Amica PH7311FT Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PŁYTY CERAMICZNEJ
ZE STEROWANIEM SENSOROWYM
Płytę uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji.
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IOAA-642
(08.2016 / v1)
PBF5VQ205FTE
2
SZANOWNY KLIENCIE,
Płyta Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności.
Po prze czy ta niu instrukcji, obsługa płyty nie będzie problemem.
Płyta, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod wzglę dem
bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych
wypadków.
Uwaga!
Urządzenie obsługiwać tylko po przeczytaniu / zrozumieniu niniejszej instrukcji.
Urządzenie zostało zaprojektowane wyłącznie jako urządzenie do gotowania.Każde
inne jego zastosowanie (np. do ogrzewania pomieszczeń) jest niezgodne z jego
przeznaczeniem i może być niebezpieczne.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian nie wpływających na
dzia ła nie urządzenia.
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe 
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel. 801 801 800
Oświadczenie producenta
Producent deklaruje niniejszym, że wyrób ten spełnia zasadnicze wymagania wy mie nio nych poniżej
dyrektyw europejskich:
dyrektywy niskonapięciowej 2014/35/UE,
dyrektywy kompatybilności elek tro ma gne tycz nej 2014/30/UE,
dyrektywy ekoprojektowania 2009/125/EC,
i dlatego wyrób został oznakowany oraz została wystawiona dla niego deklaracja zgodności
udostępniana organom nadzorującym rynek.
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje.......................................................................................2
Wskazówki odnośnie bezpieczeństwa................................................................4
Jak oszczędzać energię........................................................................................7
Opis wyrobu..............................................................................................................8
Instalacja..................................................................................................................9
Obsługa..................................................................................................................13
Czyszczenie i kon ser wa cja...................................................................................21
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych............................................................23
Dane tech nicz ne....................................................................................................24
Gwarancja, obsługa posprzedażna.....................................................................25
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się
gorące podczas użycia. Możliwość dotknięcia ele-
mentów grzejnych powinno być objęte szczególną
troską. Dzieci poniżej 8 roku życia powinny trzymać
się z daleka, chyba że są pod stałą opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w
wieku od 8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami -
zycznymi, czuciowymi albo umysłowymi albo brakiem
doświadczenia i wiedzy, jeśli odbywa się pod nad-
zorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzę-
tu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci,
aby nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności
obsługowe nie powinny być robione przez dzieci bez
nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju
na płycie kuchennej może być niebezpieczne i do-
prowadzić do pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz
urządzenie i wtedy przykryj płomień np. pokrywką
lub niepalnym kocem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź
rzeczy na powierzchni do gotowania.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga. Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta,
wyłączyć prąd, aby uniknąć porażenia prądem elek-
trycznym.
Urządzeniem nie należy sterować zewnętrznym
zegarem lub niezależnym układem zdalnego stero-
wania.
Do czyszczenia płyty nie wolno używać sprzętu do
czyszczenia parą.
Przed pierw szym użyciem ce ra micz nej płyty grzejnej na le ży prze czy tać in struk cję użyt
ko wa nia. W ten spo sób za pew nia my sobie bez pie czeń stwo oraz unikamy uszko dze nia
pły ty.
Je że li płyta ce ra micz na użyt ko wa na jest w bez po śred niej bliskości radia, te le wi zo ra lub
innego urzą dze nia emi tu ce go, na le ży spraw dzić, czy za pew nio na jest pra wi dło wość
działania panelu ste ru ce go płyty ce ra micz nej.
Płytę winien podłączyć upraw nio ny in sta la tor – elektryk.
Nie wolno instalować płyty w pobliżu urzą dzeń chłodniczych.
Meble w których zabudowywana jest pły ta muszą być odporne na temperatury ok 100
o
C.
Do ty czy to okle in,kra dzi,po wierzch ni wykonanych z tworzyw sztucz nych, klejów oraz
lakierów.
Pły należy użytkować tylko po jej za bu do wa niu. W ten sposób za bez pie cza my się przed
do tknię ciem czę ści po zo sta cych pod na pię ciem.
Na pra wy urządzeń elektrycznych mogą prze pro wa dzać tyl ko spe cja li ści. Nie fa cho we na
pra wy po wo du ją po waż ne nie bez pie czeń stwo dla użyt kow ni ka.
Urzą dze nie zostaje tylko wów czas odłą czo ne od sieci elek trycz nej, gdy zo sta nie wy łą czo ny
bez piecz nik lub wtycz ka zostanie wy cią gnię ta z gniazd ka.
Wtyczka przewodu przyłączeniowego powinna być dostępna po zainstalowaniu kuchenki.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Pola grzejne po włączeniu szybko się na grze wa ją. Dlatego też na le ży je włą czać do pie ro
po usta wie niu na czy nia do go to wa nia. W ten spo sób uni ka my zbęd ne go zu ży cia ener gii
elek trycz nej.
Wbu do wa ny w układ elek tro nicz ny wskaź nik szcząt ko we go na grza nia wska zu je czy płyta
jest włą czo na względ nie czy jest jesz cze go ca.
W przypadku zaniku napięcia w sie ci ska so wa ne zostają wszyst kie na sta wy i wska za nia.
Po po now nym po ja wie niu się na pię cia w sie ci wskazana jest ostroż ność, gdyż płyty na
grza ne przed za ni kiem na pię cia, nie są już nad zo ro wa ne przez wskaź nik.
Je że li gniazdo wtykowe jest w po bli żu pola grzejnego, należy zwa żać, aby kabel nie do
ty kał na grza nych miejsc.
Przy stosowaniu olejów i tłusz czów nie po zo sta wiać płyty bez nad zo ru, gdyż ist nie je za
gro że nie po ża ro we.
6
WSKAZÓWKI ODNOŚNIE BEZPIECZEŃSTWA
Nie używać naczyń z tworzyw sztucz nych i z folii aluminiowej. To pią się one w wy so kich
tem pe ra tu rach i mogą uszko dzić pły tę ce ra micz ną.
Cukier ,kwasek cytrynowy, sól itp. w sta nie sta łym i płyn nym oraz two rzy wo sztucz ne nie
po win ny do stać się do na grza ne go pola grzej ne go.
Jeżeli wsku tek nieuwagi cukier lub two rzy wo sztucz ne do sta się na gorącą pły tę, w żad
nym wy pad ku nie wol no wy łą czać pły ty, lecz należy ze skro bać cu kier i two rzy wo ostrym
skro ba kiem. Chro nić ręce przed po pa rze nia mi i skaleczeniem.
Przy stosowaniu płyty ce ra micz nej na le ży używać tylko garnków i ron dli o pła skim dnie,
nie po sia da cych kra dzi i zadziorów, gdyż w prze ciw nym razie mogą powstać trwałe
za dra pa nia płyty.
Jeżeli urządzenie wyposażone jest w pola grzejne halogenowe, to patrzenie na nie może
być szkodliwe.
Po wierzch nia grzejna płyty ce ra micz nej od por na jest na szok ter micz ny. Nie jest ona
wrażliwa ani na zimno, ani na go co.
Należy unikać upusz cza nia przed mio tów na płytę. Uderzenia punktowe np. upa dek
bu te lecz ki z przy pra wa mi, mogą w nie ko rzyst nym przy pad ku do pro wa dzić do pęknięć i
od pry sków płyty ce ra micz nej.
Przez uszkodzone miejsca ki pią ce po tra wy mogą się dostać do bę cych pod na pię ciem
części płyty ce ra micz nej.
Jeżeli powierzchnia jest pęknięta, wyłączyć prąd, aby uniknąć możliwości porażenia prą
dem elektrycznym.
Należy przestrzegać wska wek od no śnie pielęgnacji i czysz cze nia pły ty ce ra micz nej. W
razie nie pra wi dło wo ści w po stę po wa niu z nią, nie od po wia da my z tytułu gwa ran cji.
Użytkowanie urządzenia do gotowania i pieczenia powoduje wydzielanie się ciepła i wilgoci w
pomieszczeniu, w którym jest zainstalowane. Należy upewnić się, czy pomieszczenie kuchenne
jest dobrze przewietrzane; należy utrzymywać otwarte naturalne otwory wentylacyjne lub
zainstalować środki wentylacji mechanicznej (okap z mechanicznym wyciągiem).
Długotrwałe intensywne używanie urządzenia może wymagać dodatkowego przewietrzania,
na przykład otwarcia okna lub bardziej skutecznej wentylacji, np.zwiększenia wydajności
wentylacji mechanicznej, jeśli jest stosowana.
7
Urządzenie na czas trans
por tu zostało za bez pie czo ne
przed uszko dze niem przez
opa ko wa nie. Po roz pa ko wa niu
urzą dze nia pro si my Pań stwa o
usu nię cie ele men tów opa ko wa
nia w spo sób nie za gra ża cy śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄ DZEŃ
Takie oznakowanie informuje,
że sprzęt ten, po okresie jego
użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi
odpadami pochodzącymi z go-
spodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany
do oddania go prowadzącym zbieranie zu-
żytego sprzętu elektrycznego i elektronicz-
nego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne
punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednost-
ki, tworzą odpowiedni system umożliwiają-
cy oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczy-
nia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwen-
cji, wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego skła-
dowania i przetwarzania takiego sprzętu.
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dy-
rektywą Europejską 2012/19/UE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w spo
sób od po wie dzial ny, chroni
nie tylko do mo kasę, lecz
działa świa do mie na rzecz
śro do wi ska na tu ral ne go. Dla
te go po móż my, oszczę dzaj
my ener gię elek trycz ną! A czyni się to w
na stę pu cy spo sób:
Stosowanie prawidłowych naczyń do
go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la
zaoszczędzić do 1/3 energii elek trycz nej.
Na le ży pamiętać o po kryw ce, w prze ciw nym
ra zie zużycie energii elek trycz nej wzrasta
czte ro krot nie!
Dobranie naczyń do gotowania do po-
wierzch ni pola grzejnego.
Naczynie do gotowania nie po win no być ni
gdy mniejsze od pola grzejnego.
Dbanie o czystość pól grzej nych i den
garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła
silnie przypalone za bru dze nia da się czę sto
usunąć już tylko środ ka mi sil nie ob cią ża cy
mi śro do wi sko naturalne.
Unikanie niepotrzebnego „za glą da nia
do garnków”.
Nie wbudowywanie płyty w bez po śred-
niej bli sko ści chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie po
trzeb nie wzrasta.
8
Opis płyty PBF5VQ205FTE
Panel sterowania
Pole grzejne
 tylnie prawe
Pole grzejne
 tylnie lewe
Potrójne pole
 przednie lewe
Pole grzejne
 przednie prawe
Podwójne pole
 środkowe
OPIS WYROBU
Wskaźnik zegara
Sensor zwiększania
mocy grzejnej
Sensor zmniejszania
mocy grzejnej
Sensor
zwiększania czasu
Wskaźnik
blokady
Sensor "klucz"
Wyłącznik
główny
Wskaźnik
Sensor zmniejszania
czasu
Wskaźnik potrójnego i
podwójnego pola
Sensor potrójnego
i podwójnego pola
9
INSTALACJA
Przygotowanie blatu mebla do zabudowy płyty
l Grubość blatu mebla powinna wynosić od 28 do 40 mm, głębokość blatu min. 600 mm.
Blat powinien być płaski i dobrze wypoziomowany. Należy uszczelnić i zabezpieczyć blat
od strony ściany przed zalaniem i wilgocią.
l Odległość pomiędzy krawędzią otworu a krawędzią blatu z przodu powinna wynosić min.
60 mm, a z tyłu min. 50 mm.
lOdległość pomiędzy krawędzią otworu a ścianką boczną meblową powinna wynosić
minimum 55 mm.
l Me ble do za bu do wy mu szą mieć okła dzi oraz kle je do jej przy kle je nia od por ne na
tem pe ra tu 100°C. Nie spełnienie tego wa run ku może spo wo do wać zde for mo wa nie
po wierzch ni lub od kle je nie okła dzi ny.
l Krawędzie otworu powinny zostać zabezpieczone materiałem odpornym na wchłanianie
wilgoci.
l Otwór w blacie wykonać zgodnie z wymiarami podanymi na rys.1(uchwyt)
l Pod spodem płyty należy zostawić przynajmniej 80 mm wolnej przestrzeni aby umożliwić
właściwy obieg powietrza i aby uniknąć przegrzania powierzchni wokół płyty.
1
(*) 560 mm dla płyt 600 mm
(*) 750 mm dla płyt 770 mm
10
Zabronione jest mocowanie płyty nad piekarnikiem pozbawionym wentylacji.
Przewód przyłączeniowy płyty należy tak doprowadzić, aby nie dotykał osłony dolnej.
Zabudowa w blacie szafki kuchennej.
INSTALACJA
min 25
Zabudowa w blacie szafki kuchennej nad
piekarnikiem
Uwaga. Podczas instalowania płyty w
blacie szafki kuchennej należy zamon-
tować półkę-przegrodę, jak na rysunku
obok. Jeśli płyta jest instalowana nad
piekarnikiem do zabudowy montowanie
półki-przegrody nie jest konieczne.
Jeśli płyta została zainstalowana w bla-
cie szafki kuchennej nad szuadą, należy
osłonę dolną płyty przykryć płytą drew-
nianą lub podłogą ochronną do płyt ce-
ramicznych.
11
W przypadku blatu o grubości 38 mm do mocowania płyty należy wykorzystać 4 uchwyty
“A”. Sposób montażu pokazano na rys. 2 i 3. W przypadku blatu o grubości 28 mm oprócz
uchwytów “A” należy dodatkowo zastosować 4 drewniane klocki o wymiarach 15x15x50
mm. Sposób montażu pokazano na rys. 4 i 5.
Sprawdzić czy uszczelka dokładnie przylega do płyty.
Przykręcić lekko uchwyty od spodu płyty.
Oczyścić blat, włożyć płytę w otwór i docisnąć do blatu.
Ustawić uchwyty prostopadle do krawędzi płyty i dokręcić do oporu.
1  blat mebla
2  wkręt
3  uchwyt mocujący
4  płyta grzejna
5  uszczelka płyty
1  blat mebla
2  wkręt
3  uchwyt mocujący
4  płyta grzejna
5  uszczelka płyty
6  klocek z drewna
3
4
5
54
321
54
321
15
15
6
Instalowanie płyty PBF5VQ205FTE- uchwyt
2
INSTALACJA
240
753
490
min
60
min
50
240
190
753
490
min
60
min
50
190
50
12
Przewód przyłączeniowy należy za mo co wać w od ciąż ce.
INSTALACJA
Przed do ko na niem przyłączenia płyty do in sta la cji elek trycz nej, należy zapoznać się z in for
ma cja mi znaj du cy mi się na ta blicz ce zna mio no wej i schemacie pod łą cze nia.
UWAGA! Instalator jest zobowiązany wydać użyt kow ni ko wi „świa dec two przy łą cze nia kuch ni
do in sta la cji elek trycz nej” (znajduje się w karcie gwarancyjnej).
Inny sposób podłączenia płyty niż po ka za no na sche ma cie może spo wo do wać jej uszko dze nie.
Przyłączenie płyty do instalacji elektrycznej
Uwaga!
Przyłączenia do in sta la cji może do ko nać tyl ko wy kwa li ko wa ny in sta la tor po sia da cy
sto sow ne upraw nie nia. Za bra nia się sa mo wol ne go do ko ny wa nia prze bek lub zmian
w in sta la cji elek trycz nej.
Wskazówki dla instalatora
Płyta jest przystosowana fabrycznie do zasilania prądem przemiennym trójfazowym (400 V
3N ~50 Hz). Przystosowanie płyty do zasilania prądem jednofazowym (230 V) jest możliwe
poprzez odpowiednie zmostkowanie na listwie przyłączeniowej wg zamieszczonego schematu
połączeń. Schemat połączeń jest zamieszczony również na spodniej części osłony dolnej.
Dostęp do listwy przyłączeniowej jest możliwy po zdjęciu pokrywki na osłonie dolnej. Należy
pamiętać o właściwym doborze przewodu przyłączeniowego uwzględniając rodzaj podłączenia
i moc znamionową płyty.
Uwaga!
Należy pamiętać o konieczności podłączenia obwodu ochronnego do zacisku listwy
przyłączeniowej, oznaczonego znakiem . Instalacja elektryczna zasilająca płytę
powinna być zabezpieczona odpowiednio dobranym zabezpieczeniem lub po
zabezpieczeniu linii zasilającej, odpowiednim wyłącznikiem umożliwiającym odcięcie
dopływu prądu w sytuacji awaryjnej.
13
INSTALACJA
Dla sieci 400/230 V podłączenie trój fa
zo we z przewodem neu tral nym, mostek
łą czy za ci ski 45, przewody fazowe pod
łą czo ne do 1, 2 i 3, przewód neu tral ny
do 45, prze wód ochron ny do
Dla sieci 400/230 V podłączenie dwu fa
zo we z przewodem neu tral nym, most ki
łą czą za ci ski 23 oraz 45, prze wód
ochronny do
Dla sieci 230 V podłączenie jed no fa
zo we z przewodem neu tral nym, most ki
łą czą za ci ski 123 oraz 45,przewód
ochronny do
SCHEMAT MOŻLIWYCH POŁĄCZEŃ
Uwaga! Napięcie elementów grzejnych 230V.
Uwaga! W przypadku każdego z połączeń przewód
ochronny musi być po łą czo ny z zaciskiem .
1
2
3
1N~
OWY
3X 4 mm
2
OWY
4X 2,5 mm
2
OWY
5X 1,5 mm
2
Przewody fazowe  L1=R, L2=S, L3=T; N  przewód neutralny;  przewód ochronny
Zalecany
ro dzaj
prze wo du
przy łą cze
nio we go
2N~
3N~
1
2
3
3
4
5
1
2
3
5
4
PE
L1
N
1
2
3
5
4
L1
L2
PE
N
1
2
3
5
4
L1
L2
PE
N
L3
Przed pierwszym włączeniem płyty
OBSŁUGA
najpierw należy dokładnie oczyścić pły tę ceramiczną. Płytę ce ra micz na le ży trak-
tować jak po wierzch nie szklane.
przy pierw szym użyciu może na stą pić przej ścio we wydzielanie zapachów, dlatego
należy włączyć wen ty la cję w po miesz cze niu lub otworzyć okno.
wykonać czynności ob słu go we z za cho wa niem wskazówek bezpieczeństwa.
Uwaga. Przy pierwszym podłączeniu płyty do sieci elektrycznej może pojawić się na
wkaźniku pola grzejnego litera „H”. Nie jest to wada, a litera „H” zniknie po ok. 60
minutach.
14
OBSŁUGA
Należy zwra cać uwagę aby przy włą cza niu i wy łą cza niu oraz przy na sta wia niu stopnia
mocy grzania za wsze na ci skać tyl ko jeden sen sor. W przy pad ku rów no cze sne go
na ci śnię cia więk szej ilości sensorów (z wy jąt kiem przy pad ku wyłączenia pola grzej ne
go lub ze ga ra), sys tem igno ru je wpro wa dzo ne sy gna ły ste ru ce, a przy dłu go trwa łym
na ci ska niu wy zwa la sy gnał usterki.
Ceramiczna płyta grzejna wy po sa żo na jest w sensory ob słu gi wa ne przez do tknię cie pal cem
ozna ko wa nych po wierzch ni.
Każde przesterowanie sensora po twier dza ne jest sygnałem akustycznym.
Odpowiednie naczynia do gotowania
Do kuchenek z płytą ceramiczną ist nie spe cjal nie przebadane na czy nia do go to wa nia i
pieczenia. Należy prze strze gać instrukcji ich wy twór ców.
Naczynia do gotowania po sia da ce dno alu mi nio we lub mie dzia ne mogą po zo sta wiać me ta licz ne
prze bar wie nia, bar dzo trudne do usu nię cia. Szcze gól ostroż ność zaleca się w przy pad ku na czyń
ema lio wa nych, któ re po przy pad ko wym wy go to wa niu się za war to ści mogą spo wo do wać nie od wra
cal ne uszko dze nia. Dla osią gnię cia opty mal ne go zużycia ener gii, opty mal nych cza sów go to wa nia
a tak że dla za po bie że nia przy pa le niu się na pły cie ki pią cych po traw na le ży prze strze gać na stę pu ją
cych wska wek.
Dno garnka:
Naczynia do gotowania / pieczenia win ny posiadać stabilne, płaskie dno, gdyż dno z ostrymi
kra dzia mi, za dzio ra mi i ze zwę glo ny mi po zo sta ło ścia mi po traw może po dra pać płytę ce
ra micz ną i od dzia ły wać na nią ściernie!
Rozmiar garnka:
Średnica dna garn ków i ron dli win na od po wia dać moż li wie do kład nie śred ni cy ele men tu
grzej ne go pły ty.
Pokrywka garnka:
Pokrywka na garnku zapobiega uciecz ce cie pła i w ten sposób skra ca czas na grze wa nia i
zmniej sza zu ży cie ener gii elektrycznej.
Po przyłączeniu do sieci elek trycz nej załączona zostaje au to ma tycz nie blo ka da.
W celu od blo ko wa nia należy przez dwie se kun dy do ty kać sensor blo ka dy .
15
OBSŁUGA
Panel sterowania
Po podłączeniu płyty do sieci elektrycznej, powinien nastąpić krótki sygnał dźwiękowy, po
którym możemy uruchomić płytę ceramiczną.
Nie należy ustawiać żadnych przed mio tów na po wierzch niach sen so rów (może
zo stać wy zwo lo ne roz po zna nie uster ki), po wierzch nie te na le ży utrzy my wać
sta le w czystości.
Włączenie płyty grzejnej
Jeżeli płyta grzejna jest wyłączona wówczas wszyst kie
pola grzejne są odłączone a wskaź ni ki nie świe cą.
Przez dotknięcie głów ne go sen so ra włączamy
pły tę, a na wszyst kich wskaź ni kach pól grzejnych
ukazuje się na 10 se kund “0”. Można teraz nastawić
żą da ny sto pień mocy grzania przy pomocy sensora
+i sensora -wy bie ra jąc uprzednio przy cisk wy
bo ru pola grzej nego (patrz Na sta wia nie stopnia
mocy grza nia ).
Jeżeli w ciągu 10 sekund nie zo sta nie prze ste ro wa ny żaden sen sor, wówczas płyta
grzej na wyłącza się.
Jeżeli aktywne jest zabezpieczenie przed dziećmi, wówczas nie da się włączyć płyty
grzejnej ( patrz Od blo ko wa nie płyty grzejnej )
Włączenie pola grzejngo
Po włączeniu płyty grzejnej sensorem głów nym można obsługiwać pola grzej ne w na
stę pu cy sposób:
1. Wybrać pożądane pole grzejne sen so rem wyboru pola grzejnego. Przy po rząd ko wa nie
sensorów od po wia da rozmieszczeniu pól grzejnych,
2. Sensorem “+” lub “-” ustawiamy pożądany stopień grza nia,
3. W celu zmiany nastawy mocy grza nia, ponownie jak w punkcie 1 naj pierw wybieramy
pożądane pole grzejne sensorem wyboru pola grzejnego, a następnie na sta wia my
pożądany stopień grzania sensorem “+” lub “-” .
Jeżeli w ciągu 10 sekund po włą cze niu płyty nie zostanie prze ste ro wa ny żaden sen sor,
wówczas pole grzejne wyłącza się.
16
OBSŁUGA
Podwójne i potrójne pole grzejne
Zewnętrzne dodatkowe pole grzejne można
włączyć przyciskając sensor lub .
Włączenie tego pola jest sy gna li zo wa ne za-
paleniem się czerwonej dio dy do dat ko we go
pola grzejnego.
Aby wyłączyć zewnętrzne dodatkowe pole
grzejne należy ponownie nacisnąć sen sor
lub .
Dodatkowe zewnętrzne pole grzej-
ne moż na włączyć tylko wtedy, gdy
pra cu je pole środkowe.
Nastawienie stopnia mocy grzania
W czasie wskazywania 0można na sta wić
stopień mocy grzania przy po mo cy sen so ra
(+) i sensora (-) .
Jeżeli nie życzymy sobie działania ukła du
automatycznego zmniejszania mocy grza nia,
rozpoczynamy wybór stopnia mocy grzania
od sensora (-) (wskazanie stop nia mocy grza
nia „6”, kropka dzie sięt na nie świeci)
Następnie można stopniowo obniżać sto pień
mocy grzania przez zadziałania na sensor (-),
lub podwyższać stopień mocy grzania przez
zadziałanie na sen sor (+).
Jeżeli natomiast chcemy gotować z wy ko rzy sta niem układu au to ma tycz ne go zmniej sza nia
mocy grzania, wów czas należy roz po cząć wybór stopnia mocy grzania od sen so ra (+) (patrz
Układ au to ma tycz ne go zmniej sza nia mocy grza nia).
Układ automatycznego zmniejszania mocy grzania
Każde pole grzejne wyposażone jest w układ
automatycznego zmniejszania mocy grzania.
Jeżeli zostanie on uak tyw nio ny, wówczas dane
pole grzej ne jest za łą czo ne z pełną mocą na
czas zależny od wy bra ne go stopnia mocy grzej
nej go to wa nia, a następnie zo sta je prze łą czo ne
na ten sto pień mocy grzejnej go to wa nia.
17
OBSŁUGA
Uaktywnienie układu automatycznego zmniej
sza nia mocy grzania przy go to wu je się
uru cha mia jąc wybór stopnia mocy grza nia
przy po mo cy sensora (+). Wy świe tla ny jest
wówczas stopień mocy grza nia (“9” z kropką
dzie sięt ną).
Jeżeli w ciągu 10 sekund rozpoczniemy na
sta wia nie stopnia mocy grzania go to wa nia
przez dotknięcie sensora (-), wów czas układ
automatycznego zmniej sza nia mocy grzania
jest uak tyw nio ny, a krop ka dziesiętna świeci
przez cały czas jego ak tyw no ści.
Jeżeli któryś z sensorów zostanie do tknię
ty dopiero po 10 sekundach, wówczas
krop ka dziesiętna gaśnie i układ au to ma
tycz ne go zmniej sza nia mocy grzejnej nie
jest ak tyw ny.
Jeżeli nie życzymy sobie uaktywnienia
ukła du automatycznego zmniejszania
mocy grzej nej, wówczas należy roz po
cząć wy bór stop nia mocy grzejnej go to
wa nia od sen so ra (-) (kropka dziesiętna
nie świe ci).
Stopień mocy
grzej
nej gotowania
Czas szybkiego
gotowania (min)
1 1,12
2 2,44
3 4,48
4 5,28
5 6,30
6 1,12
7 2,44
8 2,44
9 -
Funkcja blokady
Funkcja blokady załączana sensorem klucz
służy do tego, aby chronić włą czo ne pole
grzej ne przed niepowołanym wyłączeniem
przez dzieci, zwierzęta domowe itp.
Gdy zablokujemy płytę grzejną w chwili gdy
wszystkie pola grzejne wyłączone, wów czas
płyta grzejna chroniona jest przed nie za
mie rzo nym uruchomieniem, a jej włą cze nie
możliwe jest po odblokowaniu.
Po wystąpieniu zaniku na pię cia w
sieci blokada zo sta je au to ma tycz-
nie uaktywniona.
Po wyłączeniu płyty wyłącznikiem
głównym po 60 sekundach funkcja
blokady aktywuje się ( lub włącza
się) automatycznie.
18
Wskaźnik nagrzania szcząt ko we go
W chwili wyłączenia go ce go pola grzejnego wskazywane jest „H” jako sygnał „pole grzej
ne jest gorące!”.
W tym czasie nie wolno do ty kać
pola grzejnego ze względu na
moż li wość poparzenia ani sta-
wiać na nim wraż li wych na cie pło
przed mio tów !
Gdy wskaźnik ten zgaśnie, moż na do tknąć
pole grzejne mając świa do mość, że nie wy
sty gło ono jeszcze do wartości tem pe ra tu ry
otoczenia.
Podczas przerwy w dostawie prą-
du wskaźnik nagrzania szczątko-
wego „H“ nie jest już wyświetla-
ny. Pomimo to pola grzejne mogą
być wówczas jeszcze gorące!
Ważne!
Jeśli płyta kuchenna po ponow-
nym przyłączeniu albo po prze-
rwie w dopływie energii elektrycz-
nej zostanie znowu uruchomiona,
przeprowadzony zostanie krótki
„auto-test”, po którym zapali się
wskaźnik nagrzania szczątkowe-
go „H”. Na wskaźniku nagrzania
szczątkowego wyświetlane jest
„H” przez czas około 45 do 60
minut. Wskazywanie nagrzania
szczątkowego nie opiera się na
mierzeniu wartości temperatury,
lecz na obliczeniu czasu działania
pól grzejnych. Po przerwie w do-
pływie energii elektrycznej przyj-
mowana jest najwyższa możliwa
temperatura i najdłuższy czas
chłodzenia, stąd długo trwające
wyświetlanie.
Dla dalszej pracy nie ma to żad-
nego znaczenia.
OBSŁUGA
19
OBSŁUGA
Ograniczenie czasu pracy
W celu zwiększenia niezawodności pra cy płyta
grzejna wyposażona jest w ogra nicz nik czasu
pracy dla każ de go z pól grzej nych. Maksymal-
ny czas pracy usta la się sto sow nie do ostatnio
wy bra ne go stopnia mocy grzej nej.
Jeżeli nie zmieniamy stopnia mocy grzej nej
przez dłuższy czas (patrz ta be la) wów czas
przynależne pole grzej ne zo sta je au to ma tycz
nie wyłączone i uak tyw nio ny zo sta je wskaź nik
na grza nia szcząt ko we go. Możemy jed nak w
każ dej chwi li włączać i ob słu gi wać po szcze
gól ne pola grzejne zgod nie z instrukcją użyt
ko wa nia.
Stopień
mocy grzej nej
Maksymalny
czas pracy
w go dzi nach
1 10
2 5
3 5
4 4
5 3
6 2
7 2
8 2
9 1
20
OBSŁUGA
Funkcja zegara
Jeżeli płyta grzejna wyposażona jest w zegar sterujący (Timer),wówczas przy jego pomocy
można ustawić czas pracy dowolnego pola grzejnego. Najpierw należy uaktywnić funkcję
zegara sensorem (+) lub () ( na wskaźnikach pól grzejnych pojawi się litera”t” ). Następnie
dla wybranego pola grzejnego, sensorem (+) lub () ustawiamy odpowiedni stopień mocy
grzejnej a na zegarze sensorem (+) lub () ustawiamy żądany czas grzania pola grzejnego.
W danym momencie można sterować tylko jednym polem grzejnym.
Pole grzejne które sterowane jest zegarem, sygnalizowane jest na wyświetlaczu za pomocą
litery „tmigając na przemian z nastawą mocy grzania. Koniec nastawionego czasu sygna-
lizowany jest wielokrotnymi krótkimi sygnałami brzęczyka. Na wskaźniku przynależnym do
danego pola grzejnego pulsuje „0” i pole grzejne zostaje odłączone.
Jeżeli zegar zostaje uaktywniony przy nie załączonym polu grzejnym i za cyframi wyświe-
tlacza zegara nie świeci się kropka, to można tę funkcję wykorzystać jako funkcję zwykłego
minutnika.
Minutnik
Minutnik należy stosować do sygnalizowania potrzeby wykonania różnych czynności wyma-
gających krótkiego czasu obsługi, jak np. gotowanie jaj, dla usprawnienia wykonania innych
prac lub nie związanych bezpośrednio z obsługą płyty. Zakres czasu czuwania wynosi
od 0 do 99 min.
Aby uruchomić minutnik należy:
 nacisnąć jednokrotnie sensor zegara,
 następnie przez dotknięcie sensora (+) lub (-) zegara nastawić czas czuwania (np.5 minut).
Zakończenie czasu czuwania jest sygnalizowane sygnałem dźwiękowym.
Wyłączanie całej płyty grzejnej
Płyta grzejna pracuje, gdy włączone jest co najmniej jedno pole grzejne. Na ci ska jąc sen sor
główny wyłączamy całą płytę grzej ną, a na wskaźniku pola grzej ne go świe ci się litera
“H”  symbol nagrzania szcząt ko we go.
Po wyłączeniu płyty sensorem , funkcja blokady po 60 sekundach włącza się automatycz-
nie.
Wyłączanie jednego pola grzejnego
Jedno pole grzejne można wyłączyć w na stę pu cy sposób:
1. Wybieramy pożądane pole grzejne sensorem wyboru pola grzejnego .
2. Następnie naciskamy jednocześnie sensor (+) i () lub sen so rem () zmniej sza my
nastawą do „0”.
Na wskaźniku ukazuję się litera “H” – sym bol nagrzania szczątkowego.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Amica PH7311FT Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi