5
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
W PRZYPADKU ZETKNIĘCIA SIĘ PRZEDMIOTÓW
WYKONANYCH Z METALU z wnętrzem pracującej ku-
chenki może dojść do powstania iskier, które
mogą spowodować uszkodzenie kuchenki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY należy sta-
wiać na podstawce obrotowej.
Na podstawce talerza obrotowe-
go nie należy kłaść żadnych innych
naczyń.
Zainstalować podstawkę pod talerz obro-
towy wewnątrz kuchenki.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
SZKLANY TALERZ OBROTOWY MUSI BYĆ UŻYWANY za-
wsze, niezależnie od sposobu
gotowania. Służy on do zbiera-
nia kapiącego sosu oraz cząstek
żywności, które mogłyby zabru-
dzić i zaplamić wnętrze kuchenki.
Szklany talerz obrotowy należy umieścić
na jego podstawce.
PRZED UŻYCIEM NACZYŃ, NALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, CZY są
one odporne na działa-
nie wysokich temperatur i
przepuszczają mikrofale.
P
O WŁOŻENIU ŻYWNOŚCI I AKCESORIÓW do kuchen-
ki, należy sprawdzić czy nie stykają się z po-
wierzchniami wewnętrznymi kuchenki.
P
RZED URUCHOMIENIEM KUCHENKI, należy zawsze
sprawdzić, czy talerz obrotowy może się swo-
bodnie obracać.
UCHWYT DO TALERZA DO ZARUMIENIANIA
NALEŻY UŻYWAĆ DOŁĄCZONEGO UCHW-
YTU DO TALE RZ A DO ZARUMIENIANIA w
celu wyjęcia gorącego talerza z kuchenki.
TALERZ DO ZARUMIENIANIA
U
MIEŚCIĆ ŻYWNOŚĆ BEZPOŚREDNIO NA TALERZU DO
ZARUMIENIANIA.
Zawsze używać szklanego talerza obrotowego
jako podstawę podczas używania talerza do
zarumieniania.
NIE WOLNO UMIESZCZAĆ ŻADNYCH
NACZYŃ na talerzu do zaru-
mieniania, gdyż może on się bardzo
szybko nagrzać i uszkodzić naczynie.
TALERZ DO ZARUMIENIANIA może zostać wstępnie na-
grzany przed użyciem (maks. 3 minuty). Zawsze
należy używać funkcji “Crisp” w przypadku wstęp-
nego nagrzewania talerza do zarumieniania.
N
A RYNKU DOSTĘPNYCH jest wiele różnorodnych
akcesoriów. Przed ich zakupem, należy upew-
nić się, czy nadają się do kuchenek mikrofalo-
wych.
POKRYWA
POKRYWA jest stosowana do przykrycia potrawy
podczas gotowania i podgrzewania
wyłącznie za pomocą mikrofal i
pomaga w zmniejszeniu rozpry-
skiwania, zatrzymywaniu wilgo-
ci potrawie oraz skróceniu czasu
podgrzewania lub gotowania.
P
OKRYWĘ NALEŻY STOSOWAĆ do dwu-
poziomowego podgrzewania.
PODSTAWKA DRUCIANA
P
ODSTAWKĘ DRUCIANĄ NALEŻY
STOSOWAĆ podczas gotowania lub pieczenia z
funkcjami “Termoobieg” i “Grill”.
PODCZAS GRILLOWANIA BEZ MIKROFAL, należy stoso-
wać wysoką, drucianą podstawkę, aby przybli-
żyć potrawę do grzałki grilla znajdującej się na
sufi cie urządzenia.
GARNEK DO GOTOWANIA NA PARZE
N
ALEŻY STOSOWAĆ GARNEK DO GOTOWANIA
na parze z zamontowanym fi ltrem
siatkowym podczas gotowania pro-
duktów takich, jak ryby, warzywa i
ziemniaki.
NALEŻY STOSOWAĆ GARNEK DO GOTOWANIA NA PARZE BEZ
FILTRA SIATKOWEGO podczas gotowania produktów
takich, jak ryż, makaron i biała fasola.
GARNEK DO GOTOWANIA NA PARZE NALEŻY ZAWSZE
umieszczać na szklanym talerzu obrotowym.
Jest to szczególnie ważne w przypad-
ku sprzętów wykonanych z metalu lub
zawierających elementy metalowe.