4
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
OKAPU
• Aby w pełni korzystać z możliwości waszego
okapu, należy uważnie zapoznać się z
instrukcjami i zachować je na przyszłość.
• Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane do
użytku przez osoby dorosłe.
• Nie dopuszcza się użycia przez dzieci oraz osoby
niepełnosprawne bez nadzoru. Kontrolować, czy dzieci
nie bawią się urządzeniem.
• Materiały opakowania (woreczki plastikowe, kawałki
styropianu, itp.) należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci, gdyż stanowią potencjalne źródło
zagrożenia.
• Należy sprawdzić czy okap nie został uszkodzony w
czasie transportu.
• Należy dopilnować aby zainstalowanie okapu i
podłączenia do instalacji elektrycznej oraz do
przewodów odprowadzających zostały wykonane
przez wykwalifikowanego technika, zgodnie z
instrukcjami wytwórcy i zgodnie z obowiązującymi
normami lokalnymi.
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
1.
Opakowanie
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i
jest oznaczony symbolem . Składowanie zgodnie z
lokalnymi przepisami. Materiały opakowania (woreczki
plastikowe, kawałki styropianu, itp.) należy przechowywać
poza zasięgiem dzieci, gdyż stanowią potencjalne źródło
zagrożenia.
2.
Produkt
Urządzenie posiada oznaczenia zgodne z Dyrektywą
Europejską 2002/96/EC, Waste Electrical and Electronic
Equipment (WEEE).
Zapewniając prawidłowe składowanie produktu, użytkownik
przyczynia się do zapobiegania możliwym negatywnym
konsekwencjom dla środowiska i zdrowia.
Symbol na produkcie lub na dołączonej dokumentacji
oznacza, że produktu nie można traktować jako odpadów
domowych, lecz należy dostarczyć go do właściwego
punktu utylizacji urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
Należy pozbywać się go zgodnie z lokalnymi przepisami
dotyczącymi składowania odpadów.
Więcej informacji na temat utylizacji i recyklingu produktu
można uzyskać kontaktując się właściwym urzędem
lokalnym, firmą zajmującą się składowaniem odpadów
domowych lub w sklepie, gdzie produkt został zakupiony.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
1.
Przed przystąpieniem do czyszczenia lub
konserwacji okapu należy odłączyć jego zasilanie
elektryczne, poprzez wyciągnięcie wtyczki lub
wyłączenie wyłącznika głównego w mieszkaniu.
2.
Powietrze zasysane przez okap nie może być z niego
odprowadzane do kanału dymowego instalacji
grzewczej ani innego urządzenia grzejnego,
pracującego na innym rodzaju energii niż elektryczna.
3.
Nie przyrządzać potraw “płonących” (“flambé”) pod
okapem. Stosowanie otwartego płomienia może
spowodować pożar.
4.
Nie należy zostawiać patelni bez dozoru podczas
smażenia potraw, gdyż może nastąpić zapalenie
tłuszczu użytego do smażenia.
5.
Regularna konserwacja gwarantuje prawidłowe
działanie i parametry pracy okapu.
6.
W przypadku jednoczesnego użycia okapu
zasysającego i palników, ciśnienie ujemne w
pomieszczeniu nie może przekraczać 4 Pa
(4 x 10
-5
bar).
7.
Jeśli okap zasysający jest używany w pomieszczeniu
wraz z innymi urządzeniami, nie zasilanymi energią
elektryczną, ciśnienie ujemne w pomieszczeniu nie
może przekraczać 4Pa
(4 x 10-5 bar). Dlatego należy upewnić się, czy
pomieszczenie jest wystarczająco przewiewne.
8.
Pomieszczenie musi posiadać odpowiednią
wentylację, jeśli okap kuchenny jest używany
jednocześnie z innymi urządzeniami na gaz lub inne
paliwo.
9.
Należy często czyścić osad z miejsc zabrudzonych.
Często wyjmować i czyścić lub wymieniać filtr. Nie
dopuszcza się stosowania materiałów palnych do
kanałów przepływu powietrza.
10.
Jeśli kabel zasilający ulegnie uszkodzeniu,
powinien być wymieniony przez Serwis
Techniczny lub wykwalifikowanego elektryka w
celu wyeliminowania poważnego
niebezpieczeństwa.
Uwaga:
wszelkie czynności montażowe i konserwacyjne
wykonywać w rękawicach roboczych.
Deklaracja zgodności
Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane,
zbudowane i wprowadzone do obrotu zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa zawartymi w Dyrektywie
“Niskie Napięcie” 73/23/EWG
- wymogami odnośnie zabezpieczeń Dyrektywy
“EMC” (Kompatybilność Elektromagnetyczna) 89/
336/EWG z późniejszymi zmianami - Dyrektywa 93/
68/EWG.