06/2017
- 5 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PL
Opiekacz do kanapek
Instrukcja obsługi
■ Przed użyciem tego urządzenia prosimy odokładne zaznajomienie
się zniniejszą instrukcją, nawet jeżeli używają Państwo produktu
podobnego typu. Prosimy korzystać zurządzenia tylko tak, jak jest
to opisane winstrukcji użytkowania. Instrukcję należy zachować
do ewentualnego zastosowania wprzyszłości.
■ Minimalnie w czasie trwania roszczeń z wadliwej realizacji,
ewent. ustawowej gwarancji zalecamy przechowywać
oryginalne opakowanie transportowe, materiał opakowania,
dowód zakupu i potwierdzenie zakresu odpowiedzialności
sprzedającego lub kartę gwarancji. Wrazie transportu zalecamy
zapakować urządzenie ponownie do oryginalnego pudełka od
producenta.
OPIS URZĄDZENIA
A1 Kontrolka nagrzewania płyt podgrzewających
A2 Kontrolka pracy
Sygnalizuje podłączenie do gniazdka sieciowego.
A3 Uchwyty termoizolacyjne
A4 Zamek do łatwego zablokowania iodblokowania uchwytu
A5 Przestrzeń do zwinięcia przewodu zasilającego (bez rysunku)
jest umieszczona wczęści dolnej urządzenia.
A6 Płyty podgrzewające zpowierzchnią nieprzywierającą
do przygotowania 2 kanapek kwadratowych.
A7 Nóżki antypoślizgowe
są umieszczone wczęści dolnej urządzenia.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
■ Wyjmij urządzenie zopakowania iusuń zniego wszystkie etykietki
propagacyjne lub metki.
■ Płyty podgrzewające A6 wytrzyj lekko zwilżoną szmatką lub
gąbką inastępnie wytrzyj je do sucha.
■ Przed pierwszym użyciem uruchom urządzenia i zostaw go
pracować przez 5 do 7 minut bez obciążenia, by pozbyć się
ewentualnego zapachu.
Notatka:
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia może pojawić
się lekki dym. Zjawisko to spowodowane jest zagrzaniem
komponentów wewnętrznych iza chwilę zniknie.
OBSŁUGA URZĄDZENIA
■ Opiekacz podłącz do gniazdka sieciowego. Obydwie kontrolki na
panelu górnym się zapalą. Czerwona kontrolka A2 sygnalizuje
podłączenie do źródła energii elektrycznej. Zielona kontrolka A1
wskazuje nagrzewanie płyt podgrzewających A6.
■ Płyty podgrzewające A6 nasmaruj odrobiną masła albo tłuszczu
jadalnego izamknij opiekacz, by doszło do szybszego nagrzania
płyt podgrzewających.
■ Zanim dojdzie do nagrzania płyt A6, przygotuj kanapki. Do
jednej kanapki potrzebne są dwie kromki chleba tostowego
inadzienie. Włóż nadzienie dokładnie pomiędzy kromki chleba
tostowego. Zbyt duża ilość nadzienia może spowodować, że
opiekacza nie będzie można zamknąć. W takim przypadku
należy wyjąć część nadzienia. Nie próbuj zamykać opiekacza
nadmierną siłą, w przeciwnym wypadku może dojść do jego
uszkodzenia.
■ Po rozgrzaniu płyt podgrzewających A6 do temperatury roboczej
zielona kontrolka A1 zgaśnie.
Notatka:
Zielona kontrolka A1 na przemian włącza się i gaśnie
podczas pracy. Wskazuje to na utrzymywanie temperatury
roboczej.
■ Przy pomocy uchwytu A3 otwórz opiekacz i na płycie
podgrzewającej połóż jedną albo dwie kanapki. Zamknij opiekacz
izamkiem A4 zabezpiecz uchwyty A3 do siebie.
■ Mniej więcej po 3–5 minutach odblokuj zamek A4, przy
pomocy uchwytu A3 odchyl górną płytę i sprawdź kanapkę.
Jeżeli jest dostatecznie upieczona, wyjmij ją. W przeciwnym
wypadku wydłuż czas opiekania. Do wyjęcia kanapek użyj
drewnianej lub plastikowej żaroodpornej łopatki itp. Nie
używaj noża lub widelca ani innych metalowych przedmiotów.
Mogłoby dojść do uszkodzenia powłoki nieprzywierającej płyt
podgrzewających A6.
Notatka:
Czas opiekania jest zależny od rodzaju chleba, nadzienia
iwłasnych upodobań.
■ Przed opieczeniem kolejnych kanapek zamknij opiekacz
ipoczekaj, aż zgaśnie zielona kontrolka A1.
■ Po zakończeniu stosowania wyjmij wtyczkę z gniazdka
zasilającego. Opiekacz pozostaw do ostygnięcia i wyczyść go
zgodnie z instrukcjami podanymi w rozdziale Konserwacja
iczyszczenie.
JAK PRZYGOTOWAĆ SMACZNE KANAPKI – RADY
■ Jako podstawę do nadzienia kanapek można wykorzystać
mięso, ryby, sery, wędlinę, plasterki gotowanych jajek lub owoce
iwarzywa, jak na przykład banany, jabłka, ananas, albo pomidory.
Nie używaj zbyt dużej ilości nadzienia, aby nie wyciekło na płyty
podgrzewające A6.
■ Nadzienie można doprawić przyprawami, ziołami, musztardą lub
przecierem pomidorowym.
■ Aby kanapki uzyskały złocisty kolor, przed opiekaniem potrzyj
górną stronę kromki chleba tostowego lekką warstwą masła.
PRZEPISY
Kanapka zszynką, serem iananasem (2 szt.)
4 kromki chleba tostowego
2 plasterki sera
4 plasterki szynki
2 plasterki ananasa
Rozgrzej płyty podgrzewające A6. Pomiędzy dwie kromki chleba
tostowego włóż dwa plasterki szynki, plasterek sera i ananasa.
W ten sam sposób przygotuj drugą kanapkę. Opiekanie kanapek
trwa od około 3 do 5 minut.
Kanapka zpomidorami iserem (2 szt.)
4 kromki chleba tostowego
1 średniej wielkości pomidor pokrojony na plastry
2 łyżki tartego sera
mielona słodka papryka do smaku
Rozgrzej płyty podgrzewające A6. Pomiędzy dwie kromki chleba
tostowego włóż kilka plasterków pomidora i posyp je tartym
serem. Dopraw nadzienie mieloną papryką i w ten sam sposób
przygotuj drugą kanapkę. Opiekanie kanapek trwa od około 3 do
5 minut.
Kanapka zkremem czekoladowym ibananami (2 szt.)
4 kromki chleba tostowego
1/2 banana pokrojonego na cienkie plasterki
krem czekoladowy
Rozgrzej płyty podgrzewające A6. Dwie kromki chleba tostowego
potrzyj lekko kremem czekoladowym i połóż kilka cienkich
plasterków banana. Nasmarowaną stroną przyłóż do siebie iwten
sam sposób przygotuj drugą kanapkę. Opiekanie kanapek trwa od
około 3 do 5 minut.