Kenwood KAX400PL Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi
bezpieczeństwo obsługi
Przeczytać uważnie poniższą instrukcję i
zachować na wypadek potrzeby
skorzystania z niej w przyszłości.
Usunąć wszelkie materiały pakunkowe i
etykiety.
Włączonego urządzenia nie wolno
zostawiać bez nadzoru.
Tarcze do krojenia na plastry i w kostkę
ostre. Przy ich zdejmowaniu, zakładaniu i
czyszczeniu należy zachować ostrożność.
Żywności nie wolno popychać do podajnika
palcami. Do tego celu używać wyłącznie
załączonych w zestawie popychaczy.
Nie zdejmować pokrywy z nasadki zanim
tarcza do krojenia na plastry całkowicie się
nie zatrzyma.
Nie wpychać składników do otworu
podajnika na siłę może to spowodować
uszkodzenie nasadki.
Nie używać uszkodzonej nasadki. W razie
awarii oddać do sprawdzenia lub
naprawy (zob. ustęp pt. „serwis i punkty
obsługi klienta”).
Nie dotykać części znajdujących się w
ruchu.
Przed zdejmowaniem, zakładaniem oraz
czyszczeniem części należy wyłączyć
urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego.
Stosowanie nasadki w sposób niezgodny z
przeznaczeniem może grozić wypadkiem.
Dodatkowe informacje na temat
bezpieczeństwa znajdują się w instrukcji
obsługi robota kuchennego, do którego
przeznaczona jest nasadka.
63
Polski
P
rzed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
U
rządzenie spełnia wymogi
dyrektywy Wspólnoty Europejskiej
n
r 2004/108/WE, dotyczącej
k
ompatybilności
elektromagnetycznej oraz
r
ozporządzenia WE nr 1935/2004 z
d
nia 27 października 2004 r.,
dotyczącego materiałów i wyrobów
p
rzeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
Niniejsza nasadka KAX400PL
wyposażona jest w gniazdo typu
obrotowego i przeznaczona do
bezpośredniego montażu na
najnowszej generacji modelach
robotów z serii Kenwood Chef
(serie KVC oraz KVL).
Niniejsza nasadka jest
kompatybilna z danym modelem
robota kuchennego, jeżeli oba
komponenty wyposażone w
gniazdo typu obrotowego .
Jeżeli robot wyposażony jest w
gniazdo typu belkowego , przed
użytkowaniem nasadki konieczne
będzie zamocowanie nakładki
przejściowej. Kod referencyjny
nakładki: KAT001ME. Więcej
informacji na temat nakładki oraz
sposobu jej zamawiania znajduje
się na stronie:
www.kenwoodworld.com/twist.
Nasadki do krojenia w kostkę
można używać do krojenia różnego
rodzaju składników, np. marchewki,
brukwi, buraków, jabłek czy szynki.
przed pierwszym użyciem
Umyć części (zob. ustęp pt.
„czyszczenie”).
oznaczenia
popychacze: duży i mały
podajnik
pokrywa
sprzęgło
tarcza do krojenia na plastry
uchwyt
kratka tnąca
tarcza do krojenia w kostkę
otwory na palce
tarcza popychającą pokrojone
składniki
korpus
otwór wylotowy
układ napędowy
szczoteczka do czyszczenia
użytkowanie nasadki
1 Zdjąć osłonę gniazda obrotów
wolnych, naciskając na jej wierzch i
zdejmując .
2 Układając nasadkę w pozycji
pokazanej na rysunku, przyłożyć do
gniazda obrotów wolnych i
przekręcić ją, aby zablokować we
właściwym położeniu .
3 W korpusie umieścić tarczę
popychającą pokrojone składniki,
żebrowaną częścią do góry.
4 Wsunąć palce w otwory w tarczy do
krojenia w kostkę i umieścić na
tarczy popychającej pokrojone
składniki. (Kratka tnąca powinna
znajdować się po przeciwnej stronie
w stosunku do otworu wylotowego:
oznaczenie na tarczy do
krojenia w kostkę powinno
znajdować się równo z
oznaczeniem na korpusie).
5 Trzymając tarczę do krojenia w
plastry za uchwyt, nasunąć na
sprzęgło .
6 Na korpusie zamocować pokrywę
symbol zrównując z symbolem
na korpusie, a następnie
przekręcić do symbolu , by
zablokować na miejscu.
7 Włożyć wtyczkę przewodu
przyłączeniowego urządzenia do
gniazda sieciowego, a pod otwór
wylotowy podstawić miskę.
64
8
Wybrać odpowiedni podajnik. W
popychaczu znajduje się mniejszy
p
odajnik, umożliwiający
r
ozdrabnianie pojedynczych lub
cienko pokrojonych składników.
A
by użyć mniejszego podajnika
d
o większego podajnika należy
najpierw wsunąć większy
p
opychacz .
Aby użyć większego podajnika
oba popychacze złożyć ze sobą i
użyć ich jednocześnie .
9 Składniki umieścić w podajniku
(lista rodzajów żywności, którą
można rozdrabniać i sposób jej
przygotowania znajduje się w karcie
zaleceń).
10 Włączyć urządzenie i w tym samym
czasie za pomocą popychacza
równomiernie popchnąć składniki w
dół otworu podajnika. Nie wolno
wpychać składników na siłę ani
wkładać do podajnika palców.
Użyć prędkości od 4 do max.
11 Wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę z gniazda sieciowego.
65
66
Składnik Sposób przygotowania Wskazówki
Brukiew, ziemniaki Obrać i pokroić tak, by Rozdrabniać na surowo.
i
rzepa zmieściły się do otworu
podajnika
M
archew Oskrobać Najlepsze wyniki daje użycie
mniejszego podajnika i
r
ozdrabnianie jednej
marchewki na raz.
Rozdrabniać na surowo.
Buraki Obrać Ułożyć jeden na drugim tak,
by mieściły się do otworu
podajnika.
Rozdrabniać na surowo lub
po ugotowaniu.
Bakłażan Przekroić wzdłuż na Rozdrabniać jedną połówkę
pół, a w razie na raz.
konieczności pokroić na
mniejsze kawałki, tak,
by zmieścił się do
podajnika
Papryka Przekroić na pół i Do podajnika wkładać
usunąć nasiona w pozycji pionowej.
Ogórki i cukinia Aby uzyskać możliwie
najlepszy wynik, obrać
ze skórki.
Cebula Obrać i przekroić na Cebula jest siekana w dość
pół, tak, by zmieściła grube kawałki, a nie w
się do podajnika kostkę.
Seler naciowy Pokroić na kawałki tej Ułożyć jeden przy drugim
samej długości tak, by mieściły się do
otworu podajnika.
Twarde owoce W razie konieczności
jabłka, gruszki obrać.
Przekroić na pół i
usunąć gniazda
nasienne i pestki.
Twarde sery – np. Pokroić tak, by wypełnić Rozdrabniać bezpośrednio
Gruyère otwór podajnika po wyjęciu z lodówki.
Jaja na twardo Ugotować na twardo, Wkładać do podajnika jedno
a przed obraniem na drugim. Jaja siekane
ostudzić w dość grube kawałki, a nie
w kostkę.
Szynka Usunąć kości. Rozdrabniać pokrojoną na
Pokroić na dość duże większe kawałki, a nie na
kawałki plasterki.
Rozdrabniać bezpośrednio
po wyjęciu z lodówki.
Korniszony Odcedzić Rozdrabniać przy użyciu
mniejszego podajnika.
tabela zaleceń
w
skazówki
Najlepsze wyniki daje używanie
ś
wieżych, surowych owoców i
w
arzyw.
Jeżeli rozdrabniane warzywa
g
otowane, zaleca się przechowanie
i
ch przed użyciem przez noc w
lodówce.
N
ie należy kroić składników –
wystarczy je przyciąć tak, by
zmieściły się do podajnika. Duży
podajnik w całości wypełnić
składnikami. Zapobiega to
przesuwaniu się składników na boki
podczas rozdrabniania i daje
najlepsze wyniki. Można także użyć
mniejszego podajnika.
Przed rozdrabnianiem usunąć
wszelkie pestki, kości itp.
Uwaga:
Ze względu na różne wielkości i
kształty składników, uzyskana
kostka może zawierać
zniekształcone kawałki jest to
całkowicie normalne.
Nie zaleca się stosowania nasadki
do rozdrabniania niektórych
składników, takich jak kiełbasa typu
chorizo czy ser feta.
czyszczenie
Przed zdjęciem nasadki należy
zawsze wyłączyć urządzenie i
wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego.
Przed czyszczeniem całkowicie
rozmontować nasadkę.
Mycie przyborów bezpośrednio po
użyciu ułatwia utrzymywanie ich w
czystości.
Dotykając tarcz należy zachować
szczególną ostrożność są bardzo
ostre.
Do usuwania kawałków, które
utkwiły w kratce tnącej używać
załączonej szczoteczki. Resztki
usuwać wypychając je od spodu
kratki .
N
ie zanurzać układu napędowego
w wodzie ani nie dopuszczać, by
d
ostała się do jego środka.
W
szystkie pozostałe elementy
można myć w gorącej wodzie z
d
odatkiem płynu do naczyń. Należy
j
e potem dokładnie wysuszyć,
zachowując szczególną ostrożność,
p
onieważ tarcze tnące są bardzo
ostre. Części te można także myć
w zmywarce do naczyń (wyłącznie
w górnym koszu).
serwis i punkty obsługi
klienta
Pomocy w zakresie:
użytkowania nasadki
czynności serwisowych bądź
naprawczych
udziela punkt sprzedaży, w którym
zakupiono nasadkę.
Zaprojektowała i opracowała firma
Kenwood w Wielkiej Brytanii.
Wyprodukowano w Chinach.
67
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90

Kenwood KAX400PL Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi