8
Takie oznakowanie informuje,
że sprzęt ten, po okresie jego
użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi
odpadami pochodzącymi z go-
spodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany
do oddania go prowadzącym zbieranie zu-
żytego sprzętu elektrycznego i elektronicz-
nego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne
punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednost-
ki, tworzą odpowiedni system umożliwiający
oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczy-
nia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwen-
cji, wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego skła-
dowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Urządzenie na czas trans
por tu zostało za bez pie czo ne
przed uszko dze niem przez
opa ko wa nie. Po roz pa ko
wa niu urzą dze nia pro si my
Pań stwa o usu nię cie ele men
tów opa ko wa nia w spo sób nie za gra ża ją cy
śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa
ko wa nia są nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄ DZEŃ
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dy-
rektywą Europejską 2012/19/UE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w
spo sób od po wie dzial ny,
chroni nie tylko do mo wą
kasę, lecz działa świa do mie
na rzecz śro do wi ska na tu
ral ne go. Dla te go po móż my,
oszczę dzaj my ener gię elek trycz ną! A czyni
się to w na stę pu ją cy spo sób:
• Stosowanie prawidłowych naczyń do
go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la ją
zaoszczędzić do 1/3 energii elek trycz nej.
Na le ży pamiętać o po kryw ce, w prze ciw nym
ra zie zużycie energii elek trycz nej wzrasta
czte ro krot nie!
• Dobranie naczyń do gotowania do po
wierzch ni pola grzejnego.
Naczynie do gotowania nie po win no być ni
gdy mniejsze od pola grzejnego.
• Dbanie o czystość pól grzej nych i den
garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła
– silnie przypalone za bru dze nia da się czę sto
usunąć już tylko środ ka mi sil nie ob cią ża ją cy
mi śro do wi sko naturalne.
• Unikanie niepotrzebnego „za glą da nia
do garnków”.
• Nie wbudowywanie płyty w bez po śred
niej bli sko ści chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie po
trzeb nie wzrasta.