9
• Nie wieszać żadnych ciężarów na uchwycie
drzwiczek piekarnika.
• Nie przykrywać dna piekarnika folią
aluminiową ani innymi przedmiotami.
• Drzwiczki piekarnika muszą zawsze
zamykać się prawidłowo. Uszczelnienie
drzwiczek utrzymywać w czystości.
• Nie wolno wlewać wody bezpośrednio do
gorącego piekarnika. Może to spowodować
uszkodzenie powierzchni emaliowanej.
• Soki owocowe kapiące z form mogą
pozostawiać trwałe plamy. Zalecamy
dokładne wyczyszczenie piekarnika przed
ponownym użyciem.
• Nie należy przeciągać form ani patelni po
dnie piekarnika, ponieważ mogą porysować
jego powłokę.
• Z czasem, skraplanie może uszkodzić
piekarnik oraz sąsiednie meble. Zalecamy:
- ustawiać niższą temperaturę;
- przykrywać potrawy;
- wyjmować potrawy z piekarnika;
- gdy piekarnik jest zimny, osuszać części
wilgotne.
• Panel przedni oraz uchwyt drzwiczek
piekarnika nagrzewają się, gdy urządzenie
przez długi czas pracuje z wysoką
temperaturą.
• Należy unikać dotykania piekarnika
wilgotnymi częściami ciała i nie wolno
obsługiwać piekarnika boso.
• Nie odłączać urządzenia od zasilania
ciągnąc za kabel lub przesuwając piekarnik.
• Nie wolno pozwalać dzieciom na kontakt z:
- panelem sterowania piekarnika ogólnie, a
w szczególności bezpośrednio po
zakończeniu jego pracy, co pozwoli na
uniknięcie obrażeń;
- opakowaniem (worki, styropian, części
metaliczne, itp.);
- piekarnikiem przeznaczonym do
złomowania.
• Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne
innych urządzeń wykorzystywanych w
pobliżu piekarnika nie stykają się z gorącymi
częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez drzwiczki piekarnika.
• Niektóre modele piekarnika posiadają system
chłodzenia powietrzem, co sprawia, że
przednia część piekarnika oraz wnęka szafy
nie osiągają nadmiernie wysokich temperatur.
BACZNOŚĆ: gorące powietrze wychodzi
przez otwór umieszczony między panelem
sterowania a drzwiczkami piekarnika. Nie
wolno blokować otworów wentylacyjnych.
• Nie wolno wkładać do piekarnika materiałów
łatwopalnych ani przechowywać je w jego
pobliżu: jeśli urządzenie zostałoby
przypadkowo włączone, stwarzałoby to
zagrożenie pożarowe.
• Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z
gorącego piekarnika należy używać
odpowiednich rękawiczek.
• Jeśli do pieczonych potraw dodano napoje
alkoholowe (np. rum, koniak, wino, itp.)
należy pamiętać, że alkohole wyparowują w
wysokiej temperaturze. Możliwe jest, zatem,
że opary alkoholu mogą zapalić się, mając
styczność z grzałką.
• Nie wolno podgrzewać ani gotować w
piekarniku potraw w szczelnie zamkniętych
pojemnikach. Ciśnienie, jakie wytworzy się
wewnątrz może spowodować eksplozję
pojemnika i zniszczyć piekarnik.
• Do gotowania nie używać pojemników
plastikowych (za wyjątkiem naczyń
specjalnych do tego przeznaczonych; patrz
wskazówki producenta). Mogą stopić się one
w wysokiej temperaturze.
• Należy zwracać szczególną uwagę na
piekarnik podczas gotowania potraw z dużą
ilością tłuszczu lub oleju. Olej i tłuszcz mogą
ulec przegrzaniu i spowodować pożar!
• Nie wyciągać akcesoriów z pełnym
obciążeniem. Używać z najwyższą
ostrożnością.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
EKSPLOATACJI PIEKARNIKA
• Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzewać
go do temp. 200°C przez jedną godziną, co
pozwoli na usunięcie woni materiału
izolacyjnego oraz smarów ochronnych. W
trakcie tej operacji należy otworzyć okno w
pomieszczeniu.
• Przed pierwszym użyciem należy usunąć:
- nalepki na panelu przednim oraz na
drzwiczkach piekarnika, za wyjątkiem
tabliczki znamionowej;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną
warstwę plastikową na panelu sterowania
i innych częściach piekarnika;
- ewentualnie, inne nalepione etykiety z
akcesoriów (np. pod spodem tacki do
ociekania).