7
Komora niskiej temperatury ma symbol ,
lub .
W komorach o symbolu lub
mo¿na przechowywaæ mro¿onki przez okres
podany na opakowaniu. Jeli komora niskiej
temperatury ma symbol , mo¿na w niej
tak¿e zamra¿aæ wie¿e produkty spo¿ywcze.
Iloæ wie¿ych produktów, jakie mo¿na
zamroziæ w ci¹gu 24 godzin, jest podana na
tabliczce znamionowej.
Uwaga :
Komora niskiej temperatury jest w stanie
utrzymaæ temperaturê w³aciw¹ dla konserwacji
produktów spo¿ywczych, tak¿e w wypadku
przerw w zasilaniu elektrycznym. Zaleca siê
jednak, aby w takim okresie nie otwieraæ drzwi
komory.
Jak postêpowaæ w przypadku
zamra¿ania wie¿ych produktów (tylko
w komorze )
Wa¿ne
wie¿y produkt przeznaczony do
zamro¿enia nale¿y szczelnie zapakowaæ w:
foliê aluminiow¹, foliê przeroczyst¹,
szczelne opakowania z tworzywa, pojemniki
polietylenowe z pokrywkami, pojemniki
zamra¿alnikowe, o ile nadaj¹ siê do
zamra¿ania ¿ywnoci.
U³o¿yæ produkty przeznaczone do
zamro¿enia w górnej komorze,
pozostawiaj¹c dostateczne odstêpy miêdzy
opakowaniami tak, aby umo¿liwiæ swobodny
przep³yw powietrza.
Aby uzyskaæ optymalne warunki zamra¿ania,
gdy wk³adamy nowe produkty do zamra¿arki,
nale¿y przestawiæ pokrêt³o termostatu o pó³
podzia³ki w stronê mniejszych liczb.
Po 24 godzinach mro¿enie jest zakoñczone.
Dla urz¹dzeñ z komor¹
Czasokres konserwacji produktów wie¿ych,
które zosta³y zamro¿one, jest podany w
tabelce obok.
W momencie zakupu mro¿onek nale¿y
upewniæ siê, czy:
Opakowanie lub paczka nie s¹ uszkodzone,
gdy¿ jakoæ produktu mo¿e ulec obni¿eniu.
Jeli opakowanie jest nadmuchane lub ma
lady wilgoci, to znaczy, ¿e nie by³o one
przechowywane w warunkach optymalnych i
mog³o nast¹piæ rozpoczêcie rozmra¿ania.
Mro¿onki nale¿y kupowaæ w koñcowej fazie
zakupów, a do ich przenoszenia trzeba
u¿ywaæ toreb termicznych.
Niezw³ocznie po powrocie do domu nale¿y je
w³o¿yæ do zamra¿arki.
Nie mo¿na zamra¿aæ ponownie produktów
czêciowo rozmro¿onych, lecz
skonsumowaæ je w ci¹gu 24 godzin.
Unikaæ albo zredukowaæ do minimum zmiany
temperatury. Trzeba stosowaæ siê instrukcji
dotycz¹cych daty przydatnoci do spo¿ycia,
podanej na opakowaniu.
Nale¿y zawsze przestrzegaæ instrukcji
przechowywania mro¿onek, umieszczonych
na ich opakowaniu.
Wytwarzanie kostek lodu
Nale¿y nape³niæ wod¹ odpowiedni¹
wanienkê do poziomu 2/3 i umieciæ j¹ w
komorze niskiej temperatury.
Jeli wanienka przymarznie do dna komory
niskiej temperatury, nie nale¿y u¿ywaæ
ostrych lub k³uj¹cych narzêdzi do jej wyjêcia.
Aby u³atwiæ wyjêcie kostek lodu z wanienki,
nale¿y j¹ lekko zgi¹æ.
JAK URUCHOMIÆ KOMORÊ NISKIEJ TEMPERATURY
MIESI¥CE PRODUKTY
1pl37033a.fm5 Page 7 Friday, September 13, 2002 12:51 PM