Russell Hobbs COOK@HOME 19750-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

58
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Nie zanurzaj urządzenia w płynie, nie używaj go w łazience, w pobliżu wody, ani na
zewnątrz budynku.
3 Nie wkładaj zamrożonego mięsa lub drobiu w urządzenie - przed użyciem trzeba je
całkowicie rozmrozić.
4 Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spycia.
5 Nie staraj się gotować czegokolwiek w korpusie szybkowaru – gotuj tylko w wyjmowanej
misce.
6 Nie dotykaj gorących powierzchni szybkowaru, pokrywy ani miski - używaj rękawicy
kuchennej lub szmatki.
7 Nie trzymaj rąk nad urządzeniem, chroń ręce, ramiona, twarz itp. przed wydobywającą się
parą.
8 Wlej co najmniej 1 szklankę wody.
9 Nie napniaj powyżej oznaczenia.
10 Będzie wydobywać się para. Nie naly umieszczać urządzenia w pobliżu zasłon, pod
łkami lub szafkami ani w pobliżu czegokolwiek, co mogłoby zostać uszkodzone przez
uciekającą parę.
11 Nie przykrywaj urdzenia i niczego na nim nie stawiaj.
12 Odłącz urządzenie od sieci, kiedy nie jest używane.
13 Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
14 Nigdy nie używaj urdzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
13 Urządzeniem nie można sterować przy pomocy zewnętrznego regulatora czasowego, ani też
zdalnie.
14 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
17 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez producenta,
jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
tylko do użytku domowego
U PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Umyj miskę, pokrywę i kosz w ciepłej wodzie z mydłem, wypłucz i wysusz.
d JAK TO DZIAŁA
Wystarczy włyć do miski produkty, zalać wodą i pozostawić do gotowania na sucho.
Szybkowar wykrywa stan potrawy już gotowej i przełącza się w tryb "podtrzymywania ciea".
T CZASY GOTOWANIA
•Istnieją dwa sposoby regulacji czasu gotowania:
1) Wlej dokładnie odmierzoną ilość wody i nastaw szybkowar na grzanie automatyczne
- jest to sposób wykorzystywany do gotowania ryżu.
59
rysunki
1 pokrętło
2 pokrywa
3 odpowietrznik
4 kosz
5 oznaczenie napełniania
6 miska
7 miarka
8 łopatka
9 wypycharka
10 grzałka
Npodtrzymanie ciepła
Pgotowanie
11 lampki
12 przełącznik
instrukcja
2) Zastosuj dużo wody, nadzoruj proces gotowania i ręcznie przełącz - przełącznik do góry,
gdy jedzenie jest gotowe. Jest to najprostszy sposób gotowania składników, jakich się
wcześniej nie wypróbowało, w nieznanych ilościach, z nieznanych warzyw, nieznanych
rozmiarów produktów.
3 Gdy zastosujesz drugi sposób, rób notatki. Następnym razem, możesz użyć odpowiedniej
ilości wody i pozostawić szybkowar, aby samoistnie wykonał pozostałą pracę (sposób 1).
C PRZEGOTOWANIE
4 Nie obawiaj się przegotowania potrawy - gotowanie z parą jest stosunkowo łagodną metodą
gotowania i kilka dodatkowych minut generalnie nie ma znaczenia.
5 Nie rozgotuj ryby - będzie się ciągnąć jak guma i smakować jak karton.
C PRZYGOTOWANIE
6 Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
7 Nie należy umieszczać urządzenia w pobliżu zasłon, pod półkami lub szafkami ani w pobliżu
czegokolwiek, co mogłoby zostać uszkodzone przez uciekającą parę.
8 Nigdy nie pozwalaj, aby przewód zwisał przez krawędź stołu lub blatu lub mógł zostać
zaczepiony.
9 Zakładaj żaroodporne lub tkaninowe rękawice kuchenne oraz żaroodporne podkładki lub
talerze do ustawienia miski po ugotowaniu.
10 Umieść miskę wewnątrz szybkowaru.
C PŁUKANIE RYŻU
11 Niektórzy mówią, że płukanie ryżu wypłukuje składniki odżywcze.
12 Inni mówią, że należy płukać r, ponieważ w ten sposób usuwa się nadmiar skrobi, proszek
ryżowy oraz wszelkie luźne otręby.
13 Jeśli robisz kulki ryżowe lub sushi, gdzie ryż powinien się sklejać, ryżu nie należy płukać.
14 Jeśli ryż ma być sypki z oddzielnymi ziarnami, przepłukanie ryżu dobrze mu zrobi.
C NAPEŁNIANIE
15 Wsyp do miski wymaganą ilość ryżu.
16 Dodaj wymaganą ilość wody - ogólnie, potrzebna jest 1 szklanka wody na szklankę ryżu.
17 Nie napełniaj powyżej oznaczenia.
C GOTOWANIE
18 Obróć miskę ćwierć obrotu w każdą stronę, aby dno miski lepiej przylegało do grzałki.
19 Przykryj miskę pokrywą.
20 Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe. Lampka N zaświeci się.
21 Ustaw przełącznik na P. Lampka N zgaśnie.
22 Gdy ryż jest już ugotowany, przełącznik przestawi sięna N, lampka P zgaśnie, a lampka N
zaświeci się..
23 Pozostaw ryż przez około 10 minut, a następnie odłącz szybkowar.
24 Zakładaj rękawice kuchenne.
25 Po podniesieniu pokrywy ujdą para i gorące powietrze. Lekko przechyl naczynie i skieruj
strumień pary od ciebie.
26 Podnieś miskę i ustaw na żaroodpornej podkładce lub talerzu.
27 Przemieszaj ryż łopatką, aż wyleci cała para.
60
28 Niekiedy warstwa przylegająca do miski utworzy skórkę.
29 Dla niektórych taka skórka jest przysmakiem.
30 Jeśli jednak nie lubisz takiej skórki, usuń ją łopatką służącą do nakładania ryżu.
C DODATKOWE SKŁADNIKI
31 Jeśli dodajesz do ryżu inne składniki (rodzynki, owoce, orzechy itp.), należy zmniejszyć ilość
ryżu w celu skompensowania ilości wody, jaką wchłoną.
32 Rodzynki i suszone owoce chłoną tyle wody co ryż -dlatego do miarki należy je wsypywać
razem z ryżem.
33 Orzechy zazwyczaj pochłaniają mniej wody, można je dodać już po zmierzeniu ru.
C WYKORZYSTANIE SZYBKOWARU JAKO PAROWAR
34 Dodaj wymaganą ilość wody – Użyj sposobu 1 lub 2 jak wyżej.
35 Nałóż kosz na miskę i włóż do niego produkty.
36 Aby produkty gotowały się równomiernie, potnij je na w przybliżeniu tej samej wielkości
kawałki.
37 W przypadku grochu, czy innych produktów, które mogą się rozpadać lub wpadać do wody,
zawinąć je w folię aluminiową.
38 Przy wyjmowaniu jedzenia zawiniętego w folię, należy zachować ostrożność - założ
rękawice kuchenne i używać plastikowych szczypców/łyżek.
39 Kosz przykryj pokry
40 ącz szybkowar w ten sam sposób, jak do gotowania ryżu.
41 Przestrzegaj czasów gotowania na parze.
42 Nie pozostawiaj jedzenia w szybkowarze po ugotowaniu – rozmoczy się.
t NOTUJ
43 Notuj rodzaj i ilość produktów i dodawaną ilość wody. Następnym razem, użyj odpowiedniej
ilości wody, a szybkowar sam przypilnuje czasu gotowania.
C WYPYCHARKA
44 Wypycharka zapobiega uruchomieniu grzałki, zanim miska znajdzie się na swoim miejscu.
C SKOŃCZONE?
45 Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
46 Nie przenoś szybkowaru z pełną miską ryżu w środku. Szybkowar będzie ciężki, a kablem
można o coś zahaczyć.
47 Przed opróżnieniem wyjmij miskę z szybkowaru do ryżu. Próba wyjęcia ryżu miski , dopóki
znajduje się ona w szybkowarze do ryżu, może spowodować przedostanie się zawartości do
wnętrza szybkowaru. I w efekcie uszkodzenie szybkowaru.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
48 Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
, Wyjmij wtyczkę z gniazdka, a następnie wyjmij złączkę zasilania urządzenia.
49 Umyj pokrywę, miskę i półkę w ciepłej wodzie z mydłem, wyucz i wysusz.
50 Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
51 Żadna część urdzenia nie może być myta w zmywarce do naczyń.
61
czasy przyrządzania i bezpieczeństwo żywności
, Nie bierz małży, które przed gotowaniem były otwarte. Gotuj na parze dopóki nie otwor
się i odrzucić takie, które po ugotowaniu nadal się nie otworzy.
52 Podane czasy odnoszą się do pojedynczej warstwy żywności. Aby znaleźć optymalne czasy
dla ulubionych potraw i ich kombinacji, trzeba trochę poeksperymentować.
53 Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spycia.
54 Warzywa liściaste powinny być gotowane możliwie najkrócej, aby pozosty zielone i
chrupiące. Zmoczenie lodowatą wodą wodzie zatrzyma proces gotowania.
H OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem
dla środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
jedzenie (świeże) ilość czas (minuty)
szparagi 400g 15-18
zielona fasola 200g 20
brokuł 200g 18
brukselka 200g 20
kapusta (ćwiartka) 25-30
marchew (w plastrach) 200g 15-20
kalafior 200g 15
kukurydza w kolbach 2 24-35
cukinia (w plastrach) 200g 10-12
ziemniaki (ćwiartki) 400g 25-30
szpinak 200g 5-8
kurczak (bez kości) 400g 6-8
filety rybne 400g 8-10
steki rybne 2 20-23
krewetki 250g 10-12
ogon homara (mrożony) 12-15
małże 250g 15
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96

Russell Hobbs COOK@HOME 19750-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla