Moulinex YG 2315 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

93
OPIS
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
A Pokrywa dwuczęściowa:
- Pokrywa A1: Pokrywa główna
- Pokrywa A2: Pokrywa dodatkowa
B Korpus
C
Słoiczki do jogurtu dwuczęściowe:
- Szklany słoiczek C1
- Pokrywka z datownikiem C2
Dziękujemy za zaufanie i wybranie urządzenia marki Moulinex przewidzianego
wyłącznie do produkcji jogurtów.
D Podświetlany ekran
elektroniczny
E Przyciski sterowania:
- Przycisk programowania/
ustawienia czasu E1
- Przycisk on/off E2
Przed pierwszym użyciem dokładnie
przeczyt instrukcję obsługi i
zachować do późniejszego wglądu:
użytkowanie niezgodne z instrukcją
obsługi wyłącza wszel
odpowiedzialność firmy Moulinex.
Urządzenie nie może być ywane
przez osoby (w tym również dzieci) z
ograniczeniem fizycznym, czuciowym
lub umysłowym, nie posiadające
doświadczenia lub wiedzy, chyba że
zostały na początku przyuczone i
poinstruowane w zakresie obsługi
urządzenia przez osoby
odpowiedzialne za ich bezpieczeństwo.
Należy dopilnować, aby dzieci nie
wykorzystywały urządzenia do zabawy.
Sprawdzić, czy napięcie urządzenia
jest zgodne z napięciem domowej
instalacji elektrycznej.
Każde nieprawidłowe podłączenie do
sieci powoduje utratę gwarancji.
Państwa urządzenie przeznaczone jest
wyłącznie do użytku domowego
wewnątrz pomieszczeń.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku w następujących sytuacjach,
nieobjętych gwarancją:
- Kąciki kuchenne dla pracowników w
sklepach, biurach i innych
środowiskach zawodowych,
- Fermy,
- Użytkowanie przez klientów hoteli,
moteli i innych obiektów o charakterze
mieszkalnym,
- Obiekty typu pokoje gościnne.
Wyłączurządzenie po zakończeniu
użytkowania lub przed czyszczeniem.
Nie używać urządzenia, jeśli nie działa
prawidłowo lub jest uszkodzone. W tym
przypadku należy zwróc się do
autoryzowanego serwisu Moulinex
(patrz lista w książeczce serwisowej).
Jakakolwiek czynność inna niż
czyszczenie i codzienna konserwacja,
musi być wykonywana przez
autoryzowany serwis firmy Moulinex.
Nie wkład urządzenia, przewodu
zasilającego czy wtyczki do wody lub
innych płynów.
Przewód zasilający urządzenia nie
powinien zwisać w miejscu dostępnym
dla dzieci.
Należy dopilnować, aby przewód nigdy
nie znajdował się w pobliżu i nie dotykał
nagrzewających s elementów
urządzenia, źród ciepła lub ostrych
krawędzi.
Nie używać urządzenia, jeżeli
przewód zasilający lub wtyczka uległy
uszkodzeniu. Aby zapobiec
wszelkiemu niebezpieczeństwu,
przewód musi być wymieniony przez
autoryzowany serwis Moulinex (patrz
lista w książeczce serwisowej).
Ze względów bezpieczeństwa,
PL
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:59 Page93
94
używać wyłącznie części zamiennych
dostarczonych przez Moulinex,
odpowiednich dla danego modelu
urządzenia.
Wszystkie urządzenia poddawane są
surowej kontroli jakości.
Praktyczne testy użytkowe są
wykonywane na wybranych losowo
urządzeniach, stąd na niektórych
egzemplarzach mogą pojawić się
ślady ich używania.
ZALECENIA
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI PRZY WYBORZE MLEKA I KULTUR
JOGURTOWYCH
Przed pierwszym użyciem: umyć
słoiczki (C1) i pokrywki (C2, A1 i A2)
ciepłą wodą z płynem lub w
zmywarce. Wnętrze pojemnika (B)
wystarczy przetrzeć gąbką. Nigdy nie
zanurzać korpusu urządzenia w
wodzie.
W czasie pracy: nie przestawiać
włączonej jogurtownicy, a zwłaszcza
nie podnosić pokrywy (A1).
Nie stawiać urządzenia w miejscach
narażonych na drgania (na przykład
nad lodówką) lub przeciągi.
Przestrzeganie powyższych zaleceń
umożliwi przygotowanie doskonałych
jogurtów.
Do przygotowania jogurtów potrzebny
jest litr mleka i kultury jogurtowe.
1) WYBÓR MLEKA
-
Ze względów praktycznych należy
wybrać mleko pełne, niewymagające
gotowania (mleko UHT o długim terminie
przydatności do spożycia lub mleko w
proszku). Mleko surowe (świeże) lub
pasteryzowane należy zagotować, a
następnie schłodzić i przecedzić przez
sitko, aby usunąć kożuch.
Uwagi:
- Mleko pełnotłuste sprawia, że jogurt
jest bardziej gęsty i pachnący.
- Mleko świeże lub pasteryzowane
zawiera więcej witamin i
mikroelementów.
- Aby uzyskać jogurty bardziej gęste
można dodać do litra mleka 2 lub 3
łyżki stołowe mleka w proszku i
dokładnie wymieszać.
- Mleko powinno mieć temperaturę
pokojową lub być letnie (podgrzać do
37°C lub 40°C). Nie używać mleka
prosto z lodówki.
2) WYBÓR KULTUR JOGURTOWYCH
Do przyrządzenia jogurtu stosuje się:
- jogurt naturalny kupiony w sklepie
(najlepiej na bazie mleka pełnego) z
możliwie najdłuższym terminem
przydatności do spożycia,
- liofilizowane kultury bakterii (do
kupienia w niektórych sklepach z
produktami dietetycznymi). W takim
wypadku przestrzegać czasu
aktywacji zalecanego na etykietce,
- jogurt własnej produkcji.
Ważne:
Po wykonaniu pierwszej partii
wystarczy zostawić jeden z jogurtów,
aby wykonać następne. Po wykonaniu
5 partii należy użyć nowych kultur
jogurtowych, ponieważ stare tracą
swoje wartości w miarę upływu czasu,
przez co jogurty są bardziej płynne.
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:59 Page94
95
WYKONANIE JOGURTÓW
CZYSZCZENIE
1) PRZYGOTOWANIE MIESZANKI:
- Wymieszać bardzo dokładnie litr mleka
z wybranymi kulturami jogurtowymi
(jogurt lub liofilizowane kultury bakterii)
w naczyniu z dzióbkiem. Uważać, aby
mleko nie spieniło się.
- Aby uzyskać aściwą mieszankę
należy ubij jogurt widelcem do
uzyskania gładkiej masy, a następnie
wlewać powoli mleko cały czas
mieszając. W przypadku użycia
liofilizowanych kultur, należy dodać je
do mleka i bardzo dokładnie
wymieszać.
- Rozlać do słoiczków (C1).
- Umieścsłoiczki (C1), bez pokrywek
(C2), w jogurtownicy.
- Założyć pokrywę (A1) na jogurtownicę.
Wskazówka praktyczna:
Poł pokrywki oiczków (C2) na
pokrywie A1, a następnie przykryć
pokrywą A2 (patrz schemat).
2) WŁĄCZANIE JOGURTOWNICY:
- Podłączyć jogurtownido prądu. Na
ekranie miga "00".
- Wybrać czas przygotowania za pomocą
przycisku E1. Przytrzymać wciśnięty
przycisk do wyświetlenia żądanego
czasu. Maksymalny czas
programowania wynosi 15 godzin. Aby
przyspieszyć ustawienie czasu,
wcisnąć i przytrzymać przycisk E1
przez 2 sekundy.
- Nacisnąć przycisk on/off (E2). Ekran
świeci się i wskazuje start programu.
- Gdy zaprogramowany czas dobiegł
końca, na ekranie urządzenia wyświetli
się “00” oraz 5 razy będzie słych
sygnał dźwiękowy informujący, że
program został zakończony (można go
wyłączyć wcześniej naciskając przycisk
on/off).
- Wyłączyć urządzenie z prądu.
3) PRZECHOWYWANIE JOGURTÓW:
- Unieść pokrywy (A1 i A2) uważając,
aby skroplona para nie dostała się do
słoiczków (C1).
- Zaznaczyć za pomocą cznego
datownika na każdej pokrywce (C2)
termin przydatności jogurtów do
spożycia, obracając rną część
pokrywki na właściwą datę.
- Przykręcić pokrywki (C2) na szklane
słoiczki (C1) i włożyć do lodówki na co
najmniej 6 godzin przez planowanym
spożyciem. Po upływie 24 godzin będą
bardziej gęste.
Uwagi:
- Czas przechowywania naturalnych
jogurtów w lodówce wynosi
maksymalnie 7 dni. Inne rodzaje
jogurtów powinny zostać spożyte jak
najszybciej. Data przydatności do
spożycia dla jogurtu naturalnego, którą
należy umieścić na zakrętce, to D+7,
gdzie „D” to dzień produkcji jogurtów.
- Nigdy nie wkładać urządzenia do
lodówki.
- Przed każdym czyszczeniem urządzenia
należy odłączyć je od źródła zasilania.
- Nigdy nie zanurzać korpusu urządzenia
w wodzie.
Wyczyścić wilgotną szmatką i wodą z
płynem, opłukać i wytrzeć.
- Słoiczki z jogurtem (C1) i pokrywy (C2,
A1 i A2) można myć w zmywarce.
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:59 Page95
96
ROZWIĄZANIA NAJCZĘŚCIEJ SPOTYKANYCH PROBLEMÓW
PROBLEMY PRZYCZYNY ROZWIĄZANIA
Zbyt płynne
jogurty.
Użycie mleka półtłustego
lub odtłuszczonego bez
dodania mleka w
proszku (samo mleko nie
ma wystarczającej ilości
białka).
Napełnić 1 słoiczek do jogurtu
mlekiem w proszku
(2 w przypadku mleka
odtłuszczonego) i dodać do mleka
lub użyć mleka pełnego i ½ słoiczka
mleka w proszku.
Przesuwanie, uderzenia
lub drgania jogurtownicy
podczas fermentacji.
Nie ruszać włączonej jogurtownicy
(nie stawiać jej na lodówce).
Kultury jogurtowe są
nieaktywne.
Zmienić kultury jogurtowe lub rodzaj
jogurtu.
Sprawdzić termin ważności zaczynu
lub jogurtu.
Jogurtownica została
otwarta w trakcie cyklu.
Nie wyjmować słoiczw ani nie
otwier jogurtownicy przed
zakczeniem cyklu (około 8 godzin).
Trzymać ączoną jogurtownicę z
dala od przeciąw.
Zbyt krótki czas
fermentacji.
Włączyć drugi cykl po zakończeniu
pierwszego.
Pojemniki nie zostały
dobrze wyczyszczone/
wypłukane.
Przed wlaniem przygotowanego
produktu do pojemniw należy
sprawdzić, czy na ich wewtrznej
powierzchni nie ma śladów płynu do
mycia naczyń, produkw
czyszccych lub nieczystości.
Dodawanie owoców do
jogurtu.
Owoce należy ugotować lub użyć
owow rozprażonych dź konfitur
(w temperaturze pokojowej). Surowe
owoce uwalnia kwasy, kre
uniemożliwiają prawio
fermentację jogurtu.
Jogurty zbyt
kwaśne.
Zbyt długi czas
fermentacji.
Skrócić czas fermentacji przed
wykonaniem kolejnej partii jogurtów.
Pod koniec
fermentacji na
powierzchni
jogurtu utworzy
s lepki yn
(zwany serwat).
Zbyt mocna fermentacja.
Zmniejszyć czas fermentacji i/lub
dodać mleko w proszku.
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:59 Page96
97
CO ROBIĆ, GDY URZĄDZENIE NIE DZIAŁA?
ZUŻYTY PRODUKT ELEKTRYCZNY LUB ELEKTRONICZNY
PRZEPISY
- Sprawdzić w pierwszej kolejności
podłączenie.
Jeżeli zastosowałsię do wszystkich
zaleceń, a urządzenie nadal nie działa:
Naly zwróc s do sprzedawcy lub
autoryzowanego serwisu Moulinex (patrz
lista w książeczce serwisowej "Moulinex
Service").
Bierzmy udział w ochronie środowiska!
Urządzenie zbudowane jest z licznych materiałów nadających s do
powtórnego wykorzystania lub recyklingu.
Oddaj je do punktu zbiórki odpadów, a w przypadku jego braku, do innego
autoryzowanego centrum serwisowego w celu przetworzenia.
JOGURTY AROMATYZOWANE
JOGURTY Z SYROPAMI
1 litr mleka, 1 jogurt naturalny lub
1 torebka kultur jogurtowych
• syrop owocowy (z czerwonych
owoców, pomarańczowy, z czarnej
porzeczki, cytrynowy,
mandarynkowy, truskawkowy,
porzeczkowy, orszadowy, malinowy,
poziomkowy, bananowy, jagodowy,
wiśniowy): 5 łyżek stołowych,
• syrop kwiatowy (różany, fiołkowy,
jaśminowy, sandałowy): 4 łyżki
stołowe,
• syrop miętowy: 4 łyżki stołowe.
Wlać jogurt lub zawartość torebki kultur
jogurtowych do naczynia. Dodsyrop,
a następnie powoli wlewmleko cały
czas mieszając całość widelcem. Rozlać
do słoiczków i wstawić do jogurtownicy
(8 godzin).
JOGURTY Z
PRZETWORZONYMI OWOCAMI
JOGURT Z KONFITURAMI
1 litr mleka, 1 jogurt naturalny lub
1 torebka kultur jogurtowych, 4 łyżki
niezbyt gęstych konfitur,
zawierających małe jagody lub małe
kawałki owoców: borówki, czarne
jagody, rabarbar, imbir, truskawki,
marmolada pomarańczowa.
Dokładnie wymiesz konfiturę z
niewielką ilością mleka. Dodać jogurt lub
kultury jogurtowe. Dobrze wymieszać, a
następnie wlać resztę mleka.
Rozlać do słoiczków i wstawić do
jogurtownicy (8 godzin).
Wariant:
aby zrobić jogurt dwuwarstwowy,
wystarczy umieśc konfitury na dnie
słoiczw, a następnie ostrożnie wl
mieszankę mleczno-jogurtową lub mleka
z dodatkiem kultur jogurtowych. Słoiczki
wstawić do jogurtownicy (8 godzin).
i
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:59 Page97
98
JOGURTY WANILIOWE
700 ml pełnego mleka, 20 g mleka w
proszku półtłustego, 1 jogurt
naturalny lub 1 torebka kultur
jogurtowych, 80 g cukru, 300 ml
płynnej śmietanki, 1 laska wanilii.
Podgrzać śmietanę, a następnie dodać
wanili cukier. Dokładnie wymieszać,
aby cukier się rozpuścił, a ziarna wanilii
wymieszały się ze śmietaną. Odstawić.
Wymieszać jogurt (lub kultury jogurtowe)
ze stopniowo dodawanym mlekiem.
Wlewać śmietanę do mieszanki mleka i
jogurtu lub mleka i kultur jogurtowych
cały czas mieszając, a następnie wsypać
mleko w proszku. Całość rozlać do
słoiczków i wstawić do jogurtownicy
(8 godzin).
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:59 Page98
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118

Moulinex YG 2315 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla