Whirlpool AKZ9 6290 IX Daily Reference Guide

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
Daily Reference Guide
PL
Skrócona instrukcja obsługi
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PRODUKTU WHIRLPOOL
W celu uzyskania kompleksowej pomocy
prosimy zarejestrować urządzenie na stronie
www . whirlpool . eu/ register
Przed użyciem urządzenia należy uważnie przeczytać
instrukcje bezpieczeństwa.
OPIS PRODUKTU
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na froncie
piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Oświetlenie piekarnika
8. Miejsce podłączenia sondy do
mięsa
(jeżeli w wyposażeniu)
9. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
10. Dolna grzałka okrągła
(niewidoczna)
1. LEWY WYŚWIETLACZ
2.WIETLENIE
Do włączania i wączania
oświetlenia.
3. WŁĄCZANIE/WYŁĄCZANIE
Do włączania i wączania kuchenki
oraz do wyłączania aktywnych
funkcji w dowolnym momencie.
4. COFNIJ
Do powracania do poprzedniego
menu w trakcie konfigurowania
ustawień.
5. POKRĘTŁO / PRZYCISK 6TH
SENSE
Służy do wyboru funkcji i regulacji
wszystkich parametrów gotowania.
Nacisnąć
, aby wybrać, dokonać
ustawień, uzyskać dostęp do funkcji
oraz parametrów, potwierdzić je
oraz rozpocząć program gotowania.
6. TEMPERATURA
Aby ustawić temperaturę.
7. CZAS
Aby zmienić lub ustawić godzinę lub
określić czas gotowania.
8. START
Aby wybierać funkcje i potwierdzać
ustawienia.
9. PRAWY WYŚWIETLACZ
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
9
10
7
6
1 2 5 6 93 4 7 8
8
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKACY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
WYSUWANE
PROWADNICE *
(TYLKO W NIEKTÓRYCH
MODELACH)
SONDA DO MIĘSA
(TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od
zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, przesuwając go wzdł
prowadnic i upewniając się, że strona z uniesioną
krawędzią jest skierowana ku górze.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz czy
ruszt, są wsuwane poziomo, w taki sam sposób jak ruszt.
MONTOWANIE PRZESUWNYCH PROWADNIC (JEŚLI TA
OPCJA JEST DOSTĘPNA)
Wyjąć prowadnice półki z piekarnika i zdjąć plastikowe
zabezpieczenie z przesuwnych prowadnic.
Zamocować górny zacisk
szyny do prowadnicy półki i
przesunąć ją wzdłuż tak
daleko, jak to możliwe.
Opuścić drugi zacisk tak, aby
znalazł się w odpowiednim
miejscu.
Aby zabezpiecz
prowadnicę, należy docisnąć
mocno dolną część zacisku
do prowadnicy poziomu.
Sprawdzić, czy szyny
przesuwają się swobodnie.
Powtórzyć powyższe
czynności dla drugiej
prowadnicy półki na tym
samym poziomie.
Uwaga: Przesuwne prowadnice można montować na
dowolnym poziomie.
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC
. Aby wyjąć prowadnice półek, należy je podnieść i
następnie delikatnie wyciągnąć dolną część z miejsca
zamocowania: Teraz można wyjąć prowadnice.
. Aby z powrotem włożyć prowadnice półek, najpierw
trzeba je umieścić w górnym miejscu zamocowania.
Trzymając w podniesionym położeniu, wsunąć je do
piekarnika, a następnie opuścić do dolnego miejsca
zamocowania.
PL
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie.
GRILL
Do grillowania steków, kebabów i kiełbasek, do
zapiekania warzyw lub do przyrumieniania pieczywa.
Podczas grillowania mięsa zaleca się stosowanie blachy
na ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej rusztu i nalać
do niej ok. 500 ml wody pitnej.
WYMUSZONY NADMUCH
Do gotowania różnych potraw wymagających
tej samej temperatury gotowania na kilku półkach
(maksymalnie trzech) jednocześnie. Funkcja ta
pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się
zapachów pieczonych potraw.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do gotowania mięsa, pieczenia ciast z
nadzieniem lub opiekania nadziewanych warzyw
na jednej półce. Funkcja ta wykorzystuje łagodny,
przerywany obieg powietrza, aby zapobiec
nadmiernemu wysychaniu żywności.
FUNKCJE 6
TH
SENSE
ZAPIEKANKA
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę zapiekania dań z makaronem.
MIĘSO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia mięsa. Funkcja włącza
co jakiś czas wentylator na niskich obrotach, aby
zapobiec nadmiernemu wysychaniu potrawy.
MAXI COOKING
Funkcja ta automatycznie wybiera najlepszy tryb
przyrządzania potraw i temperaturę pieczenia dużych
kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Zaleca się obrócenie
mięsa podczas pieczenia w celu zapewnienia
równomiernego przyrumienienia z obu stron. Od czasu
do czasu należy podlać mięso, aby nie dopuścić do
jego nadmiernego wysuszenia.
CHLEB
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia wszystkich rodzajów
pieczywa.
PIZZA
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia wszystkich rodzajów
pizzy.
CIASTA KRUCHE
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia wszystkich rodzajów
ciast.
FUNKCJE SPECJALNE
SZYBKIE NAGRZEWANIE
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
Po zakończeniu funkcji nagrzewania, piekarnik
automatycznie użyje funkcji „Konwencjonalne".
Produkty żywnościowe mogą zostać umieszczone
w kuchence dopiero po zakończeniu wstępnego
nagrzewania.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej blachy
do pieczenia i nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
Korzystając z tej funkcji pieczenia możemy użyć rożna
(zależnie od wyposażenia).
WYM. OBIEG ECO*
Do pieczenia nadziewanych kawałków mięsa
i filetów na jednej półce. Potrawy są zabezpieczone
przed nadmiernym wysychaniem dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza. Jeżeli funkcja ECO
jest włączona, światełko kontrolki pozostaje zgaszone
przez cały czas gotowania. Aby skorzystać z funkcji
ECO i tym samym zoptymalizować zużycie energii,
drzwiczki piekarnika nie powinny być otwierane,
dopóki potrawa nie będzie gotowa.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo
ugotowanych potraw.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych
rodzajów ciast. Aby zachować wysoką jakość
wyrastania ciasta, nie należy włączać tej funkcji, kiedy
urządzenie jest wciąż nagrzane po poprzednim cyklu
pieczenia.
AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE - PYRO
Do usuwania zabrudzeń powstałych w wyniku
pieczenia, przy użyciu cyklu w bardzo wysokiej
temperaturze.
Można wybrać jeden z dwóch cykli samoczyszczenia:
Cykl pełny (PIROLIZA) oraz cykl skrócony (ECO).
Zalecamy korzystanie z krótszego cyklu w regularnych
odstępach czasu. Natomiast pełnego cyklu należy
używać tylko wtedy, gdy piekarnik jest bardzo mocno
zabrudzony.
FUNKCJE
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
1. WYBIERANIE FUNKCJI
Jeżeli kuchenka jest wyłączona, na wyświetlaczu pokazany jest
tylko bieżący czas. Nacisnąć i przytrzymać
, aby włączyć
piekarnik.
Zmieniając ustawienia pokrętła zapoznać się z głównymi
funkcjami dostępnymi na wyświetlaczu z lewej strony. Wybr
odpowiednią opcję i wcisnąć
.
Aby wybrać szczegółowe opcje funkcji (jeżeli są dostępne),
wybrać główną funkcję, a następne wcisnąć
, aby zatwierdzić
i przejść do menu funkcji.
Zmieniając ustawienia pokrętła zapoznać się z opcjami funkcji
dostępnymi na wyświetlaczu z lewej strony. Wybrać odpowiedn
opcję i wcisnąć
, aby zatwierdzić wybór.
2. USTAWIENIE FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji istnieje możliwość zmiany jej
ustawień.
Na wyświetlaczu będą pojawiać się kolejno ustawienia, które
można zmieniać.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. USTAWIENIE CZASU
Przy pierwszym uruchomieniu kuchenki należy wybrać język i
czas.
Zaczną migać dwie cyfry godzin: Obrócić pokrętło ustawień, aby
wybrać godziny i wcisnąć
, aby potwierdzić.
