3
P
L
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PAL-
NYCH MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Opary mogą spowodować
zagrożenie pożarem lub wybuchem.
NIE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ
do suszenia tkanin, papieru, przypraw,
ziół, drewna, kwiatów lub innych pal-
nych materiałów. Może to spowodować
pożar.
N
IE NALEŻY GOTOWAĆ ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
N
IE NALEŻY ZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU,
zwłaszcza gdy do gotowania używa się
pojemników papierowych lub z innych
łatwopalnych materiałów. Papier może
się zwęglić lub zapalić, zaś niektóre
rodzaje plastiku mogą się topić podczas
podgrzewania żywności.
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ
LUB NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ LUB PO-
JAWI SIĘ DYM, należy trzymać drzwic-
zki zamknięte i wyłączyć kuchenkę.
Odłączyć kabel zasilający lub wyłączyć
zasilanie na tablicy bezpiecznikowej lub
wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
D
ZIECI mogą obsługiwać kuchenkę
pod nadzorem osób dorosłych je-
dynie wówczas, gdy zostały odpowied-
nio poinstruowane, jak należy bezpiec-
znie obchodzić się z urządzeniem i jakie
zagrożenia wynikają z niewłaściwego
użycia kuchenki.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez małe dzieci oraz os-
oby niepełnosprawne bez
nadzoru. Należy uważać,
aby kuchenka nie była
przedmiotem zabaw
małych dzieci.
Jeśli kuchenka posiada tryb kombinowany,
w związku z wytwarzanymi wysokimi tem-
peraturami, dzieci mogą używać kuchenkę
jedynie pod nadzorem osób dorosłych.
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI
do podgrzewania potraw w
szczelnych pojemnikach.
Wzrost ciśnienia może
spowodować szkody przy ot-
wieraniu lub nawet spowodować wybuch.
JAJKA
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI mikrofa- lowej do
gotowania lub podgrzewania całych
jaj w skorupce lub bez, gdyż
mogą eksplodować nawet po
zakończeniu gotowania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ, czy nie są usz-
kodzone uszczelki drzwiczek oraz miejsca
w ich pobliżu. W przypadku stwierdzenia
uszkodzeń, nie należy używać kuchenki,
aż do czasu naprawienia uszkodzeń przez
wykwalifikowanego technika serwisu.
N
IE NALEŻY STOSOWAĆ produktów chemic-
znych, powodujących korozję lub łatwo
odparowujących. Zakupiona kuchen-
ka została zaprojektowana specjalnie do
podgrzewania i gotowania produktów
żywnościowych. Nie jest ona przeznac-
zona do celów przemysłowych ani labo-
ratoryjnych.