Bauknecht ART 490 instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
EKSPLOATACJI PRODUKTU
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
INSTALACJA
OPIS OGÓLNY FUNKCJONOWANIA
URZĄDZENIA
WPROWADZENIE NA TEMAT WINA
URUCHOMIENIE I SPOSÓB UŻYTKOWANIA
PRZEDZIAŁU PIWNICZKI WINNEJ
URUCHOMIENIE I SPOSÓB UŻYTKOWANIA
PRZEDZIAŁU ZAMRAŻARKI
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OKRESOWE URZĄDZENIA
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
KARTA PRODUKTU
PANEL STEROWANIA
WYMIANA ŻARÓWKI
185
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 185
186
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
EKSPLOATACJI PRODUKTU
Produkt, który Państwo nabyli to piwniczka
winna (chłodziarka na wino) połączona z
zamrażarką - urządzenie przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
W celu najlepszego użytkowania urządzenia
zapraszamy Państwa do dokładnego
zapoznania się z instrukcją obsługi, w której
znajdziecie Państwo opis Waszego urządzenia
oraz pomocne porady dotyczące
przechowywania win i żywności.
Instrukcję należy zachować, aby można było z
niej korzystać w przyszłości.
1. Po rozpakowaniu urządzenia należy upewnić
się, czy nie jest ono uszkodzone i czy drzwi
zamykają się prawidłowo. Ewentualne szkody
powinny być zgłoszone sprzedawcy w ciągu
24 godzin od dostarczenia produktu.
2. Przed uruchomieniem należy odczekać co
najmniej dwie godziny w celu zwiększenia
efektywności obwodu chłodniczego.
3. Należy dopilnować, aby zainstalowanie i
podłączenie urządzenia zostały wykonane
przez wykwalifikowanego technika, zgodnie z
instrukcją wytwórcy i zgodnie z
obowiązującymi przepisami lokalnymi.
4. Umyć wnętrze urządzenia przed jego
użytkowaniem.
1. Opakowanie
Materiały z opakowania nadają się w 100%
do wykorzystania jako surowiec wtórny i są
oznakowane symbolem recyklingu. Utylizacji
opakowania należy dokonać zgodnie z
przepisami lokalnymi. Materiały
opakowaniowe (woreczki plastikowe, kawałki
styropianu, itp.) należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci, gdyż stanowią one
potencjalne źródło zagrożenia.
2. Złomowanie/Likwidacja
Urządzenie zostało wyprodukowane z
materiału, który może być wykorzystany jako
surowiec wtórny. Niniejsze urządzenie zostało
oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską
2002/96/WE w sprawie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia, przyczynią się
Państwo do ograniczenia ryzyka wystąpienia
negatywnego wpływu produktu na środowisko
i zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub
na dołączonych do niego dokumentach
oznacza, że niniejszego urządzenia nie
powinno się traktować jak odpadu z
gospodarstwa domowego, lecz należy je zdać
w odpowiednim punkcie utylizacji odpadów w
celu recyklingu komponentów elektrycznych i
elektronicznych.
W razie złomowania urządzenia należy odciąć
przewód zasilający oraz wyjąć drzwi i półki,
tak aby dzieci nie miały łatwego dostępu do
wnętrza.
Złomować urządzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi likwidacji odpadów i
dostarczyć je do odpowiedniego punktu, nie
pozostawiając niestrzeżonego urządzenia
nawet na kilka dni, gdyż stanowi ono źródło
zagrożenia dla dzieci. Dodatkowe informacje
na temat utylizacji, złomowania i recyklingu
można uzyskać w lokalnym urzędzie miasta,
w miejskim przedsiębiorstwie utylizacji
odpadów lub w sklepie, w którym produkt
został zakupiony.
Informacja:
To urządzenie nie zawiera CFC. Obwód
chłodniczy zawiera R134a (HFC) lub R600a
(HC); zob. tabliczka znamionowa znajdująca
się wewnątrz urządzenia. Urządzenia
zawierające izobutan (R600a): izobutan jest
gazem naturalnym niewpływającym
negatywnie na środowisko lecz jest
łatwopalny. Należy się więc koniecznie
upewnić, czy przewody obwodu chłodniczego
nie są uszkodzone.
Deklaracja zgodności
To urządzenie przeznaczone jest do
przechowywania artykułów spożywczych i
zostało wyprodukowane zgodnie z
przepisami (WE) Nr 1935/2004.
Urządzenie niniejsze jest zaprojektowane,
produkowane i sprzedawane zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa zawartymi w
Dyrektywie “Niskie napięcie” 2006/95/WE
(która zastępuje Dyrektywę 73/23/ EWG z
późniejszymi zmianami);
- wymogami odnośnie zabezpiecz
Dyrektywy “EMC” (Kompatybilność
Elektromagnetyczna) 89/336/EWG, z
późniejszymi zmianami – Dyrektywa
93/68/EWG
Urządzenie jest bezpieczne
jedynie w przypadku, gdy
zostało ono poprawnie
podłączone do zgodnego z
normami uziemienia.
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 186
187
Chłodziarka na wino jest przeznaczona
wyłącznie do przechowywania wina, a
zamrażarka do przechowywania
mrożonek, zamrażania świeżej żywności i
do wytwarzania kostek lodu.
Podczas instalacji należy uważać, by
produkt nie uszkodził kabla zasilającego.
Nie przechowywać w zamrażalniku
szklanych pojemników zawierających
płyny, ponieważ mogłyby wybuchnąć.
Nie jeść kostek lodu lub lodów zaraz po
ich wyjęciu z zamrażalnika, ponieważ
mogłyby spowodować zimne oparzenia.
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek
czynności konserwacji lub czyszczenia
należy wyjąć wtyczkę z gniazdka lub
wyłączyć zasilanie.
Nie ustawiać urządzenia zbyt blisko źródła
ciepła.
Nie przechowywać i nie używać benzyny,
gazu lub łatwopalnych płynów w pobliżu
urządzenia lub w pobliżu innego sprzętu
elektrycznego. Opary wydzielające się z
tych substancji mogłyby spowodować
pożar lub wybuch.
W celu zagwarantowania odpowiedniej
wentylacji należy pozostawić trochę
wolnej przestrzeni z obydwu stron
urządzenia oraz nad nim lub postąpić
według szczegółowej instrukcji.
Należy uważać, aby nie przykrywać ani
nie zatykać otworów wentylacyjnych
urządzenia.
Wszystkie urządzenia wyposażone w
wytwarzacz lodu i w dystrybutor wody
muszą być podłączone do sieci wody
pitnej (o ciśnieniu sieci wodnej zawartym
w przedziale: 1,7 – 8,1 bar (25 i 117 PSI).
Wytwarzacze lodu i/lub dystrybutory
wody, które nie są podłączone
bezpośrednio do sieci wodnej, muszą być
napełniane wyłącznie wodą pitną.
Zainstalować i wypoziomować produkt na
podłodze będącej w stanie utrzymać jego
ciężar, w odpowiednim do jego wymiarów
i przeznaczenia pomieszczeniu.
W celu podłączenia urządzenia do sieci
wodnej użyć nowego przewodu rurowego
należącego do jego wyposażenia, a nie
używać przewodu należącego do
poprzedniego produktu.
Przemieszczanie oraz instalacja produktu
muszą być wykonane przez dwie lub
więcej osób.
Urządzenie należy ustawić w miejscu
suchym i dobrze wentylowanym.
Urządzenie zostało przewidziane do
funkcjonowania w środowisku, w którym
temperatura zawiera się w następujących
zakresach, zależnych od klasy
klimatycznej podanej na tabliczce
znamionowej: sprawność urządzenia
może ulec pogorszeniu, w przypadku
dłuższej eksploatacji w temperaturze
wyższej lub niższej w stosunku do
podanego przedziału.
Podczas przesuwania urządzenia należy
uważać, aby nie uszkodzić posadzki (np.
parkietu).
W celu przyspieszenia odszraniania nie
wolno stosować urządzeń
mechanicznych, elektrycznych lub
chemicznych innych od zalecanych przez
producenta.
Należy uważać, aby nie uszkodzić obiegu
czynnika chłodniczego w urządzeniu.
Nie stosować żadnych urządzeń
elektrycznych w komorach urządzenia,
jeżeli wyraźnie nie są one zalecane przez
producenta.
Urządzenie nie powinno być obsługiwane
przez dzieci oraz osoby niepełnosprawne
bez nadzoru.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa
zablokowania się wewnątrz i uduszenia,
nie należy dopuszczać, aby dzieci bawiły
się bądź chowały w środku urządzenia.
Przewód zasilający może być wymieniony
wyłącznie przez wykwalifikowanego
elektryka.
Nie używać ani prostych, ani
wielokrotnych rozgałęźników lub
przedłużaczy.
Odłączenie urządzenia od gniazdka
zasilającego musi być możliwe przez
wyciągnięcie wtyczki lub za pomocą
wyłącznika dwubiegunowego
znajdującego się przed wtyczką, w łatwo
dostępnym miejscu.
Sprawdzić czy napięcie zasilania podane
na tabliczce znamionowej odpowiada
napięciu sieci.
Nie połknąć płynu (nietoksyczny)
zawartego we wkładach chłodniczych,
jeśli obecne.
Producent nie bierze na siebie żadnej
odpowiedzialności w razie
nieprzestrzegania wymienionych powyżej
środków ostrożności i zaleceń.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
Klasa
klimatyczna
T. otocz. (°C) T. otocz. (°F)
SN od 10 do 32 od 50 do 90
N od 16 do 32 od 61 do 90
ST od 16 do 38 od 61 do 100
T od 16 do 43 od 61 do 110
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 187
188
Ważne:
W przypadku włożenia dużej ilości wina
do chłodziarki, może upłynąć nawet kilka
dni zanim osiągnięta zostanie stała
temperatura.
Drewniane kratki pozwalają na
uporządkowane przechowywanie butelek.
Maksymalne dopuszczalne obciążenie
każdej z półek wynosi 40 kg.
Uwzględnić przy rozkładaniu
Kłaść butelki na kratce centralnie.
Zamykając drzwiczki uważać, aby butelki
ich nie dotykały.
Uwaga: alkohol wysokoprocentowy
przechowywać wyłącznie szczelnie
zamknięty i w pozycji pionowej.
W związku z obiegiem powietrza w
chłodziarce tworzą się strefy o różnych
temperaturach: strefy o najniższych
temperaturach to te najbliżej ścianki
tylnej, a strefy o wyższych temperaturach
to te w pobliżu drzwiczek.
Wino w butelkach przechowywać bez
opakowań, tj. bez skrzynek, kartonów, itp.
Konstrukcja chłodziarki umożliwia
przechowywanie do 50 butelek 0,75 l typu
bordoskiego.
Producent nie bierze na siebie żadnej
odpowiedzialności w razie
nieprzestrzegania wymienionych powyżej
środków ostrożności i zaleceń.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
Urządzenie należy zainstalować z dala od źródeł ciepła. Umieszczenie go w ciepłym
pomieszczeniu, wystawienie na bezpośrednie działanie promieni słonecznych lub ustawienie
w pobliżu źródła ciepła (kaloryfery, piecyki) spowoduje zwiększenie zużycia energii i należy
tego unikać.
Jeśli nie jest to możliwe, należy przestrzegać następujących minimalnych odległości:
- 30 cm od kuchenek węglowych lub naftowych;
- 3 cm od kuchenek elektrycznych i /lub gazowych.
Wyczyścić wnętrze (zob. “Konserwacja i czyszczenie okresowe urządzenia”).
Zamontować dostarczone akcesoria.
INSTALACJA
To urządzenie jest chłodziarką na wino połączoną z zamrażarką oznakowaną gwiazdkami.
Jest sterowane elektronicznie i umożliwia regulację temperatury w sposób niezależny w obydwu
przedziałach.
Przedział zamrażalnika pozwala na zamrożenie żywności świeżej i gotowanej, na wytwarzanie
kostek lodu i na przechowywanie mrożonek; odszranianie jest ręczne.
Przedział chłodziarki na wino, wyposażony w odszranianie automatyczne, pozwala na
przechowywanie wina.
Opcja “Vacation”
Sterowanie elektroniczne pozwala na włączenie tylko przedziału zamrażalnika a wyłączenie
przedziału chłodziarki na wino. Aby uzyskać tę możliwość, należy - w stanie włączenia całości
urządzenia - wcisnąć przez 3 sekundy przycisk (5), aż zgaśnie wyświetlacz (7) przedziału
chłodziarki, a zapali się zielone światło (6) (funkcja „Vacation”); wyświetlacz (4) zamrażalnika
pozostanie zapalony.
Z przyczyn technicznych nie jest możliwe wyłączenie przedziału zamrażarki, utrzymując aktywny
tylko przedział chłodziarki.
OPIS OGÓLNY FUNKCJONOWANIA
URZĄDZENIA
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 188
189
Przechowywanie wina
Jak wiadomo, wino można przechowyw
przez dłuższy okres czasu: przy
przechowywaniu w odpowiednim miejscu,
wino białe można spożyć nawet dwa lata od
roku produkcji, jednakże zaleca się spożycie w
ciągu pierwszego roku. Wina czerwone lekkie
można przechowywać do dwóch lat, lecz
niektóre rodzaje nawet do dziesięciu lat, a
wina typu passito nawet do dwudziestu lat. Po
nabyciu butelki wina, należy ją bezzwłocznie
umieścić w piwniczce lub w innym
odpowiednim miejscu.
W procesie rozpoczynającym się od uprawy
winorośli aż do momentu dojrzewania oraz
winobrania i produkcji wina decydujące są trzy
czynniki: światło, wilgotność powietrza i
temperatura otoczenia. Aby smak wina
osiągnął pełną dojrzałość oraz dla utrzymania
właściwego bukietu wina należy zapewnić
właściwe przechowywanie oraz interakcję
wyżej wymienionych czynników.
Miejsce przechowywania
Nie wszyscy posiadają podziemną piwniczkę,
którą można przystosować do
przechowywania wina. Ostatnio, dzięki
postępowi technologii udało się stworzyć
dobry substytut klasycznej piwniczki winnej.
Chłodziarka na wino (Piwniczka Winna), którą
Państwo nabyli to specjalne urządzenie
przygotowane do przechowywania win we
właściwy sposób. Wewnątrz nie należy
przechowywać owoców, warzyw ani żadnych
puszek, lecz jedynie Państwa ulubione wino. W
ten sposób, nawet bez posiadania własnej
piwniczki winnej można umożliwić dojrzewanie
każdego typu wina, przechowywanie go i
delektowanie się nim.
Sposób konserwacji
Główną zasadą przechowywania butelek jest
to, że należy je układać na boku lub pod
kątem w taki sposób, aby wino pokryło korek.
Często uważa się, że powoduje to powstanie
klasycznego zapachu „korka”. W
rzeczywistości, kontakt wina z korkiem
sprawia, że korek jest bardziej elastyczny i
lepiej spełnia swoją funkcję.
Łatwe wyjmowanie butelek zapobiega
wstrząsom, które podobnie jak drgania, mogą
wzruszyć osady zmieniając, w mniejszym lub
większym stopniu, estetyczny aspekt wina.
Należy starać się jak najmniej poruszać
butelką i pozwolić, aby wino leżakowało bez
ruchu. Należy zapewnić, aby butelki nie
stykały się ze ścianką w głębi, ponieważ nie
tylko uniemożliwiłoby to prawidłowe
odszranianie, lecz również zniszczyłoby
etykiety – poprzez krople wody zbierające się
podczas odszraniania.
Drabinki, na których umieszcza się butelki
powinny być wykonane z drewna, materiału,
który dobrze absorbuje ewentualne wibracje i
utrzymuje butelkę we właściwej odległości od
ścianki, która przekazuje zimno. Bardzo ważną
sprawą jest również utrzymywanie właściwej
odległości między butelkami z winem a
substancjami lub miejscami o silnych
zapachach, ponieważ mogą one łatwo przejść
na wino.
Temperatura
Temperatura to czynnik krytyczny i decydujący
w całym cyklu życia wina. Determinuje ona
dobry rozwój wina podczas dojrzewania w
butelkach. Aby zapewnić optymalne warunki
przechowywania, temperatura powinna b
utrzymywana na stałym poziomie między 8 a
12°C. Stanowczo należy unikać szybko
następujących po sobie i dużych różnic
termicznych: zbyt wysoka temperatura
powoduje rozszerzanie płynów i przyspiesza
dojrzewanie wina, podczas gdy zbyt niska
temperatura (poniżej 4 - 5°C) może
powodować wytrącanie się winianów, co
sprawia, że wino traci swój przyjemny aspekt
estetyczny. W ekstremalnym przypadku, gdy
temperatura spadnie poniżej 0°C, zamrożone
wino może nawet spowodować wystrzelenie
korka.
Korek
Korek to podstawowy element butelki: jego
jakość, dobrana przez producenta wina,
odgrywa bardzo ważną rolę we właściwym
dojrzewaniu wina. Optymalne warunki korka,
wnież w przypadku butelek, które kupujemy,
zależą wyłącznie od standardu użycia i
przechowywania zastosowanego przez
producenta lub rozlewnię.
WPROWADZENIE NA TEMAT WINA
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 189
190
Odszranianie przedziału piwniczki winnej przebiega całkowicie automatyczne. Urządzenie
może funkcjonować w temperaturze otoczenia zawartej w zakresie między +10°C a +38°C.
Optymalne wyniki zależą od klasy klimatycznej wskazanej na tabliczce znamionowej.
Uruchomienie urządzenia i regulacja temperatur
Włożyć wtyczkę do gniazdka. Temperatura idealna do przechowywania wina i żywności
została już nastawiona przez producenta. W momencie uruchomienia urządzenia po raz
pierwszy włącza się sygnał elektryczny, czerwona kontrolka migocze, ponieważ temperatura
wewnątrz zamrażarki nie jest wystarczająco niska, aby można było do niej włożyć produkty
żywnościowe. Można wyłączyć sygnał akustyczny, naciskając na panelu sterowniczym
przycisk (11). Dopiero kiedy czerwona kontrolka zgaśnie, można włożyć do środka produkty.
Uwagi:
Potrzeba 4/5 godzin, aby piwniczka winna osiągnęła odpowiednią do przechowywania
temperaturę.
Temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi, miejsce, w którym stoi urządzenie,
mogą mieć wpływ na temperaturę wewnętrzną obydwu przedziałów. Regulacja temperatury
będzie zależeć od tych czynników.
Odległość między półkami i tylną ścianą chłodziarki gwarantuje swobodny obieg powietrza.
Zapewnić, aby butelki nie stykały się z tylną ścianką przedziału chłodziarki na wino.
Nie wkładać do przedziałów gorących produktów.
Płyny przechowywać w zamkniętych pojemnikach.
Regulacja temperatury
Temperatura jest wstępnie ustawiana w fabryce na +10°C (wyświetlacz 7).
Aby zmienić jej ustawienie, należy naciskać na przyciski (8) lub (9) na panelu sterowniczym aż
do momentu osiągnięcia żądanej wartości. Każde naciśnięcie przycisków powoduje zmianę
temperatury o 2°C. Limit możliwej do nastawienia temperatury:
+4°C temperatura najniższa
+16°C temperatura najwyższa
Przerwanie funkcjonowania chłodziarki na wino
Naciskać przycisk (5) przez ponad 3 sekundy. Podawana na wyświetlaczu (7) temperatura
gaśnie i zapala się zielona kontrolka (6). Aby włączyć ponownie pracę chłodziarki, należy
ponownie nacisnąć i przytrzymać ten sam przycisk (5) przez ponad trzy sekundy.
Alarmy przedziału chłodziarki na wino
Jeśli drzwiczki pozostaną otwarte przez ponad 1 minutę, włączy się alarm akustyczny. Jeśli
ten stan przedłuży się przez następną minutę, światło wewnętrzne zacznie migać, gasnąc
całkowicie po 10 minutach od momentu otwarcia drzwiczek, natomiast alarm akustyczny
pozostanie aktywny.
Naciśnięcie przycisku Alarm Akustyczny (11) wyciszy tylko dźwięk, natomiast światło
wewnętrzne nadal będzie migać.
Aby całkowicie wyeliminować alarm otwartych drzwi, należy ponownie zamknąć drzwi.
Odnośnie wymiany żarówki, należy sprawdzić na karcie produktu.
Zablokowanie klawiatury
Aby uniknąć wyborów przypadkowych (przypadkowe naciśnięcie klawisza paczkami i/lub
produktami spożywczymi lub naciśnięcie przez dzieci), można zablokować klawiaturę,
naciskając równocześnie klawisze (13) i (14) przez 3 sekundy; sygnał akustyczny zawiadomi o
włączeniu tej funkcji.
W wyniku włączenia “Zablokowania klawiatury” cała klawiatura pozostanie zablokowana z
wyjątkiem klawisza (11) “reset alarmu” i po każdym naciśnięciu jednego z klawiszy będzie
można usłyszeć sygnał akustyczny, a na wyświetlaczu (4) temperatury zamrażalnika pojawi
się napis “CL” przez cały czas naciskania klawisza.
Aby odblokować klawiaturę, należy wykonać operacje opisane poprzednio, naciskając
wnocześnie klawisze (13) i (14) przez 3 sekundy.
URUCHOMIENIE I SPOSÓB UŻYTKOWANIA
PRZEDZIAŁU PIWNICZKI WINNEJ
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 190
191
Przedział zamrażarki oznakowany jest gwiazdkami. Można w niej przechowywać
mrożonki przez okres przydatności do spożycia wskazany na opakowaniu. Można
ponadto zamrażać produkty świeże, umieszczając je na półce kratowej, po
przeniesieniu już zamrożonych produktów do dolnego koszyka, tak aby się nie stykały z
produktami świeżymi.
Maksymalna ilość produktów świeżych, którą można zamrozić w ciągu 24 godzin,
podana jest na tabliczce znamionowej.
Regulacja temperatury
Temperatura jest wstępnie ustawiana w fabryce na -18°C (display 4). Aby zmienić jej
ustawienie, należy naciskać na przyciski (2) lub (3) na panelu sterowniczym aż do momentu
osiągnięcia żądanej wartości.
Limit możliwej do nastawienia temperatury:
-17°C temperatura wyższa (słabsze chłodzenie)
-24°C temperatura niższa (silniejsze chłodzenie)
Funkcja Szybkiego Zamrażania (nazywana także: “Ładunek Extra” lub “Super” lub “Fast
Freezing”)
Jeśli do zamrażarki będzie włożona duża ilość świeżej żywności, radzimy włączyć funkcję
szybkiego zamrażania, naciskając na pulpicie sterowniczym przycisk (13) na 24 godziny
przed włożeniem do zamrażarki żywności; w ten sposób można uzyskać podane na tabliczce
znamionowej zamrożenie maksymalnej ilości produktów.
Funkcja jest aktywna kiedy świeci się żółta kontrolka (12).
Funkcja szybkiego zamrażania automatycznie wyłącza się po 48 godzinach.
Można także ręcznie wyłączyć tę funkcję, ponownie naciskając ten sam przycisk (żółta
kontrolka (12) zgasi się).
Ważne
Owinąć i zamknąć artykuły do zamrożenia w: folię aluminiową, folię przezroczystą,
hermetyczne opakowania plastykowe, pojemniki polietylenowe z pokrywką, specjalne
pojemniki do zamrażarek (pod warunkiem że będą się nadawać do zamrożenia żywności).
Umieścić artykuły do zamrożenia w górnej szufladzie, zostawiając wokół nich trochę
przestrzeni, aby umożliwić swobodne krążenie powietrza.
Przerwanie funkcjonowania urządzenia
Nacisnąć przez 3 sekundy przycisk (1). W ten sposób urządzenie wyłącza się, lecz nadal
będzie zasilane z sieci elektrycznej; światło wewnętrzne i wszystkie kontrolki na panelu
sterowniczym gasną oprócz kontrolki (6) Vacation oraz wyświetlaczy (4) i (7), które będą
pokazywać “- -” “- -”.
W celu ponownego włączenia pracy urządzenia należy ponownie przez 3 sekundy nacisnąć
ten sam przycisk.
URUCHOMIENIE I SPOSÓB UŻYTKOWANIA
PRZEDZIAŁU ZAMRAŻARKI
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 191
192
Alarmy przedziału zamrażarki
Alarm temperatury przedziału zamrażarki
Podczas pracy urządzenia lub podczas fazy zamrażania mogłaby się włączyć czerwona
kontrolka (10) i równocześnie sygnał akustyczny, co oznacza, że temperatura przedziału
zamrażarki nie jest optymalna do konserwacji żywności.
Może się to zdarzyć w następujących przypadkach:
podczas uruchomienia;
w momencie ponownego uruchomienia po odszronieniu i wyczyszczeniu;
po włożeniu zbyt dużej ilości produktów do zamrożenia:
kiedy drzwi zamrażalnika nie są dokładnie zamknięte.
Aby wyciszyć sygnał akustyczny, należy nacisnąć przycisk (11).
Po osiągnięciu optymalnego stanu temperatury czerwona kontrolka (10) automatycznie się
wyłączy.
Alarm black out (Przerwa w dostawie energii elektrycznej)
Jeśli na wyświetlaczu zamrażarki (4) jedna z wartości temperatury migocze, sygnał
akustyczny jest aktywny, a klawisze regulujące temperaturę są zablokowane, oznacza to, że
brakowało prądu (black out) przez okres na tyle długi, że nie ma gwarancji na utrzymanie
prawidłowej temperatury konserwacji. Wartość wskazana na wyświetlaczu pokazuje
najwyższą temperaturę osiągniętą przez zamrażarkę. Aby usunąć wyświetlany alarm i
przywrócić funkcję klawiatury, należy nacisnąć przycisk (11) “Alarm Akustyczny” i sprawdzić
stan produktów żywnościowych, ponieważ w przedziale została przekroczona temperatura
krytyczna - 9°C (granica temperatury do prawidłowej konserwacji żywności).
Uwaga:
Przedział zamrażarki jest w stanie utrzymać właściwą do konserwacji żywności temperaturę
wnież w przypadku przerwy w dostawie energii elektrycznej. Zaleca się jednak nie otwierać
drzwi podczas tego okresu.
Ważne:
Odnośnie przechowywania świeżych produktów
zamrożonych zastosować się do wskazówek
zawartych w tabeli obok. W momencie zakupu
mrożonek, należy się upewnić, czy:
opakowanie jest nienaruszone, ponieważ produkt
mógłby się zepsuć. Jeśli opakowanie jest
wybrzuszone lub ma wilgotne plamy oznacza to,
że produkt nie był przechowywany w
optymalnych warunkach i mógł mieć miejsce
początek rozmrożenia.
Mrożonki kupować jako ostatnie i wkładać je na
czas transportu do torby termicznej.
Zaraz po przyjściu do domu włożyć mrożonki do
zamrażarki.
Nie zamrażać ponownie produktów częściowo
rozmrożonych, lecz spożyć je w ciągu 24 godzin.
Unikać lub zmniejszyć do minimum zmiany
temperatury. Przestrzegać podanej na
opakowaniu daty przydatności do spożycia.
Stosować się zawsze do instrukcji
przechowywania podanej na opakowaniu
mrożonek.
URUCHOMIENIE I SPOSÓB UŻYTKOWANIA
PRZEDZIAŁU ZAMRAŻARKI
MIESIĄCE
2-6 4-8 6-12
P
R
O
D
U
K
T
Y
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 192
193
Wyjmowanie szuflad
Pociągnąć szuflady na zewnątrz aż do oporu, lekko je
unieść i wyjąć.
Uwaga:
Zamrażarka może być używana również bez szuflad,
aby zwiększyć jej pojemność; szuflady można
wyciągnąć, pozostawiając tylko szufladę dolną.
Umieścić produkty bezpośrednio na półkach
rusztowych.
Sprawdzić, czy po włożeniu produktów drzwi
zamrażarki są dobrze zamknięte.
Wytwarzanie kostek lodu.
Napełnić wodą pojemnik do lodu do 2/3 jego
wysokości i umieścić go w zamrażarce.
Jeżeli pojemnik przyczepi się do dna szuflad lub do
kraty zamrażarki, nie wolno do jego oderwania
używać ostrych lub tnących przedmiotów.
Aby ułatwić oderwanie się kostek lodu od pojemnika,
należy go lekko zgiąć.
URUCHOMIENIE I SPOSÓB UŻYTKOWANIA
PRZEDZIAŁU ZAMRAŻARKI
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 193
194
Czyszczenie przedziału zamrażarki
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności
konserwacji lub czyszczenia należy wyłączyć
urządzenie, naciskając przez 3 sekundy przycisk (1)
na panelu sterowniczym, a następnie wyjąć wtyczkę
z gniazdka lub odłączyć urządzenie od zasilania z
sieci elektrycznej.
Radzimy odszronić zamrażarkę 1 lub 2 razy w roku
lub kiedy wytworzy się zbyt duża ilość szronu na
kratach chłodniczych.
Tworzenie się szronu na kratach chłodniczych jest
zjawiskiem normalnym. Ilość szronu i prędkość z
jaką się gromadzi, zwłaszcza na wyższych kratach,
zależy od warunków środowiskowych i od
częstotliwości otwierania drzwi.
Radzimy dokonać odszronienia, kiedy zapasy są
najmniejsze.
Jeśli to możliwe, 24 godziny przed odszronieniem
włączyć funkcję “szybkiego zamrażania”, tak aby
zamrożone produkty maksymalnie się ochłodziły;
pomaga to ograniczyć ogrzanie się produktów
pozostających na zewnątrz zamrażarki podczas
odszraniania.
1. Otworzyć drzwiczki zamrażarki i wyjąć wszystkie
produkty, owijając je w gazety i układając ściśle, jeden
obok drugiego w chłodnym miejscu lub w torbie
termicznej. Pozostawić otwarte drzwiczki zamrażarki,
aby umożliwić roztopienie się szronu.
2. Wyjąć kanalik odpływowy wody pochodzącej z
odszraniania i umieścić pod nim pojemnik. Radzimy
położyć przy meblu pod tymże kanalikiem szmatkę,
aby zebrała ewentualne krople wody.
3. Umyć wnętrze zamrażarki za pomocą roztworu ciepłej
wody i /lub neutralnego detergentu. Nie używać
substancji ściernych.
4. Wypłukać i dokładnie wytrzeć.
5. Włożyć na swoje miejsce kanalik odpływowy.
6. Zamknąć drzwiczki zamrażarki.
7. Podłączyć ponownie urządzenie do sieci elektrycznej i
nacisnąć ponownie przez 3 sekundy przycisk (1).
Włączy się sygnał akustyczny (alarm temperatury),
który można wyłączyć, naciskając przycisk (11).
Włożyć produkty do zamrażarki dopiero wtedy, kiedy
czerwona kontrolka (10) wyłączy się.
Uwaga:
Zaleca się pozostawić niedomknięte drzwi zamrażarki,
jeśli przedział ten nie będzie przez dłuższy czas
włączany, aby zapobiec powstawaniu pleśni, przykrych
zapachów i utlenianiu.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OKRESOWE URZĄDZENIA
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 194
195
Czyszczenie przedziału chłodziarki na wino
Odszranianie piwniczki winnej następuje całkowicie
automatycznie.
Faza automatycznego odszraniania ujawnia się poprzez
obecność pojedynczych kropel wody na tylnej
wewnętrznej ściance urządzenia. Woda pochodząca z
odszraniania ścieka samoczynnie do otworu
spustowego, zbiera się w pojemniku, skąd wyparowuje.
Należy regularnie czyścić otwór spustowy za pomocą
dostarczonego narzędzia, tak aby zapewnić stałe i
prawidłowe odprowadzanie wody z odszraniania.
Aby wyczyścić przedział chłodziarki na wino:
1. Nacisnąć przez 3 sekundy przycisk (5) na panelu
sterowania.
2. Opróżnić całkowicie piwniczkę winną.
3. Wnętrze należy wyczyścić wilgotną gąbką,
zamoczoną w roztworze ciepłej wody i/lub
neutralnego detergentu. Nie używać środków
ściernych.
4. Spłukać i wytrzeć miękką szmatką.
5. Ponownie nacisnąć przez 3 sekundy przycisk (5), aby
przywrócić funkcjonowanie przedziału chłodziarki na
wino.
6. Do czyszczenia dębowej kratki należy używać
wilgotnej ściereczki.
Uwaga:
Zaleca się pozostawić niedomknięte drzwi chłodziarki, jeśli
przedział ten nie będzie przez dłuższy czas włączany, aby
zapobiec powstawaniu pleśni, przykrych zapachów i
utlenianiu.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OKRESOWE URZĄDZENIA
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 195
196
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym....
Problemy związane z funkcjonowaniem urządzenia mają często błahe przyczyny, które można
wyodrębnić i sprostać im bez użycia narzędzi.
Odgłosy wytwarzane przez urządzenie są zjawiskiem normalnym, ponieważ regulujące jego
pracę wirniki i sprężarki wyłączają się i włączają automatycznie.
Niektóre odgłosy spowodowane pracą urządzenia można zredukować:
instalując i poziomując urządzenie na płaskiej powierzchni,
oddzielając i eliminując kontakt między urządzeniem i meblami,
sprawdzając, czy wewnętrzne komponenty są prawidłowo umieszczone,
sprawdzając, czy butelki i pojemniki nie stykają się ze sobą.
Niektóre możliwe odgłosy spowodowane pracą:
świst w momencie włączenia urządzenia po raz pierwszy lub po dłuższym okresie przestoju,
bulgotanie, kiedy płyn chłodniczy wpływa do rurek,
szum, kiedy zawór wody lub wirnik zaczynają pracować,
trzask, kiedy włącza się sprężarka lub kiedy w pojemniku topi się lód,
nagły odgłos włączenia i wyłączenia sprężarki.
Kiedy słyszysz takie odgłosy...
...Twoje urządzenie żyje !!!
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 196
197
1. Urządzenie nie działa i wyświetlacze są zgaszone.
• Czy nie ma przerwy w dopływie prądu?
• Czy wtyczka jest dobrze włożona do gniazdka?
• Czy jest włączony dwubiegunowy wyłącznik sieci?
Czy zabezpieczenia instalacji elektrycznej mieszkania funkcjonują prawidłowo?
• Czy kabel zasilający nie jest uszkodzony?
2. Temperatura wewnątrz chłodziarki na wino nie jest dostatecznie niska.
• Czy drzwi są prawidłowo zamknięte?
• Czy urządzenie nie stoi blisko źródła ciepła?
• Czy termostat jest ustawiony prawidłowo?
• Czy nie jest ograniczony przepływ powietrza przez otwory wentylacyjne znajdujące się przy podstawie
urządzenia?
3. Na dnie urządzenia znajduje się woda.
• Czy nie jest zatkany spust wody z odszraniania? (zob. “Konserwacja i czyszczenie okresowe
urządzenia”).
4. Światło wewnętrzne nie działa.
- Sprawdzić najpierw punkt 1, następnie:
• odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej. Aby dostać się do żarówki, zob. instrukcje i rysunek na
załączonej karcie produktu.
• Sprawdzić żarówkę i wymienić ją, jeśli to konieczne, na nową (max. 25 W, do nabycia wyłącznie w
Serwisie).
5. Czerwona kontrolka na panelu sterowania świeci się i/lub alarm akustyczny pozostaje włączony.
Wskaźnik i alarm włączają się z następujących powodów:
1. Alarm temperatury (czerwona kontrolka świeci się i sygnał akustyczny jest włączony)
• Do zamrażarki została niedawno włożona duża ilość świeżej żywności do zamrożenia.
• Drzwi zamrażarki nie są dobrze zamknięte (zob. rozdz. “Uruchomienie i sposób użytkowania przedziału
zamrażarki”).
2. Alarm “Black-out” (czerwona kontrolka świeci się, sygnał akustyczny jest aktywny, a wyświetlacz
zamrażarki (4) migocze).
• Przerwany został dopływ prądu (zob. rozdz. “Uruchomienie i sposób użytkowania przedziału
zamrażarki”).
3. Alarm “Czujnik zamrażarki uszkodzony” (czerwona kontrolka świeci się, sygnał akustyczny jest
aktywny, a na wyświetlaczu zamrażarki (4) obecna jest litera C).
• czujnik temperatury przedziału zamrażarki jest uszkodzony, lecz urządzenie pracuje w stanie awarii.
Wezwać serwis.
4. Alarm “Czujniki chłodziarki na wino uszkodzone” (czerwona kontrolka świeci się, sygnał akustyczny
jest aktywny, a na wyświetlaczu chłodziarki (7) obecna jest litera C lub E)
• czujnik temperatury przedziału chłodziarki na wino jest uszkodzony, lecz urządzenie pracuje w stanie
awarii. Wezwać serwis.
Uwagi:
Jeśli przednia krawędź urządzenia, na wysokości profilu uszczelki drzwi jest gorąca: nie jest to
wadą, lecz zapobiega tworzeniu się kondensatu.
Nie można wyregulować temperatury - sprawdzić czy funkcja “Zablokowanie klawiatury” jest
wyłączona.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Przed skontaktowaniem się z Serwisem
Technicznym:
Uruchomić ponownie urządzenie, aby upewnić
się czy usterka dalej występuje. Jeżeli rezultat
jest negatywny, odłączyć ponownie urządzenie
od sieci elektrycznej i powtórzyć tę czynność po
upływie godziny.
Jeżeli po dokonaniu kontroli wymienionych w
instrukcji wyszukiwania usterek i po ponownym
uruchomieniu urządzenia rezultat jest w dalszym
ciągu negatywny, należy skontaktować się z
Serwisem Technicznym, opisując rodzaj
uszkodzenia i podając:
rodzaj i numer seryjny urządzenia (na
tabliczce znamionowej),
rodzaj uszkodzenia,
model,
numer serwisowy (numer widniejący po słowie
SERVICE, na tabliczce znamionowej
znajdującej się wewnątrz urządzenia),
dokładny adres,
numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym.
Uwaga:
Jeżeli technikk z Serwisu wykona zamianę
zawiasów drzwi, aby otwierały się w
przeciwną stronę, to czynność ta nie jest
wykonywana w ramach gwarancji.
SERWIS TECHNICZNY
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 197
198
Przed przystąpieniem do użytkowania urządzenia, należy przeczytać uważnie także
instrukcje obsługi
KARTA PRODUKTU
Wina
czerwone
Wina białe
Piwo i wina
musujące
A. Przedział chłodziarki na wino
1. Półki na butelki
• Strefa win czerwonych - (mniej zimna)
• Strefa win białych - (pośrednia)
• Strefa win musujących i piwa - (bardziej
zimna)
2. Zespół oświetleniowy (w zależności od
modelu)
3. Panel funkcjonowania produktu (w
zależności od modelu)
4. Tabliczka znamionowa (umieszczona z
boku, w dolnej części przedziału)
B. Przedział zamrażarki
5. Koszyk górny (strefa zamrażania)
6. Przedział do przechowywania żywności
zamrożonej i mrożonek
7. JPojemnik na lód (wewnątrz koszyka)
8. Drzwi wewnętrzne przedziału zamrażarki
Uwagi: liczba półek i kształt akcesoriów mogą się różnić w zależności od modelu. Wszystkie
półki można wyciągać.
Uwaga: akcesoria chłodziarki nie nadają się do mycia w zmywarce.
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 198
199
ZABLOKOWANIE KLAWIATURY
Po wybraniu temperatury w przedziale chłodziarki i zamrażarki można zablokować klawiaturę.
Aby uaktywnić tę funkcję, należy równocześnie nacisnąć i przytrzymać klawisze (13) i (14) przez
przynajmniej 3 sekundy; sygnał akustyczny zawiadomi o włączeniu tej funkcji. Włączenie funkcji
“Zablokowanie klawiatury” powoduje zablokowanie całej klawiatury z wyjątkiem klawisza (11)
“przycisku wyłączenia alarmu” i po każdym naciśnięciu klawisza będzie można usłyszeć sygnał
akustyczny a na wyświetlaczu temperatury zamrażarki pojawi się napis “CL” przez cały czas
wciskania klawisza.
Aby odblokować klawiaturę, postąpić w sposób opisany poprzednio, równocześnie naciskając
klawisze (13) i (14) przez przynajmniej 3 sekundy.
Uwaga: Temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi oraz usytuowanie urządzenia
mogą wpłynąć na wewnętrzną temperaturę chłodziarki i zamrażarki. Radzimy więc zmieniać
temperaturę wewnętrzną w zależności od tych czynników.
PANEL STEROWANIA
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek operacji
konserwacji lub czyszczenia, należy zawsze
odłączyć urządzenie od zasilania z sieci
elektrycznej.
1. Rozluźnić śrubę i zdjąć pokrywkę.
2. Należy pamiętać, że w tym urządzeniu
zamontowana jest specjalna żarówka (max.
25 W na połączenie bagnetowe, do
nabycia jedynie w Serwisie); w celu jej
wymiany nie odkręcać, lecz pociągnąć ją
w kierunku wnętrza chłodziarki (w kierunku
strzałki).
WYMIANA ŻARÓWKI
Przedział zamrażarki
1. Przycisk “On/Stand-by” urządzenia
2. Przycisk zwiększający temperaturę
zamrażarki
3. Przycisk obniżający temperaturę
zamrażarki
4. Wyświetlanie temperatury zamrażarki
12. Żółta kontrolka funkcji “Ładunek Extra”
13. Przycisk funkcji ładunek “Extra” (+
funkcja “Zablokowanie klawiatury”)
10. Czerwona kontrolka alarmu
11. Przycisk wyłączający alarm akustyczny
Przedział chłodziarki na wino
5. Przycisk On/Stand-by przedziału
piwniczki
6. Zielona kontrolka On/Stand-by
przedziału piwniczki
7. Wyświetlanie temperatury przedziału
piwniczkiWyświetlanie temperatury
przedziału piwniczki
8. Przycisk zwiększający temperaturę
przedziału piwniczki
9. Przycisk obniżający temperaturę
przedziału piwniczki
14. Przycisk funkcji “Zablokowanie
klawiatury”(Child Lock)
501960802030_PL 15-06-2007 16:53 Pagina 199
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15

Bauknecht ART 490 instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla