Electrolux ASB2600 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
o
43
o
Szanowni klienci!
Prosimy o dok³adne przeczytanie tej
instrukcji obs³ugi. Nale¿y szczególnie
zwróciæ uwagê na zasady
bezpieczeñstwa, które podano na
pierwszych stronach! Instrukcjê
obs³ugi nale¿y przechowywaæ w celu
korzystania z niej w póŸniejszym
terminie. Instrukcjê tê nale¿y
przekazaæ ewentualnemu
nastêpnemu u¿ytkownikowi tego
sprzêtu.
Opis sprzêtu (rysunek 1)
A Pojemnik
B Otwór wylewowy
C Otwór do nape³niania z kubkiem do
nape³niania (z mo¿liwoœci¹
blokowania)
D Pokrywa
E Urz¹dzenie tn¹ce
F Pierœcieñ uszczelniaj¹cy
(w urz¹dzeniu tn¹cym)
G Obudowa silnika
H Przycisk pulsowania
J Prze³¹cznik obrotowy do zmiany
szybkoœci
K Gumowe nó¿ki zapobiegaj¹ce
przesuwaniu
L Przegroda na zwijany przewód (spód
urz¹dzenia)
M Tabliczka znamionowa (spód
urz¹dzenia)
1 Zasady bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo sprzêtu
elektrycznego firmy Electrolux
odpowiada ogólnie stosowanym
przepisom technicznym i zasadom
dotycz¹cym bezpieczeñstwa sprzêtu.
Jako producent sprzêtu szczególnie
zalecamy stosowanie siê do
poni¿szych zasad bezpieczeñstwa.
Ogólne zasady
bezpieczeñstwa
Sprzêt ten mo¿na pod³¹czaæ tylko do
Ÿród³a zasilania, którego napiêcie
jest zgodne z podanym na tabliczce
znamionowej!
Wtyk sieciowy przewodu zasilaj¹cego
nigdy nie powinien byæ wyjmowany z
gniazdka przez poci¹ganie za
przewód.
Nigdy nie nale¿y u¿ywaæ blendera,
jeœli
sprzêt jest uszkodzony,
przewód zasilaj¹cy jest
uszkodzony.
Jeœli przewód zasilaj¹cy blendera
jest uszkodzony, w celu unikniêcia
zagro¿enia nale¿y go wymieniæ u
producenta lub w jego serwisie lub
przez inny przeszkolony personel.
Sprzêt mo¿e byæ naprawiany jedynie
przez przeszkolony personel.
Niefachowa naprawa mo¿e
spowodowaæ znaczne zagro¿enia. W
celu naprawy nale¿y zwróciæ siê do
serwisu firmy Electrolux lub do
wykwalifikowanego sprzedawcy.
Zagro¿enie dla dzieci
Nigdy nie nale¿y pozostawiaæ
w³¹czonego sprzêtu bez nadzoru i
nale¿y zachowaæ szczególn¹
ostro¿noœæ w obecnoœci dzieci!
Na co nale¿y szczególnie
zwróciæ uwagê podczas
eksploatacji sprzêtu
Nigdy nie nale¿y chwytaæ blendera
wilgotnymi rêkoma podczas jego
pracy.
Nie nale¿y suszyæ czêœci
plastikowych na grzejnikach lub w
ich bezpoœredniej bliskoœci.
W blenderze nie nale¿y mieszaæ farb
(lakierów, poliestrów itd.).
Zagro¿enie wybuchem!
Po zakoñczeniu pracy, jak równie¿
przed czyszczeniem i konserwacj¹,
blender nale¿y wy³¹czyæ i wyci¹gn¹æ
wtyczkê z gniazdka sieciowego.
Demonta¿ urz¹dzenia tn¹cego mo¿e
przeprowadzaæ wy³¹cznie
przeszkolony personel z
uprawnieniami.
o
44
Nigdy nie nale¿y czyœciæ obudowy
silnika pod bie¿¹c¹ wod¹ lub w
k¹pieli myj¹cej.
Uwaga: Urz¹dzenie tn¹ce jest
bardzo ostre. Zachowaæ ostro¿noœæ
podczas monta¿u i demonta¿u
blendera. Niebezpieczeñstwo
urazu!
Nie zostawiac zadnych twardych
przedmiotów (np. lyzki) w zasiegu
pracujacego noza i nie chwytac go
reka w pojemniku. Istnieje
niebezpieczenstwo urazu!
Producent nie odpowiada za
powsta³e szkody, spowodowane
niezgodnym z przeznaczeniem
u¿yciem lub nieprawid³ow¹ obs³ug¹.
;
To urz¹dzenie odpowiada
nastêpuj¹cym wytycznym
obowi¹zuj¹cym w Unii
Europejskiej:
73/23/EWG z dnia 19.02.73
„Wytyczne dotycz¹ce niskich
napiêæ“, w³¹cznie ze zmianami
zawartymi w wytycznych 93/68/EWG
89/336/EWG z dnia 03.05.89
„Wytyczne dotycz¹ce zgodnoœci
elektromagnetycznej“, w³¹cznie ze
zmianami zawartymi w wytycznych
92/31/EWG
Dane techniczne
Napiêcie sieci: 230/240 V
Moc znamionowa: 600 W
Przyk³ady zastosowania
Blender s³u¿y do przygotowywania
ró¿nych napojów, do kruszenia lodu,
rozdrabniania owoców i warzyw,
ubijania œmietany itd.
Przegroda na przewód
(rysunek 2)
Blender ma przegrodê na przewód.
W przypadku, gdy przewód jest zbyt
d³ugi do gniazdka wtykowego,
niewykorzystany przewód mo¿na
umieœciæ w dnie obudowy.
Demonta¿ blendera
0 Wyci¹gn¹æ wtyczkê z gniazdka.
0 Zdj¹æ pokrywê (rysunek 1/D).
0 Wyj¹æ do góry pojemnik (rysunek 3).
0 Urz¹dzenie tn¹ce obróciæ w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara i zdj¹æ (rysunek 4).
0 Teraz mo¿na wyj¹æ pierœcieñ
uszczelniaj¹cy (rysunek 5).
1
Uwaga: Urz¹dzenie tn¹ce jest
bardzo ostre. Istnieje
niebezpieczeñstwo urazu! Uwa¿aæ,
aby nie rozci¹æ pierœcienia
uszczelniaj¹cego.
Uwaga: Zbyt gwa³towne rozdzielenie
urz¹dzenia tn¹cego od pojemnika
blendera mo¿e spowodowaæ jego
uszkodzenie! Podczas wyjmowania
urz¹dzenie tn¹ce ewentualnie
trzymaæ lekko ukoœnie.
Monta¿ blendera
0 W³o¿yæ pierœcieñ uszczelniaj¹cy do
urz¹dzenia tn¹cego (rysunek 5).
0 W³o¿yæ urz¹dzenie tn¹ce od do³u do
pojemnika. Obróciæ w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek
zegara a¿ do momentu jego
umocowania (rysunek 6). Uwaga:
Niebezpieczeñstwo urazu!
0 Na³o¿yæ pojemnik na obudowê
silnika. Obie strza³ki musz¹ siê
znajdowaæ dok³adnie naprzeciwko
siebie (rysunek 7).
0 Umieœciæ pokrywê na pojemniku.
o
45
3
Blendera mo¿na u¿ywaæ tylko wtedy,
jeœli obie strza³ki znajduj¹ siê
dok³adnie naprzeciwko siebie
(rysunek 7). Zobacz tak¿e rozdzia³
„System bezpieczeñstwa“.
0 Umieœciæ kubek do nape³niania
(rysunek 1/C) i zablokowaæ.
Obs³uga blendera
3
Postawiæ blender w miejscu p³askim i
suchym dogodnym do pracy.
0 Otworzyæ pokrywê (rysunek 1/D) i
w³o¿yæ do pojemnika wszystkie
wymagane sk³adniki.
Uwaga: Nie nale¿y przekraczaæ
maksymalnej pojemnoœci
wype³nienia wynosz¹cej 1,5 litra!
3
Podczas pracy poprzez otwór do
nape³niania mo¿na dodawaæ
nastêpne sk³adniki. Mo¿na tu tak¿e
stosowaæ kubek do nape³niania
znajduj¹cy siê w pokrywie (rysunek
1/C). Otwór do nape³niania nale¿y
natychmiast zamkn¹æ, aby unikn¹æ
bryzgania.
0 Blender uruchamia siê, obracaj¹c
prze³¹cznik obrotowy (rysunek 1/J) w
prawo lub wciskaj¹c przycisk
pulsowania (rysunek 1/H).
3
Zaleca siê na pocz¹tku ustawienie
zmiany szybkoœci w po³o¿eniu 1, a
nastêpnie przejœcie w po³o¿enie 2.
Po³o¿enie 3 s³u¿y do kruszenia lodu.
Wciœniêcie przycisku pulsowania
powoduje pracê blendera z
maksymaln¹ prêdkoœci¹.
0 Po zakoñczeniu miksowania najpierw
zdejmuje siê pojemnik (rysunek 3).
Nastêpnie otwiera siê pokrywê.
1
Nie nale¿y dopuœciæ do ci¹g³ej pracy
blendera bez przerw, d³u¿szej ni¿
3 minuty. Po trzech minutach pracy
nale¿y blender wy³¹czyæ i pozostawiæ
w celu jego och³odzenia na oko³o
10 minut.
System bezpieczeñstwa
System bezpieczeñstwa zapobiega
pracy blendera w przypadku, gdy
pojemnik nie jest poprawnie
zamocowany.
1
Jednak pomimo to nale¿y dzieci
trzymaæ z daleka od blendera.
Kruszenie lodu
Blendera mo¿na u¿ywaæ do
rozdrabniania kostek lodu. Przed
kruszeniem lodu nale¿y zawsze
dodaæ do pojemnika trochê wody.
0 Nape³niæ pojemnik wod¹.
0 W³¹czyæ blender. Mo¿na stosowaæ
wszystkie ustawienia zmiany
szybkoœci. Po³o¿enie 3 s³u¿y
specjalnie do kruszenia lodu.
0 Lód mo¿na dodawaæ przez otwór w
pokrywie s³u¿¹cy do nape³niania
tak¿e podczas pracy blendera.
Czyszczenie i konserwacja
1
Przed przyst¹pieniem do czyszczenia
blendera nale¿y wyci¹gn¹æ wtyczkê
zasilania z gniazdka.
1
Upewniæ siê, ¿e ¿adne p³yny nie
dosta³y siê do obudowy silnika!
1
Obudowê silnika nale¿y czyœciæ
wilgotn¹ œciereczk¹. Nigdy nie
zanurzaæ w wodzie lub sp³ukiwaæ
pod bie¿¹c¹ wod¹!
3
Korzystaj¹ z przycisku pulsowania
czyœci siê pojemnik i nó¿ w sposób
³atwy i pewny.
0 Nalaæ do pojemnika ciep³ej wody i
kilka kropli p³ynu do mycia naczyñ.
0 Przez w³¹czenie na krótki czas
przycisku pulsowania wymieszaæ
wodê i p³yn do mycia.
0 Na koñcu wyp³ukaæ pojemnik pod
bie¿¹ca wod¹.
3
Jeœli jest to konieczne, mo¿na tak¿e
oddzielnie wyczyœciæ urz¹dzenie
tn¹ce.
o
46
1
Ostro¿nie sp³ukaæ rêcznie urz¹dzenie
tn¹ce (Niebezpieczeñstwo urazu!).
Do czyszczenia stosowaæ tylko wodê
i œrodek do mycia naczyñ. Nigdy nie
wstawiaæ czêœci blendera do
zmywarki do naczyñ.
Po ponownym w³o¿eniu urz¹dzenia
tn¹cego, obróciæ je w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek
zegara. Patrz tak¿e rozdzia³ „Monta¿
blendera“.
2 Utylizacja
Utylizacja opakowania!
Opakowanie urz¹dzenia nale¿y
utylizowaæ. Wszystkie materia³y u¿yte
na opakowania s¹ przyjazne dla
œrodowiska i mo¿na je sk³adowaæ
bezpiecznie lub spaliæ w urz¹dzeniu
do spalania œmieci. Do produkcji
kartonu u¿yto makulatury i elementy
opakowania z kartonu powinny trafiæ
ponownie do sk³adu makulatury.
Utylizacja zu¿ytego urz¹dzenia!
Jeœli urz¹dzenie jest zu¿yte, nale¿y
go dostarczyæ do najbli¿szego
centrum materia³ów do odzysku lub
do wykwalifikowanego sprzedawcy,
który ma obowi¹zek przyj¹æ go za
drobn¹ op³at¹.
Serwis
To urz¹dzenie zosta³o wykonany
zgodnie z najwy¿szymi wymaganiami
jakoœciowymi. W przypadku gdy
wyst¹pi¹ nieprawid³owoœci, na które
nie mo¿na znaleŸæ odpowiedzi w tej
instrukcji obs³ugi, nale¿y zwróciæ siê
do wykwalifikowanego sprzedawcy
lub serwisu firmy Electrolux.
Przyk³adowe przepisy
Sk³adniki Przygotowanie
Zupy/Przek¹ski
Zupa kremowa z jarzyn
250 g
125 g
100 g
1
1l
1kubek
y¿ka
ziemniaków
marchwi
selerów
cebula
bulionu miêsnego
crème fraîche,
lub œmietany
posiekanych zió³
sól, pieprz
Ziemniaki, marchew, selery i cebulê umyæ, obraæ i pokroiæ
w kostkê. Rozdrobnione jarzyny wrzuciæ do 1/3 objêtoœci
bulionu miêsnego, doprowadziæ do wrzenia i gotowaæ
przez 10 minut.
Bulion i warzywa pozostawiæ do wystygniêcia i miksowaæ z
ustawieniem szybkoœci w po³o¿eniu 2 do powstania
drobnego przecieru. Pozosta³¹ czêœæ bulionu miêsnego
zagotowaæ w garnku, dodaæ przecier jarzynowy i krótko
zagotowaæ.
Do zupy dodaæ do smaku crème fraîche, sól i pieprz.
Przed podaniem posypaæ posiekan¹ pietruszk¹.
o
47
Zupa pomidorowa podawana na zimno
750 g
1
y¿ki
1 kubek
1
2 ³y¿ki
1 ³y¿ka
pomidorów
cebula
oliwy
crème fraîche
cytryna
octu
balsamicznego
posiekanych liœci
bazylii
sól, pieprz, cukier
Pomidory naci¹æ krzy¿owo, a nastêpnie sparzyæ w gor¹cej
wodzie. Pomidory obraæ ze skóry i grubo pokroiæ. Cebulê
obraæ i równie¿ pokroiæ.
Pomidory i cebulê zmiksowaæ na drobny przecier,
ustawiaj¹c szybkoœæ w po³o¿eniu 2. Dodaæ sok z cytryny,
olej i ocet. Do smaku dodaæ sól, pieprz i cukier. Mieszaj¹c
dodaæ crème fraîche.
Zupa kremowa z marchwi
500 g
1/2 l
1/8 l
1/8 l
marchwi
bulionu
warzywnego
œmietany
bia³ego wina
trybulka,
pietruszka, sól,
pieprz, cukier
Marchew umyæ, obraæ i pokroiæ. Dodaæ do 1/4 l bulionu
warzywnego i gotowaæ przez ok. 15 minut. Pozostawiæ na
krótko do wystygniêcia. Zmiksowaæ na przecier,
ustawiaj¹c szybkoœæ w po³o¿eniu 2 i ponownie w³o¿yæ do
garnka. Dodaæ pozosta³¹ objêtoœæ bulionu warzywnego i
ponownie podgrzaæ zupê. Dodaæ bia³e wino i œmietanê,
przyprawiæ do smaku.
Zupa ogórkowa na zimno
750 g
500 g
1
1 szczypta
1 pêczek
1 pêczek
œwie¿ych ogórków
sa³atkowych
jogurtu naturalne
go z¹bek czosnku
cukru, soli,
pieprzu
szczypiorku
kopru
Œwie¿e ogórki umyæ, obraæ, podzieliæ wzd³u¿ na po³owy i
oddzieliæ pestki. Ogórki pokroiæ i razem z czosnkiem
zmiksowaæ na przecier, ustawiaj¹c szybkoœæ w po³o¿eniu
2. Dodaæ jogurt i dobrze zmieszaæ. Do smaku dodaæ
cukier, sól i pieprz.
Sch³odzone naczynie przybraæ koprem i szczypiorkiem.
Sk³adniki Przygotowanie
o
48
Hummus (Hommos)
250 g
3 ³y¿ki
30 ml
4
30 ml
gotowanego
grochu (mo¿na
u¿yæ dok³adnie
op³ukany groch z
puszki)
oliwy
soku z cytryny
z¹bki czosnku
wody
Wszystkie sk³adniki miksowaæ przez 40 sekund,
ustawiaj¹c szybkoœæ w po³o¿eniu 2 lub miksowaæ do
uzyskania g³adkiej masy.
Ciasta
Ciasto na placek
500 ml
3
1 szczypta
250 g
mleka
jaja
soli
m¹ki
Sk³adniki w³o¿yæ do blendera w podanej kolejnoœci.
Ciasto mieszaæ z szybkoœci¹ ustawion¹ w po³o¿eniu 2. W
miêdzyczasie brzegi kubka posypaæ m¹k¹. Ciasto przed
dalszym u¿yciem pozostawiæ do wyroœniêcia na 15 minut.
Ciasto „stopiæ i zmieszaæ“
150 g
140 g
125 g
2
1 ³y¿ka
60 ml
m¹ki
cukru
roztopionego
mas³a lub
margaryny
jaja
cukru waniliowego
mleka
Piekarnik nagrzaæ do temperatury 180 °C. Nat³uœciæ
okr¹g³a formê do pieczenia o œrednicy ok. 20 cm.
W³o¿yæ wszystkie sk³adniki do pojemnika blendera.
Wszystkie sk³adniki miksowaæ przez 50 sekund,
ustawiaj¹c szybkoœæ w po³o¿eniu 2 lub miksowaæ do
uzyskania g³adkiej masy.
Masê wylaæ do przygotowanej formy i piec przez oko³o
30–35 minut do uzyskania z³oto-br¹zowego koloru.
Pozostawiæ do wystygniêcia i wed³ug ¿yczenia polaæ
polew¹.
Sk³adniki Przygotowanie
o
49
Drinki/Koktajle
Mro¿ona kawa
2 ³y¿ki
50 ml
250 ml
1/2
fili¿anki
100 ml
kawy
rozpuszczalnej
wrz¹cej wody
mleka
pokruszonego
lodu
bitej œmietany
Kawê rozpuœciæ we wrz¹cej wodzie i pozostawiæ do
wystygniêcia.
Nalaæ do pojemnika niewielk¹ iloœæ wody, dodaæ kostki
lodu i rozdrobniæ, ustawiaj¹c szybkoœæ w po³o¿eniu 3.
Wszystkie sk³adniki oprócz bitej œmietany wolno miksowaæ
przez 30-60 sekund, ustawiaj¹c szybkoœæ w po³o¿eniu 1.
Œmietanê ubijaæ na sztywno przez 40 sekund.
Wlaæ do szklanek i dodaæ bitej œmietany.
Ozdobiæ czekolad¹.
Egg Nog
250 ml
2 TL
2 TL
1
gor¹cego mleka
rumu
miodu
jajko
ga³ka
muszkato³owa
Mleko, rum i miód wolno miksowaæ prze 30-60 sekund,
ustawiaj¹c szybkoœæ w po³o¿eniu 2. Dodaæ jajo i nadal
miksowaæ przez 20 sekund, ustawiaj¹c szybkoœæ w
po³o¿eniu 2. Podawaæ posypane ga³k¹ muszkato³ow¹.
Sk³adniki Przygotowanie
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Electrolux ASB2600 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi