● Urządzenie to przeznaczone jest do
użytku domowego a nie komercjalnego.
● Nie ponosi się odpowiedzialności, jeśli
szkoda wynikła z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi.
● Zgodnie z regulaminem bezpieczeństwa i
w celu uniknięcia ryzyka, wszelkie
naprawy urządzeń elektrycznych muszą
być dokonywane przez fachowy i
upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
przyłączeniowego. Jeśli urządzenie
wymaga naprawy, prosimy wysłać je do
jednego z naszych działów obsługi
klienta. Odpowiednie adresy znajdują się
w karcie gwarancyjnej w języku polskim.
Przed użyciem ekspresu po raz pierwszy
Przed użyciem ekspresu do kawy po raz
pierwszy, należy urządzenie przepuścić przez
proces “filtrowania bez kawy” dwa albo trzy
razy. Używamy w tym celu maksymalną
ilość wody bez dodawania mielonej kawy.
To samo “filtrowanie bez kawy” należy
przeprowadzać po dłuższym nieużywaniu
ekspresu, oraz po usunięciu kamienia.
Informacja ogólna
-
Miarka na pojemniku na wodę i na
szklanym dzbanku służy do odmierzania
prawidłowej ilości czystej wody w
pojemniku na wodę. Przy podwójnej
skali, lewa skala służy do mierzenia wody
w regularnych filiżankach o pojemności
ok.125 ml, podczas gdy prawa skala służy
do mierzenia wody w mniejszych
filiżankach. Należy sprawdzić, że woda
nie przekracza oznaczenia
maksymalnego wypełnienia.
● Jeśli wymagane jest wielokrotne
parzenie, ekspres należy wyłączyć po
każdym cyklu i poczekać przez ok. 5
minut na ochłodzenie się urządzenia.
● Ważna informacja: Przy napełnianiu
ekspresu świeżą wodą, krótko po
zakończeniu cyklu parzenia, istnieje
niebezpieczeństwo poparzenia gorącą
wodą lub ulatniającą się parą.
Parzenie kawy
-
Napełnianie wodą:
Należy zdjąć pokrywkę pojemnika na wodę,
napełnić pojemnik wymaganą ilością wody i
ponownie założyć pokrywkę.
-
Zakładanie papierowego filtra:
Odchylić wysuwany pojemnik na filtr i
włożyć filtr papierowy rozmiar 4 zaginając
najpierw jego perforowane brzegi.
-
Wsypywanie mielonej kawy :
Na każdą regularną filiżankę (125 ml)
wymagane jest ok. 6 gramów (= 1
1
/
2
- 2
łyżeczki do herbaty) drobno zmielonej kawy.
Następnie należy zamknąć odchylany
pojemnik.
-
Używanie szklanego dzbanka:
Należy założyć pokrywkę zatrzymującą
aromat na dzbanek a następnie umieścić
dzbanek w ekspresie. Jeśli dzbanek z
pokrywką został poprawnie włożony, zawór
zapobiegający kapaniu zostanie
unieruchomiony na czas procesu parzenia.
-
Rozpoczęcie procesu parzenia:
Wkładamy wtyczkę przewodu
przyłączeniowego do odpowiedniego
gniazdka w ścianie i włączamy ekspres
przyciskiem On/Off. Cykl filtracji
rozpoczyna się i woda przechodzi przez filtr.
-
Wyjmowanie szklanego dzbanka:
Przed wyjęciem dzbanka, należy zaczekać,
aż woda całkowicie przejdzie przez filtr.
-
Wyłączanie ekspresu:
Kawa w dzbanku utrzyma ciepło jeśli
dzbanek pozostanie na gorącej płycie
grzewczej. Woda pozostaje ciepła do
momentu wyłączenia ekspresu. Po
zakończeniu czynności, urządzenie należy
wyłączyć a wtyczkę wyjąć z gniazdka
elektrycznego.
Usuwanie osadów kamienia
● Każde urządzenie gospodarstwa
domowego, które używa gorącej wody,
wymaga usuwania osadów kamienia.
Częstotliwość tej operacji podyktowana
jest zwykle rodzajem wody (miękka,
32