dół, dlatego pomieszczenia, w
których znajdują się butle GPL, powinny być
wyposażone w otwory wychodzące na zewnątrz,
umożliwiające odpływ dołem ewentualnych wycieków
gazu.
Butle GPL, niezależnie od tego czy puste, czy
częściowo napełnione, nie powinny być instalowane
ani składowane w pomieszczeniach lub wnękach
położonych poniżej poziomu podłogi (piwnice, itp.).
W pomieszczeniu należy przechowywać jedynie
aktualnie użytkowaną butlę, z dala od źródeł ciepła
(piece, kominki, piecyki), mogących doprowadzić do
wzrostu jej temperatury powyżej 50°C.
Ustawienie i wypoziomowanie
! Możliwe jest zainstalowanie urządzenia obok mebli,
których wysokość nie przekracza poziomu
roboczego.
! Należy upewnić się, czy ściana stykająca się z
tyłem urządzenia wykonana jest z materiału
niepalnego i odpornego na ciepło (T 90°C).
Dla zapewnienia prawidłowej instalacji:
ustawić urządzenie w kuchni, w jadalni lub w
innym pomieszczeniu (nie w łazience);
jeśli płaszczyzna kuchenki jest wyższa w
stosunku do płaszczyzny mebli, powinny one
zostać umieszczone w odległości co najmniej 600
mm od urządzenia;
jeśli kuchenka jest instalowana pod szafką wiszącą,
powinna ona znajdować się w odległości minimum
Instalacja
A
Otwarcie wentylacji dla
powietrza do spalania
Zwiększenie szczeliny
pomiędzy drzwiami a podłogą
Odprowadzanie
bezpośrednio na
zewnątrz
Odprowadzanie przez komin lub
rozgałęziony kanał dymowy
(wyłącznie do urządzeń
kuchennych)
16
PL
420 mm od płyty
kuchenki.
Odległość ta powinna
wynosić 700 mm, jeśli
szafki wiszące
łatwopalne (patrz
rysunek);
nie umieszczać
zasłon za kuchenką,
ani w odległości
mniejszej niż 200 mm
od jej krawędzi;
ewentualne okapy powinny zostać zainstalowane
według zaleceń odpowiedniej instrukcji.
Wypoziomowanie
Jeśli konieczne jest
wypoziomowanie urządzenia,
należy przykręcić nóżki
regulacyjne, dostarczane jako
wyposażenie, w odpowiednich
gniazdach umieszczonych w
rogach podstawy kuchenki
(patrz rysunek).
Nóżki* mocowane w
otworach pod podstawą
kuchenki.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Zamocować na przewodzie znormalizowaną wtyczkę
dostosowaną do obciążeń wskazanych na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urządzeniu (patrz
tabela Dane techniczne).
W przypadku bezpośredniego podłączenia do sieci
koniecznym jest zainstalowanie pomiędzy
urządzeniem a siecią wyłącznika polowego z
otwarciem minimalnym pomiędzy stykami 3 mm
przeznaczonego do obciążeń i odpowiadającego
obowiązującym normom (przewód uziemienia nie
powinien być przerywany przez wyłącznik). Przewód
zasilania powinien być umieszczony tak, aby w
żadnym punkcie jego temperatura nie przekraczała
temperatury otoczenia o 50°C.
Przed wykonaniem podłączenia należy upewnić się, czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i jest
zgodne z obowiązującymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymać maksymalne
obciążenie mocy urządzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej;
napięcie zasilania odpowiada wartościom podanym
na tabliczce znamionowej;
HOOD
420
Min.
min. 650 mm. with hood
min.
700 mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
gniazdko jest kompatybilne z wtyczką urządzenia.
Jeśli gniazdko nie jest kompatybilne, wymienić
gniazdko lub wtyczkę; nie stosować przedłużaczy
ani rozgałęźników.
! Po zainstalowaniu urządzenia przewód elektryczny
i gniazdko prądu powinny być łatwo dostępne.
! Kabel nie powinien mieć zgięć, ani nie powinien
być zgnieciony.
! Przewód musi być okresowo sprawdzany i
wymieniany wyłącznie przez autoryzowany personel
techniczny.
! W przypadku nie przestrzegania powyższych
warunków producent zwolniony zostanie z
wszelkiej odpowiedzialności.
Podłączenie gazu
Podłączenie do sieci gazowej lub do butli gazowej
może być wykonane przy pomocy przewodu
giętkiego gumowego lub stalowego, zgodnie z
obowiązującymi normami krajowymi oraz po
upewnieniu się czy urządzenie jest wyregulowane
odpowiednio dla typu gazu, którym będzie zasilane
(patrz etykieta kalibracyjna na pokrywie: w
przeciwnym razie patrz niżej). W przypadku
zasilania płynnym gazem z butli, stosować
regulatory ciśnienia zgodne z obowiązującymi
normami krajowymi. Dla ułatwienia podłączenia
zasilanie gazem może być skierowane bocznie*:
zastąpić złączkę przewodu giętkiego zatyczką i
wymienić uszczelkę, dostarczaną jako wyposażenie.
! Dla zapewnienia bezpieczeństwa pracy,
odpowiedniego zużycia energii i zwiększenia trwałości
urządzenia, należy się upewnić czy ciśnienie
zasilania mieści się w granicach wskazanych w tabeli
Charakterystyka palników i dysz (patrz niżej).
Podłączenie gazu przy pomocy przewodu
gumowego
Sprawdzić czy przewód odpowiada obowiązującym
normom krajowym. Wewnętrzna średnica przewodu
powinna wynosić: 8 mm przy zasilaniu gazem
płynnym; 13 mm przy zasilaniu metanem.
Po wykonaniu podłączenia upewnić się czy przewód:
nie styka się w żadnym punkcie z częściami,
które osiągają temperatury przekraczające 50°C;
nie jest narażony na naciągnięcie ani poskręcanie
i nie ma na nim zagięć lub przewężeń;
nie ma styczności z przedmiotami tnącymi,
ostrymi krawędziami, ruchomymi częściami i nie
jest przygnieciony;
jest łatwo dostępny na całej długości dla
umożliwienia wykonywania kontroli jego stanu;
PL
17
jego długość wynosi mniej niż 1500 mm;
jest dobrze umocowany na dwóch końcach za
pomocą odpowiednich zacisków mocujących,
zgodnych z obowiązującymi normami krajowymi.
! Jeśli nie może być spełniony jeden z tych
warunków lub ich większa liczba, albo jeśli kuchenka
jest instalowana zgodnie z warunkami klasy 2 -
podklasy 1 (urządzenie umiejscowione pomiędzy
dwoma meblami), należy zastosować przewód giętki
stalowy (patrz niżej).
Podłączenie gazu przy pomocy przewodu
giętkiego ze stali nierdzewnej o pełnych
ściankach z gwintowanymi złączami.
Sprawdzić czy przewód i uszczelki odpowiadają
obowiązującym normom krajowym.
Aby zamontować przewód należy usunąć złączkę
przewodu giętkiego znajdującą się na urządzeniu
(złącze wejściowe gazu do urządzenia jest
gwintowane gwintem gazowym 1/2 walcowym
męskim).
! Wykonać podłączenie tak, aby całkowita długość
przewodów nie przekraczała 2 metrów oraz upewnić
się czy przewód nie styka się z ruchomymi
częściami i czy nie jest przygnieciony.
Kontrola szczelności
Po zakończeniu instalacji sprawdzić szczelność
wszystkich złącz stosując w tym celu roztwór
mydlany, nigdy płomień.
Dostosowanie do różnych rodzajów gazu
Urządzenie może być dostosowane do innego
rodzaju gazu niż ten, którym jest aktualnie zasilane
(wskazany na etykiecie kalibracyjnej na pokrywie).
Dostosowanie płyty grzejnej
Wymiana dysz palników płyty:
1. zdjąć kratki i wykręcić
palniki z gniazd;
2. odkręcić dysze, posługując
się kluczem rurowym 7 mm
(patrz rysunek) i wymienić je
na te, które przystosowane
do nowego rodzaju gazu (patrz
tabela Charakterystyka
palników i dysz);
3. przywrócić na swoje miejsce wszystkie
komponenty wykonując czynności w kolejności
odwrotnej w stosunku do powyższej sekwencji.
! Palniki płyty nie wymagają regulacji powietrza
pierwotnego.
! Po wykonaniu regulacji dla gazu innego niż
oryginalnie przewidziany, należy wymienić
poprzednią etykietę kalibracyjną na etykietę
odpowiadającą nowemu gazowi, dostępną w naszych
Autoryzowanych Centrach Obsługi Technicznej.
! W sytuacji, gdy ciśnienie gazu jest inne (lub
zmienne) od przewidzianego, konieczne jest
zainstalowanie na przewodach doprowadzających
regulatora ciśnienia, zgodnie z obowiązującą normą
krajową dotyczącą „kanałowych regulatorów gazu”.
18
PL
Tabela charakterystyk palników i dysz
S
S
R
A
K6G56S.A /U
K6G52.A /U
K6G52 S .A /U
Tabela 1 (dla Polski) G30 (GPB-B) G20 (GZ50) G2.350 (GZ35)
Palnik
Średnica
(mm)
Moc
cieplna
(p.c.i.*)
kW
Moc
cieplna
(p.c.i.*)
kW
By-
pass
1/100
Dysza
1/100
(mm)
Przepływ
*
l/godz
Moc
cieplna
(p.c.i.*)
kW
Dysza
1/100
(mm)
Przepływ
*
l/godz
Moc
cieplna
(p.c.i.*)
kW
Dysza
1/100
(mm)
Przepływ
*
l/godz
Duży (R) 100 0,70 3,40 41 86 247 2,90 116 276 2,90 183 384
łszybki
(średni) (S)
75 0,40 2,20 30 70 160 1,90 106 181 1,90 143 251
Pomocniczy
(mały) (A)
55 0,40 1,10 30 50 80 1,00 79 95 1,00 106 132
Ciśnienia
zasilania
minimalne (mbar)
nominalne (mbar)
maksymalne (mbar)
29
37
44
16
20
25
10
13
16
* A 15°C e 1013 mbar – gaz suchy
G20 (GZ50) p.c.i. = 35.9 MJ/m³
G2.350 (G2-350) p.c.i. = 25.8 MJ/m³
G30 (GPB-B) p.c.i. = 123.6 MJ/m³
DANE TECHNICZNE
Wymiary
piekarnika W x D
x G
40x43,5x32 cm
Objętość
(l) 56
Wymiary
użytkowe
szuflady do
podgrzewania
potraw
szerokość (cm) 46
głębokość (cm) 44
wysokość (cm) 8,5
Palniki
mogą być dostosowane do
wszystkich rodzajów gazu
wskazanych na tabliczce
znamionowej
Napięcie i
częstotliwość
zasilania
elektrycznego
patrz tabliczka znamionowa
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE na
etykiecie piekarniw elektrycznych
Norma EN 50304 Zużycie energii
konwekcja naturalna — funkcja
ogrzewania: Tradycyjne;
Zużycie energii deklaracja Klasa
konwekcji wymuszona — funkcja
ogrzewania: Pieczenie ciasta
Dyrektywy unijne: 2006/95/EC z
dnia 12/12/06 (niskie napięcie) z
źniejszymi zmianami - 04/108/EC
z dnia 15/12/04 (zgodność
elektromagnetyczna) z
źniejszymi zmianami -
93/68/EEC z dnia 22/07/93 z
źniejszymi zmianami,
2009/142/EC z dnia 30/11/09 (gaz)
z późniejszymi zmianami, -
93/68/EEC z dnia 22/07/93 z
źniejszymi zmianami, -
2002/96/EC.
1275/2008 (Stand-by/ Off mode)
PL
19
Opis urządzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
*
Tylko w niektórych modelach.
Pokrętło
REGULATORA CZASOWEGO KOŃCA PIECZENIA*
Kontrolka
TERMOSTATU
Pokrętła PALNIK
ALNIK
ÓW
płyty grzejnej
Elektroniczny programator*
Kontrolka
TERMOSTATU
Pokrętła
PALNIK
ALNIK
ÓW
płyty grzejnej
Ruszt
Szklana pokrywa*
Panel sterujący
Kratka piekarnika
Tacka na kapiący tłuszcz
lub do pieczenia
Prowadnice do wsuwania
rusztu i tacy
pozycja 3
pozycja 2
pozycja 1
Palnik gazowy
Płyta podpalnikowa
Regulowane nóżki
Regulowane nóżki
pozycja 5
pozycja 4
20
PL
Uruchomienie i użytkowanie
Użytkowanie płyty grzejnej
Włączanie palników
Dla każdego pokrętła PALNIKA jest wskazany wypełnionym
kółkiem odpowiadający mu palnik.
W celu włączenia palnika na płycie grzejnej:
1. zbliżyć do palnika płomień lub zapalarkę;
2. nacisnąć i równocześnie przekręcić pokrętło PALNIK w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara na symbol
maksymalnego płomienia E.
3. ustawić żądany płomień, obracając pokrętłem PALNIK w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara: na minimum C,
na maksimum E lub na pozycję pośrednią.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w zapłon elektroniczny*(C)
(patrz rysunek) wystarczy nacisnąć i równocześnie przekręcić
pokrętło PALNIK w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara na symbol maksymalnego płomienia, do zapalenia się
palnika. Może się zdarzyć, że palnik zgaśnie w chwili zwolnienia
pokrętła. W takim przypadku powtórzyć czynność, trzymając
pokrętło naciśnięte przez dłuższą chwilę.
! W razie przypadkowego zgaśnięcia płomienia wyłączyć palnik i
odczekać przynajmniej 1 minutę przed ponowieniem próby jego
zapalenia.
Jeśli palnik wyposażony jest w
urządzenie zabezpieczające(X)* przed
brakiem płomienia, należy przytrzymać
naciśnięte pokrętło PALNIKA przez około
3-7 sekund, aby utrzymać zapalony
płomień i uruchomić urządzenie.
W celu wyłączenia palnika przekręcić pokrętło do zatrzymania
•.
Praktyczne rady dotyczące użytkowania palników
Dla uzyskania lepszej wydajności palników oraz zminimalizowania
zużycia gazu należy stosować naczynia o płaskim dnie,
wyposażone w pokrywkę i o rozmiarach proporcjonalnych w
stosunku do rozmiarów palnika:
W celu zidentyfikowania rodzaju palnika należy zapoznać się z
rysunkami znajdującymi się w paragrafie „Charakterystyki
palników i dysz”.
Użytkowanie piekarnika
! Przy pierwszym włączeniu należy uruchomić pusty piekarnik na
przynajmniej jedną godzinę, z termostatem ustawionym na
maksimum i z zamkniętymi drzwiczkami. Następnie wyłączyć,
otworzyć drzwiczki piekarnika i przewietrzyć pomieszczenie.
Zapach, jaki się wytworzy, jest wynikiem parowania substancji
stosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
! Przed użytkiem należy obowiązkowo usunąć folię plastikową ze
ścianek urządzenia!
! Aby skorzystać z elektrycznego piekarnika w urządzeniach
wyposażonych w programator elektroniczny należy równocześnie
nacisnąć przyciski
i (na wyświetlaczu pojawia się
wówczas symbol
), a następnie wybrać żądaną funkcję
pieczenia.
1. Wybrać żądany program pieczenia obracając pokrętłem
PROGRAMY.
2. Wybrać odpowiednią temperaturę obracając pokrętłem
TERMOSTAT. Wykaz potraw z zalecanymi dla nich temperaturami
znajduje się w Tabeli (patrz Programy).
3. Zapalona lampka kontrolna TERMOSTAT wskazuje fazę
rozgrzewania do zaprogramowanej temperatury.
4. Podczas pieczenia można zawsze wykonać następujące
czynności:
- zmienić program pokrętłem PROGRAMY;
- zmienić temperaturę pokrętłem TERMOSTAT;
- przerwanie pieczenia przez przestawienie pokrętła PROGRAMY
w położenie „0”.
! Nie stawiać nigdy żadnych przedmiotów na dnie piekarnika, aby
nie uszkodzić emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiać zawsze na ruszcie znajdującym
się na wyposażeniu piekarnika.
Kontrolka TERMOSTAT
Jej zaświecenie się sygnalizuje, że piekarnik wytwarza ciepło.
Gaśnie, kiedy wewnątrz piekarnika osiągnięta zostaje ustawiona
temperatura. W tym momencie kontrolka zapala się i gaśnie
naprzemiennie, wskazując, że termostat pracuje i utrzymuje stałą
temperaturę.
Oświetlenie piekarnika
Zapala się je wybierając
8 8
8 8
8 przy pomocy pokrętła
PROGRAMY. Pozostaje załączone, gdy wybiera się
program pieczenia.
*
Znajduje się tylko w niektórych modelach.
Palnik ø Średnica naczyń (cm)
Szybki (R) 24 26
Średnio szybki (S) 16 – 20
Pomocniczy (A) 10 – 14
X
C
UWAGA! Szklana pokrywa może
popękać jeżeli zostanie nagrzana.
Należy wyłączyć wszystkie palniki
przed zamknięciem pokrywy.
*Dotyczy tylko modeli ze szklana
pokrywa.
PL
21
Program GRILL WENTYLOWANY
Uruchamia się górny element grzewczy i rozpoczyna swa
prace wentylator i rożen (w modelach, które go posiadają)
Łączy wymuszoną cyrkulację powietrza wewnątrz
piekarnika z jednokierunkowym promieniowaniem
cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw, zwiększając
moc penetracji cieplnej. Drzwiczki piekarnika mają być
zamknięte podczas pieczenia
Program PIEKARNIK DLA PIZZY
Włącza się dolny i obwodowy element grzejny oraz
wentylator. Ta kombinacja umożliwia szybkie ogrzewanie
piekarnika z szybkim rozgrzaniem się piekarnika i z
dopływem ciepła zwłaszcza od dołu. W przypadku, gdy
używa się jednocześnie więcej niż jedną półkę koniecznym
jest zamienianie ich miejscami w połowie wypiekania.
Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
Włącza się tylny element grzejny oraz funkcja wentylatora,
zapewniając wewnątrz piekarnika delikatne i jednorodne
ciepło . Ta funkcja jest przeznaczona do pieczenia
delikatnych potraw, w szczególności ciast, które muszą
wyrosnąć i do pieczenia niektórych dań „mignon”
jednocześnie na 3 poziomach .
Praktyczne porady dotyczące pieczenia
! Podczas pieczenia z wentylatorem nie używać półek
1 i 5: gorące powietrze działałoby bezpośrednio na
półki, co mogłoby spowodować przypalenie delikatnych
potraw.
! Przy programach GRILL i GRILL WENTYLOWANY,
szczególnie jeśli one wykonywane z rożnem,
ustawić blachę w położeniu 1, aby zebrać pozostałości
po pieczeniu (sosy i/lub tłuszcze).
MULTIPIECZENIE
Wykorzystywać pozycje 2 i 4, na pozycji 2 należy
ustawiać potrawy wymagające wyższej temperatury.
Ustawiać brytfannę na dole, a ruszt na górze.
GRILL
Ustawić ruszt w pozycji 3 lub 4, a żywność umieścić
na środku rusztu.
Zaleca się ustawiać poziom energii na wartość
maksymalną. Nie należy się niepokoić, jeśli górny
grzejnik nie będzie stale włączony: jego pracą
steruje termostat;
Stosowanie regulatora czasowego
końca pieczenia*
1. Należy przede wszystkim nakręcić dzwonek
obracając pokrętło REGULATOR CZASOWY KOŃCA
PIECZENIA o pełny obrót w kierunku ruchu wskazówek
zegara.
2. Cofając się w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek ustawić żądany czas uzgadniając minuty
wskazane na pokrętle REGULATORA CZASOWEGO
KOŃCA PIECZENIA z oznaczeniem stałym na panel.
3. Po upływie czasu wydaje sygnał akustyczny i
wyłącza piekarnik.
4. Gdy piekarnik jest wyłączony regulator czasowy
końca pieczenia może zostać wykorzystany jako
zwykły minutnik.
! W celu użytkowania piekarnika w trybie ręcznym, to
znaczy z wyłączeniem regulatora czasowego końca
pieczenia, należy obrócić pokrętło REGULATORA
CZASOWEGO KOŃCA PIECZENIA do symbolu 9.
Programy pieczenia
! Dla wszystkich programów pieczenia można ustawić
temperaturę od 60 oC do MAX za wyjątkiem:
GRILL (zaleca się ustawienie jedynie na MAX);
GRILL WENTYLOWANY
(zaleca się, aby nie przekraczać temperatury 200 oC).
Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Uruchamiane dwa elementy grzewcze: górny i dolny.
Przy tradycyjnym piekarniku lepiej stosować tylko jedną
półkę: przy większej liczbie półek niekorzystny jest rozkład
temperatur.
Program MULTIPIECZENIE
Uruchamiane wszystkie elementy grzewcze (górny,
dolny i obiegowe) i rozpoczyna swe działanie wentylator.
Ponieważ temperatura jest równomierna w całym
piekarniku powietrze piecze i rumieni żywność w sposób
równomierny. Można używać jednocześnie dwie półki .
Program GRILL
Włącza się górny element grzejny oraz rożno (jeśli jest w
danym modelu). Wysoka temperatura jest skierowana na
grill i zalecana dla potraw wymagających wysokiej
temperatury na powierzchni. Drzwiczki piekarnika mają być
zamknięte podczas pieczenia
22
PL
*
Znajduje się tylko w niektórych modelach.
pieczenia oraz temperaturę, posługując się pokrętłami
PROGRAMY i TERMOSTAT piekarnika.
Teraz możliwe jest zaprogramowanie czasu trwania
pieczenia:
1. wcisnąć przycisk CZAS TRWANIA PIECZENIA
;
2. w ciągu 4 sekund ustawić żądany czas trwania
pieczenia wciskając przyciski + oraz -. Jeśli, na
przykład,czas trwania pieczenia zostanie zaprogramowany
na 30 minut, na wyświetlaczu pojawi się:
N
3. po zwolnieniu przycisków i upływie 4 sekund na
wyświetlaczu ponownie pojawi się aktualny czas (na
przykład 10.00) wraz z symbolem
mm
mm
m
oraz literą A (AUTO):
Następnie należy zaprogramować godzinę zakończenia
pieczenia:
4. wcisnąć przycisk KONIEC PIECZENIA
;
5. w ciągu 4 sekund ustawić żądaną godzinę zakończenia
pieczenia wciskając przyciski + oraz -. Jeśli, na przykład,
zamierza się zakończyć pieczenie o godzinie 13.00, na
wyświetlaczu pojawi się:
O
6. po zwolnieniu przycisków i upływie 4 sekund na
wyświetlaczu ponownie pojawia się aktualny czas (na
przykład 10.00) wraz z literą A (AUTO): P
Zgodnie z przedstawionym przykładem, piekarnik
włączy się automatycznie o godzinie 12.30 i zakończy
pracę po 30 minutach, o godzinie 13.00.
Programowanie czasu trwania pieczenia z
natychmiastowym rozpoczęciem
Postępować według procedury programowania czasu
pieczenia opisanej powyżej (punkty 1 3).
! Włączona litera A przypomina o dokonanym
zaprogramowaniu czasu trwania pieczenia oraz jego
zakończenia w trybie AUTO. W celu przywrócenia
pracy piekarnika w trybie ręcznym, po każdym
pieczeniu AUTO należy wcisnąć jednocześnie
przyciski CZAS TRWANIA PIECZENIA
oraz
KONIEC PIECZENIA
.
! Symbol
mm
mm
m
pozostaje włączony wraz z piekarnikiem
przez cały czas trwania pieczenia.
W każdej chwili możliwe jest wyświetlenie ustawionego
czasu trwania pieczenia poprzez wciśnięcie przycisku
CZAS TRWANIA PIECZENIA
oraz wyświetlenie
godziny zakończenia pieczenia poprzez wciśnięcie
przycisku KONIEC PIECZENIA
. Po zakończeniu
pieczenia włącza się sygnał akustyczny. Aby go
przerwać, należy wcisnąć dowolny przycisk, z
wyjątkiem przycisków + oraz -.
PIEKARNIK DO PIZZY
Stosować blachę z lekkiego aluminium, stawiając
na ruszcie znajdującym się w wyposażeniu kuchenki.
Korzystanie z brytfanny wydłuża czas pieczenia, a
pizza rzadko jest chrupiąca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca się
dodanie mozzarelli dopiero w połowie pieczenia.
Programowanie pieczenia z użyciem
programatora elektronicznego*
Ustawianie zegara
Po podłączeniu do sieci elektrycznej lub po black-out na
wyświetlaczu pojawiają się pulsujące cyfry 0.00.
W celu ustawienia godziny:
1. wcisnąć jednocześnie przyciski CZAS TRWANIA
PIECZENIA
oraz KONIEC PIECZENIA ;
2. w ciągu 4 sekund ustawić dokładną godzinę
wciskając przyciski + oraz - Za pomocą przycisku +
zwiększa się wartość czasu; za pomocą przycisku -
zmniejsza się .
Po ustawieniu godziny programator przechodzi
automatycznie w tryb ręczny.
Ustawianie minutnika
Przy pomocy minutnika można ustawić odliczanie
wsteczne, po którego zakończeniu emitowany jest
sygnał akustyczny.
W celu ustawienia minutnika:
1. wcisnąć przycisk MINUTNIK
. Na wyświetlaczu pojawia
się:
N.
2. wcisnąć przyciski + oraz - w celu ustawienia
żądanego czasu;
3. po zwolnieniu przycisków rozpoczyna się odliczanie
wsteczne, a na wyświetlaczu pojawia się aktualna
godzina:
R
4. po upływie ustawionego czasu emitowany jest sygnał
akustyczny, który można wyłączyć wciskając dowolny
przycisk (z wyjątkiem przycisków + e -): symbol
wyłącza się.
! Minutnik nie kontroluje włączania i wyłączania
piekarnika.
Regulowanie głośności sygnału akustycznego
Po dokonaniu wyboru i zatwierdzeniu ustawień zegara,
przy pomocy przycisku -, możliwe jest wyregulowanie
głośności sygnału akustycznego.
Programowanie czasu trwania pieczenia z
opóźnionym rozpoczęciem
Przede wszystkim należy wybrać żądany program
PL
23
*
Znajduje się tylko w niektórych modelach.
Anulowanie zaprogramowanego pieczenia
Wcisnąć jednocześnie przyciski CZAS TRWANIA
PIECZENIA
oraz KONIEC PIECZENIA .
Skorygować lub skasować wprowadzone dane
Wprowadzone dane mogą być zmieniane w każdej
chwili poprzez wciśnięcie odpowiedniego przycisku
(MINUTNIK, CZAS TRWANIA PIECZENIA lub KONIEC
PIECZENIA) oraz wciśnięcie przycisku + lub -.
Skasowanie czasu trwania pieczenia powoduje także
automatyczne skasowanie czasu zakończenia
pieczenia i odwrotnie.
Podczas programowania działania urządzenia nie
można wprowadzić czasu zakończenia pieczenia
wcześniejszego niż czas rozpoczęcia pieczenia,
proponowany przez samo urządzenie.
24
PL
Tabela pieczenia
Programy Potrawy
Waga
(kg)
Położenie
łce
Wstępne
podgrzewanie
(minuty)
Temperatura
zalecana
Czas
gotowania
(minuty)
Piekarnik
tradycyjny
Kaczka
Pieczeń cielęca lub wołowa
Pieczeń wieprzowa
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Multipieczenie
Pizza (na 2 rusztach)
Lasagne
Cielęcina
Kurczę pieczone + ziemniaki
Makrela
Ciasto z owocami
Herbatniki (na 2 rusztach)
Herbatniki (na 2 rusztach)
Ciasto biszkoptowe (na jednym ruszcie)
Ciasto biszkoptowe (na 2 rusztach)
Słone tarty
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
2 i 4
3
2
2 i 4
2
2
2 i 4
2 i 4
2
2 i 4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Grill
Sole i ośmiorniczki
Kalmary i raki z rożna
Filet z dorsza
Jarzyny na rożnie
Befsztyk cielęcy
Kotlet
Hamburger
Makrela
Tost
1
1
1
1
1
1
1
1
n. 4
4
4
4
3 lub 4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Grill
wentylowany
Kurczak z rożna
Owoce morza
1.5
1.5
2
2
5
5
200
200
55-60
30-35
Piekarnik Pizza
Pizza
Pieczeń cielęca lub wołowa
Kurczak
0.5
1
1
3
2
2 lub 3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
Piekarnik do
wypieku ciast
Kruche ciasta
Tort z owocami
Ciasto z owocmi
Biszkopt
Naleśniki nadziewane (na 2 rusztach)
Małe ciastka (na 2 rusztach)
Ciasto francuskie słone z serem (na 2
rusztach)
Herbatniki (na 3 rusztach)
Herbatniki (na 3 rusztach)
Bezy (na 3 rusztach)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2 lub 3
3
3
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
PL
25
Zalecenia i środki
ostrożności
! Urządzenie zostało zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z międzynarodowymi przepisami
bezpieczeństwa.
Poniższe zalecenia dotyczą zasad bezpieczeństwa i
należy je uważnie przeczytać.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Niniejsze urządzenie przeznaczone jest do użytku
domowego.
Nie należy instalować urządzenia poza domem,
nawet jeśli miejsce to jest zadaszone, ponieważ
wystawienie urządzenia na działanie deszczu i burz
jest bardzo niebezpieczne.
Nie dotykać urządzenia stojąc przy nim boso lub gdy
ręce czy stopy mokre lub wilgotne.
Urządzenie służy do gotowania potraw i powinno być
używane wyłącznie przez osoby dorosłe, zgodnie z
zaleceniami zawartymi w niniejszej instrukcji.
Instrukcja dotyczy urządzenia klasy 1
(wolnostojącego) lub klasy 2 podklasa 1
(zabudowanego pomiędzy dwoma meblami).
Podczas użytkowania urządzenia elementy
grzejne oraz niektóre części drzwi piekarnika
mocno się nagrzewają. Uważać, aby nie
dotknąć tych części i by dzieci nie zbliżały się
do piekarnika.
Należy uważać, aby przewody zasilające pozostałe
urządzenia domowe nie stykały się z rozgrzanymi
elementami urządzenia.
Nie zasłaniać otworów wentylacyjnych i
odprowadzających ciepło.
Do wyjmowania i wkładania naczyń do/z piekarnika
należy zawsze używać rękawic ochronnych.
Nie stosować płynów łatwopalnych (alkohol,
benzyna, itp.) w pobliżu urządzenia, kiedy jest ono
używane.
Nie umieszczać materiałów łatwopalnych w dolnej
komorze depozytowej lub w piekarniku; jeśli
urządzenie zostałoby niespodziewanie uruchomione,
mogłoby się zapalić.
Wewnętrzne powierzchnie szuflady (jeśli jest w
danym modelu) mogą się nagrzewać.
Należy zawsze sprawdzić, czy pokrętła znajdują się
w pozycji
, kiedy urządzenie nie jest używane.
Nie należy wyciągać wtyczki z gniazdka trzymając
za kabel: zaleca się trzymanie za wtyczkę.
Nie czyścić urządzenia ani nie wykonywać
czynności konserwacyjnych bez uprzedniego
odłączenia wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie awarii nie należy w żadnym wypadku
ingerować w wewnętrzne mechanizmy urządzenia
próbując je naprawić. Skontaktować się z Serwisem.
Nie stawiać ciężkich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie dopuścić aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Nie jest przewidziane aby urządzenie było używane
przez osoby (również dzieci) niesprawne fizycznie i
umysłowo, przez osoby bez doświadczenia lub bez
znajomości urządzenia chyba, ze pod nadzorem
osoby odpowiedzialnej za jego bezpieczeństwo jak
również bez otrzymania instrukcji wstępnych co do
jego użytku.
Unikać zamykania pokrywy dopóki palniki
włączone lub jeszcze ciepłe.
Urządzenie powinno być używane przez
osoby dorosłe jedynie w celach kulinarnych,
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w
instrukcji użytkownika. Wszelkie inne próby
użycia urządzenia (np. do ogrzewania
pomieszczeń) uważa się za niewłaściwe i
niebezpieczne. Producent nie ponosi
odpowiedzialności za uszkodzenia
wynikające z niewłaściwej i nierozsądnej
eksploatacji urządzenia.
Zalecenia dotyczące odpadów
Usuwanie opakowania: Należy stosować się do
zaleceń dotyczących segregacji odpadów. Dzięki
temu opakowania będą mogły zostać ponownie
wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie
odpadów w postaci urządzeń elektrycznych oraz
elektronicznych (RAEE) przewiduje, że domowe
urządzenia elektryczne nie mogą podlegać
zwykłemu cyklowi zagospodarowywania stałych
odpadów miejskich. Wycofane z użytku urządzenia
powinny być gromadzone oddzielnie w celu
optymalizacji stopnia odzysku i recyklingu
materiałów, z których wykonane, oraz aby
zapobiec potencjalnym szkodom dla zdrowia i
środowiska. Symbol przekreślonego kosza
umieszczony na wszystkich produktach przypomina
o obowiązku zbiórki selektywnej.
W celu uzyskania bliższych informacji dotyczących
prawidłowego złomowania sprzętu domowego,
użytkownicy mogą się zwrócić do właściwych służb
miejskich lub do skupujących go sprzedawców.
Oszczędność i ochrona środowiska
Korzystając z piekarnika w godzinach od późnego
popołudnia do pierwszych godzin porannych można
przyczynić się do zmniejszenia obciążenia zakładów
energetycznych. Opcje programowania, w
szczególności tryb „opóźnione pieczenie” (patrz
Programy) i „opóźnione czyszczenie automatyczne”
(patrz Konserwacja i utrzymanie), pomagają
zorganizować w ten sposób pracę piekarnika.
26
PL
Odłączenie prądu elektrycznego
Przed każdą operacją należy odłączyć urządzenie od
sieci zasilania elektrycznego.
Czyszczenie urządzenia
! Do czyszczenia urządzenia nie należy nigdy
używać oczyszczaczy parowych lub
wysokociśnieniowych.
Części zewnętrzne emaliowane lub ze stali inox
oraz uszczelki gumowe mogą być czyszczone
przy pomocy gąbki nasączonej letnią wodą i
neutralnym mydłem. Jeśli plamy trudne do
usunięcia, należy stosować specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urządzeń. Zaleca się
obficie spłukać i dokładnie osuszyć urządzenie po
umyciu. Nie należy stosować proszków ściernych
ani substancji wywołujących korozję.
Kratki, pokrywki, separatory płomienia oraz palniki
płyty grzejnej zdejmowalne dla ułatwienia ich
czyszczenia; należy je myć w ciepłej wodzie z
dodatkiem nie ściernego proszku, usuwając z nich
wszelkie osady, a następnie dokładnie je susząc.
Dla płyt z elektroniczną zapalarką, widoczne
cz
ęści zapalnika należy czyścić jak najczęściej.
R
ównież otwory wylotowe gazu powinny byc
sprawdzane odpowiednio cz
ęsto, by nie dopuścic
do ich zapchania.
Wnętrze piekarnika powinno być czyszczone po
każdym użyciu, gdy jest jeszcze ciepłe. Należy
użyć do tego celu ciepłej wody i środka
czyszczącego, spłukać i osuszyć miękką
szmatką. Unikać środków ściernych.
Szybę drzwiczek należy czyścić przy pomocy
gąbki i środków nieściernych, a następnie
osuszyć miękką szmatką; nie należy używać
szorstkich materiałów ściernych lub ostrych,
metalowych skrobaków, które mogą zarysować
powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
Akcesoria mogą być myte jak zwykłe sztućce,
także w zmywarkach.
Sprawdzać uszczelki piekarnika
Kontrolować okresowo stan uszczelek wokół
drzwiczek piekarnika. Gdyby okazało się, że
uszczelka jest uszkodzona, należy zwrócić się do
najbliższego Autoryzowanego Centrum Serwisowego.
Nie należy używać piekarnika do chwili zakończenia
naprawy.
Wymiana żarówki oświetleniowej w
piekarniku
W celu wymiany żarówki w piekarniku:
1. Odkręcić szklaną pokrywę obudowy
żarówki.
2. Wykręcić żarówkę i wymienić na
analogiczną : moc 25 W, złącze E 14.
3. wyjąć i otworzyć pokrywkę (patrz
ilustracja ).
Konserwacja kurków gazowych
Z czasem, może się zdarzyć, pokrętło zaworka gazu
zablokuje się lub jego obrót będzie utrudniony.
Wówczas zaworek należy wymienić.
! Czynność ta powinna być wykonywana przez
technika posiadającego autoryzację producenta.
Serwis Techniczny
! Nigdy nie należy się zwracać do
nieautoryzowanych punktów serwisowych.
Należy podać:
Rodzaj anomalii;
Model urządzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje można znaleźć na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urządzeniu.
Konserwacja i utrzymanie
*
Znajduje się tylko w niektórych modelach.
Przy programach GRILL i ZAPIEKANKI zaleca się
pieczenie przy zamkniętych drzwiczkach: w ten
sposób można uzyskać zarówno lepsze wyniki
pieczenia, jak i znaczną oszczędność energii
elektrycznej (około 10%).
Należy utrzymywać sprawność i czystość
uszczelek, tak aby dokładnie przylegały do
drzwiczek i nie powodowały utraty ciepła.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Whirlpool K6G56S.A (X)/U instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja

w innych językach