Whirlpool ART 666/G instrukcja

Typ
instrukcja
1
CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKA
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
Szanowny Kliencie,
W tym urządzeniu chłodniczym zastosowano czynnik chłodzący R600a, który
jest w 100% przyjazny dla środowiska naturalnego, gdy zostaną spełnione
określone warunki jego użytkowania.
Podczas normalnej eksploatacji urządzenia chłodniczego należy przestrzegać
następujących zasad:
- Nie należy przeszkadzać swobodnej cyrkulacji powietrza wokół
urządzenia.
- Nie należy używać innych urządzeń mechanicznych przyśpieszających
odmrażanie niż te zalecane przez producenta.
- Nie wolno niszczyć obiegu chłodzenia.
- Wewnątrz komory do przechowywania żywności nie należy używać innych
urządzeń elektrycznych niż te zalecane przez producenta.
Gratulujemy dokonania dobrego wyboru!
To dwudrzwiowe urządzenie chłodzące (chłodziarko-zamrażarka) jest
najnowszym, zmodernizowanym modelem serii ARCTIC 2000. Zostało ono
zaprojektowane w nowym atrakcyjnym wzorze konstrukcyjnym oraz
wyprodukowane zgodnie z międzynarodowymi normami, co gwarantuje
uzyskanie założonych osiągów i zapewnienie bezpieczeństwa eksploatacji.
Aby zapewnić optymalne osiągi Państwa zestawu chłodniczego,
prosimy przeczytać uważnie poniższe instrukcje.
RECYKLING STAREGO URZĄDZENIA CHŁODNICZEGO
Jeżeli to urządzenie chłodnicze ma zastąpić urządzenie starsze, to
prosimy przeczytać uważnie poniżej podane uwagi.
Stare urządzenia chłodnicze nie bezużytecznymi odpadkami;
usunięcie ich zgodnie z przepisami środowiskowymi pozwoli na odzyskanie
wielu cenny surowców wtórnych.
Z urządzeniem, którego chcemy się pozbyć, należy postąpić w następujący
sposób:
- odłączyć go od źródła zasilania;
- odciąć kabel zasilania;
- wymontować wszelkie zamki drzwiowe, aby ochronić dzieci przed
zatrzaśnięciem się wewnątrz.
Chłodziarki i zamrażarki zawierają materiały izolacyjne i czynniki chłodzące,
które należy poddać odpowiedniemu recyklingowi (uzdatnieniu do ponownego
użycia). Urządzenie to zawiera czynnik chłodzący R134a (HCFC 134A), który
spełnia wymogi norm ochrony środowiska. Prosimy dopilnować tego, aby nie
uszkodzić obiegu chłodniczego przed spuszczeniem z niego czynnika
chłodzącego w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami.
RECYKLING OPAKOWANIA
2
Ostrzeżenie!
Nie należy trzymać opakowań w zasięgu dzieci. Zabawa ze złożonymi
kartonami lub arkuszami plastykowymi niesie ze sobą niebezpieczeństwo
uduszenia się dziecka. Urządzenie to zostało zapakowane w sposób
wystarczający na czas transportu
Wszystkie materiały pakunkowe zostały wyprodukowane zgodnie z
przepisami ochrony środowiska i dlatego mogą być poddane recyklingowi
(procesowi uzdatniania odpadów). Prosimy o pomoc w ochronie
środowiska naturalnego przez umożliwienie ponownego uzdatniania
odpadów wszędzie tam, gdzie jest to możliwe.
WAŻNE!
Przed uruchomieniem urządzenia prosimy uważnie przeczytać podane
instrukcje. Instrukcje te zawierają ważne informacje odnośnie instalowania,
konserwacji i użytkowania tego urządzenia.
Producent nie będzie ponosić odpowiedzialności za szkody wynikłe z
niestosowania się do instrukcji obsługi. Podręcznik instrukcji należy
przechowywać w bezpiecznym miejscu tak, aby można było z niego korzystać
w razie konieczności. Może być on przydatny również dla innego
użytkownika.
Ostrzeżenie!
Urządzenie to może być użytkowane wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem,
dla którego zostało wyprodukowane. Urządzenie należy instalować w miejscu
o odpowiednich wymiarach oraz nie narażonym na deszcz, wilgoć itd.
.
INSTRUKCJE TRANSPORTU I USTAWIANIA
Urządzenie musi być transportowane wyłącznie w pozycji pionowej. W
trakcie transportu nie wolno naruszać opakowania.
Gdyby jednak zdarzyło się, iż urządzeniem było transportowane w
pozycji poziomej, to przed uruchomieniem należy go pozostawić nieruchomo
przez co najmniej 12 godzin, aby obwód chłodniczy mógł się ustabilizować.
Nie zastosowanie się do powyższej instrukcji może spowodować
uszkodzenie sprężarki i nie uznanie naprawy gwarancyjnej.
ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA W TRAKCIE UŻYTKOWANIA
Jeżeli urządzenie jest wadliwe, to nie należy go używać.
Wszelkie naprawy muszą być wykonywane wyłącznie przez autoryzowany
personel.
Urządzenie należy odłączyć od źródła zasilania podczas:
- - odmrażania;
- czyszczenia.
Urządzenie należy odłączać przez wyjęcie wtyczki z gniazdka. Nigdy nie
wolno tego robić przez pociąganie za kabel.
3
Pomiędzy urządzeniem i ścianą należy pozostawiać zawsze wolną
przestrzeń.
Wnętrza urządzenia nie wolno rozmrażać przy użyciu sprzętu
elektrycznego.
Nie należy nigdy wspinać się na urządzenie lub stawać na jego
poprzeczce, drzwiach, komorach czy półkach
.
W urządzeniu nie wolno przechowywać produktów zawierających palne lub
wybuchowe gazy.
Urządzenie nie powinno być używane w pobliżu grzejników, kuchenek lub
innych źródeł ciepła.
Nie zostawiać otwartych drzwi urządzenia na dłużej, niż to jest konieczne
do wyjęcia lub włożenia żywności.
Gdy urządzenie nie jest używane, nie należy pozostawiać żywności w
zamrażarce.
Jeżeli urządzenie ma pozostać nie używane przez kilka dni, nie ma
potrzeby odłączać go od zasilania. Jeżeli jednak urządzenie ma pozostać
nie używane dłużej niż kilka dni, to należy postępować w sposób
następujący:
- odłączyć urządzenie od sieci zasilającej;
- opróżnić zamrażarkę;
- odszronić i wyczyścić wnętrze urządzenia;
- pozostawić drzwi otwarte, aby zapobiec powstaniu nieprzyjemnych
zapachów.
PORADY DOTYCZĄCE PRZECHOWYWANIA ŻYWNOŚCI
Aby efekty i higiena przechowywania były najlepsze:
Zamrażarka jest przeznaczona do przechowywania żywności zamrożonej
oraz do zamrażania żywności świeżej.
Chłodziarka jest przeznaczona do krótkotrwałego przechowywania świeżej
żywności i napoi.
Nabiał należy przechowywać w specjalnej przykrytej komorze (11)
znajdującej się na wewnętrznej stronie drzwi.
Produkty gotowane należy przechowywać w szczelnych pojemnikach przez
okres nie dłuższy niż 2-3 dni.
Produkty świeże w opakowaniach można kłaść na półkach. Świeże
warzywa i owoce należy przechowywać w pojemniku na jarzyny.
Butelki należy przechowywać na półce do butelek (8) znajdującej się po
wewnętrznej stronie drzwi.
Aby zachować świeżość chłodzonego mięsa, należy zapakować go do
woreczków polietylenowych. Nie może ono stykać się z żywnością gotową
do spożycia. Świeżego mięsa nie należy przechowywać dłużej niż 2 lub 3
dni.
Aby zapewnić optymalną wydajność chłodzenia, nie należy przykrywać
półek papierem lub innym materiałem; umożliwi to swobodną cyrkulację
zimnego powietrza.
Na pólkach drzwiowych nie należy przechowywać oleju.
4
Całą żywność należy przechowywać zapakowaną lub przykrytą. Żywność
w puszkach konserwowych należy po ich otwarciu przenieść do
szczelnego pojemnika przeznaczonego do przechowywania produktów
spożywczych.
Gorącą żywność należy ostudzić przed włożeniem do chłodziarki.
W zamrażalniku nie należy przechowywać napoi gazowanych.
Aby uniknąć ryzyka eksplozji, napoje z dużą zwartością alkoholu należy
przechowywać w pozycji pionowej, w dobrze uszczelnionych pojemnikach
.
OPIS URZĄDZENIA
1- Półka zamrażarki
2- Tacka na kostki lodu
3- Półka wyjmowana
4- Pokrywa pojemnika na warzywa
5- Pojemnik na owoce i warzywa.
6- Regulowane nóżki
7- Podstawa
8- Półka na butelki
9- Opornik na butelki
10- Półka na słoiki
11- Półka z przykryciem
12- Obudowa termostatu i lampy
MONTAŻ
Urządzenie to jest przeznaczone do pracy w temperaturze pokojowej,
w zakresie temperatury od +16°C do + 32°C (urządzenie klasy N). Jeżeli
temperatura w pomieszczeniu przekroczy +32°C, to wtedy temperatura
wewnątrz urządzenia może rosnąć. Jeżeli temperatura w pomieszczeniu
spadnie poniżej +10°C, to osiągi urządzenia mogą ulec pogorszeniu. Należy
unikać używania urządzenia w temperaturach poniżej +5°C.
Urządzenie należy umieścić z dala od źródeł i zapewnić wokół niego
swobodny przepływ powietrza; znajdujące się tam przeszkody będą
powodować niepotrzebne uruchamianie się całego systemu chłodzenia, co
prowadzi do większego zużycia energii.
Po ustawieniu urządzenia w żądanej pozycji na równej powierzchni,
należy je wypoziomować przez pokręcanie jego nóżek w prawo lub w lewo
dotąd, będą się wszystkie stykać z podłogą. Prawidłowe wyregulowanie
nóżek pozwoli uniknąć wibracji i nadmiernego hałasu.
Poprzeczkę dolną i dwa oporniki skraplacza
należy zmotnować w sposób pokazany na
rysunkach.
5
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Urządzenie jest przeznaczone do pracy przy zasilaniu 220-230V, 50
Hz. Przed podłączeniem urządzenia do sieci należy upewnić się, czy
napięcie, rodzaj prądu i częstotliwość w sieci zgodne z wartościami
podanymi na tabliczce znamionowej urządzenia.
Ostrzeżenie!
Bezpieczeństwo elektryczne urządzenia jest gwarantowane tylko
wtedy, gdy jego zasilanie jest uziemione zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
POŁĄCZENIE UZIEMIAJĄCE JEST OBOWIĄZKOWE!
URUCHAMIANIE
Przed uruchomieniem urządzenia należy wyczyścić jego wnętrze (jak
podano w rozdziale "Czyszczenie"). Po zakończeniu czyszczenia, urządzenie
należy podłączyć do sieci zasilającej, następnie otworzyć drzwi (powinna
zaświecić się lampka) i ustawić pokrętło termostatu w pozycji środkowej.
Pozostawić urządzenie uruchomione lecz puste przez około 2 godziny.
Świeżą żywność można zacząć zamrażać po upływie minimum 12 godzin.
REGULACJA TEMPERATURY
Chłodziarka
Temperaturę wnętrza można regulować pokrętłem termostatu.
Temperatura wewnątrz urządzenia może się wahać w zależności od takich
warunków jego użytkowania, jak: miejsce ustawienia, temperatura w
pomieszczeniu, częstość otwierania drzwi oraz ilość przechowywanej
żywności; zależnie od tych warunków należy odpowiednio ustawiać pokrętło
termostatu. Ogólną zasadą jest, że przy temperaturze pomieszczenia równej
25°C pokrętło regulacji termostatu powinno być ustawione w pozycji
środkowej.
Termostat zapewnia również automatyczne odszranianie chłodziarki.
Podczas odszraniania temperatura wewnątrz chłodziarki może się podnieść
do +8°C, lecz w okresie chłodzenia spada ona do 2-3°C dając średnią
temperaturę całego cyklu roboczego około +5°C.
Należy unikać ustawiania pokrętła termostatu na zbyt niską
temperaturę, która powoduje ciągłą pracę urządzenia. Efektem tego będzie
spadek temperatury poniżej 0°C, co powoduje zamarznięcie napoi i świeżej
żywności oraz nadmierne gromadzenie się lodu na wewnętrznych ścianach;
wszystko to prowadzi do zwiększenia zużycia prądu i spadku wydajności
chłodzenia.
Podczas pracy całego systemu chłodzenia na
bocznych ściankach gromadzi się skroplona
woda lub cząsteczki lodu. Nie jest konieczne
6
usuwanie tego osadu, gdyż tylna ścianka jest
automatycznie odszraniana.
Woda z odszraniania jest odprowadzana przez specjalny odpływ i
zbiera się w wanience ściekowej umieszczonej na sprężarce, gdzie ulega
odparowaniu.
Zamrażarka
Ustawienie termostatu może mieć również wpływ na temperaturę w
zamrażarce. Ogólnie, temperatura ta waha się w granicach od -18°C do -
28°C w trakcie całego cyklu roboczego.
PORADY ODNOŚNIE PRZECHOWYWANIA ŻYWNOŚCI
Zamrażarka jest przeznaczona do zamrażania świeżej żywności oraz
do przechowywania mrożonek przez dłuższy okres czasu. Aby osiągnąć
najlepsze rezultaty zamrażania, żywność należy szczelnie opakować.
Materiał opakowania powinien: nie przepuszczać powietrza, być obojętny
chemicznie w stosunku do opakowanej żywności, odporny na niskie
temperatury, nie nasiąkać płynami, tłuszczem, parą wodną i zapachami oraz
powinien być zmywalny. Na opakowania odpowiednie takie materiały, jak
folie plastykowe i aluminiowe oraz pojemniki plastykowe, aluminiowe i ze
szkła hartowanego.
WAŻNE!
Nie należy zamrażać jednocześnie dużych ilości żywności. Najlepsze
rezultaty w przechowywaniu żywności osiągane wtedy, gdy jest ona
głęboko zamrażana w możliwie jak najkrótszym czasie. Dlatego nie
powinno się przekraczać wydajności zamrażania, podanej w
Danych
technicznych.
Ustawienie termostatu należy wtedy tak wyregulować,
aby w zamrażarce była możliwie jak najniższa temperatura, lecz
jednocześnie temperatura w chłodziarce nie spadła poniżej 0°C.
Produkty spożywcze już zamrożone (gotowe mrożonki) można
wkładać od razu do zamrażarki, bez potrzeby regulowania termostatu.
Maksymalny czas przechowywania zamrożonej żywności podano na
wewnętrznej stronie drzwiczek zamrażarki Jeżeli na opakowaniu nie
podano daty zamrożenia, to jako maksymalny okres przechowywania
należy ogólnie przyjąć 3 miesiące.
Nie wolno ponownie zamrażać żadnej rozmrożonej żywności, nawet
gdy jest ona tylko częściowo rozmrożona. Żywność taką należy
skonsumować niezwłocznie lub ugotować i dopiero wtedy - ponownie
zamrozić.
W przypadku przerwy w dopływie prądu nie należy otwierać drzwi
urządzenia. Jeżeli przerwa w dopływie prądu trwa krócej niż 20 godzin,
to nie będzie to mieć szkodliwego wpływu na zamrożoną żywność.
ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA
7
Napoje gazowane (np. napoje bezalkoholowe, woda mineralna oraz
szampan) nie powinny być przechowywane w zamrażarce; ich butelki
mogą tam eksplodować. Nie należy zamrażać plastykowych butelek.
Nie wolno nigdy dawać dzieciom lodów prosto z zamrażarki; niska
temperatura może spowodować urazy.
Nie należy dotykać zimnych części metalowych lub wewnętrznych
ścianek urządzenia, gdyż mogą one spowodować odmrożenia.
Nie wolno nigdy dotykać mokrymi rękoma zimnych części metalowych
lub zamrożonej żywności, gdyż kontakt z bardzo zimną powierzchnią
powoduje szybkie zamarzanie wilgoci na rękach.
JAK ROBIĆ KOSTKI LODU
Napełnić wodą pojemnik na lód do 3/4 wysokości i włożyć go do
zamrażarki. Kostki lodu można łatwo wyjąć wstawiając pojemnik z lodem na
kilka sekund pod strumień zimnej bieżącej wody.
ODMRAŻANIE
Chłodziarka
Odmrażanie chłodziarki następuje całkowicie
samoczynnie za każdym razem, gdy termostat zatrzyma silnik sprężarki. Nie
jest przy tym konieczna żadna interwencja użytkownika.
Powstała w wyniku rozmrażania woda zbiera się w rynience ściekowej
umieszczonej na sprężarce, gdzie jest odparowywana przez ciepło
wytwarzane przez sprężarkę.
WAŻNE!
Kolektor wodny i wąż odprowadzający należy utrzymywać w czystości,
aby umożliwić swobodny odpływ wody powstałej podczas odszraniania.
Należy sprawdzać, czy koniec węża odpływowego znajduje się zawsze
wewnątrz rynienki ściekowej na sprężarce, aby zapobiec wylewaniu się wody
na okablowanie elektryczne lub na podłogę.
Należy regularnie sprawdzać grubość osadzonego lodu wewnątrz
zamrażarki. Odszranianie należy wykonywać, gdy grubość osadu lodu
osiągnie 6-8mm (co się zdarza raz lub dwa razy w roku); jest to konieczne,
gdyż lód jest izolatorem ciepła i powoduje zmniejszenie wydajności
zamrażania, a co za tym idzie - zwiększenie zużycia energii elektrycznej.
Przed rozpoczęciem odszraniania należy ustawić pokrętło termostatu
na maksimum, w celu głębokiego zamrożenia żywności. Następnie należy
wyjąć zamrożoną żywność, owinąć w papier i położyć w zimnym miejscu.
Drzwiczki zamrażarki należy pozostawić otwarte, a do jej wnętrza wstawić
pojemniki z gorącą wodą (o temperaturze maks. 80°C); przyśpieszy to proces
odszraniania.
Nie należy usuwać lodu przy użyciu ostrych przedmiotów metalowych.
Nie należy przyspieszać odszraniania przy użyciu suszarek do włosów
lub innych elektrycznych urządzeń.
Wodę ze stopionego lodu należy usunąć suchą gąbką lub szmatką.
8
CZYSZCZENIE WNĘTRZA
Przed rozpoczęciem czyszczenia należy odłączyć urządzenie od sieci
elektrycznej.
Czyszczenie urządzenia zaleca się wykonywać po każdym jego
odmrożeniu. Wnętrze urządzenia należy czyścić letnią wodą z dodatkiem
sody amoniakalnej (w stężeniu 1 łyżeczka sody na 4 litry wody); nie wolno
nigdy używać mydła, detergentów, benzyny lub acetonu, gdyż mają one
nieprzyjemny zapach. Do czyszczenia należy używać wilgotnej gąbki, a do
suszenia - miękkiej szmatki.
W trakcie czyszczenia nie należy stosować nadmiaru wody, aby nie
przedostała się ona do wnętrza izolacji termicznej, gdyż może to spowodować
wydzielanie nieprzyjemnego zapachu.
Nie wolno dopuszczać do tego, aby do wnętrza termostatu przedostała
się woda.
Po zakończeniu czyszczenia należy ponownie podłączyć urządzenie
do sieci elektrycznej. W trakcie czyszczenia nie zapominać o dokładnym
wytarciu suchą szmatką uszczelek drzwi.
CZYSZCZENIE ZEWNĘTRZNYCH POWIERZCHNI
Części zewnętrzne należy czyścić gąbką nasączoną ciepłą wodą z
mydłem, a następnie miękką suchą szmatką.
Nie wolno nigdy używać proszków do czyszczenia lub narzędzi
ściernych.
Czyszczenie zespołu sprężarka-skraplacz
Zespół sprężarki ze skraplaczem (zamontowany z tyłu urządzenia)
należy czyścić z kurzu przy użyciu miękkiej szczotki lub odkurzacza. W
trakcie czyszczenia należy uważać, aby nie zgiąć rurek lub nie wyciągnąć
kabla. Po zakończeniu czyszczenia wstawić akcesoria na swoje miejsce i
ponownie podłączyć urządzenie do sieci elektrycznej.
DŹWIĘKI WYDAWANE PODCZAS PRACY
NORMALNE DŹWIĘKI
Ciche mruczenie sprężarki podczas pracy. Głośniejszy dźwięk może
być słyszany podczas zatrzymywania i uruchamiania się sprężarki.
Ciche bulgotanie lub pomruk - powodowane przez czynnik chłodzący
przepływający przez system chłodzenia.
"Kliknięcie" - może być słyszane podczas włączania lub wyłączania
silnika elektrycznego przez termostat.
W przypadku zauważenia...
Wibracja kratek i rurek: należy sprawdzić, czy one wstawione
całkowicie na swoje miejsce.
Hałasy powodowane przez stykające się butelki lub pojemniki; należy
pozostawić między nimi niewielki odstęp.
9
USUWANIE USTEREK
Problem Możliwe przyczyny Środki zaradcze
1. Lampa nie świeci
podczas pracy silnika.
Żarówka jest spalona. Wymienić lampkę:
- wyjąć wtyczkę z gniazdka,
aby odłączyć urządzenie od
zasilania z sieci elektrycznej;
-poluzować osłonę lampki;
-wymienić lampkę na nową o
mocy maks. 15W,
220-240V prądu zmiennego,
gniazdko E14.
2. Woda gromadzi się
w dolnej części
chłodziarki.
Zatkany kanał
odpływowy wody.
Wyczyścić kanał i rurę
odprowadzania wody.
3. Urządzenie
chłodnicze uruchamia
się zbyt często i
pracuje przez dłuższe
niż normalnie okresy
czasu.
- Drzwiczki
urządzenia zbyt
często otwierane.
- Wokół urządzenia
nie ma
swobodnego
przepływu
powietrza.
- Należy unikać
niepotrzebnego otwierania
drzwiczek.
Umożliwić swobodny
przepływ powietrza wokół
urządzenia.
4. Urządzenie nie
chłodzi.
- Urządzenie zostało
unieruchomione lub
odłączone od
zasilania
elektrycznego.
Termostat ustawiony w
pozycji "0" .
- Sprawdzić, czy jest prąd
w sieci elektrycznej, czy
nie spalone
bezpieczniki oraz czy
kable wtyczki
podłączone prawidłowo.
- Zmienić pozycję pokrętła
termostatu z "0" na inną.
Ostrzeżenie!
Nie wolno nigdy próbować samemu naprawiać urządzeń elektrycznych
Wszelkie naprawy wykonywane przez osoby nieuprawnione są niebezpieczne
dla użytkownika i mogą spowodować unieważnienie gwarancji.
DANE TECHNICZNE
Typ urządzenia CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKA
Pojemność całkowita (w litrach) 263 291
Pojemność użyteczna (w litrach) 260 288
Pojemność użyteczna komory
zamrażarki (w litrach)
71 71
Wydajność zamrażania (kg /24 7 7
10
godziny)
Klasa energetyczna (1) B B
Zużycie energii (kW / rok) (2) 423 441
Autonomia układu
(godz.) 20 20
Natężenie hałasu (dB (A) re 1 pW) 40 40
Ekologiczny czynnik chłodzący "R134 a"
(1) Klasa energetyczna: A...G (A = urządzenie ekonomiczne...G =
urządzenie mniej ekonomiczne)
(2) Rzeczywiste zużycie energii zależy od miejsca ustawienia urządzenia i
warunków jego użytkowania.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Whirlpool ART 666/G instrukcja

Typ
instrukcja