170
Przystawkadotarcia
Poniższy przykład opisuje wykorzystanie
nasadki podstawowej jako przystawki do
mielenia mięsa:
W Niebezpieczeństwo zranienia!
– Niewkładaćrąkwotwórdonapełniania.
– Dopopychaniaproduktówużywać
wyłączniepopychacza.
Uwaga!
– Nieprzetwarzaćkości,chrząstek,ścię-
gienlubinnychstałychskładników.
– Nieprzetwarzaćmrożonegomięsa.
– Niewywieraćdużegonaciskuna
popychacz.
X Cykl rysunków G
1. Przygotowanąprzystawkęwsunąć
skośnienanapędkorpusuurządzenia.
2. Przekręcićprzystawkęwkierunkuprze-
ciwnymdoruchuwskazówekzegaraaż
dogłośnegozatrzaśnięcia.
3. Nasadzićtacęwsypowąiwprowadzić
popychaczwotwórdonapełniania.
4. Przygotowaćproduktyspożywcze.
Rozdrobnićnajpierwdużekawałki,aby
bezwciskupasowałydootworudo
napełniania.
5. Podprzystawkępodstawićodpowiednie
naczynie.Przygotowaneprodukty
położyćnatacęwsypową.
6. Podłączyćwtyczkędogniazdka.
Włączyćurządzenie.
7. Przesuwaćpopychaczemproduktydo
otworudonapełniania,wywierająclekki
nacisk.
8. Gdypracazostaniezakończona,
wyłączyćurządzenieiwyjąćwtyczkę
zgniazdkasieciowego.
9. Zdjąćtacęwsypowąipopychacz.
10. Wcisnąćiprzytrzymaćprzyciskzabez-
pieczający,anastępnieobrócićprzy-
stawkęzgodniezruchemwskazówek
zegara,ażzwolnisię.
11. Wyjąćprzystawkę,rozłożyćiwszystkie
częścioczyścić.X „Konserwacja
i codzienne czyszczenie” patrz
strona 172
Przystawka do tarcia
Dorozdrabnianianawiórki,tarciai
szatkowania,np.sera,owoców,warzyw,
orzechów,migdałów,wysuszonychbułek
iinnychtwardychproduktówspożywczych.
Wzależnościodrodzajuikonsystencji
przetwarzanychproduktówzastosować
odpowiedniąwkładkę.X „Porady” patrz
strona 173
Przygotowanie
W Niebezpieczeństwo zranienia!
Niezbliżaćrąkdoostrychnożyikrawędzi
wkładekdosiekania,tarciairozdrabniania
nawiórki.
X Cykl rysunków H
1. Otworzyćzatrzask.Włożyćdoobudowy
wybranąwkładkę.
2. Zamknąćzatrzask,ażdosłyszalnego
zablokowania.
Przystawkadotarciajestgotowa.
Zastosowanie
W Niebezpieczeństwo zranienia!
– Niewkładaćrąkwotwórdonapełniania.
– Dopopychaniaproduktówużywać
wyłączniepopychacza.
Uwaga!
– Popychaczmożnawkładaćtylko
wjednymkierunku.
– Usunąćtwardeskorupy
(np.zorzechów).
– Niewywieraćdużegonaciskuna
popychacz.
X Cykl rysunków I
1. Przygotowanąprzystawkęwsunąć
skośnienanapędkorpusuurządzenia.
2. Przekręcićprzystawkęwkierunkuprze-
ciwnymdoruchuwskazówekzegaraaż
dogłośnegozatrzaśnięcia.
3. Nasadzićtacęwsypowąiwprowadzić
popychaczwotwórdonapełniania.
4. Przygotowaćproduktyspożywcze.
Rozdrobnićnajpierwdużekawałki,aby
bezwciskupasowałydootworudo
napełniania.
MFW3_EU_8001019358.indb 170 01.12.2015 12:06:02