53
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Umyj misę, pokrywę i kosz w ciepłej wodzie z płynem do naczyń, wypłucz i wysusz.
PRZYGOTOWANIE
1. Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
2. Nie należy umieszczać urządzenia w pobliżu zasłon, pod półkami lub szafkami ani w pobliżu
czegokolwiek, co mogłoby zostać uszkodzone przez uciekającą parę.
3. Zakładaj żaroodporne lub tkaninowe rękawice kuchenne oraz żaroodporne podkładki lub talerze do
ustawienia miski po ugotowaniu.
4. Umieść miskę wewnątrz szybkowaru.
GOTOWANIE
1. Użyj miarki do wsypywania ryżu do miski.
2. Napełnij miskę wodą w ilości odpowiadającej liczbie liżanek, wsypanego ryżu.
3. Obróć miskę ćwierć obrotu w każdą stronę, aby dno miski lepiej przylegało do grzałki.
4. Przykryj miskę pokrywą.
5. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe. Ustawić przełącznik włączania/wyłączania w pozycji I. Ustawić
przełącznik w pozycji N. Lampka N zaświeci się.
6. Ustaw przełącznik na P. Lampka N zgaśnie.
7. Gdy ryż jest już ugotowany, przełącznik przestawi sięna N, lampka P zgaśnie, a lampka N zaświeci się.
8. Pozostawić ryż na około 10 minut, a następnie wyłączyć kuchenkę i wyjąć wtyczkę z gniazdka.
9. Zakładaj rękawice kuchenne.
10. Po podniesieniu pokrywy ujdą para i gorące powietrze. Lekko przechyl naczynie i skieruj strumień
pary od ciebie.
11. Podnieś miskę i ustaw na żaroodpornej podkładce lub talerzu.
12. Przemieszaj ryż łopatką, aż wyleci cała para.
• Niekiedy warstwa przylegająca do miski utworzy skórkę.
• Jeśli jednak nie lubisz takiej skórki, usuń ją łopatką służącą do nakładania ryżu.
DODATKOWE SKŁADNIKI
• Jeśli dodajesz do ryżu inne składniki (rodzynki, owoce, orzechy itp.), należy zmniejszyć ilość ryżu w
celu skompensowania ilości wody, jaką wchłoną.
• Rodzynki i suszone owoce chłoną tyle wody co ryż -dlatego do miarki należy je wsypywać razem z
ryżem.
• Orzechy zazwyczaj pochłaniają mniej wody, można je dodać już po zmierzeniu ryżu.
WYKORZYSTANIE SZYBKOWARU JAKO PAROWAR
1. Dodaj wymaganą ilość wody – Użyj sposobu 1 lub 2 jak wyżej.
2. Nałóż kosz na miskę i włóż do niego produkty.
3. Aby produkty gotowały się równomiernie, potnij je na w przybliżeniu tej samej wielkości kawałki.
4. W przypadku grochu, czy innych produktów, które mogą się rozpadać lub wpadać do wody, zawinąć
je w folię aluminiową.
5. Przy wyjmowaniu jedzenia zawiniętego w folię, należy zachować ostrożność - założyć rękawice
kuchenne i używać plastikowych szczypców/łyżek.
6. Kosz przykryj pokrywą
7. Włącz szybkowar w ten sam sposób, jak do gotowania ryżu.
8. Przestrzegaj czasów gotowania na parze.
9. Nie pozostawiaj jedzenia w szybkowarze po ugotowaniu – rozmoczy się.
10. Notuj rodzaj i ilość produktów i dodawaną ilość wody. Następnym razem, użyj odpowiedniej ilości
wody, a szybkowar sam przypilnuje czasu gotowania.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE