instrukcje dotyczące bezpieczeństwa _3
• Osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub umysłowej, bądź
o niedostatecznym doświadczeniu i wiedzy (np. dzieci) nie powinny korzystać z
urządzenia bez nadzoru lub przeszkolenia w zakresie obsługi przez inną osobę
odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenia łatwo dostępne części mogą się
nagrzewać. Aby uniknąć poparzenia, dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia.
OSTRZEŻENIE: W celu uniknięcia możliwości porażenia prądem elektrycznym,
przed wymianą żarówki, należy wyłączyć zasilanie urządzenia. Podczas pracy
piekarnika wewnętrzne powierzchnie silnie się nagrzewają.
BEZPIECZEŃSTWO PODCZAS PRACY
• Piekarnik zaprojektowany jest jedynie do gotowania żywności stosowanej w
gospodarstwie domowym.
• Podczas pracy wewnętrzne powierzchnie piekarnika rozgrzewają się na tyle, aby
spowodować oparzenia. Nie wolno dotykać elementów grzejnych lub wewnętrznych
powierzchni piekarnika do czasu ich ostygnięcia.
• Nie wolno przechowywać materiałów łatwopalnych w piekarniku.
• Powierzchnie kuchenki nagrzewają się podczas dłuższej pracy urządzenia przy
wysokiej temperaturze.
• Podczas gotowania, w czasie otwierania drzwiczek należy zachować ostrożność,
ponieważ może dojść do gwałtownego wydostania się gorącego powietrza i pary.
• Podczas gotowania potraw zawierających alkohol, może dojść do jego odparowania
z powodu wysokiej temperatury i zapalenia się oparów alkoholu w przypadku
zetknięcia się oparów z gorącymi częściami piekarnika.
• Dla własnego bezpieczeństwa nie wolno stosować myjek wysokociśnieniowych ani
urządzeń do czyszczenia strumieniem pary.
• Podczas korzystania z piekarnika należy dopilnować, aby dzieci trzymały się od
niego w bezpiecznej odległości.
• Żywność mrożona taka jak pizza, powinna być pieczona na grillu drucianym. W
przypadku korzystania z blach do pieczenia może dojść do ich odkształcenia z
powodu różnic temperatury.
• Nie wolno nalewać wody na dno piekarnika, gdy jest ono gorące. Może to
spowodować uszkodzenie powierzchni emaliowanej.
• W czasie gotowania drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Nie wolno wykładać dna piekarnika folią aluminiową i nie wolno na nim umieszczać
żadnych blach do pieczenia ani puszek. Folia aluminiowa blokuje przepływ ciepła,
co może prowadzić do uszkodzenia emaliowanych powierzchni i spowodować
pogorszenie wyników gotowania.
• Soki owocowe mogą pozostawiać zacieki, które mogą stać się nieusuwalne z
emaliowanych powierzchni piekarnika. W przypadku pieczenia bardzo wilgotnych
ciast należy użyć głębokiej blachy.
• Nie wolno stawiać naczyń do pieczenia na otwartych drzwiczkach piekarnika.
• Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do używania przez małe dzieci lub osoby
niepełnosprawne bez odpowiedniego nadzoru osoby odpowiedzialnej, zapewniającej
bezpieczne użytkowanie urządzenia.
• Należy pilnować, aby małe dzieci nie bawiły się urządzeniem.
• Przyrządzenie mniejszych ilości pożywienia wymaga krótszego czasu gotowania czy
podgrzewania. W przypadku zastosowania normalnych czasów gotowania mogą
one zostać zbyt mocno podgrzane lub nawet przypalone.
BF62 SERIES_XEO_00269U-PO.indb 3 2011-04-13 7:59:21