Amica PH3200ZT Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PŁYTY CERAMICZNEJ
ZE STEROWANIEM SENSOROWYM
Płytę uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji.
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IOAA-697 / 8051405
(08.2016 / v1)
PB*2VQ203DFT
2
SZANOWNY KLIENCIE,
Płyta Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności.
Po prze czy ta niu instrukcji, obsługa płyty nie będzie problemem.
Płyta, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod wzglę dem
bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypad
ków.
Uwaga!
Urządzenie obsługiwać tylko po przeczytaniu / zrozumieniu niniejszej instrukcji.
Urządzenie zostało zaprojektowane wyłącznie jako urządzenie do gotowania.Każde
inne jego zastosowanie ( np. do ogrzewania pomieszczeń) jest niezgodne z jego
przeznaczeniem i może być niebezpieczne.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian nie wpływających na
dzia ła nie urządzenia.
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe 
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel. 801 801 800
Oświadczenie producenta
Producent deklaruje niniejszym, że wyrób ten spełnia zasadnicze wymagania wy mie nio nych poniżej
dyrektyw europejskich:
dyrektywy niskonapięciowej 2014/35/UE,
dyrektywy kompatybilności elek tro ma gne tycz nej 2014/30/UE,
dyrektywy ekoprojektowania 2009/125/EC,
i dlatego wyrób został oznakowany oraz została wystawiona dla niego deklaracja zgodności
udostępniana organom nadzorującym rynek.
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje............................................................................................2
Wskazówki odnośnie bezpieczeństwa......................................................................4
Opis wyrobu............................................................................................................8
Instalacja...................................................................................................................9
Obsługa.................................................................................................................12
Czyszczenie i kon ser wa cja...................................................................................19
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych............................................................21
Dane tech nicz ne....................................................................................................22
Gwarancja, obsługa posprzedażna.....................................................................23
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się
gorące podczas użycia. Możliwość dotknięcia ele-
mentów grzejnych powinno być objęte szczególną
troską. Dzieci poniżej 8 roku życia powinny trzymać
się z daleka, chyba że są pod stałą opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w
wieku od 8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami -
zycznymi, czuciowymi albo umysłowymi albo brakiem
doświadczenia i wiedzy, jeśli odbywa się pod nad-
zorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzę-
tu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci,
aby nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności
obsługowe nie powinny być robione przez dzieci bez
nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju
na płycie kuchennej może być niebezpieczne i do-
prowadzić do pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz
urządzenie i wtedy przykryj płomień np. pokrywką
lub niepalnym kocem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź
rzeczy na powierzchni do gotowania.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga. Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta,
wyłączyć prąd, aby uniknąć porażenia prądem elek-
trycznym.
Urządzeniem nie należy sterować zewnętrznym
zegarem lub niezależnym układem zdalnego stero-
wania.
Do czyszczenia płyty nie wolno używać sprzętu do
czyszczenia parą.
Przed pierw szym użyciem ce ra micz nej płyty grzejnej na le ży prze czy tać in struk cję
użyt ko wa nia. W ten spo sób za pew nia my sobie bez pie czeń stwo oraz unikamy uszko dze nia
pły ty.
Je że li płyta ce ra micz na użyt ko wa na jest w bez po śred niej bliskości radia, te le wi zo ra lub
innego urzą dze nia emi tu ce go, na le ży spraw dzić, czy za pew nio na jest pra wi dło wość
działania panelu ste ru ce go płyty ce ra micz nej.
Nie wolno instalować płyty w pobliżu urzą dzeń chłodniczych.
Meble w których zabudowywana jest pły ta muszą być odporne na temperatury ok 100
o
C.
Do ty czy to okle in,kra dzi,po wierzch ni wykonanych z tworzyw sztucz nych, klejów oraz
lakierów.
Pły należy użytkować tylko po jej za bu do wa niu. W ten sposób za bez pie cza my się przed
do tknię ciem czę ści po zo sta cych pod na pię ciem.
Na pra wy urządzeń elektrycznych mogą prze pro wa dzać tyl ko spe cja li ści. Nie fa cho we
na pra wy po wo du ją po waż ne nie bez pie czeń stwo dla użyt kow ni ka.
