Instrukcje dotyczące bezpieczeństwa (ciąg dalszy)
Bezpieczeństwo podczas pracy
● Piekarnik zaprojektowany jest jedynie do gotowania żywności stosowanej w gospodarstwie domowym.
● Podczas pracy wewnętrzne powierzchnie piekarnika rozgrzewają się na tyle, aby spowodować
oparzenia. Nie wolno dotykać elementów grzejnych lub wewnętrznych powierzchni piekarnika do czasu
ich ostygnięcia.
● Nie wolno przechowywać materiałów łatwopalnych w piekarniku.
● Powierzchnie kuchenki nagrzewają się podczas dłuższej pracy urządzenia przy wysokiej temperaturze.
● Podczas gotowania, w czasie otwierania drzwiczek należy zachować ostrożność, ponieważ może dojść
do gwałtownego wydostania się gorącego powietrza i pary.
● Podczas gotowania potraw zawierających alkohol, może dojść do jego odparowania z powodu wysokiej
temperatury i zapalenia się oparów alkoholu w przypadku zetknięcia się oparów z gorącymi częściami
piekarnika.
● Dla własnego bezpieczeństwa nie wolno stosować do myjek wysokociśnieniowych ani urządzeń do
czyszczenia strumieniem pary.
● Podczas korzystania z piekarnika należy dopilnować, aby dzieci trzymały się od niego w bezpiecznej
odległości.
● Żywność mrożona taka jak pizza, powinna być pieczona na grillu drucianym. W przypadku korzystania z
blach do pieczenia może dojść do ich odkształcenia z powodu różnic temperatury.
● Nie wolno nalewać wody na dno piekarnika, gdy jest ono gorące. Może to spowodować uszkodzenie
powierzchni emaliowanej.
● W czasie gotowania drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
● Zachować ostrożność w przypadku otwierania drzwiczek przed końcem procedury czyszczenia
parowego; woda na dnie jest gorąca.
● Nie wolno wykładać dna piekarnika folią aluminiową i nie wolno na nim umieszczać żadnych blach do
pieczenia ani puszek. Folia aluminiowa blokuje przepływ ciepła, co może prowadzić do uszkodzenia
emaliowanych powierzchni i spowodować pogorszenie wyników gotowania.
● Soki owocowe mogą pozostawiać zacieki, które mogą stać się nieusuwalne z emaliowanych powierzchni
piekarnika. W przypadku pieczenia bardzo wilgotnych ciast należy użyć głębokiej blachy.
● Nie wolno stawiać naczyń do pieczenia na otwartych drzwiczkach piekarnika.
● Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do używania przez małe dzieci lub osoby niepełnosprawne
bez odpowiedniego nadzoru osoby odpowiedzialnej, zapewniającej bezpieczne użytkowanie urządzenia.
● Nie wolno pozwalać małym dzieciom bawić się urządzeniem.
● W przypadku rozlania się większych ilości płynów należy usunąć go przed samoczyszczeniem, a w
czasie samoczyszczenia pirolitycznego w piekarniku nie mogą znajdować się żadne przybory kuchenne.
● Podczas samoczyszczenia powierzchnie rozgrzewają się bardziej niż zwykle i dlatego dzieci powinny
znajdować się w bezpiecznej odległości.
● Małe ilości jedzenia wymagają krótszego czasu gotowania lub podgrzewania. Gdy ustawione są
normalne czasy, jedzenie może się przegrzać i spalić.
Instrukcja utylizacji
Utylizacja materiału opakowania
● Materiał wykorzystany do zapakowania urządzenia podlega recyklingowi.
● Materiał opakowania wyrzucić do odpowiedniego pojemnika w lokalnym zakładzie utylizacji odpadów.
Utylizacja starych urządzeń
OSTRZEŻENIE
Przed utylizacją starych urządzeń należy uniemożliwić ich pracę tak, aby nie mogły stać się źródłem
zagrożenia.
Aby to zrobić, należy odłączyć urządzenie od zasilania sieciowego i usunąć przewód zasilający.
W celu ochrony środowiska konieczne jest, aby stare urządzenia były utylizowane we właściwy sposób.
● Urządzenia nie wolno wyrzucać wraz ze zwykłymi odpadami domowymi.
● Informacje o datach zbiórek oraz o publicznych miejscach utylizacji odpadów można uzyskać w
lokalnym zakładzie utylizacji lub od władz lokalnych.
BT65FQBPST_XEO-00126Q_PL.indd 3 2007-09-27 ソタタ・11:18:56