SEVERIN KA 4041 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

FIN
RUS
Kaffeeautomat
Coffee Maker
Cafetière
Koffiezet apparaat
Cafetera
Caffettiera
Kaffemaskine
Kaffekokare
Kahvinkeitin
Ekspres do kawy
Καετιρα
Кофеварка
Manuale d’uso
Instrucciones de uso
Gebruiksaanwijzing
Mode d'emploi
Instructions for use
Gebrauchsanweisung
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Руководство по эксплуатации
δηγες ρσεως
Szanowny Kliencie
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy się dokładnie zapoznać z
niniejszą instrukcją.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urządzenie należy podłączyć do sieci
elektrycznej wyłącznie do gniazdka z
uziemieniem, zainstalowanego zgodnie z
przepisami.
Należy sprawdzić aby napięcie sieciowe
zgadzało się z napięciem zaznaczonym na
tabliczce znamionowej urządzenia. Niniejszy
wyrób jest zgodny z obowiązującymi w UE
dyrektywami dotyczącymi oznakowania
produktu.
Zestaw
1. Pokrywka pojemnika na wodę
2. Pojemnik na wodę
3. Wskaźnik świetlny poziomu wody
4. Wysuwany pojemnik na filtr
5. Pokrywka zatrzymująca aromat
6. Szklany dzbanek
7. Przełącznik On/Off
(włącznik/wyłącznik)
8. Przewód przyłączeniowy z wtyczką
Instrukcja bezpieczeństwa
Przed użyciem ekspresu należy
dokładnie sprawdzić czy główny korpus
urządzenia łącznie z przewodem
przyłączeniowym oraz jego wszystkie
elementy czynnościowe są sprawne i nie
noszą śladów uszkodzenia. Jeżeli
urządzenie spadło na twardą
powierzchnię, nie nadaje się do dalszego
użytku, gdyż nawet najmniejsza,
niewidoczna usterka powstała z tego
powodu, może mieć ujemny wpływ na
działanie ekspresu i bezpieczeństwo
użytkownika.
Przed użyciem należy sprawdzić, że
uchwyt szklanego dzbanka jest
prawidłowo założony. W razie potrzeby,
metalowy pierścień można ścisnąć śrubką
w uchwycie.
Podczas parzenia kawy, urządzenie musi
być ustawione na równej i nie śliskiej
powierzchni, odpornej na ewentualne
zaplamienie i rozpryski.
Urządzenie oraz przewód sieciowy nie
mogą stykać się z gorącymi
powierzchniami, ani też być poddawane
działaniu wysokich temperatur.
Nie pozostawiaj włączonego urządzenia
bez nadzoru.
Podczas użycia płyta grzewcza nagrzewa
się do bardzo wysokich temperatur.
Przed otwieraniem ekspresu lub
wyjmowaniem z niego jakichkolwiek
elementów czynnościowych i akcesoriów,
należy urządzenia wyłączyć i poczekać na
jego ochłodzenie. W ten sposób można
zapobiec niebezpieczeństwu wydzielania
się pary lub gorącej wody.
Wtyczkę należy uprzednio wyjąć z
gniazda elektrycznego:
- w przypadku awarii urządzenia
- po zakończeniu pracy
- przed przystąpieniem do czyszczenia
urządzenia.
Nigdy nie należy ciągnąć za przewód
przy wyjmowaniu wtyczki z gniazdka
elektrycznego.
Przewód przyłączeniowy nie powinien
zwisać wolno, należy uważać aby
znajdował się w bezpiecznej odległości od
gorących części urządzenia.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci) o
ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba
że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
31
Ekspres do kawy
Urządzenie to przeznaczone jest do
użytku domowego a nie komercjalnego.
Nie ponosi się odpowiedzialności, jeśli
szkoda wynikła z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi.
Zgodnie z regulaminem bezpieczeństwa i
w celu uniknięcia ryzyka, wszelkie
naprawy urządzeń elektrycznych muszą
być dokonywane przez fachowy i
upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
przyłączeniowego. Jeśli urządzenie
wymaga naprawy, prosimy wysłać je do
jednego z naszych działów obsługi
klienta. Odpowiednie adresy znajdują się
w karcie gwarancyjnej w języku polskim.
Przed użyciem ekspresu po raz pierwszy
Przed użyciem ekspresu do kawy po raz
pierwszy, należy urządzenie przepuścić przez
proces filtrowania bez kawy dwa albo trzy
razy. Używamy w tym celu maksymalną
ilość wody bez dodawania mielonej kawy.
To samo filtrowanie bez kawy należy
przeprowadzać po dłuższym nieużywaniu
ekspresu, oraz po usunięciu kamienia.
Informacja ogólna
-
Miarka na pojemniku na wodę i na
szklanym dzbanku służy do odmierzania
prawidłowej ilości czystej wody w
pojemniku na wodę. Przy podwójnej
skali, lewa skala służy do mierzenia wody
w regularnych filiżankach o pojemności
ok.125 ml, podczas gdy prawa skala służy
do mierzenia wody w mniejszych
filiżankach. Należy sprawdzić, że woda
nie przekracza oznaczenia
maksymalnego wypełnienia.
Jeśli wymagane jest wielokrotne
parzenie, ekspres należy wyłączyć po
każdym cyklu i poczekać przez ok. 5
minut na ochłodzenie się urządzenia.
Ważna informacja: Przy napełnianiu
ekspresu świeżą wodą, krótko po
zakończeniu cyklu parzenia, istnieje
niebezpieczeństwo poparzenia gorącą
wodą lub ulatniającą się parą.
Parzenie kawy
-
Napełnianie wodą:
Należy zdjąć pokrywkę pojemnika na wodę,
napełnić pojemnik wymaganą ilością wody i
ponownie założyć pokrywkę.
-
Zakładanie papierowego filtra:
Odchylić wysuwany pojemnik na filtr i
włożyć filtr papierowy rozmiar 4 zaginając
najpierw jego perforowane brzegi.
-
Wsypywanie mielonej kawy :
Na każdą regularną filiżankę (125 ml)
wymagane jest ok. 6 gramów (= 1
1
/
2
- 2
łyżeczki do herbaty) drobno zmielonej kawy.
Następnie należy zamknąć odchylany
pojemnik.
-
Używanie szklanego dzbanka:
Należy założyć pokrywkę zatrzymującą
aromat na dzbanek a następnie umieścić
dzbanek w ekspresie. Jeśli dzbanek z
pokrywką został poprawnie włożony, zawór
zapobiegający kapaniu zostanie
unieruchomiony na czas procesu parzenia.
-
Rozpoczęcie procesu parzenia:
Wkładamy wtyczkę przewodu
przyłączeniowego do odpowiedniego
gniazdka w ścianie i włączamy ekspres
przyciskiem On/Off. Cykl filtracji
rozpoczyna się i woda przechodzi przez filtr.
-
Wyjmowanie szklanego dzbanka:
Przed wyjęciem dzbanka, należy zaczekać,
aż woda całkowicie przejdzie przez filtr.
-
Wyłączanie ekspresu:
Kawa w dzbanku utrzyma ciepło jeśli
dzbanek pozostanie na gorącej płycie
grzewczej. Woda pozostaje ciepła do
momentu wyłączenia ekspresu. Po
zakończeniu czynności, urządzenie należy
wyłączyć a wtyczkę wyjąć z gniazdka
elektrycznego.
Usuwanie osadów kamienia
Każde urządzenie gospodarstwa
domowego, które używa gorącej wody,
wymaga usuwania osadów kamienia.
Częstotliwość tej operacji podyktowana
jest zwykle rodzajem wody (miękka,
32
twarda) w danej okolicy. Regularny
proces czyszczenia gwarantuje
prawidłowe działanie urządzenia.
Jeśli zauważymy, że proces parzenia
przedłuża się a urządzenie wydaje
nadmierny hałas podczas parzenia, to
znaczy, że należy je oczyścić z osadów
kamienia.
Grube osady kamienia są niezwykle
trudne do usunięcia, nawet wtedy kiedy
zastosujemy silne środki do
deklacyfikacji. Może to również
spowodować przecieki podczas parzenia.
Poleca się więc regularnie usuwać
kamień po trzydziestym lub
czterdziestym cyklu parzenia. Prostym
sposobem dekalcyfikacji jest użycie
roztworu octu w następujący sposób:
-
Należy zmieszać 2-3 łyżki stołowe octu ze
wskazaną ilością zimnej wody.
-
Następnie należy wlać roztwór do
pojemnika na wodę, włożyć papierowy
filtr do komory filtra bez dodawania
zmielonej kawy (jak wg opisu w punkcie
Wsypywanie mielonej kawy), i
przepuścić ekspres przez jeden cykl
parzenia. Proces należy ponowić w razie
potrzeby. Podczas procesu dekalcyfikacji
należy zapewnić odpowiednią wentylację
i nie wdychać oparów octu.
-
Aby wyczyścić ekspres z resztek
dekalcyfikacji, przepuszczamy go przez 2-
3 cykli filtracji wyłącznie czystą wodą
(bez mielonej kawy i bez filtra).
-
Roztworu octowego nie należy wylewać
do zlewów pokrytych emalią.
Konserwacja ogólna i czyszczenie
urządzenia
Przed przystąpieniem do czyszczenia,
należy się upewnić, że urządzenie
zupełnie wystygło i jest wyłączone z sieci
elektrycznej.
Zanurzanie urządzenia w wodzie i mycie
go wodą jest niedozwolone i może grozić
porażeniem prądem. Ekspres można
przecierać gładką ściereczką zamoczoną
w wodzie z dodatkiem łagodnego
detergentu. Po umyciu należy urządzenie
wytrzeć do sucha.
Nie należy do czyszczenia stosować
żadnych ostrych roztworów i środków
ścierających.
-
W celu usunięcia fusów kawowych,
odchylić pojemnik na filtr i wyjąć filtr.
Wyrzucić fusy (które można przeznaczyć
na kompost, ponieważ są substancją
naturalną). Wypłukać pojemnik na filtr
przed ponownym założeniem. Zamknąć
pojemnik.
-
Po użyciu szklany dzbanek można myć w
ciepłej wodzie, a następnie należy go
wytrzeć do sucha.
-
Zarówno szklany dzbanek jak i
pokrywka nadają się do mycia w
zmywarce.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je
do specjalnych punktów zbiórki.
Gwarancja
Na sprzęt SEVERIN udzielana jest 2-letnia
gwarancja, na podstawie i według warunków
karty gwarancyjnej wydanej przez
wyłącznego przedstawiciela SEVERIN w
Polsce, GAMMA Kluczbork.
Obsługę gwarancyjną i pogwarancyjną
zapewnia autoryzowana sieć serwisowa na
terenie całej Polski.
33
1 / 1

SEVERIN KA 4041 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla