Whirlpool AKZM 828/IX instrukcja

Typ
instrukcja
PL45
Niniejsze instrukcje dostępne są również na stronie internetowej: www.whirlpool.eu
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć
ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej
obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji.
- Podczas rozpakowywania i instalacji należy używać rękawic
ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowej
urządzenie należy odłączod zasilania elektrycznego.
- Instalacja i konserwacja musi być wykonywana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi lokalnymi przepisami bezpieczeństwa. Nie
należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zost przeprowadzona
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z wymogami odpowiednich przepisów
BHP, należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie pomiędzy stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyk, nie należy używać
rozgęziaczy.
- Nie należy używać przedłużaczy.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL46
- Nie należy ciągnąć za przewód zasilania.
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej
używać. W takiej sytuacji należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym (dotyczy
wyłącznie modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie doytku domowego i
służy do przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania
(np. ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie i jego dostępne części mogą podczas pracy silnie się
nagrzewać. Należy zachować ostrożność, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Niemowlęta (w wieku 0-3 lat) i małe dzieci (w
wieku 3-8 lat) nie powinny zbliżać się do urządzenia bez nadzoru
osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i
pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie
mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie jego komponenty
całkowicie nie wystygną.
PL47
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie należy podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików lub innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i w
konsekwencji uszkodzenia urządzenia.
- Nie należy używać pojemników z tworzyw sztucznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie należy pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas
jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie
cyklu pirolizy dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia. Przed
cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar
rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją
pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać
środków ściernych ani ostrych skrobaków metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
PL48
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy
używać folii aluminiowej (dotyczy wyłącznie piekarników z
naczyniem do gotowania w komplecie).
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby
zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez
instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części opakowania nie należy
wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL49
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej ("EMC").
- To urządzenie spełnia wymagania projektowania ekologicznego rozporządzeń europejskich nr 65/2014 i 66/2014 zgodnie
z europejską normą EN 60350-1.
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: Podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu automatycznego
odblokowania (patrz rozdział "Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją piroliza").
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w "Instrukcji wyszukiwania
usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
PL50
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli któryś z tych produktów wejdzie przez
przypadek w kontakt z urządzeniem, należy niezwłocznie oczyścić go przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka
kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
rna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać
rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia
naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
ączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez ok. 1
godzinę.
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego
PL51
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230V, typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL52
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Wentylator
7. Grzałka okrągła (niewidoczna)
8. Rożen
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejsz
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Po otwarciu drzwi piekarnika podczas pieczenia grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne
naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. OCIEKACZ: służy do zbierania tłuszczu (należy go wtedy wsunąć pod ruszt) lub jako forma do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focacci itp.
C. ROŻEN: do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu; umożliwia ich równomierne dopieczenie.
D. CELULOZOWA SZMATKA: używana jest podczas cyklu czyszczenia STARCLEAN™.
WAŻNE: używać tylko celulozowej szmatki dostarczonej w zestawie.
E. PROWADNICE PÓŁEK: ułatwiają wsuwanie i wysuwanie akcesoriów.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D Rys. E
6
7
11
10
12
8
9
PL53
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (Rys. 1).
2. Inne akcesoria, np. blacha-ociekacz i blacha do pieczenia, wkłada się częścią wygiętą na fragmencie
płaskim "B" skierowaną do góry (Rys. 2).
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: włączanie/wyłączanie i wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu, regulacja ustawionych wartości
UWAGA: oba pokrętła są wysuwane. Nacisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzenie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na dowolną pozycję włącza się piekarnik; na wyświetlaczu pojawiają
się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu są dostępne i można je wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach, GRILL, SPECIALS
(SPECJALNE), SETTINGS (USTAWIENIA), CHLEB/PIZZA.
UWAGA: Lista oraz opis funkcji - patrz tabela na pag. 58.
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Wizualizacja aktywnych grzałek dla różnych funkcji
B. Symbole zarządzania czasem: timer, czas pieczenia, godzina zakończenia pieczenia, aktualna godzina
C. Informacje o fabrycznie ustawionych funkcjach
D. Wybrana funkcja automatyczna PIZZA/CHLEB
E. Informacja o zamkniętych drzwiach piekarnika podczas funkcji automatycznego czyszczenia (jeśli jest)
F. Wewnętrzna temperatura piekarnika
G. Funkcja pirolizy (jeśli jest)
H. Przyrumienienie
I. Funkcje specjalne: Rozmrażanie, Utrzym. w cieple, Wyrastanie, Eco termoobieg
WŁĄCZENIE PIEKARNIKA - WYBÓR JĘZYKA
Po włączeniu piekarnika po raz pierwszy wyświetlacz jest ustawiony na język angielski - ENGLISH.
Pokrętłem nawigacyjnym wybrać żądany język, a następnie nacisnąć przycisk , aby zatwierdzić wybór.
Rys. 1 Rys. 2
A
B C D
E
I H G F
PL54
USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY
Po ustawieniu języka należy ustawić bieżącą godzinę. Na wyświetlaczu migają dwie cyfry godzinowe.
1. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową godzinę.
2. Nacisnąć przycisk , aby zatwierdzić ustawienie; na wyświetlaczu migają cyfry minutowe.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową wartość minut.
4. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
Aby zmienić bieżącą godzinę, np. po przerwie w dostawie prądu, patrz następny rozdział (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję: na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
pieczenia.
2. Jeśli zaproponowane parametry odpowiadają żądanym, nacisnąć przycisk . Aby je zmienić, należy
postępować zgodnie z poniższym opisem.
USTAWIENIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji.
2. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
SZYBKIE NAGRZEWANIE
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania, ustawiając pokrętło wyboru funkcji na symbol .
2. Potwierdzić przyciskiem : ustawienia pojawią się na wyświetlaczu.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę,
postępować zgodnie z instrukcjami w poprzednich rozdziałach. Na wyświetlaczu pojawia się
komunikat PRE. Po osiągnięciu ustawionej temperatury zostanie on zastąpiony odpowiednią
wartością (np. 200°C) oraz rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Po zakończeniu nagrzewania piekarnik
automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy skorzystać z pokrętła wyboru funkcji.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas, od minimum 1 minuty do maksimum dozwolonego
w zależności od wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Po potwierdzeniu temperatury miga symbol .
PL55
2. Pokrętłem regulacji ustawić żądany czas pieczenia.
3. Potwierdzić czas pieczenia przyciskiem .
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA/OPÓŹNIONE URUCHOMIENIE PROGRAMU
WAŻNE: Dla następujących funkcji nie można ustawić opóźnienia rozpoczęcia programu: FAST
PREHEATING (SZYBKIE NAGRZEWANIE), CHLEB/PIZZA.
UWAGA: W tym ustawieniu wybrana temperatura jest osiągana stopniowo, przez co czasy pieczenia
wydłużają się nieco w porównaniu do wartości podanych w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksimum 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 15:45)
i miga symbol .
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Ustawić pokrętłem nawigacji godzinę, o której pieczenie ma się zakończyć (np. 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem : migają dwa punkty godziny zakończenia, informując,
że ustawienie zostało przeprowadzone prawidłowo.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia w taki sposób, aby zakończyć je o ustawionej
godzinie.
W każdym momencie można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla, czas pieczenia),
wracając przyciskiem , zmieniając wartości pokrętłem nawigacji oraz potwierdzając przyciskiem .
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna, np. podczas
gotowania makaronu - można wtedy kontrolować czas gotowania. Maksymalny czas, jaki można ustawić,
to 23 godziny i 59 minut.
1. Gdy pokrętło wyboru funkcji jest na zero, wybrać żądany czas pokrętłem nawigacji.
2. Wcisnąć przycisk , aby rozpoczęło się odliczanie od końca. Po upływie ustawionego czasu na
wyświetlaczu pojawia się "END" i rozbrzmiewa sygnał dźwiękowy. Aby go przerwać, nacisnąć przycisk
(na wyświetlaczu pojawia się aktualna godzina).
WYBÓR FUNKCJI SPECJALNYCH
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego cztery funkcje
specjalne.
Aby je przejrzeć, wybrać jedną z nich i ją uruchomić, należy:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się "ROZMRAZANIE" oraz
symbol tej funkcji.
2. Pokrętłem nawigacji przewinąć listę funkcji: ROZMRAZANIE, UTRZYM. W CIEPLE, WYRASTANIE, ECO
TERMOOBIEG.
3. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić ustawienie.
PRZYRUMIENIANIE
Po zakończeniu pieczenia w funkcjach, w których jest to możliwe, na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
PL56
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat: " ABY ZARUMIENIC". Po naciśnięciu
przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę można wykonać
jedynie dwa razy z rzędu.
WYBÓR FUNKCJI PIZZA/CHLEB
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu dwóch automatycznych
funkcji pieczenia - "pizza" oraz "chleb".
Chleb
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się "CHLEB" oraz
komunikat AUTO.
2. Wcisnąć , aby wybrać funkcję.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (między 180°C a 220°C) i potwierdzić przyciskiem .
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i wcisnąć , aby pieczenie się rozpoczęło.
Pizza
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się "CHLEB". Aby wybrać
funkcję "PIZZA", należy:
2. Obrócić pokrętło nawigacji: na wyświetlaczu pojawi się "PIZZA".
3. Wcisnąć , aby wybrać funkcję.
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (między 220°C a 250°C) i potwierdzić przyciskiem .
5. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i wcisnąć , aby pieczenie się rozpoczęło.
USTAWIENIA
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na symbolu wchodzi się do podmenu pięciu ustawień
wyświetlacza, które można zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "LANGUAGE" (JEZYK).
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień.
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądany język i potwierdzić przyciskiem .
Zegar
Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ZEGAR". Aby zmienić godzinę, patrz
poprzedni rozdział (USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY).
Eco
Gdy włączony jest tryb ECO, wyświetlacz zmniejsza jasność, a po 3 minutach od przejścia piekarnika w stan
czuwania wyświetla zegar. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na wyświetlaczu, wystarczy nacisnąć
dowolny przycisk lub obrócić dowolne pokrętło.
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ECO".
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (ON/OFF) (Włączony/Wyłączony).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
4. Jeśli podczas pieczenia włączony jest tryb Eco, oświetlenie wnętrza piekarnika gaśnie po 1 minucie
pieczenia i zapala się ponownie dopiero po włączeniu przez użytkownika.
PL57
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "TON".
2. Nacisnąć przycisk , aby wejść do ustawień (ON/OFF) (Włączony/Wyłączony).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
UWAGA: gdy jest wyłączony, następujące sygnały pozostają aktywne: koniec minutnika, koniec
nagrzewania, koniec pieczenia.
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "JASNOSC".
2. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawia się komunikat NISKA, SRED. lub WYS. w zależności od
poziomu ustawionego w danym momencie.
3. Pokrętłem nawigacji zwiększyć lub zmniejszyć jasność i potwierdzić przyciskiem .
CYKL CZYSZCZENIA STARCLEAN™
Aby utrzymać piekarnik w optymalnym stanie, po każdorazowym użyciu należy przeprowadzić cykl
czyszczenia STARCLEAN™. Cykl trwa 25 minut, włącznie z fazą chłodzenia i należy go przeprowadzać w
następujący sposób:
Opis tej funkcji - patrz rozdział CZYSZCZENIE oraz tabela funkcji na pag. 58.
1. Cykl należy przeprowadzać, gdy piekarnik jest zimny.
2. Zmoczyć celulozową szmatkę dostarczoną w komplecie pod bieżącą wodą i wycisnąć, aby z niej nie
kapało.
3. Otworzyć drzwiczki piekarnika i wyjąć z niego emaliowane akcesoria.
4. Rozłożyć celulozową szmatkę na dnie piekarnika w taki sposób, aby całkowicie je zakrywała.
5. Rozprowadzić równomiernie na celulozowej szmatce 350 ml wody. Mniejsza lub większa ilość wody
może niekorzystnie wpływać na przebieg cyklu.
6. Zamknąć drzwiczki piekarnika.
WAŻNE: nie otwierać drzwiczek w trakcie cyklu, aby uniknąć wydostawania się na zewnątrz pary.
7. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawi się słowo STARCLEAN™.
8. Wcisnąć przycisk , aby potwierdzić wybór oraz rozpocząć cykl czyszczenia. Nie otwierać drzwiczek
w trakcie cyklu, aby uniknąć wydostawania się na zewnątrz pary.
9. Po zakończeniu cyklu otworzyć drzwiczki, wyjąć celulozową szmatkę i usunąć z piekarnika
ewentualne pozostałości wody.
10. Rozpocząć czyszczenie przy użyciu gąbki zwilżonej gorącą wodą (opóźnienie ponad 15 minut może
spowodować obniżenie skuteczności czyszczenia).
Uporczywe zabrudzenia
W celu usunięcia uporczywych zabrudzeń należy powtórzyć cykl STARCLEAN™, a w fazie czyszczenia
zabrudzeń dodać kilka kropel łagodnego detergentu.
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta umożliwia zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie wcisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej
3 sekundy. Jeśli jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się klucz.
Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej
opisane czynności. Gdy blokada przycisków jest włączona, piekarnik można wyłączyć, ustawiając pokrętło
na 0 (zero). W takiej sytuacji należy jednak ponownie ustawić wcześniej wybraną funkcję.
PL58
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
LAMP (KONTROLKA) Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAZANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej
powierzchni.
UTRZYM. W CIEPLE
Służy do utrzymywania ciepła i świeżości przyrządzonych potraw
(np:mięsa, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy
temperatura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w
komorze przekracza 40°C. Umieścić ciasto na drugim poziomie. Nie
trzeba nagrzewać piekarnika.
ECO TERMOOBIEG
Do pieczenia mięsa w kawałkach oraz pieczeni z nadzieniem na jednej
półce. Funkcja ta wykorzystuje delikatny termoobieg działający z
przerwami, który zapobiega nadmiernemu wysuszeniu potraw. Przy
funkcji Eco oświetlenie jest wyłączone i można je włączyć na chwilę
poprzez naciśnięcie przycisku potwierdzenia. Zaleca się używanie półki
na 3. poziomie. Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z
3-go poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz
nadziewanych ciast stosować natomiast poziom 1-go lub 2-go. Nie
trzeba nagrzewać piekarnika.
PIECZ.
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Korzystać z 3-go poziomu. Nie trzeba nagrzewać
piekarnika.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do pieczenia różnych potraw (np. ryb, warzyw, ciasta) w jednej
temperaturze na maksymalnie trzech półkach jednocześnie. Funkcja ta
pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów
pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej półce,
należy korzystać z 2. poziomu. W przypadku pieczenia na dwóch półkach
należy używać 1. i 4. poziomu, a w przypadku pieczenia na trzech
półkach – 1., 3. i 5. poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbasek oraz na rożnie, do
zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania pieczywa. Zaleca się
włożenie potrawy na poziom 4 lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się
stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć
tackę na poziom 3 lub 4, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który
będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć ociekacz na poziom 1. lub 2.,
wlewając do niego około pół litra wody. Nie trzeba nagrzewać
piekarnika. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte. Wraz z tą funkcją można stosować rożen, pod warunkiem że
dostępne są odpowiednie akcesoria.
PL59
SETTINGS
(USTAWIENIA)
Ustawianie wyświetlacza (język, czas, jasność, głośność sygnału
dźwiękowego, tryb Eco).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości pizzy oraz chleba. W ramach
tej funkcji istnieją dwa programy o fabrycznych ustawieniach. Wystarczy
tylko wskazać żądane wartości (temperatura oraz czas), a piekarnik
automatycznie przeprowadzi optymalny cykl pieczenia. Nagrzać
wstępnie piekarnik i umieścić ciasto na poziomie 2.
STARCLEAN™
Cykl przeprowadzany w niskiej temperaturze, umożliwiający usuwanie
zabrudzeń powstałych w trakcie pieczenia. Połączone działanie
specjalnej emalii i wody wydzielanej przez celulozową szmatkę podczas
cyklu ułatwia usuwanie zabrudzeń. Włączyć tę funkcję, gdy piekarnik jest
zimny.
FAST PREHEATING
(SZYBKIE
NAGRZEWANIE)
Do szybkiego nagrzewania piekarnika. Po zakończeniu nagrzewania
piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego.
Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy skorzystać z pokrętła wyboru
funkcji.
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI (Cd.)
PL60
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
- 2/3 160-180 30-90 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 160-180 30-90
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciasta z
nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
- 3 160-200 35-90
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia lub forma do
ciasta na ruszcie
- 1-4 160-200 40-90
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
Ciastka/tarteletki
- 3 170-180 20-45
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
- 1-4 160-170 20-45
Półka 4: ruszt
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 160-170 20-45*
Półka 5: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Ptysie
- 3 180-200 30-40
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
- 1-4 180-190 35-45
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 180-190 35-45*
Półka 5: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Bezy
- 3 90 110-150
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
- 1-4 90 140-160
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 90 140-160*
Półka 5: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
PL61
Chleb/pizza/
focaccia
-1/2190-250 15-50
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
- 1-4 190-250 20-50
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 190-250 25-50*
Półka 5: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Chleb
(Chleb)
Tak 2 180-220 30-50
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia lub ruszt
Pizza
(Pizza)
Tak 2 220-250 15-30
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
Mrożona pizza
- 3 250 10-20
Półka 3: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia lub ruszt
- 1-4 230-250 10-25
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Tarty "na słono"
(tarta warzywna,
quiche lorraine)
- 2/3 180-190 40-55 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 180-190 45-70
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
- 1 - 3 - 5 180-190 45-70*
Półka 5: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia + forma
do ciasta
Nadziewane ciasto
francuskie/
przekąski z ciasta
ptysiowego
- 3 190-200 20-30
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
- 1-4 180-190 20-40
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 180-190 20-40*
Półka 5: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz/
blacha do pieczenia
Lasagne/zapiekany
makaron/
cannelloni/
zapiekanka
- 3 190-200 45-65
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Baranina/cielęcina/
wołowina/
wieprzowina 1 kg
- 3 190-200 80-110
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL62
Kurczak/królik/
kaczka 1 kg
- 3 200-230 50-100
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Indyk/gęś 3 kg - 2 190-200 80-130
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Ryba pieczona/
potrawy pieczone
w papierze (filet, w
całości)
- 3 180-200 40-60
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Nadziewane
warzywa
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
- 2 180-200 50-60 Blacha na ruszcie
Tost y - 5
3
(Wysoka)
3-6 Ruszt
Filety/kawałki ryb - 4
2
(Średnia)
20-30
Półka 4: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski/
szaszłyki/żeberka/
hamburgery
- 5
2-3
(Średnia-
wysoka)
15-30
Półka 5: ruszt (obrócić
potrawę po upływie połowy
czasu pieczenia)
Półka 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kurczak pieczony
1–1,3 kg
- 2
2
(Średnia)
55-70
Poziom 2: ruszt (obrócić
potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Poziom 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
3
(Wysoka)
60-80
Poziom 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Poziom 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Krwisty rostbef
1kg
- 3
2
(Średnia)
35-50
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potra
po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Udziec jagnięcy/
golonka
- 3
2
(Średnia)
60-90
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 3
2
(Średnia)
45-55
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Zapiekane
warzywa
- 3
3
(Wysoka)
10-25
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Lasagne i mięso - 1-4 200 50-100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL63
* Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawę można wyjąć z piekarnika po innym czasie, w
zależności od własnych preferencji.
Mięso i ziemniaki - 1-4 200 45-100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Ryba i warzywa - 1-4 180 30-50*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Pełne danie:
Tarta (poziom 5)/
lasagne (poziom 3)/
mięso (poziom 1)
- 1 - 3 - 5 190 40-120*
Poziom 5: naczynie na
ruszcie
Poziom 3: naczynie na
ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz
lub blacha na ruszcie
Pieczone potrawy
nadziewane
- 3 200 80-120*
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Kawałki mięsa
(królik, kurczak,
jagnięcina)
- 3 200 50-100*
Blacha-ociekacz lub blacha
na ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Półka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL64
SPRAWDZONE PRZEPISY (zgodne z normami IEC 60350-1:2011-12 i DIN 3360-12:07:07)
W tabeli podano zalecane funkcje i temperatury umożliwiające uzyskanie optymalnych rezultatów dla
wszystkich przepisów. Jeśli pieczenie ma przebiegać tylko na jednej półce z użyciem termoobiegu, należy
umieścić potrawę na drugiej półce i wybrać temperaturę zalecaną dla funkcji "FORCED AIR" (TERMOOBIEG)
na więcej niż jednej półce.
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
łka
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Kruche ciastka
- 3 170 15-30
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
- 1-4 160 25-40
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Ciasteczka
- 3 170 25-35
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
- 1-4 160 30-40
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Biszkopt
beztłuszczowy
- 2 170 30-40 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 160 35-45
Półka 4: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Dwa jabłeczniki
- 2/3 185 70-90 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 175 75-95
Półka 4: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Tost** - 5
3
(Wysoka)
3-6 Ruszt
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgery** - 5
3
(Wysoka)
18-30
Półka 5: ruszt (obrócić potrawę po
upływie połowy czasu pieczenia)
Półka 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Jabłecznik, ciasto
drożdżowe
- 3 180 35-45
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
- 1-4 160 55-65
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
DIN 3360-12:07 § 6.6
Pieczeń wieprzowa - 2 190 150-170 Półka 2: blacha-ociekacz
DIN 3360-12:07 załącznik C
Placek
- 3 170 35-45
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia
- 1-4 160 40-50
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz/blacha
do pieczenia
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Whirlpool AKZM 828/IX instrukcja

Typ
instrukcja