– Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie urządzenia.
– Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
– Nie należy pozostawiać wilgotnych
naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
– Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
• Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
• Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z owoców
może trwale zaplamić emalię.
• Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do przyrządzania potraw. Nie wolno go
używać do innych celów, takich jak np.
ogrzewanie pomieszczeń.
• Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
• Jeśli urządzenie zainstalowano za
ścianką meblową (np. za drzwiami
szafki), drzwi nie wolno zamykać
podczas użytkowania urządzenia.
Połączenie wysokiej temperatury i
wilgoci wewnątrz zamkniętego mebla
może doprowadzić do uszkodzenia
urządzenia, mebla lub podłogi. Nie
zamykać drzwi szafki, aż urządzenie
całkowicie ostygnie po użyciu.
Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie odniesieniem
obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
• Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
• Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięcia szyb
urządzenia.
• Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
• Po każdym użyciu wytrzeć do sucha
komorę i drzwi. Para powstała w wyniku
działania urządzenia skrapla się na
ściankach komory i może powodować
korozję.
• Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
• Resztki tłuszczu i potraw w urządzeniu
mogą być przyczyną powstania pożaru
lub łuku elektrycznego podczas
działania funkcji kuchenki mikrofalowej.
• Podczas stosowania aerozolu do
piekarników należy przestrzegać
wskazówek dotyczących
bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Naczynia szklane
Z naczyniami szklanymi należy obchodzić
się z zachowaniem odpowiedniej
ostrożności, w przeciwnym razie może dojść
do ich pęknięcia, wyszczerbienia lub
głębokiego zarysowania:
• Unikać kontaktu naczyń szklanych z
zimną wodą lub innymi płynami,
ponieważ nagłe obniżenie temperatury
może spowodować natychmiastowe
pęknięcie szkła. Fragmenty rozbitego
szkła mogą być bardzo ostre i trudne do
zlokalizowania.
• Nie stawiać gorących naczyń szklanych
na mokrej lub chłodnej powierzchni,
bezpośrednio na blacie lub na
metalowej powierzchni; nie chwytać
gorących naczyń szklanych za pomocą
mokrej ściereczki.
• Nie używać ani nie naprawiać naczyń
szklanych, które są wyszczerbione,
pęknięte lub głęboko zarysowane.
• Nie upuszczać naczyń szklanych na
twarde przedmioty, nie rzucać nimi ani
nie uderzać w nie przyborami
kuchennymi.
• Nie nagrzewać pustych lub prawie
pustych naczyń szklanych w kuchence
POLSKI
9