5019 618 33044
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
Materiały z opakowania nadają się w 100% do wykorzystania jako
surowiec wtórny i są oznakowane symbolem recyklingu .
Składowanie zgodnie z lokalnymi przepisami. Materiały opakowania
(woreczki plastikowe, kawałki styropianu, itp.) należy przechowywać
poza zasięgiem dzieci, gdyż stanowią potencjalne źródło zagrożenia.
2. Urządzenie
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską
2002/96/WE oraz polską Ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym
i elektronicznym symbolem przekreślonego kontenera na odpady.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elektrycznym i
elektronicznym przyczynia się do uniknięcia szkodliwych dla
zdrowia ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji, wynikających
z obecności składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Takie oznakowanie , na urządzeniu lub załączonej
dokumentacji, informuje, że sprzęt ten, po okresie jego
użytkowania nie może być umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzącym
zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy oraz
gminne jednostki, tworzą odpowiedni system umożliwiający
oddanie tego sprzętu.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
UWAGA!
• Urządzenie nie może być obsługiwane przez dzieci oraz
osoby niepełnosprawne bez nadzoru.
• Kontrolować, czy dzieci nie bawią się urządzeniem.
1. Nie podłączać urządzenia do zasilania, dopóki jego montaż
nie zostanie całkowicie zakończony i zawsze pamiętać o
odłączeniu urządzenia od sieci przed przystąpieniem do
czynności konserwacyjnych oraz do czyszczenia.
2. Nie przyrządzać potraw “płonących” (“flambé”) pod okapem.
Stosowanie otwartego płomienia może spowodować pożar.
3. Podczas smażenia potraw nie należy zostawiać patelni bez
dozoru, gdyż może nastąpić zapalenie tłuszczu.
4. Stała konserwacja i częste czyszczenie okapu zapewnią jego
sprawne i wydajne działanie. Należy regularnie czyścić osad
z miejsc zabrudzonych. Regularnie wyjmować i czyścić lub
wymieniać filtr. Nie dopuszcza się stosowania materiałów
palnych na kanały przepływu powietrza.
5. Jeśli okap zasysający jest stosowany w pomieszczeniu
wraz z innymi urządzeniami, które nie są zasilane energią
elektryczną, podciśnienie w pomieszczeniu nie powinno
być większe niż 4Pa (4 x 10
-5
bar). Należy upewnić się, czy
pomieszczenie jest wystarczająco przewiewne.
6. W przypadku jednoczesnego użycia okapu zasysającego i
palników, podciśnienie w pomieszczeniu nie może być
większe niż 4 Pa (4x 10
-5
bar).
7. Powietrze zasysane przez okap nie może być z niego
odprowadzane do kanału dymowego instalacji grzewczej
ani innego urządzenia grzejnego, pracującego na innym
rodzaju energii niż elektryczna.
8. Pomieszczenie musi posiadać odpowiednią wentylację,
jeśli okap kuchenny jest używany jednocześnie z innymi
urządzeniami na gaz lub inne paliwo.
9. Przed dotknięciem żarówek sprawdzić, czy ostygły.
Uwaga: wszelkie czynności montażowe i konserwacyjne
wykonywać w rękawicach ochronnych
Podłączenie elektryczne
Przed podłączeniem zasilania do okapu należy sprawdzić czy
wartość napięcia podana na tabliczce znamionowej jest zgodna z
napięciem zasilania w Państwa mieszkaniu. Na tabliczce
znamionowej wewnątrz okapu, z tyłu za filtrem tłuszczu.
Jeżeli urządzenie zostało wyposażone w kabel zasilający oraz
wtyczkę, powinna być ona łatwo dostępna.
Jeżeli okap nie ma wtyczki, to można zastosować dowolną lub wyłącznik
dwubiegunowy, zgodne z obowiązującymi przepisami. Wyłącznik
powinien posiadać minimalny odstęp między stykami wynoszący 3 mm.
Wymiana kabla zasilającego z wtyczką lub kabla giętkiego może
być wykonana wyłącznie przez “Serwis Techniczny” lub przez
wykwalifikowane osoby.
Czyszczenie okapu
Uwaga! Nieusuwanie oleju/tłuszczów (przynajmniej 1 raz w
miesiącu) może być przyczyną pożaru.
Do czyszczenia należy używać miękkiej szmatki i neutralnego środka
czyszczącego. Nigdy nie stosować substancji ściernych ani alkoholu.
Przed przystąpieniem do eksploatacji okapu
Aby w pełni korzystać z możliwości okapu, należy uważnie
zapoznać się z instrukcją obsługi i zachować ją na przyszłość.
Materiały opakowania (woreczki plastikowe, kawałki styropianu,
itp.) należy przechowywać poza zasięgiem dzieci, gdyż stanowią
potencjalne źródło zagrożenia.
Należy sprawdzić czy okap nie został uszkodzony w czasie
transportu. Montaż okapu oraz podłączenie do instalacji
elektrycznej, a także wymiany przewodów lub wtyczek powinny być
przeprowadzone przez wykwalifikowanego technika i zgodnie z
obowiązującymi lokalnymi normami.
Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane do użytku przez
osoby dorosłe.
Deklaracja zgodności
Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane, zbudowane i
wprowadzone do obrotu zgodnie z:
- zasadami bezpieczeństwa zawartymi w Dyrektywie “Niskie
Napięcie” 73/23/EWG
- wymogami odnośnie zabezpieczeń zawartymi w Dyrektywie
“EMC” (Kompatybilność Elektromagnetyczna) 89/336/EWG, z
późniejszymi zmianami wprowadzonymi przez Dyrektywę
93/68/EWG.
Instrukcja wyszukiwania usterek
Jeśli okap nie działa:
• Czy wtyczka jest dobrze włożona do gniazdka?
• Czy nie ma przerwy w zasilaniu?
• Czy nie jest przepalony bezpiecznik?
Jeśli okap nie zasysa prawidłowo:
• Czy dobrana została prawidłowa szybkość?
• Czy nie trzeba wyczyścić bądź wymienić filtrów?
• Czy odprowadzenie powietrza nie jest zatkane?
Jeśli nie świeci się żarówka:
• Czy nie trzeba wymienić żarówki?
• Czy żarówka została zamontowana prawidłowo?
• Czy nie jest przepalony bezpiecznik?
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z Serwisem
1. Sprawdzić, czy nie ma możliwości samodzielnego usunięcia
usterki (patrz “Instrukcja wyszukiwania usterek”).
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić,
czy usterka nie ustąpiła.
3. Jeżeli rezultat jest negatywny, należy skontaktować się z
Serwisem Technicznym.
Należy podać:
• rodzaj usterki,
• model urządzenia, znajdujący się na tabliczce znamionowej
wewnątrz okapu, widocznej po wyjęciu filtrów tłuszczu.
• dokładny adres,
• numer telefonu wraz numerem kierunkowym.
• Numer serwisowy okapu (numer pod słowem SERVICE na
tabliczce znamionowej wewnątrz okapu, za filtrem tłuszczu).
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do
autoryzowanego Centrum Serwisowego (co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz właściwej naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może obniżyć
bezpieczeństwo użytkowania oraz jakość urządzenia.
PL SK H
RUS
CZ
BG RO GB
61833044.fm Page 3 Friday, April 28, 2006 4:52 PM