56
• Stosować nalewaka tylko z odpowiednimi beczkami na
piwo.
• Nie kłaść niczego na nalewaku.
• Postępuj zgodnie z instrukcjami na beczułkach.
• Sprawdzaj, czy beczki są szczelne i nieuszkodzone! Do-
pilnuj, by pokrywa beczki nie była wgięta, tak by zaczepy
dozownika mogły dobrze chwycić krawędź pokrywy.
• Nie używaj piwa, które osiągnęło już datę przydatności
do spożycia.
• Przed włożeniem beczułki do urządzenia, przechowuj
ją w chłodnym otoczeniu (ale nie w zamrażarce) przez
12 godzin.
• Nigdy nie wstrząsaj beczułką przed jej użyciem.
• Nie wystawiaj beczułek na bezpośrednie działanie
promieni słonecznych.
Instalacja
OSTRZEŻENIE:
Przed zamontowaniem lub zdemontowaniem jakiej-
kolwiek części, zawsze odłączaj wtyczkę zasilania
z gniazdka zasilania!
1. Ustaw nalewak do piwa na stabilnej, poziomej, równej
powierzchni bez poślizgu. Zapewnij co najmniej 15 cm
wolnej przestrzeni wokół nalewaka, aby zagwarantować
jego optymalne funkcjonowanie.
2. Umieść tackę ociekową na tacce zbierającej. Teraz
wsuń tackę zbierającą do przodu urządzenia, aż usły-
szysz kliknięcie. Upewnij się, że tacka zbierająca nie wy-
staje poza podstawę.
3. Podłącz rączkę kranika. Spłaszczona
strona rączki skierowana jest do przodu.
Upewnij się, że silikonowy pierścień
znajduje się we właściwym miejscu.
Upewnij się, że rączka jest w pełni osa-
dzona na kraniku.
4. Dozownik: Upewnij się, że pierścień
silikonowy został nałożony na nagwin-
towaną części kranika. Następnie włóż
złączkę przez stojak beczułki. Upewnij
się, że występ na złączce jest osadzony
we wnęce stojaka beczułki. Nakręć
kranik beczułki na złączkę. Teraz stojak
beczułki znajduje się pomiędzy złączką a kranikiem
beczułki.
Przygotowanie
Przygotowanie beczułki piwa
1. Można stosować wszystkie standardowe beczki o po-
jemności 5 litrów.
UWAGA:
Jeśli beczka została wstrząśnięta (podczas transportu
itp.), przed jej użyciem należy ją odstawić na odpo-
wiedni okres.
2. Schłodź beczkę o pojemności 5 litrów przed użyciem.
Optymalna temperatura podawania piwa to około
6 - 8 °C. Piwo z cieplejszej beczki jest mniej orzeźwia-
jące. Poza tym, takie piwo może się mocno pienić. Aby
schłodzić beczkę w nalewaku do piwa, zaleca się jej
umieszczenie w nalewaku dzień wcześniej. Przy wyjścio-
wej temperaturze beczki wynoszącej około 23 °C, zaleca
się odczekanie 16 godzin przed nalaniem pierwszego
kua piwa z nalewaka.
WSKAZÓWKA:
Skorzystaj z domowej lodówki do wstępnego schło-
dzenia beczułki. Dzięki temu okres chłodzenia można
skrócić. Przechowywanie beczki piwa o pojemności
5 litrów w lodowce sprawia, że mamy zawsze beczkę
gotową do użycia.
UWAGA:
Nigdy nie schładzaj beczki z piwem w zamrażarce,
ponieważ może dojść do jej rozerwania. Szybkie schła-
dzanie może mieć negatywny wpływ na jakość piwa.
3. Dostępne w handlu beczułki o pojemności 5 litrów są
wyposażone w różne korki. W zależności od korka, z któ-
rym jest dostarczana beczułka, może być konieczne jego
wyjęcie i włożenie jednego z uniwersalnych adapterów.
Różne korki opisano poniżej.
UWAGA:
• Przed usunięciem zatyczki, zawsze przeprowadzaj
odpowietrzanie beczki zgodnie z opisem na beczce
i odstaw ją na odpowiedni okres, tak aby przez
otwór odpowietrzania nie wydostawała się piana.
• Przestrzegaj również instrukcji na beczułkach doty-
czących obchodzenia się z różnymi korkami.
• Beczułki Heinekena opisane są w osobnym
rozdziale.
W tym urządzeniu możesz używać beczułek z następu-
jącymi korkami:
Gumowa zatyczka
Gumowe zatyczki nie wymagają
stosowania jakichkolwiek narzędzi
lub adapterów. Beczki z korkiem
gumowym można łatwo przebić
kranikiem beczułki, jak to opisano
w rozdziale „Przebijanie beczułki
z piwem”.
Zatyczka kombinowana
Korek łączący jest wyposażony
w czerwoną osłonkę. Nie wymaga
to użycia żadnych narzędzi ani
adapterów. Patrz: sąsiedni rysunek.
Kupując beczułkę z tą osłonką,
upewnij się, że jest ona wyposa-
żona w element uszczelniający,
który został zakreślony w środku.