3
PL
PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE PRZESTRZEGAĆ
Przed przystąpieniem do użytkowania
urządzenia, należy zapoznać się instrukcjami
bezpieczeństwa.
Instrukcje należy przechowywać w dostępnym
miejscu, w celu ewentualnego użycia ich
w przyszłości.
W niniejszej instrukcji i na samym urządzeniu
znajdują się ważne ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa – należy je zawsze
uwzględniać.
Producent urządzenia nie ponosi
odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody
wynikłe z nieprzestrzegania niniejszych
instrukcji bezpieczeństwa, nieprawidłowego
użytkowania urządzenia lub niewłaściwego
ustawienia elementów sterujących.
UWAGI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Bardzo małe dzieci (do 3 lat) i małe dzieci (od 3
do 8 lat) nie powinny przebywać w pobliżu
urządzenia, chyba że znajdują się pod ciągłym
nadzorem osoby dorosłej.
Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o
ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej
lub umysłowej oraz osoby bez odpowiedniego
doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub po
otrzymaniu odpowiednich instrukcji
dotyczących bezpiecznego użytkowania
urządzenia oraz pod warunkiem, że rozumieją
zagrożenia związane z obsługą urządzenia. Nie
pozwalać, by dzieci bawiły urządzeniem. Dzieci
nie mogą czyścić ani konserwować urządzenia
bez nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Ponieważ urządzenie i jego
dostępne części nagrzewają się podczas
użytkowania, dzieci do lat 8 nie mogą
znajdować się w pobliżu urządzenia bez stałego
nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Unikać dotykania elementów
grzewczych i powierzchni wewnętrznych –
ryzyko oparzenia.
Nigdy nie pozostawiać bez nadzoru urządzenia
podczas procesu suszenia żywności.
Jeśli urządzenie nadaje się do stosowania sondy,
należy używać tylko sondy temperaturowej
przeznaczonej dla tego urządzenia.
OSTRZEŻENIE: Jeżeli drzwiczki lub uszczelki
drzwiczek są uszkodzone, nie można używać
kuchenki do momentu, aż zostanie naprawiona
przez odpowiednio przeszkoloną osobę.
OSTRZEŻENIE: Nie wolno podgrzewać płynów
oraz innych potraw w szczelnie zamkniętych
pojemnikach, ponieważ pojemniki takie mogą
eksplodować.
Kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona do
podgrzewania żywności i napojów. Suszenie
żywności lub odzieży oraz podgrzewanie
podkładek grzewczych, kapci, gąbek,
wilgotnych tkanin i podobnych produktów
może spowodować ryzyko obrażeń ciała lub
pożaru.
Podczas podgrzewania żywności w
plastikowych lub papierowych pojemnikach
należy kontrolować wzrokowo kuchenkę, ze
względu na ryzyko pożaru.
Podgrzewanie napojów przy pomocy mikrofali
może spowodować efekt opóźnionego wrzenia,
toteż konieczne jest zachowanie ostrożności
podczas wykonywania wszelkich czynności
przy pojemniku.
Zawartość butelek do karmienia niemowląt i
słoiczków z żywnością dla dzieci należy
wymieszać lub wstrząsnąć oraz sprawdzić jej
temperaturę przed podaniem do spożycia, aby
uniknąć poparzenia.
W kuchenkach mikrofalowych nie należy
podgrzewać jaj w skorupce ani jaj ugotowanych
na twardo w całości, ponieważ mogą one
eksplodować nawet po zakończeniu
podgrzewania mikrofalami.
Używać wyłącznie naczyń przeznaczonych do
kuchenek mikrofalowych.
Jeśli z kuchenki wydobywa się dym, należy ją
wyłączyć, odłączyć od zasilania oraz zamknąć
drzwiczki, aby stłumić ogień.
Kuchenki mikrofalowej nie należy używać do
smażenia na oleju, ponieważ nie jest możliwe
kontrolowanie jego temperatury.
Ścierki kuchenne i inne łatwopalne materiały
powinny być przechowywane z dala od
urządzenia, dopóki wszystkie jego podzespoły
całkowicie nie ostygną.
Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo
zapalić. Należy zawsze uważnie nadzorować
gotujące się potrawy zawierające dużo tłuszczu,
oleju lub alkoholu (np. rumu, koniaku, wina) –
ryzyko pożaru.
Do wyjmowania naczyń z kuchenki należy
używać odpowiednich rękawic, unikając
dotykania nagrzanych elementów.
Po zakończeniu gotowania, ostrożnie otworzyć
drzwiczki urządzenia, wypuszczając stopniowo
gorące powietrze i parę z wnętrza urządzenia.
Nie zakłócać przepływu gorącego powietrza z
przodu kuchenki.
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA