8
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ NISKIEJ
TEMPERATURY
Komora niskiej temperatury jest oznakowana symbolem
, lub .
W komorach oznakowanych lub mo¿na
przechowywaæ mro¿onki przez okres czasu podany na
opakowaniu. Jeli komora niskiej temperatury jest
oznakowana symbolem , mo¿na w niej tak¿e
zamra¿aæ wie¿e produkty ¿ywnociowe.
Iloæ wie¿ych produktów, jakie mo¿na zamroziæ
w ci¹gu 24 godzin, jest podana na tabliczce znamionowej.
Uwaga:
Komora niskiej temperatury jest w stanie utrzymaæ
temperaturê w³aciw¹ dla konserwacji produktów
spo¿ywczych, tak¿e w wypadku przerw w zasilaniu
elektrycznym. Zaleca siê jednak, aby w takim okresie nie
otwieraæ drzwi komory.
Jak postêpowaæ w przypadku zamra¿ania
wie¿ych produktów (tylko w komorze )
Wa¿ne
wie¿y produkt przeznaczony do zamro¿enia, nale¿y
szczelnie zapakowaæ w: foliê aluminiow¹, foliê
przeroczyst¹, szczelne opakowania z tworzywa, pojemniki
polietylenowe z pokrywkami, pojemniki zamra¿alnikowe, o
ile nadaj¹ siê do zamra¿ania ¿ywnoci.
U³o¿yæ produkty przeznaczone do zamro¿enia w górnej
komorze, pozostawiaj¹c dostateczne odstêpy miêdzy
opakowaniami tak, aby umo¿liwiæ swobodny przep³yw
powietrza.
Aby uzyskaæ optymalne warunki zamra¿ania, gdy wk³adamy
nowe produkty do zamra¿arki, nale¿y przestawiæ pokrêt³o
termostatu o pó³ podzia³ki w stronê mniejszych liczb.
Po 24 godzinach mro¿enie jest zakoñczone.
Dla urz¹dzeñ z komor¹
Czasokres konserwacji produktów wie¿ych, które
zosta³y zamro¿one, jest podany w tabelce obok.
W momencie zakupu mro¿onek nale¿y upewniæ siê czy:
Opakowanie lub paczka nie s¹ uszkodzone, gdy¿ jakoæ
produktu mo¿e ulec obni¿eniu. Jeli opakowanie jest
nadmuchane lub ma lady wilgoci to znaczy, ¿e nie by³o
one przechowywane w warunkach optymalnych i mog³o
nast¹piæ rozpoczêcie rozmra¿ania.
Mro¿onki nale¿y kupowaæ w koñcowej fazie zakupów, a
do ich przenoszenia trzeba u¿ywaæ toreb termicznych.
Niezw³ocznie po powrocie do domu nale¿y je w³o¿yæ do
zamra¿arki.
Nie mo¿na zamra¿aæ ponownie produktów czêciowo
rozmro¿onych, lecz skonsumowaæ je w ci¹gu 24 godzin.
Unikaæ albo zredukowaæ do minimum zmiany
temperatury. Przestrzegaæ instrukcji dotycz¹cych daty
przydatnoci do spo¿ycia, podanej na opakowaniu.
Nale¿y zawsze przestrzegaæ instrukcji przechowywania
mro¿onek, umieszczonych na ich opakowaniu.
Wytwarzanie kostek lodu
Nale¿y nape³niæ wanienkê na lód wod¹ do poziomu 2/3 i
umieciæ j¹ na dnie komory zamra¿alnika.
Jeli wanienka przymarznie do dna komory niskiej
temperatury, nie nale¿y u¿ywaæ ostrych lub k³uj¹cych
narzêdzi do jej wyjêcia.
Aby u³atwiæ wyjêcie kostek lodu z wanienki nale¿y j¹ lekko
zgi¹æ.
MIESI¥CE PRODUKTY
3pl33007.fm Page 8 Monday, January 27, 2003 3:23 PM