Sencor SSM 1100 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Opiekacz do kanapek
Instrukcja obsługi
PL
PL-1
SSM 1100
2011 09/2011
Przed użyciem tego urządzenia prosimy o dokładne zaznajomienie się z niniejszą instrukcją, nawet
jeżeli używają Państwo produktu podobnego typu. Prosimy korzystać z urządzenia tylko tak, jak jest
to opisane w instrukcji użytkowania. Instrukcję należy zachować do ewentualnego zastosowania
w przyszłości.
Zalecamy zachować oryginalny karton służący do transportu urządzenia, materiały pakunkowe, dowód
sprzedaży i kartę gwarancyjną minimalnie przez okres obowiązywania gwarancji. W razie transportu
urządzenie należy zapakować do oryginalnego pudełka, w którym było dostarczone od producenta.
PL-2
PL
Opiekacz do kanapek
SSM 1100
2011 09/2011
SPIS TREŚCI
ISTOTNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
OPIS OPIEKACZA DO KANAPEK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
OBSŁUGA OPIEKACZA DO KANAPEK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
PRZECHOWYWANIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
DANE TECHNICZNE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
JAK PRZYGOTOWAĆ SMACZNE KANAPKI - RADY . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
PRZEPISY . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
WSKAZÓWKI I INFORMACJE DOTYCZĄCE GOSPODARKI ZUŻYTYM OPAKOWANIEM . . . . . . . . . . . . . . 9
UTYLIZACJA ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH I ELEKTRONICZNYCH . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Opiekacz do kanapek
SSM 1100
PL
PL-3
2011 09/2011
ISTOTNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci
w wieku od 8 lat oraz osoby o obniżonych zdolno-
ściach fi zycznych i umysłowych lub niewielkim
doświadczeniu i wiedzy, o ile jest nad nimi
sprawowany nadzór lub zostały one pouczone
o korzystaniu z urządzenia w bezpieczny sposób
i zdają sobie sprawę z ewentualnego niebezpie-
czeństwa. Dzieci nie powinny się bawić
urządzeniem. Czyszczenia mogą dokonywać dzieci
powyżej 8 roku życia, nad którymi jest sprawowany
nadzór. Urządzenie i jego kabel sieciowy należy
przechowywać poza zasięgiem dzieci poniżej
8 roku życia.
Uwaga:
Tego urządzenia nie należy obsługiwać za
pomocą programatora, zewnętrznego wyłącznika
czasowego lub pilota zdalnego sterowania.
PL-4
PL
Opiekacz do kanapek
SSM 1100
2011 09/2011
ISTOTNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
PROSIMY UWAŻNIE PRZECZYTAĆ I ZACHOWAĆ NA PRZYSZŁOŚĆ
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka sieciowego upewnij się, że napięcie nominalne
podane na etykiecie jest zgodne z napięciem elektrycznym w gniazdku.
Urządzenie należy podłączyć wyłącznie do gniazdka ze stykiem ochronnym.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego. Nie należy go używać do celów
komercyjnych.
Nie należy go używać do celów przemysłowych lub na dworze!
Urządzenia nie wolno używać w innych celach niż te, do których jest przeznaczone.
Nie odkładaj urządzenia na płytę elektryczną lub gazową oraz inne źródła ciepła ani nie kładź go
w pobliżu nich.
Nie stawiaj urządzenia na krawędzi powierzchni roboczej lub na niestabilnych powierzchniach.
Urządzenie musi być umieszczone na równej, suchej i stabilnej powierzchni.
Po podłączeniu urządzenia do gniazdka elektrycznego dochodzi do zagrzania płyt podgrzewających
i zewnętrznej obudowy urządzenia. Nie dotykaj rozgrzanej powierzchni. Aby zamknąć lub
otworzyć górne płyty podgrzewające należy skorzystać z uchwytu termoizolacyjnego, a do wyjęcia
kanapki należy użyć drewnianej lub plastikowej żaroodpornej łopatki.
Podczas pracy należy pozostawić wokół opiekacza dostateczną przestrzeń umożliwiającą obieg
powietrza. Na rozgrzaną powierzchnię urządzenia nie należy odkładać żadnych przedmiotów.
Urządzenie należy zawsze odłączyć od gniazdka sieciowego, jeśli będzie pozostawione bez
nadzoru, jeśli nie będzie używane oraz przed czyszczeniem.
Przed przemieszczeniem, czyszczeniem lub magazynowaniem należy pozostawić urządzenie do
ostygnięcia.
Po każdym użyciu należy wyczyścić płyty podgrzewające, por. rozdział Czyszczenie i konserwacja.
Aby nie dopuścić do ewentualnego porażenia prądem elektrycznym, nie myj urządzenia pod
bieżącą wodą ani nie zanurzaj go do wody lub innej cieczy.
Zadbaj o to, aby wtyczka kabla sieciowego nie dostała się do kontaktu z wodą lub wilgocią albo
rozgrzaną powierzchnią.
Nie odłączaj urządzenia od gniazdka sieciowego poprzez pociąganie za kabel sieciowy. Mogłoby
dojść do uszkodzenia kabla sieciowego lub gniazdka. Przewód z gniazdka odłącza się ciągnąc za
wtyczkę przewodu sieciowego.
Jeśli kabel sieciowy jest uszkodzony, powierz jego wymianę wyspecjalizowanemu serwisowi. Nie
wolno używać urządzenia z uszkodzonym przewodem zasilającym lub wtyczką.
Aby zapobiec porażeniu prądem elektrycznym, nie naprawiaj urządzenia sam ani w żaden
sposób go nie przerabiaj. Wszelkie naprawy tego urządzenia należy powierzyć autoryzowanemu
serwisowi. Otwierając urządzenie w okresie gwarancyjnym ryzykuje się utratę gwarancji.
Opiekacz do kanapek
SSM 1100
PL
PL-5
2011 09/2011
OPIS OPIEKACZA DO KANAPEK
A
1
2
3
4
5
1 Czerwona kontrolka
Sygnalizuje nagrzewanie płyt podgrzewających
2 Uchwyt termoizolacyjny
3 Zamek
Służy do łatwego zablokowania i odblokowania uchwytu
4 Uchwyt do nawinięcia kabla sieciowego (w spodniej części urządzenia)
5 Płyty podgrzewające pokryte specjalną nieprzywierającą powłoką
PL-6
PL
Opiekacz do kanapek
SSM 1100
2011 09/2011
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
1) Wyjmij opiekacz do kanapek z opakowania.
2) Wytrzyj płyty podgrzewające delikatnie zwilżoną ściereczką lub gąbką, a następnie wytrzyj je do
sucha papierowym ręcznikiem lub suchą ściereczką.
3) Podłącz opiekacz do gniazdka napięcia elektrycznego i pozostaw go włączony przez co najmniej
5–7 minut bez jedzenia, aby pozbawić go ewentualnego nieprzyjemnego zapachu.
Uwaga:
Przy pierwszym uruchomieniu opiekacza może pojawić się słaby dym. Jest to zjawisko spowodo-
wane rozgrzaniem wewnętrznych części, które po chwili zniknie.
OBSŁUGA OPIEKACZA DO KANAPEK
1) Płyty podgrzewające 5 potrzyj niewielką ilością masła lub oleju jadalnego.
2) Podłącz opiekacz do gniazdka napięcia elektrycznego. Czerwona kontrolka 1 zacznie się świecić.
3) Zamknij opiekacz, aby płyty podgrzewające zagrzały się szybciej.
4) Zanim płyty się zagrzeją, przygotuj kanapki. Do jednej kanapki potrzebne są dwie kromki chleba
tostowego i nadzienie. Włóż nadzienie dokładnie pomiędzy kromki chleba tostowego. Zbyt duża
ilość nadzienia może spowodować, że opiekacza nie będzie można zamknąć. W takim przypadku
należy wyjąć część nadzienia. Nie próbuj zamykać opiekacza na siłę, w przeciwnym wypadku może
dojść do jego uszkodzenia.
Rada:
Wypróbuj jeden z poniższych przepisów.
5) Po zagrzaniu płyt podgrzewających do temperatury roboczej czerwona kontrolka 1 zgaśnie.
Uwaga:
Kontrolka podczas pracy na przemian zapala się i gaśnie. Sygnalizuje to utrzymywanie tempera-
tury roboczej płyt podgrzewających.
Otwórz opiekacz i połóż na spodniej płycie podgrzewającej jedną kanapkę. Za pomocą uchwytu 2
zamknij i przyciśnij górną płytę podgrzewającą do dolnej płyty. Zabezpiecz uchwyty 2 za pomocą
zamka 3.
6) Mniej więcej po 2–3 minutach otwórz zamek 3, odchyl górną płytę podgrzewającą i wyjmij kanapkę
lub w razie potrzeby przedłuż czas opiekania. Do wyjęcia kanapki użyj drewnianej lub plastikowej
żaroodpornej łopatki. Nie używaj noża lub widelca ani innych metalowych przedmiotów. Mogłoby
dojść do uszkodzenia nieprzywierającej powierzchni.
Uwaga:
Czas opiekania jest zależny od rodzaju chleba, nadzienia i własnych upodobań.
7) Przed opieczeniem kolejnej kanapki zamknij opiekacz i poczekaj, aż zgaśnie czerwona kontrolka
1.
8) Po zakończeniu używania opiekacza odłącz go od gniazdka napięcia elektrycznego.
Opiekacz do kanapek
SSM 1100
PL
PL-7
2011 09/2011
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Przed rozpoczęciem czyszczenia należy odłączyć opiekacz od gniazdka napięcia elektrycznego
i pozostawić go do wystygnięcia.
Nieprzywierającą powierzchnię płyt podgrzewających należy po każdym użyciu wyczyścić. Dzięki
temu nie dojdzie do nawarstwiania się przypieczonych resztek jedzenia. Do czyszczenia użyj
delikatnie zwilżoną, miękką ściereczkę. Jeśli na płytach pozostały przypieczone resztki jedzenia,
pokap je roztworem wody i neutralnego środka do mycia naczyń. Po zastosowaniu środka do mycia
naczyń wytrzyj płyty czystą zwilżoną ściereczką.
Rada:
Czyszczenie płyt podgrzewających będzie łatwiejsze, jeśli będą wilgotne.
Zewnętrzną obudowę opiekacza wytrzyj delikatnie zwilżoną, miękką ściereczką, a następnie
wytrzyj ją do sucha.
Nie myj opiekacza pod bieżącą wodą ani nie zanurzaj go w wodzie lub innej cieczy.
Do czyszczenia nie używaj środków czystości zawierających elementy ścierne, benzynę i rozpusz-
czalniki.
PRZECHOWYWANIE
Jeśli płyty podgrzewające są chłodne, przymknij górną płytę i zablokuj zamkiem uchwyt. Owiń
kabel sieciowy wokół uchwytu znajdującego się w spodniej części opiekacza.
Umieść opiekacz w czystym, suchym miejscu z dala od dzieci.
Rada:
Poprzez postawienie opiekacza w pozycji pionowej oszczędzasz miejsce w kuchni.
DANE TECHNICZNE
Nominalny zakres napięcia ............................................................................................................ 220–240 V
Częstotliwość nominalna ....................................................................................................................... 50 Hz
Pobór mocy ............................................................................................................................................460 W
Zmiany w tekście i parametrach technicznych zastrzeżone.
PL-8
PL
Opiekacz do kanapek
SSM 1100
2011 09/2011
JAK PRZYGOTOWAĆ SMACZNE KANAPKI – RADY
Jako podstawę do nadzienia kanapek można wykorzystać mięso, ryby, sery, wędlinę, plasterki
gotowanych jajek lub owoce i warzywa, jak na przykład banany, jabłka, ananas, pomidory, ogórki,
cebulę lub grzyby. Nie używaj zbyt dużej ilości nadzienia, aby nie wyciekło na płyty podgrzewające.
Nadzienie można doprawić przyprawami, ziołami, musztardą lub przecierem pomidorowym.
Aby kanapki uzyskały złocisty kolor, przed opiekaniem potrzyj lekko chleb tostowy masłem.
PRZEPISY
Kanapka z szynką, serem i ananasem (2 szt.)
4 kromki chleba tostowego
2 plasterki sera
4 plasterki szynki
2 plasterki ananasa
Rozgrzej płyty podgrzewające. Pomiędzy dwie kromki chleba tostowego włóż plasterek sera, plasterek
ananasa i dwa plasterki szynki. W ten sam sposób przygotuj drugą kanapkę. Opiekanie jednej kanapki
trwa około 2 do 3 minut.
Kanapka z pomidorami i serem (2 szt.)
4 kromki chleba tostowego
1 średniej wielkości pomidor pokrojony na plastry
2 łyżki tartego sera
mielona słodka papryka do smaku
Rozgrzej płyty podgrzewające. Pomiędzy dwie kromki chleba tostowego włóż kilka plasterków pomidora
i posyp je tartym serem. Dopraw nadzienie mieloną papryką i w ten sam sposób przygotuj drugą
kanapkę. Opiekanie jednej kanapki trwa około 2 do 3 minut.
Kanapka z kremem czekoladowym i bananami (2 szt.)
4 kromki chleba tostowego
1/2 banana pokrojonego na cienkie plasterki
krem czekoladowy (nugat z orzeszków ziemnych)
Rozgrzej płyty podgrzewające. Dwie kromki chleba tostowego potrzyj lekko kremem czekoladowym,
połóż kilka cienkich plasterków banana i połącz ze sobą. W ten sam sposób przygotuj drugą kanapkę.
Opiekanie jednej kanapki trwa około 2 do 3 minut.
Smacznego!
Opiekacz do kanapek
SSM 1100
PL
PL-9
2011 09/2011
WSKAZÓWKI I INFORMACJE DOTYCZĄCE GOSPODARKI ZUŻYTYM
OPAKOWANIEM
Zużyty materiał opakowaniowy należy dostarczyć do punktu przeznaczonego do składowania
odpadu, wyznaczonego przez urzędy lokalne.
UTYLIZACJA ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH I ELEKTRONICZNYCH
Ten symbol, umieszczony na produktach lub w ich dokumentacji, oznacza, że zużytych
wyrobów elektrycznych i elektronicznych nie wolno likwidować wraz ze zwykłym
odpadem komunalnym. W celu zapewnienia należytej likwidacji, utylizacji i recyklingu
tych wyrobów należy przekazać je do wyznaczonych składnic odpadów. W niektórych
krajach Unii Europejskiej lub innych państwach europejskich można zamiast tego
zwrócić tego rodzaju wyroby lokalnemu sprzedawcy przy kupnie ekwiwalentnego
nowego produktu. Właściwa likwidacja tych produktów pozwoli zachować cenne
źródła surowców naturalnych i pomoże w zapobieganiu negatywnemu wpływowi na
środowisko naturalne i zdrowie ludzkie, co może spowodować niewłaściwa likwidacja
odpadów. Szczegółowych informacji udzielą Państwu urzędy miejskie lub najbliższe
składnice odpadów. W przypadku niewłaściwej utylizacji tego rodzaju odpadu mogą
zostać nałożone kary zgodnie z lokalnymi przepisami.
Dotyczy przedsiębiorców z krajów Unii Europejskiej
Jeśli chcą Państwo likwidować urządzenia elektryczne i elektroniczne, prosimy o uzyskanie
potrzebnych informacji od sprzedawcy lub dostawcy wyrobu.
Likwidacja wyrobów w krajach spoza Unii Europejskiej
Ten symbol obowiązuje w Unii Europejskiej. Jeśli chcą Państwo zlikwidować ten wyrób,
prosimy o uzyskanie potrzebnych informacji dotyczących prawidłowego sposobu
likwidacji od lokalnych urzędów lub od sprzedawcy.
Ten wyrób spełnia wszystkie podstawowe wymagania dyrektyw UE, które go dotyczą.
PL-10
PL
Opiekacz do kanapek
SSM 1100
2011 09/2011
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Sencor SSM 1100 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi