Whirlpool AKZ 224/IX Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKZ 224 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56639
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny).
Działanie wentylatora związane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i/lub płyty kuchennej i
może trwać, po wyłączeniu piekarnika, jeszcze
przez kilka minut.
3. Element grzewczy (opuszczany)
4. Oświetlenie tylne piekarnika
5. Okrągły element grzewczy
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło sterowania przednim lewym polem
grzewczym 0 1 ...10 *
2. Pokrętło sterowania tylnym lewym polem
grzewczym 0 1 ...10 *
3. Pokrętło załączanie / wyłączanie - wybór funkcji
4. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu
5. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy)
6. Pokrętło sterowania tylnym prawym polem
grzewczym 0 1 ...10 *
7. Pokrętło sterowania przednim prawym polem
grzewczym 0 1 ...10 *
8. Kontrolka działania płyty kuchennej
* Funkcja powiększonych pół jest aktywna jedynie w
odniesieniu do pola podwójnego i potrójnego płyty.
(Patrz tabela funkcji płyty kuchennej).
Pokrętła ukryte
Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na
środku.
Pokrętło się wysuwa.
Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji 0 i
nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje
miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia:
Grill:
Tacka do ociekania:
1
2 4 5 7
3
6
8
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogra-
mowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony - - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- -
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika
DUAL 35°/60° 35°C - 60°C -
Do utrzymywania stałej temperatury wewnątrz piekarnika.
35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°C: do utrzymania ciepła ostatnio przygotowanych
posiłków.
Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA
STATYCZNA
200°C 50°C - 250°C
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć potrawę,
gdy wszystkie wskaźniki termometru są zapalone.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
175°C 50°C - 250°C
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co
zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYLATOR 160°C 50°C - 250°C
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na
jednej lub więcej półkach - artykuły żywnościowe, które
wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby,
warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów.
TURBOWENTYLATOR 160°C 50°C - 250°C
Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki,
warzywa, pizza, drób).
FUNKCJA GRILL 3 -
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na
rożnie, do podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania
chleba.
Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem
mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce,
co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL 3 -
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem
mocy (1 min. - 5 maks.).
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce,
co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB
-
P1- 300°C
P2- 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
Do każdego programu dołączono jeden przepis, który
znajduje się w załączonej książce kucharskiej.
BOOSTER 200°C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
W czasie nagrzewania, zapalają się po kolei wskaźniki
termometru.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury, funkcja się wyłącza i
rozlega się sygnał dźwiękowy, który wskazuje automatyczne
przejście piekarnika na funkcję STATYCZNĄ.
TABELE PIECZENIA
TABELA GRILLOWANIA
Uwaga: W przypadku pieczenia mięs w funkcji Wentylator i Statyczna, zaleca się
dodanie funkcji Przypiekanie na poziomie od 1 do 3.
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja
Ogrzewanie
wstępne
Półka
od dołu
Poziom
Przyru-
mienianie
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
MIĘSO
Jagnię, koźlę,
baranina
X 2 2 200 95 - 110
X 3 2 200 100 - 110
X 2 - 200 100 - 110
Pieczeń
(cielęcina,
wieprzowina,
wołowina)
(kg 1)
X 2 2 200 95 - 110
X 3 3 200 100 - 110
X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 3 200 80 - 90
X 2 3 190 80 - 90
X 2 - 200 85 - 95
Indyk
(kg 4-6)
+Poziom3
Przyru-
mienianie
X 1 3 200 160 - 180
X 1 3 200 160 - 180
X 1 - 210 180 - 190
Gęś (kg 2)
X 2 3 210 100 - 130
X 1 3 200 100 - 130
X 2 - 200 100 - 130
RYBY
(W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada,
labraks,
tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 1 200 45 - 55
X 3 1 190 45 - 55
X 2 - 200 50 - 60
RYBY (W
KAWAŁKACH)
(1 kg.)
Siodłak,
tuńczyk
X 2 2 200 40 - 50
X 3 2 190 40 - 50
X 3 - 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane
papryki i
pomidory
X 2 - 220 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
Pieczone
ziemniaki
X 2 3 220 50 - 60
X 2 3 200 50 - 60
SŁODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta
drożdżowe
X 2 - 190 40 - 50
X 1 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem
serowym
X 2 - 190 80 - 90
X 2 - 180 70 - 80
X 2 - 180 80 - 90
Ta r ta
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Strucla
X 2 - 200 50 - 55
X 1 - 3 - 200 50 - 55
X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 - 170 20 - 30
X 1 - 3 - 200 20 - 30
X 2 - 200 20 - 30
Bezy
X 2 - 180 35 - 45
X 1 - 3 - 180 35 - 45
X 2 - 180 40 - 50
POTRAWY Funkcja
Ogrzewanie
wstępne
Półka
od dołu
Poziom
Przyru-
mienianie
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
Słone ciasta
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Lasagna
X 2 1 200 45 - 60
X 2 1 200 45 - 60
X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z
nadzieniem
owocowym
np. ananasem,
brzoskwinią
X 2 - 190 50 - 60
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Bezy
X 2 - 120 120 - 150
- 1 - 3 - 120 120 - 150
- 2 - 120 120 - 150
Paszteciki
X 2 - 200 35 - 45
X 1 - 3 - 190 35 - 45
X 2 - 190 35 - 45
Suflet
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 45 - 55
X 2 - 190 45 - 55
POTRAWY Funkcja
Ogrzewanie
wstępne
Półka
od dołu
Poziom
Mocy
Czas
pieczenia
(minuty)
Antrykot X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kiełbaski X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety
pieczone na
żarze
X 4 5 35 - 45
Ryby (w
kawałkach)
X 3 - 4 5 35 - 45
Udka
kurczaka
X 3 - 4 5 40 - 50
Rożen X 3 - 4 5 40 - 50
Żeberka X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
Kurczak w
całości
X 3 5 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa,
wołowa
X 2 5 60 - 70
Kaczka X 2 5 70 - 80
Udziec
jagnięcy
X 3 5 70 - 80
Rostbef X 3 5 50 - 60
Pieczone
ziemniaki
X 3 5 50 - 60
Ryby
(dorada,
pstrąg)
X 3 5 50 - 60
JAK URUCHOMIĆ PŁYTĘ KUCHENNĄ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w 4 pokrętła do regulacji, które sterują działaniem płyty. Są one
oznaczone skalą, która odpowiada różnym poziomom mocy i różnymi symbolami, które wskazują funkcje.
Obracać pokrętłem sterowania daną płytą w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądanej pozycji (patrz instrukcje dostarczone wraz z płytą kuchenną).
Tabela Funkcji Płyty Kuchennej (w zależności od modelu)
Funkcja Opis funkcji
CIEPŁO
Do wyrastania ciasta, zmiękczania masła wyjętego z lodówki, podgrzewania
butelek dla niemowląt lub pokarmów dla dzieci, do przygotowywania jogurtu,
rozpuszczania czekolady, itp.
Funkcja jest dostępna jedynie, gdy zapalona jest kontrolka ciepła resztkowego.
Aby uruchomić funkcję, sprawdzić, czy kontrolka wybranej strefy grzewczej jest
włączona. Ustawić pokrętło na pozycji . Aby wyłączyć funkcję, zmienić pozycję
pokrętła.
UTRZYMANIE CIEPŁA
Aby utrzymać ciepło na stałej temperaturze 60° do zakończenia pieczenia.
Aby uruchomić, należy obrócić pokrętło na .
SZYBKIE WRZENIE
Do szybkiego doprowadzenia wody do wrzenia. Funkcja pozostaje włączona
przez określony czas. Po upływie tego czasu, płyta grzewcza automatycznie
powraca na poziom mocy maksymalnej. Funkcję również można włączyć dla
gotowania w toku. Uwaga: Przed włączeniem tej funkcji, należy sprawdzić, czy na
wybranej strefie grzewczej położono garnek, aby uniknąć uszkodzenia
powierzchni płyty. Wartości osiągane dla tej funkcji są gwarantowane dla
wszystkich witroceramicznych płyt grzewczych. Aby uruchomić funkcję, należy
położyć garnek na wybranej strefie grzewczej i obrócić pokrętło na pozycję .
Wyłączyć, zmieniając pozycję pokrętła.
FUNKCJA
POWIĘKSZONYCH
PÓL
Symbol funkcji powiększonych pól na pokrętle jest aktywna jedynie w odniesieniu
do płyt kuchennych posiadających podwójne i potrójne pole grzewcze. Funkcja ta
poszerza obszar podgrzewania płyty i pozwala na stosowanie dużych, owalnych
lub prostokątnych garnków. Aby włączyć pole podwójne (jeśli jest), ustawić pokrętło
na i odczekać, aby kontrolka ciepła resztkowego odpowiadająca danemu polu
rozpoczęła migać. Aby włączyć pole potrójne (jeśli jest), odczekać, aby kontrolka
zaczęła szybciej migać. Wybrać żądany poziom mocy, obracając pokrętło w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Kontrolka ciepła resztkowego
pali się, wskazując, że płyta kuchenna jest włączona. Wyłączyć, przekręcając
pokrętło na pozycję “0”.
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 224/IX Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla