Whirlpool AMW 469 WH instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
G
B
H
U
P
L
AMW 469
www.whirlpool.com
32
P
L
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM
S
PRAWDZIĆ, CZY URZĄDZENIE NIE JEST USZKODZONE. Na-
leży również sprawdzić, czy drzwiczki zamy-
kają się dokładnie oraz czy nie jest uszkodzo-
na ich uszczelka. Opróżnić kuchenkę i ocz-
cić jej wnętrze przy pomocy miękkiej, wilgot-
nej ściereczki.
PO PODŁĄCZENIU
Z
GODNIE Z OBOWIĄZUJĄCYMI PRZEPISAMI, urzą-
dzeniemusi zostać uziemione. Produ-
cent nie ponosi żadnej odpowiedzialno-
ści za obrażenia ciała osób, zwierząt oraz
uszkodzenia przedmiotów wynikłe z nie-
spełnienia tego wymogu.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
jakiekolwiek problemy spowodowane niezastoso-
waniem się użytkownika do niniejszych instrukcji.
N
IE NALEŻY URUCHAMIAĆ URZĄDZENIAJEŚLI KA-
BEL ZASILAJĄCY LUB WTYCZKA USZKODZONE,
jeśli nie działa ono prawidłowo lub, gdy
zostało uszkodzone, bądź spadło. Nie za-
nurzać kabla zasilającego ani wtyczki w
wodzie. Przewód zasilający należy utrzy-
mywać z dala od gorących powierzchni.
Mogą one spowodować porażenie prą-
dem, pożar i inne zagrożenia.
NIE WOLNO WYJMOWAĆ WEWNĘTRZNYCH YTEK
ochronnych kuchenki znajdujących się z boku
ścianki komory. Zapobiegają one dostawa-
niu się tłuszczu i cząstek żywności do kanałów
wlotowych mikrofal.
P
RZED MONTAŻEM SPRAWDZIĆ, czy komora jest
pusta.
S
PRAWDZIĆ, czy napięcie podane na tab-
liczce znamionowej jest zgodne z tym,
jakie jest w Państwa mieszkaniu.
K
UCHENKA DZIAŁA TYLKO przy prawidłowo za-
mkniętych drzwiczkach.
MONTAŻ URZĄDZENIA
INSTALUJĄC URZĄDZENIE NALEŻY przestrzegać załą-
czonych oddzielnie instrukcji montażu.
33
P
L
WNE INSTRUKCJE BEZPIECZSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PAL-
NYCH MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Opary mogą spowodować za-
grożenie pożarem lub wybuchem.
NIE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ
do suszenia tkanin, papieru, przypraw,
ziół, drewna, kwiatów lub innych pal-
nych materiałów. Może to spowodować
pożar.
N
IE NALEŻY GOTOW ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować par.
N
IE NALEŻY ZOSTAWI KUCHENKI BEZ NADZORU,
zwłaszcza gdy do gotowania używa się
pojemników papierowych lub z innych
łatwopalnych materiałów. Papier może
się zwęglić lub zapalić, zaś niektóre ro-
dzaje plastiku mogą się topić podczas
podgrzewania żywności.
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB
NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ LUB POJAWI
SIĘ DYM, należy trzymać drzwiczki za-
mknięte i wyłączyć kuchenkę. Odłącz
kabel zasilający lub wączyć zasilanie
na tablicy bezpiecznikowej lub wyłącz-
nikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
D
ZIECI MOGĄ SAMODZIELNIE OBSŁUGIWAĆ
KUCHENKĘ JEDYNIE WÓWCZAS, GDY ZOSTAŁY
ODPOWIEDNIO POINSTRUOWANE, jak naly bez-
piecznie obchodzić się z urządzeniem i ja-
kie zagrożenia wynikają z niewłaściwego
użycia kuchenki.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
ytku przez małe dzieci oraz os-
oby niepełnosprawne bez
nadzoru. Naly uważać,
aby kuchenka nie była
przedmiotem zabaw
małych dzieci.
Jeśli kuchenka posiada tryb kombinowany,
w związku z wytwarzanymi wysokimi tem-
peraturami, dzieci mogą używać kuchenkę
jedynie pod nadzorem osób dorosłych.
N
IE NALEŻY YWAĆ KUCHENKI
do podgrzewania potraw w
szczelnych pojemnikach.
Wzrost ciśnienia może
spowodować szkody przy ot-
wieraniu lub nawet spowodować wybuch.
JAJKA
N
IE NALEŻY YWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do go-
towania lub podgrzewania całych jaj w
skorupce lub bez, gdyż mogą eks-
plodować nawet po zakończeniu
gotowania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ, czy nie są
uszkodzone uszczelki drzwiczek oraz miej-
sca w ich pobliżu. W przypadku stwierdze-
nia uszkodzeń, nie naly używać kuchen-
ki, aż do czasu naprawienia uszkodzeń
przez wykwalifi kowanego technika ser-
wisu.
N
IE NALEŻY STOSOWAĆ produktów chemicz-
nych, powodujących korozję lub łatwo
odparowujących. Zakupiona kuchen-
ka została zaprojektowana specjalnie do
podgrzewania i gotowania produktów
żywnościowych. Nie jest ona przezna-
czona do celów przemysłowych ani la-
boratoryjnych.
34
P
L
UWAGI OGÓLNE
N
INIEJSZE URZĄDZENIE PRZEZNACZONE JEST WYŁĄCZNIE DO
UŻYTKU DOMOWEGO!
N
IE MOŻNA WŁĄCZAĆ KUCHENKI BEZ POTRAW W ŚRODKU,
jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka eksploatacja
urządzenia może spowodować jego uszkodzenie.
P
ODCZAS WYKONYWANIA PRÓB PRACY KUCHENKI należy
włożyć do środka szklankę z wodą. Woda po-
chłania energię mikrofal i kuchenka nie uleg-
nie uszkodzeniu.
NALEŻY USUNĄĆ METALOWE WIĄZANIA tore-
bek papierowych lub plastikowych,
zanim zostaną włożone do kuchenki.
SMAŻENIE NA OLEJU
K
UCHENKI MIKROFALOWEJ NIE należy używać do
smażenia na oleju, ponieważ nie jest
możliwe kontrolowanie
jego temperatury.
YNY
N
P. NAPOJE CZY WODA. Przegrzanie płynu ponad
punkt wrzenia może nastą-
pić bez oznak wrzenia. Może to
prowadzić do nagłego wygo-
towania się gorącego płynu.
Aby do tego nie dopuścić,
należy wykonać następujące czynności:
1. Należy unikać stosowania pojemników o
prostych krawędziach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem go
do kuchenki i pozostawić w naczyniu ły-
żeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu odczekać chwilę, a następ-
nie ponownie zamieszać i ostrożnie wy-
jąć naczynie z kuchenki.
OSTRZEŻENIE
D
ODATKOWYCH INFORMACJI należy szukać w książ-
kach kucharskich podających przepisy na go-
towanie w kuchenkach mikrofalowych. Szcze-
gólną ostrożność należy zachować zwłaszcza
podczas gotowania i podgrzewania potraw za-
wierających alkohol.
P
O PODGRZANIU POTRAW LUB
YNÓW DLA DZIECI W SŁOICZKU
LUB BUTELCE DLA NIEMOWLĄT,
należy zawsze wymieszać zawartość i sprawdzić
temperaturę przed podaniem. Zapewni to
równomierne rozprowadzenie ciepła i uniknięcie
ryzyka poparz.
Przed podgrzewaniem należy zdjąć
pokrywkę i smoczek!
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
NALEŻY UŻYWAĆ RĘKAWIC LUB OCHRANIACZY,
aby zapobiec poparzeniom podczas do-
tykania pojemników, części kuchenki i
naczyń.
K
OMORY KUCHENKI NIE należy wykorzystywać jako
szafki.
35
P
L
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
W
PRZYPADKU ZETKNIĘCIA SIĘ METALOWYCH ELEMENTÓW
z wnętrzem pracującej kuchenki może dojść
do powstania iskier, które mogą spowodować
uszkodzenie kuchenki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
SZKLANY TALERZ OBROTOWYNALY sta-
wiać na podstawce obrotowej.
Na podstawce talerza obrotowe-
go nie należy kłaść żadnych innych
naczyń.
Zainstalować podstawkę pod talerz obro-
towy wewnątrz kuchenki.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
SZKLANY TALERZ OBROTOWY WINIEN BYĆ UŻYWANY ZA-
WSZE, niezależnie od sposobu
gotowania. Sły on do zbiera-
nia kapiącego sosu oraz cząstek
żywności, które mogłyby zabru-
dzić i zaplamić wnętrze kuchenki.
Szklany talerz obrotowy należy umieścić
na jego podstawce.
PRZED UŻYCIEM NACZYŃ, należy upewnić się, czy
są one odporne na działa-
nie wysokich temperatur i
poddać je na krótko dzia- ła-
niu mikrofal.
P
O WŁOŻENIU ŻYWNOŚCI I WYPOSAŻENIA DO KUCHENKI,
należy sprawdzić czy nie stykają się ze ścian-
kami.
Jest to szczególnie ważne w przypadku
sprzętu metalowego.
Z
ANIM URUCHOMIMY KUCHENKĘ, należy zawsze
sprawdzać, czy talerz obrotowy może się swo-
bodnie obracać.
N
A RYNKU DOSTĘPNE są różne akcesoria przezna-
czone do kuchenek. Przed ich zakupem, nale-
ży upewnić się, czy nadają się do kuchenek mi-
krofalowych.
POKRYWKA
POKRYWKA jest przeznaczona do
przykrywania potraw podczas
gotowania i podgrzewania tyl-
ko za pomocą mikrofal. Umożli-
wia ona ograniczenie pryskania,
zachowanie soczystości potrawy,
jak również skrócenie czasu go-
towania.
POKRYWKA powinna być używana do podgrze-
wania na dwóch poziomach.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE
N
ACZYNIE PAROWE NALEŻY używać-
wraz z cedzidłem dla takich po-
traw jak ryby, jarzyny i ziemniaki.
NACZYNIE PAROWE należy zawsze
aść na talerzu obrotowym.
36
P
L
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
PRZERWANIE PROCESU GOTOWANIA
Gotowanie można przerwać
otwierając drzwiczki, aby
sprawdzić, odwrócić lub wy-
mieszać potrawę. Ustawienia kuchenki są za-
chowywane w pamięci przez 10 minut.
ABY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE
Należy zamknąć drzwiczki i JEDEN RAZ
nacisnąć przycisk “Start. Gotowanie
będzie kontynuowane od momentu
przerwania.
DWUKROTNE naciśnięcie przycisku “Start
przedła czas gotowania o 30 sekund.
J
EŚLI NIE CHCEMY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIA
naly wyjąć potrawę, zamknąć
drzwiczki i nacisnąć przycisk STOP.
B
RZĘCZYK KUCHENKI BĘDZIE SYGNALIZOW CO MINUTĘ,
przez 10 minut, że gotowanie zo-
stało zakończone. Aby skasować
ten sygnał, należy nacisnąć przy-
cisk STOP lub otworzyć drzwiczki.
UWAGA: Naly pamiętać, że jeśli po zakończe-
niu procesu gotowania otworzy się, a następ-
nie zamknie drzwiczki, to ustawienia pozosta-
ną zachowane tylko przez 60 sekund.
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM /
ZABEZPIECZENIE PRZED DZIEĆMI
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM AKTYWUJE SIĘ
AUTOMATYCZNIE po upływie jednej minuty
od chwili, kiedy kuchenka znajdzie się
w “stand by mode” (trybie czuwania).
(Kuchenka znajduje się w “trybie czu-
wania”, gdy wyświetlacz jest ustawiony na
zegar 24 godzinny lub gdy jest wygaszony).
Z
ANIM NASTĄPI ZWOLNIENIE BLOKADY, NALEŻY
OTWORZYĆ I ZAMKNĄĆ DRZWICZKI, np. w celu włoże-
nia potrawy do środka. Na wyświetlaczu poja-
wi się napis “door” (drzwiczki).
CHŁODZENIE
PO ZAKOŃCZENIU FUNKCJI, kuchenka przeprowa-
dza procedurę chłodzenia. Jest to normalne
zjawisko.
Po przeprowadzeniu procedury, kuchenka wy-
łącza się automatycznie.
PROCEDURĘ CHŁODZENIA MOŻNA przerwać bez żad-
nego uszczerbku dla kuchenki.
door
37
P
L
ZEGAR
PO PIERWSZYM WŁĄCZENIU URZĄDZENIA LUB PO PRZERWIE w dostawie prądu wwietlacz jest pusty. Jeżeli
nie ustawimy zegara, wyświetlacz pozostanie pusty, aż do momentu ustawienia czasu gotowania.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK “ZEGAR” (I PRZYTRZYM PRZEZ 3 SEKUNDY) aż zacznie migać cyfra po lewej stro
nie (godziny).
w
NACISKAĆ PRZYCISKI +/-, aby ustawić godzinę.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „ZEGAR”. (Migają dwie cyfry po prawej stronie (minuty)).
r
NACISNĄĆ PRZYCISKI + / -, aby ustawić minuty.
t
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
Z
EGAR JEST NASTAWIONY I URUCHOMIONY.
ABY SKASOW WYŚWIETLANIE ZEGARA PO JEGO USTAWIENIU, wystarczy ponownie nacisnąć przycisk zegara i
przytrzymać przez 3 sekundy, a następnie wcisnąć przycisk “Stop”.
ABY PRZYWRÓCIĆ WYŚWIETLANIE ZEGARA, należy postępować jak podano poniżej.
MINUTNIK TIMER KUCHENNY
FUNKCJI TEJ NALEŻY , gdy potrzebujemy zmierzyć dokładny czas, np. podczas gotowania jajek
lub wyrastania ciasta przed jego pieczeniem itd.
q
NACISK PRZYCISKI +/-, ABY USTAWIĆ ŻĄDANY CZAS.
w
NACISK KILKAKROTNIE PRZYCISK MOCY, ABY USTAWIĆ MOC NA 0 W.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
G
DY MINUTNIK ZAKOŃCZY ODLICZANIE, rozlegnie się sygnał akustyczny.
q
e
t
w
r
w
q
e
38
P
L
TYLKO MIKROFALE
Z
ASILANIE SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
750 W
P
ODGRZEWANIE NAPOJÓW wody, rzadkich zup, kawy, herbaty lub innych produktów o du-
zej zawartosci wody. Jesli produkt zawiera jaja lub masy kremowe, nalezy wybrac
mniejsza moc.
GOTOWANIE ryb, warzyw, miesa, itp.
500 W
G
OTOWANIE WYMAGAJACE DUZEJ DOKLADNOSCI, np. sosów z duza zawartoscia bialka, potraw,
których glównymi skladnikami sa jaja i ser oraz do dogotowywania potraw duszonych.
350 W G
OTOWANIE GULASZU, roztapianie masla.
160 W R
OZMRAZANIE. Zmiekczanie masla, sera. Zmiekczanie lodów.
0 W T
YLKO PODCZAS stosowania minutnika (timera).
GOTOWANIE I PODGRZEWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
FUNKCJA TA JEST PRZEZNACZONA DO NORMALNEGO GOTOWANIA I PODGRZEWANIA TAKICH POTRAW, jak warzywa,
ryby, ziemniaki i mięso.
q
NACISK PRZYCISKI +/-, aby ustawić czas.
w
NACISNĄĆ KILKAKROTNIE PRZYCISK MOCY, aby ustawić moc.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
P
O ROZPOCZĘCIU PROCESU GOTOWANIA:
Można łatwo zwiększać czas gotowania o kolejne 30-sekundowe okresy naciskając przycisk
“Start. Każde naciśnięcie zwiększa czas gotowania o 30 sekund. Można również zmniejszyć lub
wydłużyć czas naciskając przyciski.
NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU MOCY pozwala zmienić poziom mocy. Pierwsze naciśnięcie spowoduje wy-
świetlenie aktualnego poziomu mocy. Aby zmienić poziom mocy należy wielokrotnie naciskać
przycisk mocy.
ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ zmiany ustawień czasie gotowania.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
w
q
e
39
P
L
ROZMRAŻANIE W TRYBIE RĘCZNYM
RĘCZNE ROZMRAŻANIE należy wykonać według
procedury podanej w punkcie “Gotowanie i
Podgrzewanie za pomocą mikrofal” ustawia-
jącmoc na 160 W.
NALEŻY REGULARNIE SPRAWDZAĆ POTRAWĘ. Ustale-
nie prawidłowego czasu dla małych ilości ulu-
bionych potraw jest możliwe po zdobyciu do-
świadczenia.
D
UŻE KAWKI NALEŻY odwracać w połowie pro-
cesu rozmrania.
ZAMROŻONE POTRAWY, umieszczone w opakowa-
niach z folii plastikowej lub kartonowych moż-
na umieszczać bezpośrednio w kuchen-
ce, o ile nie mają one metalowych części
(np. metalowe zszywki).
K
SZTAŁT OPAKOWANIA wpływa na czas roz-
mrażania. Opakowania płytkie rozmra-
żają się szybciej niż opakowania głębo-
kie.
N
ALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWKI, kiedy za-
czynają się rozmrażać.
Oddzielne plastry szybciej się rozmrażają.
Z
ABEZPIECZYĆ NIEKTÓRE CZĘŚCI pro-
duktu niewielkimi kawałkami
folii aluminiowej, kiedy za-
czynają się rozgrzewać (np.
nóżki kurczaka lub skrzy-
dełka).
P
OTRAWY GOTOWANE, wywary i sosy mięsne
rozmrażają się lepiej gdy je zamieszamy.
Z
ALECA SIĘ NIE ROZMRAŻAĆ całkowicie pro-
duktu i pozwolić na dokończenie procesu
w czasie dochodzenia.
C
ZAS DOCHODZENIA, PO ROZMRAŻANIU, ZAWSZE POLEP-
SZA REZULTATY, ponieważ następu-
je wyrównanie temperatury
wewnątrz potrawy.
40
P
L
POTRAWA ILOSC RADY
MIESO 100
G - 2 KG Mieso mielone, kotlety, steki lub pieczenie.
DRÓB 100
G - 2 KG Kurczak w calosci, w kawalkach lub fi lety.
RYBY 100 G - 1,5 KG Cale steki lub fi lety.
W
ODNIESIENIU DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH NIEWYMIENIONYCH W TABELI, oraz jeśli waga jest mniejsza lub
większa niż zalecana, należy postępować zgodnie z instrukcją „Gotowania i podgrzewania za po-
mocą mikrofal, a do rozmrażania ustawić moc 160 W
ROZMRAŻANIE JET DEFROST
FUNKCJA TA SŁUŻY TYLKO DO ROZMRAŻANIA MIĘSA, ryb oraz drobiu.
ROZMRAŻANIE JET DEFROST MOŻNA STOSOW wyłącznie do zamrożonej żywności o wadze netto
100 g - 2 kg.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK ROZMRAŻANIA JET DEFROST.
w
NACISK PRZYCISKI + / -, aby ustawić wagę produktów żywnościowych.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
W
POŁOWIE PROCESU ROZMRAŻANIA , kuchenka zatrzymuje pracę i wyświetlany jest komunikat
TURN FOOD (Obróć potrawę).
Otworzyć drzwiczki..
Obrócić potrawę.
Zamknąć drzwiczki i ponownie włączyć kuchenkę naciskając przycisk „Start.
UWAGA: Kuchenka ponownie uruchomi się po upływie 2 minut. jeśli potrawa nie zostanie odwró-
cona. W takim przypadku czas rozmrażania będzie dłszy.
FUNKCJA TA WYMAGA podania wagi netto potra-
wy. Kuchenka wtedy automatycznie
obliczy czas potrzebny do przepro-
wadzenia procedury.
POTRAWY MRONE:
J
EŚLI TEMPERATURA PRODUKTÓW żyw-
nciowych jest wyższa od głębo-
ko zamrożonej (-18°C), należy wybrać
mniejszą wagę produktów.
JEŚLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI JEST NIŻSZA
od głęboko zamrożonej (-18°C), należy
wybrać większą wagę żywności.
w
q
e
41
P
L
JET START SZYBKIE PODGRZEWANIE
FUNKCJA TA SŁUŻY DO SZYBKIEGO podgrzewania potraw zawierających dużo wody, takich jak; klarowne
zupy, kawa lub herbata.
NACISNĄĆ PRZYCISK “START”, aby automatycznie uruchomić gotowanie mikrofalowe z pełną mo
przez 30 sekund. Każde dodatkowe naciśnięcie zwiększa czas o kolejne 30 sekund. Można rów-
nież zmniejszyć lub wydłużyć czas naciskając przyciski +/- po uruchomieniu funkcji.
MEMORY PAMIĘĆ
FUNKCJA PAMIĘĆ POZWALA na szybkie przywołanie wybranych ustawień lub kombinacji funkcji.
PAMIĘĆ POZWALA na zachowanie wszystkich wyświetlanych ustawień.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „MEMO” (PAMIĘĆ).
w
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
A
BY ZAPISAĆ USTAWIENIA W PAMIĘCI:
q
WYBRAĆ DOWOLNĄ FUNKC i dokonać odpowiednich ustawień
w
DOKONAĆ odpowiednich ustawień
e
TRZYMAĆ PRZYCISK MEMO wciśnięty przez 3 sekundy, dopóki nie rozlegnie się sygnał akustyczny.
Ustawienie jest zachowane. Pamięć można przeprogramowywać dowolną ilość razy.
P
O PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA do sieci po raz pierwszy lub po przerwie w dopływie prądu, funkcja
Memo zachowa jako ustawienia domyślne następujące dane: 1 minut i 750 W.
w
q
42
P
L
STEAM PARA
FUNKCJA TA JEST PRZEZNACZONA do normalnego gotowania i podgrzewania takich potraw, jak warzy-
wa i ryby.
GOTUJĄC PRZY WYKORZYSTANIU TEJ FUNKCJI, należy zawsze korzystać z dostarczonego naczynia do goto-
wania na parze.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
w
NACIŚNIJ KILKAKROTNIE PRZYCISK “PARA”, aby ustawić kategorię potrawy.
e
NACISK PRZYCISKI + / -, aby ustawić wagę produktów żywnościowych.
r
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
POŻYĆ POTRAWĘ na ruszcie parowym.
D
O DOLNEJ części naczynia do podgrzewania na parze wlać 100 ml
wody.
P
RZYKRYĆ naczynie pokrywką.
N
ACZYNIE PAROWE jest przeznaczone do użytku wyłącznie na funkcji mikrofale!
NIE NALEŻY GO NIGDY YWAĆ PRZY INNYCH FUNKCJACH.
KORZYSTANIE Z NACZYNIA PAROWEGO przy innych funkcjach może spowodować jego uszkodzenie.
ZANIM URUCHOMIMY KUCHENKĘ, naly zawsze sprawdzać, czy talerz obrotowy może się swobodnie
obracać.
NACZYNIE PAROWE należy zawsze kłaść na talerzu obrotowym.
e
q
r
43
P
L
ZIEMNIAKI/ WARZYWA KORZENIOWE
(150g - 500g)
P
RZYGOTOWAC W TAKIM SAMYM ROZMIARZE.
Pokroic warzywa na równe czesci.
Odczekac 1 - 2 minuty po gotowaniu
W
ARZYWA (150g - 500g)
(kalafi or i brokuly)
M
ROZONE WARZYWA
(150g - 500g)
ODCZEKAC 1 - 2 minuty.
F
ILETY RYBNE (150g - 500g)
ROZLOZYC FILETY RÓWNOMIERNIE na ruszcie parowym.
Cienkie czesci przekladac. Odczekac 1 - 2 minuty po
gotowaniu.
GOTOWANIE WARZYW
W
ŁOŻYĆ WARZYWA DO cedzaka.
Wlać na dno 100 ml wody.
Przykryć pokrywką i ustawić czas.
M
IĘKKIE WARZYWA, takie jak brokuły i pory wymagają 2-3 minut gotowania.
TWARDSZE WARZYWA, takie jak marchewki i ziemniaki wymagają 4-5 minut gotowania.
STEAM PARA
r
w
q
e
44
P
L
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
MYCIE JEST JEDYNĄ, normalnie wymaganą czyn-
nością konserwacyjną.
KUCHENKĘ NALEŻY UTRZYMYWAĆ W CZYSTOŚCI, aby nie
niszczyć jej powierzchni, co ma negatywny
wpływ na trwałość urządzenia oraz może pro-
wadzić do ewentualnych niebezpiecznych sy-
tuacji.
N
IE UŻYWAĆ MYJEK DRUCIANYCH,
PREPARATÓW CZYSZCZĄCYCH
ZAWIERAJĄCYCH SUBSTANCJE
ŚCIERNE, zmywaków z
wełny stalowej, ostrych
zmywaków itp. ponieważ mogą uszko-
dzić panel sterujący oraz powierzchnie we-
wnętrzne i zewnętrzne kuchenki. Należy
używać gąbki i delikatnego detergentu lub
ręcznika papierowego oraz środ-
ka do mycia okien w rozpyla-
czu. Środek do mycia okien
należy rozpylić na ręcznik
papierowy.
KUCHENKI NIE należy spryskiwać bezpośred-
nio.
REGULARNIE, w szczególności po wylaniu się pły-
nów, należy wyjmować talerz obrotowy oraz
jego podstawę i myć dno kuchenki.
W ZMYWARCE MOŻNA MYĆ:
P
ODSTAWKĘ POD TALERZ OBROTOWY.
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY.
K
UCHENKĘ ZAPROJEKTOWANO DO PRACY Z TALERZEM OB-
ROTOWYM, umieszczonym w przeznaczonym
nań miejscu.
N
IE NALEŻY URUCHAMIAĆ KUCHENKI, gdy talerz
obrotowy został wyjęty, np. w celu umy-
cia go.
D
O MYCIA POWIERZCHNI WEWNĘTRZNYCH ORAZ ze-
wnętrznej i wewnętrznej części drzwiczek oraz
zawiasów, należy stosować delikatne deter-
genty, wodę i miękką szmatkę.
NIE NALEŻY DOPUSZCZAĆ do zbierania się
resztek tłuszczu lub żywności w pobliżu
drzwiczek.
P
OKRYWKA
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE
DO CZYSZCZENIA KUCHENKI nie stosow
urządzeń czyszczących parą.
NIEPRZYJEMNE ZAPACHY WEWNĄTRZ KUCHENKI moż-
na wyeliminować poprzez umieszczenie na ta-
lerzu obrotowym fi liżanki wypełnionej wodą
z dodatkiem soku z cytryny i gotowanie jej
przez kilka minut.
W
PRZYPADKU TRUDNYCH DO WYMYCIA PLAM, naly
zagotować w kuchence pełną fi liżankę wody,
przez 2-3 minuty. Para spowoduje zmiękcze-
nie brudu.
45
P
L
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
JEŚLI KUCHENKA NIE DZIAŁA, przed skontaktowa-
niem się z Serwisem, naly sprawdzić:
Czy podstawka pod talerz obrotowy oraz
talerz obrotowy są włożone na swoje miej-
sce.
Czy wtyczka jest prawiowo włożona do
gniazda sieciowego.
Czy drzwiczki są dobrze zamknięte.
Sprawdzić bezpieczniki oraz upewnić się,
czy nie nastąpiła przerwa w dopływie prą-
du.
Sprawdzić, czy kuchenka ma zapewnio
swobodną wentylację.
Należy odczekać 10 minut, a następnie po-
nowić próbę użycia kuchenki.
Przed ponowną próbą należy otworzyć i
zamknąć drzwiczki.
P
OWYŻSZE CZYNNOŚCI MAJĄ NA CELU ZAPOBIEGANIE nie-
potrzebnym wezwaniom serwisu i ponoszeniu
związanych z tym kosztów.
Kontaktując się z Serwisem należy zawsze po-
dawać numer seryjny i model kuchenki (patrz
tabliczka serwisowa). Dalsze informacje poda-
no w książce gwarancyjnej.
JEŻELI KABEL ZASILANIA WYMAGA WYMIANY, na-
leży go wymienić na
nowy - oryginalny, dostępny
w naszych punktach serwi-
sowych. Wymiana kabla za-
silającego może być wykona-
na tylko przez wykwalifi kowa-
nego technika serwisu.
N
APRAWY SERWISOWE MOGĄ BYĆ
WYKONYWANE WYŁĄCZNIE PRZEZ
TECHNIKA PRZESZKOLONEGO U PRO-
DUCENTA. Wykonywanie ja-
kichkolwiek napraw, bądź
czynności serwisowych przez oso-
nieprzeszkoloną, wiążących się ze zdej-
mowaniem wszelkich osłon zabezpiecza-
jących przed działaniem mikrofal jest nie-
bezpieczne.
ZABRANIA SIĘ ZDEJMOWANIA JAKICHKOLWIEK
OSŁON.
46
P
L
Próba Ilosc Przybl. czas Poziom mocy Pojemnik
12.3.1 750 g 10 min 750 W Pyrex 3.227
12.3.2 475 g 5 ? min 750 W Pyrex 3.827
12.3.3 900 g 14 min 750 W Pyrex 3.838
13.3 500 g 2 min 40 sek Rozmrazanie Jet Defrost
NAPIECIE ZASILANIA 230 V / 50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 1300 W
B
EZPIECZNIK 10 A
M
OC WYJSCIOWA W MW 750 W
W
YMIARY ZEWNETRZNE (WYS. X SZER. X GL.) 382 X 595 X 320
W
YMIARY WEWNETRZNE (WYS. X SZER. X GL.) 187 X 370 X 290
OCHRONA ŚRODOWISKA
PUDEŁKO OPAKOWANIA nadaje się w
pełni na surowce wtórne i zosta-
ło oznaczone specjalnym sym-
bolem. Utylizację produktu
należy przeprowadzać zgod-
nie z lokalnymi przepisa-
mi. Materiy opakowaniowe,
które stanowią potencjalne zagrożenie (worki
plastikowe, polistyren, itp.), należy trzymać w
miejscach niedostępnych dla dzieci.
N
INIEJSZE urządzenieposiada oznaczenia zgod-
nie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE w
sprawie zytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego (WEEE). Zapewniając prawid-
łowe złomowanie niniejszego urządzenia przy-
czynią się Państwo do ograniczenia ryzyka wy-
stąpienia negatywnego wpływu produktu na
środowisko i zdrowie ludzi, kre mogłoby za-
istnieć w przypadku niewłaściwej utylizacji
urządzenia.
S
YMBOLUMIESZCZONY na produkcie lub na dołą-
czonych do niego doku-
mentach oznacza, że niniej-
szy produkt nie jest klasy -
kowany jako odpad z gospo-
darstwa domowego. W celu
jego złomowania, urządzenie
należy zdać w odpowiednim
punkcie utylizacji odpadów
w celu recyklingu kompo-
nentów elektrycznych i
elektronicznych.
U
RZĄDZENIE naly złomo-
wać zgodnie z lokalnymi przepisami dot. utyli-
zacji odpaw.
BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE na temat uty-
lizacji, złomowania i recyklingu opisywanego
urządzenia można uzyskać w lokalnym urzę-
dzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie uty-
lizacji odpadów lub w sklepie, w krym pro-
dukt został zakupiony.
PRZED ZŁOMOWANIEM NALEŻY ODCIĄĆ KABEL
ZASILAJĄCY, aby uniemożliwić ponowne podłą-
czenie urządzenia do sieci.
Z
GODNIE Z NORMĄ IEC 60705.
M
IĘDZYNARODOWA KOMISJA ELEKTROTECHNIKI SC. 59H, ustaliła wzorzec podgrzewania, służący do oce-
ny wyników podgrzewania wszystkich kuchenek mikrofalowych. Dla tej kuchenki zalecamy po-
niższe wartości:
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Whirlpool AMW 469 WH instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla