5.3 Alarm temperaturowy
Jeżeli temperatura mrożenia nie jest wystar‐
czająco niska, rozbrzmiewa akustyczny sygnał
ostrzegawczy.
Jednocześnie miga wskaźnik temperatury
i symbol Alarmu Fig. 3 (6).
Możliwymi przyczynami za wysokiej temperatury mogą być:
-włożenie ciepłych, świeżych produktów spożywczych
-dostanie się zbyt dużej ilości ciepłego powietrza do
wnętrza urządzenia podczas układania i wyjmowania
żywności
-brak prądu przez dłuższy czas
-urządzenie jest uszkodzone
Akustyczny sygnał ostrzegawczy milknie automatycznie,
znika symbol Alarmu Fig. 3 (6) i wskaźnik temperatury prze‐
staje migać, gdy temperatura będzie ponownie wystarcza‐
jąco niska.
Jeżeli stan alarmu nadal się utrzyma, należy postępować
dalej zgodnie z opisem w rozdziale (patrz 7 Usterki) .
Wskazówka
Jeżeli temperatura nie jest wystarczająco niska możliwe jest
popsucie się żywności.
uSprawdzić jakość produktów spożywczych. Nie spożywać
popsutej żywności.
5.3.1 Wyciszanie alarmu temperatury
Akustyczny sygnał ostrzegawczy można wyłączyć. Gdy
temperatura będzie ponownie wystarczająco niska, funkcja
alarmu jest ponownie aktywna.
uNacisnąć przycisk Alarm Fig. 3 (9).
wAkustyczny sygnał ostrzegawczy milknie.
5.4 Zamrażanie żywności
W ciągu 24 godzin można zamrozić maksymalnie taką
ilość świeżych produktów spożywczych, jaka podana jest
na tabliczce znamionowej (patrz 1 Prezentacja urządzenia)
w punkcie„ "Zdolność zamrażania ... kg/24h“.
Szuflady mogą zostać obciążone maks. 25 kg produktów.
Płyty mogą zostać obciążone 35 kg produktów.
OSTROŻNIE
Niebezpieczeństwo poranienia przez odłamki szkła!
Butelki i puszki z napojami mogą zostać rozerwane w razie
zamrażania. Dotyczy to zwłaszcza napojów, zawierających
dwutlenek węgla.
uNie zamrażać butelek ani puszek z napojami!
Aby produkty spożywcze szybko się zamroziły, nie należy
przekraczać następujących ilości na opakowanie:
- Owoce, warzywa do 1 kg
- Mięso do 2,5 kg
uPakować żywność porcjami w woreczki do zamrażania,
pojemniki wielokrotnego użytku z tworzywa sztucznego,
metalu lub aluminium.
5.5 Rozmrażanie żywności
- w komorze chłodniczej
- w kuchence mikrofalowej
- w piekarniku lub w piekarniku z termoobiegiem
- w temperaturze pokojowej
uWyjąć tylko potrzebną ilość żywności. Rozmrożoną
żywność należy zużyć możliwie jak najszybciej.
uRozmrożoną żywność należy ponownie zamrażać tylko
w wyjątkowych przypadkach.
5.6 Ustawianie temperatury
Temperatura zależy od następujących czynników:
-częstość otwierania drzwi
-czas, w którym drzwi pozostają otwarte
-temperatura pomieszczenia w miejscu ustawienia
-rodzaj, temperatura i ilość żywności
Zalecane ustawienie temperatury: -18 °C
Temperatura może być zmieniana w sposób ciągły. Po osiąg‐
nięciu ustawienia -28 °C, proces ustawiania powraca do
-14 °C.
uWywoływanie funkcji temperatury: jeden raz
nacisnąć przycisk ustawiania Fig. 3 (2).
wNa wskaźniku temperatury pojawia się miga‐
jąca dotychczasowa, ustawiona wartość.
uZmienianie temperatury krokami po 1 °C: Tyle
razy naciskać przycisk ustawiania Fig. 3 (2), aż
na wskaźniku temperatury pojawi się żądana
temperatura.
uPłynne zmienianie temperatury: nacisnąć i przytrzymać
przycisk.
wPodczas ustawiania miga wybrana wartość.
wOk. 5 sekund po ostatnim wciśnięciu przycisku nowe
ustawienie zostaje przejęte i wskazywana jest rzeczy‐
wista temperatura. Temperatura wnętrza powoli ustawia
się na nową wartość.
5.7 Funkcja SuperFrost
Ta funkcja pozwala na szybkie i dokładne zamro‐
żenie świeżej żywności na wskroś. Urządzenie
pracuje z maksymalną wydajnością chłodniczą,
przez co odgłosy pracy agregatu chłodniczego
mogą być chwilowo głośniejsze.
Ponadto już zamrożone produkty otrzymują „rezerwę zimna“.
Dzięki temu żywność pozostaje dłużej zamrożona podczas
rozmrażania urządzenia.
W ciągu 24 godzin można zamrozić maksymalnie taką ilość
świeżych produktów spożywczych, jaka podana jest na
tabliczce znamionowej w punkcie „Zdolność zamrażania ...
kg/24h“. Podana maksymalna ilość produktów do zamra‐
żania jest różna dla różnych modeli i klas klimatycznych.
W zależności od ilości świeżych produktów spożywczych
przeznaczonych do zamrożenia należy włączyć funkcję
SuperFrost odpowiednio wcześniej: przy małej ilości
produktów spożywczych ok. 6h wcześniej, w przypadku
maksymalnej ilości produktów spożywczych na 24h przed
ich włożeniem.
Żywność zapakować i rozkładać możliwie szeroko. Należy
zapobiegać stykaniu się nowo włożonych produktów z już
zamrożonymi, by nie przymarzły do siebie.
Funkcji SuperFrost nie potrzeba włączać w następujących
przypadkach:
-jeżeli wkładane są produkty już zamrożone
-przy zamrażaniu do ok. 1 kg świeżych produktów spoży‐
wczych dziennie
5.7.1 Zamrażanie z funkcją Funkcja SuperFrost
uJeden raz krótko nacisnąć przycisk SuperFrost Fig. 3 (4).
wŚwieci symbol SuperFrost Fig. 3 (5).
wTemperatura zamrażania spada, urządzenie pracuje
z maksymalną wydajnością chłodzenia.
Obsługa
* zależne od modelu i wyposażenia 9