Urzą dze nie zostaje tylko wów czas odłą czo ne od sieci elek trycz nej, gdy zo sta nie wy łą czo ny
bez piecz nik lub wtycz ka zostanie wy cią gnię ta z gniazd ka.
Wtyczka przewodu przyłączeniowego powinna być dostępna po zainstalowaniu kuchenki.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem. Dzieci mogą bo wiem ścią
gnąć garn ki czy rondle z go cą potrawą się po pa rzyć.
Pola grzejne po włączeniu szybko się na grze wa ją. Dlatego też na le ży je włą czać do pie ro
po usta wie niu na czy nia do go to wa nia. W ten spo sób uni ka my zbęd ne go zu ży cia ener gii
elek trycz nej.
6
WSKAZÓWKI ODNOŚNIE BEZPIECZEŃSTWA
Wbu do wa ny w układ elek tro nicz ny wskaź nik szcząt ko we go na grza nia wska zu je czy płyta
jest włą czo na względ nie czy jest jesz cze go ca.
W przypadku zaniku napięcia w sie ci ska so wa ne zostają wszyst kie na sta wy i wska za nia.
Po po now nym po ja wie niu się na pię cia w sie ci wskazana jest ostroż ność, gdyż płyty na
grza ne przed za ni kiem na pię cia, nie są już nad zo ro wa ne przez wskaź nik.
Je że li gniazdo wtykowe jest w po bli żu pola grzejnego, należy zwa żać, aby kabel kuch ni
nie do ty kał na grza nych miejsc.
Przy stosowaniu olejów i tłusz czów nie po zo sta wiać płyty bez nad zo ru, gdyż ist nie je za
gro że nie po ża ro we.
Nie używać naczyń z tworzyw sztucz nych i z folii aluminiowej. To pią się one w wy so kich
tem pe ra tu rach i mogą uszko dzić pły tę ce ra micz ną.
Cukier ,kwasek cytrynowy, sól itp. w sta nie sta łym i płyn nym oraz two rzy wo sztucz ne nie
po win ny do stać się do na grza ne go pola grzej ne go.
Jeżeli wsku tek nieuwagi cukier lub two rzy wo sztucz ne do sta się na gorącą pły tę, w żad
nym wy pad ku nie wol no wy łą czać pły ty, lecz należy ze skro bać cu kier i two rzy wo ostrym
skro ba kiem. Chro nić ręce przed po pa rze nia mi i skaleczeniem.
Przy stosowaniu płyty ce ra micz nej na le ży używać tylko garnków i ron dli o pła skim dnie,
nie po sia da cych kra dzi i zadziorów, gdyż w prze ciw nym razie mogą powstać trwałe
za dra pa nia płyty.
Po wierzch nia grzejna płyty ce ra micz nej od por na jest na szok ter micz ny. Nie jest ona
wrażliwa ani na zimno, ani na go co.
Należy unikać upusz cza nia przed mio tów na płytę. Uderzenia punktowe np. upa dek bu
te lecz ki z przy pra wa mi, mogą w nie ko rzyst nym przy pad ku do pro wa dzić do pęknięć i
od pry sków płyty ce ra micz nej.
Przez uszkodzone miejsca ki pią ce po tra wy mogą się dostać do cych pod na pię ciem
części płyty ce ra micz nej.
Jeżeli powierzchnia jest pęknięta, wyłączyć prąd, aby uniknąć możliwości porażenia prą
dem elektrycznym.
Jeżeli urządzenie wyposażone jest w pola grzejne halogenowe, to patrzenie na nie może
być szkodliwe.
Należy przestrzegać wska wek od no śnie pielęgnacji i czysz cze nia pły ty ce ra micz nej.
W razie nie pra wi dło wo ści w po stę po wa niu z nią, nie od po wia da my z tytułu gwa ran cji.
Użytkowanie urządzenia do gotowania i pieczenia powoduje wydzielanie się ciepła i wilgoci w
pomieszczeniu, w którym jest zainstalowane. Należy upewnić się, czy pomieszczenie kuchenne
jest dobrze przewietrzane; należy utrzymywać otwarte naturalne otwory wentylacyjne lub
zainstalować środki wentylacji mechanicznej (okap z mechanicznym wyciągiem).
Długotrwałe intensywne używanie urządzenia może wymagać dodatkowego przewietrzania,
na przykład otwarcia okna lub bardziej skutecznej wentylacji, np.zwiększenia wydajności
wentylacji mechanicznej, jeśli jest stosowana.
Uwaga! Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to powinien on być
wymieniony u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie naprawczym albo przez wykwali-
kowaną osobę w celu uniknięcia zagrożenia.
7
Takie oznakowanie informuje,
że sprzęt ten, po okresie jego
użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi
odpadami pochodzącymi z go-
spodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany
do oddania go prowadzącym zbieranie zu-
żytego sprzętu elektrycznego i elektronicz-
nego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne
punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednost-
ki, tworzą odpowiedni system umożliwiający
oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczy-
nia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwen-
cji, wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego skła-
dowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Urządzenie na czas trans
por tu zostało za bez pie czo ne
przed uszko dze niem przez
opa ko wa nie. Po roz pa ko
wa niu urzą dze nia pro si my
Pań stwa o usu nię cie ele men
tów opa ko wa nia w spo sób nie za gra ża cy
śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄ DZEŃ
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dy-
rektywą Europejską 2012/19/UE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w
spo sób od po wie dzial ny,
chroni nie tylko do mo
kasę, lecz działa świa do mie
na rzecz śro do wi ska na tu
ral ne go. Dla te go po móż my,
oszczę dzaj my ener gię elek trycz ną! A czyni
się to w na stę pu cy spo sób:
Stosowanie prawidłowych naczyń do
go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la
zaoszczędzić do 1/3 energii elek trycz nej.
Na le ży pamiętać o po kryw ce, w prze ciw nym
ra zie zużycie energii elek trycz nej wzrasta
czte ro krot nie!
Dobranie naczyń do gotowania do po
wierzch ni pola grzejnego.
Naczynie do gotowania nie po win no być ni
gdy mniejsze od pola grzejnego.
Dbanie o czystość pól grzej nych i den
garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła
silnie przypalone za bru dze nia da się czę sto
usunąć już tylko środ ka mi sil nie ob cią ża cy
mi śro do wi sko naturalne.
Unikanie niepotrzebnego „za glą da nia
do garnków”.
Nie wbudowywanie płyty w bez po śred
niej bli sko ści chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie po
trzeb nie wzrasta.
8
OPIS WYROBU
Opis płyty PB*2VQ203DFT
Panel sterowania
1. Sensor główny
2. Wskaźniki pól grzej nych
3. Sensor minus
4. Sensor plus
5. Sensor klucz ze wskaźnikiem blokady
6. Wskaźnik zegara
7. Sensor minus zegara
8. Sensor plus zegara
Pole tylne
Ø 180
Pole przednie
Ø 145
3
2
4
7
6
6
8
1
4
2
3
5
9
INSTALACJA
Przygotowanie blatu mebla do zabudowy płyty
Grubość blatu mebla powinna wynosić od 28 do 40 mm, głębokość blatu min. 600 mm.
Blat powinien być płaski i dobrze wypoziomowany. Należy uszczelnić i zabezpieczyć blat
od strony ściany przed zalaniem i wilgocią.
Odległość pomiędzy krawędzią otworu a krawędzią blatu z przodu powinna wynosić min.
60 mm, a z tyłu min. 50 mm.
Odległość pomiędzy krawędzią otworu a ścianką boczną meblową powinna wynosić
minimum 55 mm.
Me ble do za bu do wy mu szą mieć okła dzi oraz kle je do jej przy kle je nia od por ne na
tem pe ra tu 100°C. Nie spełnienie tego wa run ku może spo wo do wać zde for mo wa nie
po wierzch ni lub od kle je nie okła dzi ny.
Krawędzie otworu powinny zostać zabezpieczone materiałem odpornym na wchłanianie
wilgoci.
Otwór w blacie wykonać zgodnie z wymiarami podanymi na rys.1.
Pod spodem płyty należy zostawić przynajmniej 25 mm wolnej przestrzeni aby umożliwić
właściwy obieg powietrza i aby uniknąć przegrzania powierzchni wokół płyty,
1
(*) 285 mm
10
Zabronione jest mocowanie płyty nad piekarnikiem pozbawionym wentylacji.
