• Wszystkie połączenia elektryczne powi-
nien wykonać wykwalifikowany elektryk.
•Przed podłączeniem płyty grzejnej do
piekarnika i podjęciem jakichkolwiek
czynności związanych z podłączaniem
przewodów należy upewnić się, że listwy
zasilania obu urządzeń są odłączone od
zasilania.
•Upewnić się, że urządzenie jest prawidło-
wo zainstalowane. Luźne lub nieprawidło-
we połączenie gniazda i wtyczki może
być przyczyną przegrzania zacisków.
•Upewnić się, że zostało zainstalowane
zabezpieczenie przed porażeniem prą-
dem.
•Po podłączeniu urządzenia do pobliskie-
go gniazda przewody elektryczne nie mo-
gą dotykać urządzenia ani gorących na-
czyń.
• Nie dopuszcza
ć do splątania przewodów
elektrycznych.
•Przewód zasilający należy przymocować
obejmą.
•Użyć odpowiedniego przewodu zasilają-
cego.
•Należy uważać, aby nie uszkodzić wtycz-
ki ani przewodu zasilającego. Wymianę
uszkodzonego przewodu zasilającego
należy zlecić przedstawicielowi serwisu
lub wykwalifikowanemu elektrykowi.
• W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający
odłączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
• Konieczne jest zastosowanie odpowied-
nich wyłączników obwodu zasilania: wy-
łączników automatycznych, bezpieczni-
ków topikowych (typu wykręcanego —
wyjmowanych z oprawki), wyłączników
różnicowo-prądowych (RCD) oraz stycz-
ników.
Przeznaczenie
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
odniesienia obrażeń ciała, oparzenia,
porażenia prądem.
• Przed pierwszym użyciem urządzenia na-
leży usunąć z niego wszystkie elementy
opakowania, etykiety i folię ochronną (jeśli
dotyczy).
•Z urządzenia należy korzystać w warun-
kach domowych.
• Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
• Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rę-
kami lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
•Nie kłaść sztućców ani pokrywek naczyń
na polach grzejnych. Mogą one stać się
gorące.
•Po każdym użyciu wyłączyć pole grzejne.
•Nie używa
ć urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywa-
nia.
• Podczas wkładania żywności do gorące-
go oleju może on pryskać.
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem lub wybuchem.
•Pod wpływem wysokiej temperatury
tłuszcze i olej mogą uwalniać łatwopalne
opary. Podczas podgrzewania tłuszczów
i oleju nie wolno zbliżać do nich źródeł
ognia ani rozgrzanych przedmiotów.
• Opary uwalniane przez gorący olej mogą
ulec samoczynnemu zapłonowi.
•Zużyty olej zawierający pozostałości pro-
duktów spożywczych ma niższą tempe-
raturę zapłonu niż świeży olej.
• Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani
w jego pobliżu łatwopalnych substancji
ani przedmiotów nasączonych łatwopal-
nymi substancjami.
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
uszkodzeniem urządzenia.
• Nie stawiać gorących naczyń na panelu
sterowania.
• Nie dopuszczać do wygotowania się po-
traw.
• Nie dopuszczać do upadku naczyń lub
innych przedmiotów na powierzchnię
urządzenia. Może to spowodować jej
uszkodzenie.
•Nie włączać pól grzejnych bez naczyń ani
z pustymi naczyniami.
•Nie kłaść na urządzeniu folii aluminiowej.
• Nie dopuszczać do kontaktu płyty grzej-
nej z płynami o odczynie kwaśnym, taki-
mi jak ocet, sok cytrynowy czy środki do
usuwania kamienia. Mogłoby to spowo-
dować jej zmatowienie.
4 progress