Zaczną migać dwie cyfry minut. Obrócić pokrętło ustawień, aby
wybrać minuty i wcisnąć
, aby potwierdzić.
Uwaga: Aby zmienić ustawienie godziny później, wcisnąć i
przytrzymać
przez co najmniej jedną sekundę przy wyłączonej
kuchence i powtórzyć kroki przedstawione powyżej.
W przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu może zajść
potrzeba ponownego ustawienia czasu.
2. USTAWIENIA
W razie potrzeby można zmienić domyślną jednostkę miary,
temperaturę (°C) oraz prąd znamionowy (16A).
Przy wyłączonej kuchence, wcisnąć i przytrzymać
przez co
najmniej 5 sekund.
Obrócić pokrętło wyboru, aby wybrać jednostkę miary, a
następnie nacisnąć
, aby potwierdzić.
Obrócić pokrętło wyboru, aby wybrać prąd znamionowy, a
następnie nacisnąć
, aby potwierdzić.
Uwaga: Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużywać
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem mocy przez
domową instalację elektryczną, większym niż 3 kW (16 kW): Jeśli
w gospodarstwie domowym wykorzystywana jest mniejsza moc,
należy zmniejszyć tę wartość (13A).
3. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach, który jest
pozostałością po produkcji: jest to zjawisko normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do przygotowywania potraw
zaleca się rozgrzanie pustego piekarnika, co ułatwi pozbycie s
niepożądanego zapachu.
Należy wyjąć z komory urządzenia wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także usunąć
wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 200 °C i pozostawić włączony na około
jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji z obiegiem powietrza
(np. „Termoobieg” lub „Piecz. konwekcyjne”).
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, naly postępować zgodnie z
instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się przewietrz
pomieszczenie.
PL
TEMPERATURA/POZIOM GRILLA
Jeżeli na ekranie miga ikonka °C/°F, zmienić wartość za pomocą
pokrętła, a następnie wcisnąć
, aby zatwierdzić wybór i
kontynuować zmianę ustawień kolejnych parametrów (o ile to
możliwe).
Jednocześnie istnieje możliwość ustawiania poziomu funkcji grilla
(3 = wysoka, 2 = średnia, 1 = niska).
Uwaga: Po uruchomieniu funkcji można zmienić ustawienia
temperatury lub poziomu funkcji grilla wciskając lub za
pomocą pokrętła.
CZAS TRWANIA
Gdy na ekranie miga ikona , użyć pokrętła regulacji, aby
ustawić właściwy czas pieczenia i potwierdzić, wciskając
.
Nie trzeba ustawiać czasu pieczenia, jeśli chce się piec w
trybie ręcznym: Nacisnąć
, aby potwierdzić i rozpocząć
wykonywanie funkcji. W tym przypadku nie można ustawić
czasu zakończenia pieczenia za pomocą zaprogramowania
opóźnionego startu.
Uwaga: Można zmienić ustawiony w trakcie pieczenia czas,
naciskając
: Obrócić pokrętło ustawień, aby wybrać godziny i
wcisnąć , aby potwierdzić.
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA PIECZENIA/
OPÓŹNIONY START
Dla wielu funkcji, po ustawieniu czasu pieczenia, można opóźn
uruchomienie funkcji, programując czas jej zakończenia. Jeżeli
możliwa jest zmiana czasu zakończenia, na wyświetlaczu pojawi
się przewidywana godzina zakończenia funkcji, a ikonka danej
funkcji
miga.
W razie potrzeby, obrócić pokrętło ustawień, aby ustawić czas
zakończenia pieczenia, następnie wcisnąć
, by potwierdzić i
uruchomić funkcję.
Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć drzwiczki: Funkcja
włączy się automatycznie po upłynięciu czasu obliczonego tak,
aby cykl pieczenia zakończył się o ustawionej godzinie.
Uwaga: Programowanie czasu opóźnienia rozpoczęcia pieczenia
powoduje wyłączenie fazy wstępnego nagrzewania. Piekarnik
osiągnie żądaną temperaturę stopniowo, co oznacza, że czas
pieczenia będzie nieznacznie dłuższy niż ten podany w tabeli
pieczenia.
Podczas oczekiwania można zmienić ustawienia czasu zakończenia
funkcji za pomocą pokrętła.
Wcisnąć
lub , aby zmienić ustawienia temperatury i czasu
gotowania. Nacisnąć , aby potwierdzić po zakończeniu funkcji.
3.ĄCZANIE FUNKCJI
Po wprowadzeniu wszystkich żądanych ustawień nacisnąć
,
aby włączyć funkcję.
Aby wstrzymać wykonywanie bieżącej funkcji, w dowolnym
momencie można nacisnąć i przytrzymać
.
4. NAGRZEWANIE
Niektóre funkcje posiadają fazę wstępnego nagrzewania: Po
włączeniu funkcji wyświetlacz pokazuje, że faza wstępnego
nagrzewania jest aktywna.
Kiedy ta faza zostanie zakończona,dzie słychać sygnał
dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże, że piekarnik osiągnął ustawioną
temperaturę.
W tym momencie należy otworzyć drzwiczki, włożyć potrawę do
piekarnika, zamknąć drzwiczki i rozpocząć pieczenie wciskając
.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem procesu
nagrzewania może mieć wpływ na jakość pieczonych potraw.
Otwarcie drzwiczek w trakcie fazy wstępnego nagrzewania wstrzyma
nagrzewanie piekarnika.
Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego nagrzewania.
Zawsze można zmienić ustawienie żądanej temperatury za pomocą
pokrętła.
5. KONIEC PIECZENIA
Sygnał dźwiękowy i wskazanie na wyświetlaczu oznaczają, że
pieczenie zostało zakończone.
Aby wydłużyć czas gotowania bez zmiany ustawień, ustawić nowy
czas za pomocą pokrętła i wcisnąć
.
. FUNKCJE 6
th
SENSE
PRZYWRACANIE TEMPERATURY
Jeżeli temperatura wewnątrz piekarnika spada podczas cyklu
gotowania z uwagi na otwarte drzwiczki, zostanie automatycznie
uruchomiona specjalna funkcja przywracająca pierwotną
temperaturę.
Podczas tego procesu na wyświetlaczu, do chwili uzyskania
zadanej temperatury będzie widoczny animowany obraz „węża”.
Podczas cyklu gotowania czas gotowania zostanie wydłużony o
czas, w którym drzwi były otwarte, aby zagwarantować najlepsze
wyniki procesu.
. FUNKCJE SPECJALNE
AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE - PYRO
Przed uruchomieniem funkcji czyszczenia piro naly wyjąć
wszystkie akcesoria z piekarnika, w tym prowadnice półek. Jeśli
piekarnik jest zainstalowany pod płytą grzejną, należy sprawdzić,
czy w czasie działania funkcji samoczyszczenia (pirolizy) wszystkie
palniki lub pola grzejne są wączone.
Dla uzyskania optymalnych wyników czyszczenia przez
zastosowaniem funkcji „Pirolizy" usunąć pozostałe resztki z
komory i wyczyścić szkło drzwiczek wewnętrznych. Funkcję
„Piroliza" należy włączać tylko wtedy, gdy urządzenie jest bardzo
brudne lub wydziela nieprzyjemne zapachy podczas pieczenia.
Wejść w funkcje specjalne
i obrócić pokrętło, aby wybrać z
menu. Następnie nacisnąć
, aby potwierdzić.
Nacisnąć
, aby natychmiast uruchomić cykl czyszczenia lub
obrócić pokrętło, aby wybrać skrócony cykl (ECO).
Nacisnąć
, aby natychmiast rozpocząć cykl czyszczenia lub
nacisnąć
, aby ustawić czas zakończenia/opóźniony start.
Piekarnik rozpocznie cykl czyszczenia i drzwiczki zostaną
automatycznie zamknięte.
Drzwiczek piekarnika nie można otworzyć, jeśli czyszczenie za
pomocą pirolizy jest w toku: Pozostaną one zablokowane, dopóki
temperatura nie spadnie do dopuszczalnego poziomu. W trakcie
i po zakończeniu cyklu czyszczenia piro pomieszczenie należy
wietrz.
Uwaga: Czas trwania cyklu czyszczenia nie może być ustawiany.
. KORZYSTANIE Z SONDY DO MIĘSA (JEŚLI W WYPOSAŻENIU)
Sonda do mięsa pozwala mierzyć dokładną temperaturę
wewnątrz potrawy podczas pieczenia.
Sonda do mięsa może być używana tylko z niektórymi funkcjami
pieczenia (Konwencjonalne, Termoobieg, Pieczenie konwekcyjne,
Turbo Grill, 6th Sense Mięso i 6th Sense Maxicooking).
Aby osiągnąć najlepsze rezultaty,
konieczne jest właściwe umieszczenie
sondy. Wsunąć sondę w najbardziej
mięsistą część mięsa, omijając kości i
tłuszcz.
W przypadku drobiu wsunąć sondę z
boku, w środek piersi, uważając, aby
końcówka nie wystawała w pustej
przestrzeni. W przypadku mięsa o
nieregularnej grubości, należy przed
wyjęciem z piekarnika sprawdzić,
czy zostało poprawnie wypieczone.
Podłączyć końcówkę sondy do złącza w
otworze w ściance piekarnika, po prawej stronie.
Po podłączeniu sondy do gniazdka w piekarniku, włącza się sygnał
dźwiękowy, a na wyświetlaczu pojawia się ikona i docelowa
temperatura.
Jeżeli sonda do mięsa zostanie podłączona podczas wyboru
funkcji, wyświetlacz przełączy się na domyślną docelo
temperaturę sondy do mięsa.
Nacisnąć
, aby rozpocząć ustawianie. Obrócić pokrętło, aby
ustawić docelową temperaturę sondy do mięsa. Nacisnąć
,
aby potwierdzić.
Obrócić pokrętło, aby ustawić temperaturę komory piekarnika.
Nacisnąć
lub , aby potwierdzić i zacząć cykl pieczenia.
Podczas cyklu pieczenia, na wyświetlaczu jest pokazywana
docelowa temperatura sondy do mięsa. Gdy mięso osiągnie
docelową temperaturę, cykl pieczenia zakończy się, a na
wyświetlaczu pojawi się napis „Koniec".
Aby ponownie uruchomić cykl pieczenia z pozycji „Koniec",
poprzez obracanie pokrętła można ustawić docelową temperaturę
sondy do mięsa, tak jak pokazano powyżej. Nacisnąć
lub
, aby potwierdzić i ponownie uruchomić cykl pieczenia.
Uwaga: w trakcie cyklu pieczenia z użyciem sondy do mięsa,
można obrócić pokrętło, aby zmienić docelową temperaturę sondy
do mięsa. Nacisnąć , aby ustawić temperaturę w komorze
piekarnika.
Sonda do mięsa może zostać włożona w dowolnym momencie,
również podczas cyklu pieczenia. W takim przypadku, konieczne jest
ponowne ustawienie parametrów funkcji pieczenia.
Jeżeli sonda do mięsa nie może zostać wykorzystana przy danej
funkcji, piekarnik wyłączy cykl pieczenia i włączony zostanie sygnał
więkowy alarmu. W takim przypadku, należy odłączyć sondę do
mięsa lub nacisnąć , aby ustawić inną funkcję. Sonda do mięsa
nie może być wykorzystywana przy opóźnieniu startu i w fazie
wstępnego nagrzewania.
. BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Aby zablokować klawiaturę, wcisnąć i przytrzymać
przez co
najmniej 5 sekund.
Powtórzenie tej procedury spowoduje zdjęcie blokady klawiatury.
Uwaga: Blokada klawiatury może być także uruchomiona podczas
gotowania.
Ze względów bezpieczeństwa, w każdym momencie można ją
wyłączyć, wciskając .
Nie dotykać piekarnika w trakcie cyklu czyszczenia
Pyro.
Dopilnować, aby dzieci i zwierzęta pozostawały
z dala od piekarnika w trakcie i po zakończeniu
cyklu czyszczenia Pyro (aż pomieszczenie zostanie
wywietrzone).
PL
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji,
akcesoriów i poziomów pieczenia dla różnych rodzajów
potraw. Czasy pieczenia są liczone od momentu
włożenia potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego. Temperatury
oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości
potrawy lub od rodzaju akcesoriów. Początkowo należy
stosować najniższe sugerowane ustawienia, a jeśli
potrawa nie jest wystarczająco dopieczona, należy
użyć wyższych. Zaleca się stosowanie akcesoriów
dołączonych w zestawie lub, w miarę możliwości,
blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu.
Można stosować również naczynia i akcesoria ze szkła
żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia
nieco się wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Korzystając z funkcji „Termoobieg”, można jednocześnie
piec różne potrawy wymagające tej samej temperatury
(np. ryby i warzywa), umieszczając je na różnych
łkach. Potrawy wymagające krótszego pieczenia
należy wyjąć wcześniej, pozostawiając te, które powinny
piec sięużej.
MIĘSO
Użyć dowolnego rodzaju tacy piekarnika lub naczynia
żaroodpornego dostosowanego do wielkości
przyrządzanej porcji mięsa. W przypadku pieczeni
zaleca się wlanie na dno naczynia niewielkiej ilości
rosołu, aby nieco zwilżyć mięso i dodać smaku. Należy
pamiętać, że w trakcie tej operacji jest wytwarzana para.
Gdy pieczeń jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na
ok. 1015 min lub zawinąć w folię aluminiową.
Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać,
że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę
samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają
dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu
powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzki grilla
i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso
po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia. Ostrożnie
otworzyć drzwi, ponieważ z urządzenia może wydostać
się gorąca para.
Zaleca się stosowanie tacy, na której będą gromadzić
się ściekające soki — należy do niej wlać pół litra wody
i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na którym
grillowane są produkty. W razie potrzeby uzupełniać
wodę.
DESERY
Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem funkcji
pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze
na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem. Do
pieczenia na kilku poziomach należy wybierać funkc
termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób,
aby zapewnić swobodną cyrkulację powietrza.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsunąć
drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym
punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W przeciwnym
razie, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
Jeśli wypiek „pęcznieje” podczas pieczenia, następnym
razem należy ustawić niższą temperaturę i rozważ
zmniejszenie ilości dodawanego płynu lub łagodniejsze
mieszanie ciasta.
Ciasta z soczystym nadzieniem lub dodatkami (takimi
jak serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji
„Piecz. Konwekcyjne”. Jeśli spód ciasta jest zbyt
wilgotny, należy skorzystać z niższej półki i wyłożyć
spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed
włożeniem nadzienia.
PIZZA
Nasmarować blachę niewielką ilością tłuszczu, aby spód
pizzy był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch trzecich
czasu pieczenia ułożyć na pizzy mozzarellę.
WYRASTANIE
Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku, zaleca się
przykrycie go wilgotną ściereczką. Czas wyrastania
przy użyciu tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią
w porównaniu z czasem wyrastania w temperaturze
pokojowej (20–25°C). Czas wyrastania ciasta na pizzę to
mniej więcej godzina na 1 kg ciasta.
PRAKTYCZNE PORADY
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA PODGRZEWANIE TEMPERATURA (°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe / biszkopty
- 170 30 - 50
2
Tak 160 30 - 50
2
Tak 160 30 - 50
4
1
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szarlotka)
- 160 - 200 30 - 85
3
Tak 160 – 200 35 - 90
4
1
Herbatniki / ciasteczka
- 160 - 170 20 - 40
3
Tak 150 - 160 20 - 40
3
Tak 150 - 160 20 -40
4
1
Ptysie
- 180 - 200 30 - 40
3
Tak 180 - 190 35 - 45
4
1
Tak 180 - 190 35 - 45*
5
3 1
Bezy
Tak 90 110 - 150
3
Tak 90 130 - 150
4
1
Tak 90 140 - 160*
5
3 1
Pizza (na cienkim lub grubym
cieście, focaccia)
- 220 - 250 20 - 40
2
Tak 220 - 240 20 - 40
4
1
Tak 220 - 240 25 - 50*
5
3 1
Bochenek chleba 0,5 kg - 180 - 220 50 - 70
2
Mały chleb - 180 - 220 30 - 50
3
Chleb Tak 180 - 220 30 - 60
4
1
Mrożona pizza
- 250 10 - 20
2
Tak 250 10 - 20
4
1
Tarta mięsno-warzywna
(tarta warzywna, quiche)
Tak 180 - 190 45 - 60
2
Tak 180 - 190 45 - 60
4
1
Tak 180 - 190 45 - 70*
5
3 1
Nadziewane ciasto francuskie/
przekąski z ciasta ptysiowego
Tak 190 - 200 20 - 30
3
Tak 180 - 190 20 - 40
4
1
Tak 180 - 190 20 - 40*
5
3 1
Lazania/an - 190 - 200 40 - 65
3
Zapiekany makaron /
Cannelloni
- 190 - 200 25 - 45
3
PL
PRZEPIS FUNKCJA PODGRZEWANIE TEMPERATURA (°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina 1 kg
- 190 - 200 60 - 90
3
Kotlety wieprzowe z chrupiącą
skórką 2 kg
- 170 110 - 150
2
Kurczak/królik/kaczka 1 kg - 200 - 230 50 - 80 **
3
Indyk/gęś 3 kg - 190 - 200 90 - 150
2
Ryba pieczona / potrawy
pieczone w papierze
(lety, w całości)
Tak 180 - 200 40 - 60
3
Warzywa nadziewane
(pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180 - 200 50 - 60
2
Tost - 3 (Wysoka) 3 - 6
5
Filety / kawałki ryb - 2rodkowa) 20 - 30***
4
3
Kiełbaski/ szaszłyki/ żeberka/
hamburgery
-
2 - 3
(Środkowa
Wysoka)
15 - 30***
5
4
Pieczony kurczak 1–1,3 kg - 2rodkowa) 55 - 70**
2
1
Krwisty rostbef 1 kg - 2rodkowa) 35 - 50**
3
Udziec jagnięcy / golonka - 2rodkowa) 60 - 90**
3
Pieczone ziemniaki - 2rodkowa) 35 - 55**
3
Zapiekane warzywa - 3 (Wysoka) 10 - 25
3
Kompletny posiłek: Tarta
owocowa (level 5)/lasagne (level
3)/mięso (level 1)
Tak 190 40 - 120*
5
3 1
Lasagne i mięso Tak 200 50 - 120*
4
1
Mięso i ziemniaki Tak 200 45 - 120*
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30 - 50
4
1
Nadziewane i pieczone kawałki
mięsa
- 200 80 - 120*
3
Kawałki mięsa
(królik, kurczak, jagnięcina)
- 200 50 - 120*
3
* Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w razie potrzeby).
*** Obrócić potrawy w połowie czasu pieczenia
Uwaga: W trackie używania funkcji 6th Sense „Ciasta kruche” wykorzystywane są tylko górne i dolne grzałki, bez termoobiegu.
Nie wymaga nagrzewania wstępnego.
FUNKCJE
Konwencjonalne Grill Turbogrill Termoobieg
Pieczenie
Konwekcyjne
Termoobieg eco
FUNKCJE
AUTOMATYCZNE
Zapiekanka Mięso Pieczenie maxi Chleb Pizza Ciasta kruche
AKCESORIA
Ruszt
Taca lub forma do ciasta na
ruszcie
Blacha-ociekacz/ Blacha do
pieczenia lub taca na ruszcie
Blacha na ściekający tłuszcz
/ Blacha do pieczenia
Blacha na ściekający tłuszcz
napełniona 500 ml wody
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką
z mikrofibry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka
kropel detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do sucha
ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów.
Jeśli tego rodzaju substancje zostały przypadkowo
rozprowadzone po powierzchni urdzenia, należy
natychmiast je usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki z
mikrofibry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu pozostawić kuchenkę do
schłodzenia, a następnie oczyścić, najlepiej jeżeli
urządzenie jest jeszcze ciepłe, i usunąć resztki jedzenia
lub plamy. Aby usunąć wilgoć zgromadzoną podczas
gotowania produktów o dużej zawartości wody,
pozostawić kuchenkę do całkowitego schłodzenia, a
następnie osuszyć szmatką lub gąbką.
jeśli występują uporczywe zabrudzenia we
wnętrzu piekarnika, zalecamy przeprowadzenie
cyklu automatycznego czyszczenia dla uzyskania
optymalnych rezultatów czyszczenia.
Aby ułatwić sobie czyszczenie urządzenia, można
zdemontować drzwiczki .
AKCESORIA
Po każdym użyciu zanurzyć akcesoria w wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń. Jeśli akcesoria
są jeszcze gorące, do przenoszenia założyć rękawice
kuchenne. Resztki żywności można usunąć za pomocą
szczotki do mycia naczyń lub gąbki.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych lub czyszczenia
upewnić się, że piekarnik ostygł.
Nie stosować urządzeń
czyszccych parą.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodzić
powierzchnie urządzenia.
Nosić rękawiczki ochronne.
KONSERWACJA ICZYSZCZENIE
WYMIANA ŻARÓWKI
1. Oączyć piekarnik od zasilania.
2. Odkręcić osłonę od lampki, wymienić żarówkę i
przykręcić osłonę z powrotem do lampki.
3. Ponownie podłączyć piekarnik do zasilania.
Uwaga: Stosować wyłącznie żarówki 25-40 W/230 V, typ
E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40 W/230 V, typ
G9, T300°C. Żarówka stosowana wtym piekarniku jest
przeznaczona do urządzeń domowych inie nadaje się
do ogólnego oświetlania pomieszczeń wgospodarstwie
domowym (dyrektywa WE 244/2009). Żarówki można kupić
w autoryzowanym serwisie.
- Jeśli używane są żarówki halogenowe, nie wolno dotyk
ich gołymi rękami – ślady palców pozostawione na
powierzchni mogą doprowadzić do uszkodzenia żarówek.
Nie używać piekarnika, dopóki osłona lampy nie zostanie
ponownie zamontowana.
PL
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworzyć i
odblokować, opuszczając zaczepy.
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami – nie
trzymać ich za uchwyt.
Można teraz łatwo zdjąć drzwiczki, dociskając je przez
cały czas i jednocześnie wyciągając do góry, aż wysuną
się z miejsc zamocowania. Odłożyć drzwiczki na bok,
umieszczając je na miękkim podłożu.
a
b
~15°
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stronę
piekarnika, wyrównując haki zawiasów z miejscami ich
zamocowania i zablokowując górną część na swoim
miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je
otworzyć.
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia:
Upewnić się, czy zostały opuszczone do końca.
b
a
Delikatnie nacisnąć, aby sprawdzić, czy położenie
zaczepów jest prawidłowe.
“CLICK”
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania. W
przeciwnym wypadku powtórzyć wyżej opisane
czynności: Drzwiczki mogą ulec zniszczeniu, jeśli nie
działają prawidłowo.
b
a
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa. Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy kuchenka
jest prawidłowo podłączona do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
Nie można otworzyć drzwiczek. Uszkodzony zamek
drzwiczek.
Wykonywany jest cykl
czyszczenia.
Wyłączyć i ponownie włączyć piekarnik, aby
sprawdzić czy usterka nie ustąpiła. Poczekać,
aż wykonywanie funkcji zostanie zakończone i
piekarnik ostygnie.
Wyświetlacz pokazuje literę „F,
po której następuje liczba lub
litera.
Problem związany z
oprogramowaniem.
Skontaktować się z najbliższym Biurem Obsługi
Klienta i podać numer następujący po literze
"F".
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
400011122284
Politykę, standardową dokumentację i dodatkowe informacje o produkcie można znaleźć:
Odwiedzając naszą stronę internetową docs . whirlpool . eu
ywając kodu QR
Ewentualnie można skontaktować się z naszą obsługą posprzedażową (patrz
numer telefonu w książeczce gwarancyjnej). W przypadku kontaktu z naszą obsługą
posprzedażową, prosimy podać kody z tabliczki znamionowej produktu.
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool AKZ9 6290 IX Daily Reference Guide

Kategoria
Pomiary, testowanie
Typ
Daily Reference Guide