Przewód przyłączeniowy płyty należy tak doprowadzić, aby nie dotykał osłony dolnej.
Zabudowa w blacie szafki kuchennej.
INSTALACJA
min 25
Zabudowa w blacie szafki kuchennej nad
piekarnikiem
Uwaga. Podczas instalowania płyty w
blacie szafki kuchennej należy zamon
tować półkęprzegrodę, jak na rysunku
obok. Jeśli płyta jest instalowana nad
piekarnikiem do zabudowy montowanie
półkiprzegrody nie jest konieczne.
Jeśli płyta została zainstalowana w bla
cie szafki kuchennej nad szuadą, należy
osłonę dolną płyty przykryć płytą drew
nianą lub podłogą ochronną do płyt ce
ramicznych.
11
W przypadku blatu o grubości 38 mm do mocowania płyty należy wykorzystać 4 uchwyty
“A”. Sposób montażu pokazano na rys. 2 i 3. W przypadku blatu o grubości 28 mm oprócz
uchwytów “A” należy dodatkowo zastosować 4 drewniane klocki o wymiarach 15x15x50
mm. Sposób montażu pokazano na rys. 4 i 5.
Sprawdzić czy uszczelka dokładnie przylega do płyty.
Przykręcić lekko uchwyty od spodu płyty.
Oczyścić blat, włożyć płytę w otwór i docisnąć do blatu.
Ustawić uchwyty prostopadle do krawędzi płyty i dokręcić do oporu.
1  blat mebla
2  wkręt
3  uchwyt mocujący
4  płyta grzejna
5  uszczelka płyty
1  blat mebla
2  wkręt
3  uchwyt mocujący
4  płyta grzejna
5  uszczelka płyty
6  klocek z drewna
2
3
4
5
INSTALACJA
Instalowanie płyty PB*2VQ203DFT  uchwyt
150
285
490
min
60
min
50
100
150
100
50
125
285
490
min
60
min
50
75
125
75
Płyta ma na stałe podłączony prze wód ze stykiem ochronnym i może być pod łą czo na
tylko do gniazdka 230 V ~ 50 Hz z bolcem ochronnym.Obwód zasilający gniazdo wtykowe
po wi nien być zabezpieczony bezpiecznikiem 16 A.
54
321
54
321
15
15
6
12
OBSŁUGA
Odpowiednie naczynia do gotowania
Do kuchenek z płytą ceramiczną ist nie spe cjal nie przebadane na czy nia do go to wa nia i
pieczenia. Należy prze strze gać instrukcji ich wy twór ców.
Naczynia do gotowania po sia da ce dno alu mi nio we lub mie dzia ne mogą po zo sta wiać me ta licz
ne prze bar wie nia, bar dzo trudne do usu nię cia. Szcze gól ostroż ność zaleca się w przy pad ku
na czyń ema lio wa nych, któ re po przy pad ko wym wy go to wa niu się za war to ści mogą spo wo do wać
nie od wra cal ne uszko dze nia. Dla osią gnię cia opty mal ne go zużycia ener gii, opty mal nych cza sów
go to wa nia a tak że dla za po bie że nia przy pa le niu się na pły cie ki pią cych po traw na le ży prze strze gać
na stę pu cych wska wek.
Dno garnka:
Naczynia do gotowania / pieczenia win ny posiadać stabilne, płaskie dno, gdyż dno z ostrymi
kra dzia mi, za dzio ra mi i ze zwę glo ny mi po zo sta ło ścia mi po traw może po dra pać płytę ce ra
micz ną i od dzia ły wać na nią ściernie!
Rozmiar garnka:
Średnica dna garn ków i ron dli win na od po wia dać moż li wie do kład nie śred ni cy ele men tu
grzej ne go pły ty.
Pokrywka garnka:
Pokrywka na garnku zapobiega uciecz ce cie pła i w ten sposób skra ca czas na grze wa nia i
zmniej sza zu ży cie ener gii elektrycznej.
Należy zwra cać uwagę aby przy włą cza niu i wy łą cza niu oraz przy na sta wia niu stopnia mocy
grzania za wsze na ci skać tyl ko jeden sen sor. W przy pad ku rów no cze sne go na ci śnię cia
więk szej ilości sensorów (z wy jąt kiem przy pad ku wyłączenia pola grzej ne go), sys tem igno ru je
wpro wa dzo ne sy gna ły ste ru ce, a przy dłu go trwa łym na ci ska niu wy zwa la sy gnał usterki.
Ceramiczna płyta grzejna wy po sa żo na jest w sensory ob słu gi wa ne przez do tknię cie pal cem
ozna ko wa nych po wierzch ni.
Każde przesterowanie sensora po twier dza ne jest sygnałem akustycznym.
Przed pierwszym włączeniem płyty
najpierw należy dokładnie oczyścić pły ceramiczną. Płytę ce ra micz na le ży traktować
jak po wierzch nie szklane.
przy pierw szym użyciu może na stą pić przej ścio we wydzielanie zapachów, dlatego należy
włączyć wen ty la cję w po miesz cze niu lub otworzyć okno.
wykonać czynności ob słu go we z za cho wa niem wskazówek bezpieczeństwa.
Uwaga. Przy pierwszym podłączeniu płyty do sieci elektrycznej może pojawić się na
wkaźniku pola grzejnego litera „H”. Nie jest to wada, a litera „H” zniknie po ok. 60
minutach.
13
OBSŁUGA
Panel sterowania
Po podłączeniu płyty do sieci elektrycznej, powinien nastąpić krótki sygnał dźwiękowy, po
którym możemy uruchomić płytę ceramiczną.
Uwaga!
Nie należy ustawiać żadnych przed mio tów na po wierzch niach sen so rów (może
zo stać wy zwo lo ne roz po zna nie uster ki), po wierzch nie te na le ży utrzy my wać sta
le w czystości
Włączenie płyty grzejnej
Jeżeli w ciągu 10 sekund nie zo sta nie prze ste ro wa ny żaden sen sor, wówczas płyta
grzej na wyłącza się.
Jeżeli aktywne jest zabezpieczenie przed dziećmi, wówczas nie da się włączyć płyty
grzejnej ( patrz Od blo ko wa nie płyty grzejnej )
Włączenie pola grzejngo
Jeżeli w ciągu 10 sekund po włą cze niu płyty nie zostanie prze ste ro wa ny żaden sen sor,
wówczas pole grzejne wyłącza się.
Jeżeli płyta grzejna jest wyłączona, wów
czas wszystkie pola grzejne są odłą czo ne a
wskaź ni ki nie świecą.
Przez dotknięcie głównego sensora włą
cza my płytę, a na wszystkich wskaź ni kach
uka zu je się na 10 se kund „0”. Moż na teraz
na sta wić żą da ny sto pień mocy grza nia przy
po mo cy sensora (+) i sen so ra () (patrz Na
sta wia nie stopnia mocy grzania)
Jeżeli płyta grzejna jest włączona (co naj
mniej jedno pole grzejne włą czo ne), wów czas
można włączyć na stęp ne pole grzejne na ci
ska jąc od po wied ni sensor (+) lub ().
Można teraz nastawić pożądany sto pień
mocy grzania przy pomocy sen so ra (+) i sen
so ra () (patrz Na sta wia nie stopnia mocy
grzania).
14
OBSŁUGA
Nastawienie stopnia mocy grzania
Jeżeli na to miast chce my gotować z wy ko rzy sta niem układu automatycznego zmniej sza nia
mocy grzania, wówczas należy roz po cząć wybór stopnia mocy grzania od sen so ra “”.
( patrz Układ au to ma tycz ne go zmniej sza nia mocy grzania).
Układ automatycznego zmniejszania mocy grzania
Każde pole grzejne wyposażone jest w układ
automatycznego zmniejszania mocy grza nia.
Jeżeli zostanie on uaktywniony, wówczas
dane pole grzejne jest załączone z pełną
mocą na czas zależny od wybranego stop nia
mocy grzejnej gotowania, a na stęp nie zostaje
prze łą czo ne na ten stopień mocy grzej nej
gotowania.
W czasie wskazywania „0” można na sta wić
stopień mocy grzania przy po mo cy sen so ra
(+) i sensora () .
Jeżeli nie życzymy sobie działania ukła du
automatycznego zmniej sza nia mocy grza nia,
rozpoczynamy wybór stopnia mocy grzania
od sensora (+) (np.wska za nie stop nia mocy
grzania „6”, kropka dzie sięt na nie świeci)
Następnie można stopniowo obniżać sto pień
mocy grzania przez za dzia ła nia na sensor (),
lub podwyższać sto pień mocy grzania przez
zadziałania na sen sor (+).
Uaktywnienie układu automatycznego zmniej
sza nia mocy grzania przy go to wu je się uru cha
mia jąc wybór stopnia mocy grza nia przy po
mo cy sen so ra (). Wy świe tla ny jest wówczas
stopień mocy grzania (“9”). Po dotknięciu
sen so ra (+) kropka dzie sięt na zapala się na
10 se kund.
Jeżeli w ciągu 10 sekund roz pocz nie my na
sta wia nie stopnia mocy grza nia go to wa nia
przez dotknięcie sen so ra (), wów czas układ
au to ma tycz ne go zmniej sza nia mocy grza nia
jest uak tyw nio ny, a krop ka dziesiętna świeci
przez cały czas jego ak tyw no ści.
Stopień mocy
grzej
nej goto-
wania
Czas szybkiego
gotowania (min)
1
1
2
2,4
3
4,4
4
5,2
5
6,2
6
1
7
2,4
8
2,4
9
-
15
OBSŁUGA
Jeśli zaczniemy nastawiać stopień mocy grzania dopiero po 10 sekundach,
wów czas kropka przy cyfrze “9” zgaśnie, a układ au to ma tycz ne go zmniejszania
mocy grzejnej nie jest aktywny
Jeśli nie życzymy sobie uaktywniania ukła du automatycznego zmniejszania
mocy grzejnej, wówczas najlepiej rozpocząć wybór stopnia mocy grzania od
sensora “+”
Wyłączanie całej płyty grzejnej
Płyta grzejna pracuje, gdy włączone jest co
naj mniej jedno pole grzejne. Na ci ska jąc sen
sor głów ny wyłączamy całą płytę grzej ną, a
na wskaź ni ku pola grzej ne go świe ci się li te ra
“H”  symbol nagrzania szcząt ko we go.
Wyłączanie jednego pola grzejnego
Jedno pole grzejne można wyłączyć w na stę pu cy sposób:
 naciskamy jednocześnie sensor “+” i sen sor “” lub
 sensorem „” zmniej sza my na sta do „0”.
Na wskaźniku ukazuje się litera “H” – sym bol nagrzania szczątkowego.
Teraz możemy w każdej chwili zmie nić na sta wę stopnia mocy grzejnej go to wa nia w sposób
opi sa ny w rozdziale „Na sta wia nie stopnia mocy grzania”.
16
OBSŁUGA
Po wystąpieniu zaniku na pię cia w sieci blokada zo sta je au to ma tycz nie
uaktywniona.
Zablokowanie płyty grzejnej
W celu zablokowania płyty grzejnej należy nacisnąć sensor klucz do chwili gdy za cznie
świecić wskaźnik blokady . Na początku naciskania na sensor roz brzmie wa krótki sy gnał
aku stycz ny.
Odblokowanie płyty grzejnej
W celu odblokowania płyty grzejnej należy naciskać sensor klucz do chwi li gdy zga śnie
wskaźnik blokady. Na końcu na ci ska nia na sensor roz brzmie wa krótki sy gnał aku stycz ny.
Funkcja blokady
Funkcja blokady załączana sensorem klucz służy do tego, aby chronić włą czo ne pole
grzej ne przed niepowołanym wyłączeniem przez dzieci, zwierzęta domowe itp.
Gdy zablokujemy płytę grzejną w chwili gdy wszystkie pola grzejne są wyłączone, wów czas
płyta grzejna chroniona jest przed nie za mie rzo nym uruchomieniem, a jej włą cze nie możliwe
jest po odblokowaniu.
17
OBSŁUGA
Wskaźnik nagrzania szcząt ko we go
W chwili wyłączenia go ce go pola grzejnego wskazywane jest „H” jako sygnał „pole grzej
ne jest gorące!”.
W tym czasie nie wolno do ty kać
pola grzejnego ze względu na
moż li wość poparzenia ani sta
wiać na nim wraż li wych na cie pło
przed mio tów !
Gdy wskaźnik ten zgaśnie, moż na do tknąć
pole grzejne mając świa do mość, że nie wy
sty gło ono jeszcze do wartości tem pe ra tu ry
otoczenia.
Podczas przerwy w dostawie prą
du wskaźnik nagrzania szczątko
wego „H“ nie jest już wyświetla
ny. Pomimo to pola grzejne mogą
być wówczas jeszcze gorące!
Ważne!
Jeśli płyta kuchenna po ponow
nym przyłączeniu albo po prze
rwie w dopływie energii elektrycz
nej zostanie znowu uruchomiona,
przeprowadzony zostanie krótki
„autotest”, po którym zapali się
wskaźnik nagrzania szczątkowe
go „H”. Na wskaźniku nagrzania
szczątkowego wyświetlane jest
„H” przez czas około 45 do 60
minut. Wskazywanie nagrzania
szczątkowego nie opiera się na
mierzeniu wartości temperatury,
lecz na obliczeniu czasu działania
pól grzejnych. Po przerwie w do
pływie energii elektrycznej przyj
mowana jest najwyższa możliwa
temperatura i najdłuższy czas
chłodzenia, stąd długo trwające
wyświetlanie.
Dla dalszej pracy nie ma to żad
nego znaczenia.
18
OBSŁUGA
Ograniczenie czasu pracy
W celu zwiększenia niezawodności pra cy
płyta grzejna wyposażona jest w ogra nicz nik
czasu pracy dla każ de go z pól grzej nych.
Maksymalny czas pracy usta la się sto sow
nie do ostatnio wy bra ne go stopnia mocy
grzej nej.
Jeżeli nie zmieniamy stopnia mocy grzej nej
przez dłuższy czas (patrz ta be la) wów czas
przynależne pole grzej ne zo sta je au to ma tycz
nie wyłączone i uak tyw nio ny zo sta je wskaź nik
na grza nia szcząt ko we go. Możemy jed nak w
każ dej chwi li włączać i ob słu gi wać po szcze
gól ne pola grzejne zgod nie z instrukcją użyt
ko wa nia.
Funkcja zegara
Jeżeli płyta grzejna wyposażona jest w zegar sterujący (Timer), wówczas przy jego pomocy
można ustawić czas pracy dowolnego pola grzejnego.
Najpierw naciskamy sensor (+) lub () zegara. Po naciśnięciu sensora (+) lub () zegara na
wszystkich wyświetlaczach pól grzejnych świeci się litera „t”.
Następnie sensorem (+) lub () danego pola grzejnego ustawiamy moc grzejną pola. Po
nastawieniu mocy grzejnej, należy ustawić sensorem (+) lub () zegara czas na jaki ma być
załączone pole grzejne.
W czasie działania zegara na wyświetlaczu ukazuje się na przemian z cyfrą poziomu mocy
grzejnej litera „t”.
Po upływie nastawionego czasu pole grzejne wyłącza się automatycznie, co jest sygnalizo-
wane dźwiękiem.
W celu anulowania funkcji zegara należy naciskać jednocześnie sen so r „+” i „” .
Stopień
mocy grzej nej
Maksymalny
czas pracy
w go dzi nach
1 10
2 5
3 5
4 4
5 3
6 2
7 2
8 2
9 1
19
Dbałość użytkownika o bieżące utrzy ma nie
płyty w czy sto ści oraz wła ści wa jej kon ser wa
cja, wywierają zna czą cy wpływ na wy dłu że nie
okresu jej bez a wa ryj nej pracy.
Czyszczenie po każdym użyciu
Lekkie, nie przypalone zabrudzenia
ze trzeć wil got ście recz bez środka
czysz czą ce go. Za sto so wa nie środ ka do
mycia naczyń może spo wo do wać wy
stą pie nie nie bie ska wych prze bar wień.
Te upo rczy we pla my nie za wsze dadzą
się usu nąć przy pierw szym czysz cze niu,
nawet przy za sto so wa niu spe cjal ne go
środka do czyszczenia.
Mocno przywarte zanieczyszczenia
usu wać ostrym skrobakiem. Następnie
ze trzeć po wierzch nię grzej wilgotną
ście recz ką.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Skrobak do czyszczenia płyty
Przy czyszczeniu ceramiki obo
wią zu te same za sa dy co w
przypadku po wierzch ni szklanych.
W żad nym wy pad ku nie sto so wać
ścier nych lub agre syw nych środ
ków czysz czą cych ani piasku do
szo ro wa nia lub gąbki o dra pią cej
powierzchni.
Do czyszczenia nie może być uży
wa ny sprzęt do czysz cze nia parą.
Usuwanie plam
Jasne plamy o zabarwieniu perłowym
(po zo sta ło ści alu mi nium) można usu-
wać z ochło dzo nej płyty grzej nej przy
pomocy spe cjal ne go środ ka czysz czą
ce go. Po zo sta ło ści wapienne (np. po
wy ki pie niu wody) moż na usu wać octem
lub spe cjal nym środ kiem czysz czą cym.
Przy usuwaniu cukru, potraw z za war
to ścią cu kru, two rzyw sztucznych i folii
alu mi nio wej nie wolno wy łą czać danego
pola grzejnego! Na le ży na tych miast do
kład nie zeskrobać resztki (w go cym
stanie) ostrym skro ba kiem z go ce go
pola grzej ne go. Po usunięciu za bru dze
nia można płytę wy łą czyć i ostudzoną
już pły tę do czy ścić spe cjal nym środ kiem
czysz czą cym.
Specjalne środki czyszczące można nabyć w
do mach to wa ro wych, specjalnych skle pach
elek tro tech nicz nych, drogeriach, w handlu
spożywczym i w sa lo nach ku chen nych.
Ostre skrobaki można nabyć w skle pach dla
maj ster ko wi czów oraz w skle pach ze sprzę
tem bu dow la nym, jak również w sklepach z
ak ce so ria mi malarskimi.
20
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Nigdy nie nanosić środka czysz czą ce go
na gorącą płytę grzejną. Najlepiej po zwo lić
środ kom czyszczącym po de schnąć i po tem
do pie ro je zetrzeć na mokro. Ewen tu al nie
po zo sta ce reszt ki środka czysz czą ce go
należy ze trzeć wilgotną ście recz przed
ponownym na grza niem. W prze ciw nym razie
mogą one dzia łać żrąco.
W przypadku nieprawidłowego po stę po
wa nia z ceramiczną po wierzch nią grzej
płyty nie po no si my od po wie dzial no ści z
tytułu gwarancji!
Uwaga!
Jeżeli sterowanie z ja kie go kol wiek
po wo du nie daje się już ob słu gi wać
w sta nie włączonym pły ty, wówczas
na le ży wyłączyć ist nie cy wy łącz nik
głów ny lub wy krę cić odpowiedni bez
piecz nik i zwrócić się do ser wi su.
Uwaga!
W przypadku wystąpienia pęk nięć
lub wy ła mań płyty ceramicznej
na le ży pły grzej natychmiast
wy łą czyć i odłą czyć od sie ci. W tym
celu należy wy łą czyć bez piecz nik
lub wyciągnąć wtycz z gniazd ka.
Następnie na le ży zwró cić się do
ser wi su.
Przeglądy okresowe
Poza czynnościami mającymi na celu bie żą ce
utrzy ma nie płyty w czy sto ści na le ży:
przeprowadzać okresowe kon tro le dzia
ła nia ele men tów ste ru cych i ze spo łów
roboczych płyty. Po upły wie gwa ran cji,
przy naj mniej raz na dwa lata, na le ży
zle cić w punk cie obsługi serwisowej wy
ko na nie prze glą du tech nicz ne go płyty,
usunąć stwierdzone usterki eks plo ata cyj ne,
dokonać okresowej konserwacji ze spo łów
ro bo czych płyty,
Uwaga!
Wszelkie naprawy i czyn no ści re gu
la cyj ne powinny być wy ko ny wa ne
przez wła ści wy punkt ob słu gi ser wi
so wej lub przez in sta la to ra po sia da
ce go sto sow ne upraw nie nia.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Amica PH3200ZT Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi