Whirlpool AMW 430 WH instrukcja

Typ
instrukcja
1
S
K
C
Z
H
U
P
L
R
O
G
R
AMW 430
www.whirlpool.com
26
P
L
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM
S
PRAWDZIĆ, CZY URZĄDZENIE NIE JEST USZKODZONE.
Należy również sprawdzić, czy drzwiczki
zamykają się dokładnie oraz, czy nie jest usz-
kodzona ich uszczelka. Opróżnić kuchenkę i
oczyścić jej wnętrze przy pomocy miękkiej,
wilgotnej ściereczki.
PO PODŁĄCZENIU
Z
GODNIE Z OBOWIĄZUJĄCYMI PRZEPISA-
MI URZĄDZENIE musi zostać uziemi-
one. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za obrażenia ciała
osób, zwierząt oraz uszkodzenia przed-
miotów wynikłe z niespełnienia tego
wymogu.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
problemy spowodowane niezastosowaniem
się użytkownika do niniejszych instrukcji.
N
IE NALEŻY URUCHAMIAĆ URZĄDZENIA jeśli ka-
bel zasilający lub wtyczka są uszkod-
zone, jeśli nie działa ono prawidłowo lub,
gdy zostało uszkodzone, bądź spadło.
Nie zanurzać kabla zasilającego ani wty-
czki w wodzie. Przewód zasilający należy
utrzymywać z dala od gorących powier-
zchni. Mogą one spowodować porażenie
prądem, pożar i inne zagrożenia.
N
IE WOLNO WYJMOWAĆ
WEWNĘTRZNYCH YTEK OCHRON-
NYCH kuchenki znajdujących
się z boku ścianki ko-
mory. Zapobiegają one
dostawaniu się tłuszczu
i cząstek żywności do
kanałów wlotowych mikrofal.
P
RZED MONTAŻEM SPRAWDZIĆ, czy komora jest pus-
ta.
S
PRAWDZIĆ, CZY NAPIĘCIE, podane na tablic-
zce znamionowej, jest zgodne z tym,
jakie jest w Państwa mieszkaniu.
K
UCHENKA DZIAŁA TYLKO przy prawidłowo
zamkniętych drzwiczkach.
MONTAŻ URZĄDZENIA
INSTALUJĄC URZĄDZENIE NALEŻY PRZESTRZEGAĆ
ZAŁĄCZONYCH oddzielnie instrukcji montażu.
27
P
L
WNE INSTRUKCJE BEZPIECZSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PAL-
NYCH MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Opary mogą spowodować
zagrożenie pożarem lub wybuchem.
NIE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ
do suszenia tkanin, papieru, przypraw,
ziół, drewna, kwiatów lub innych pal-
nych materiałów. Może to spowodować
pożar.
NIE NALEŻY GOTOW ŻYWNOŚCI ZBYT UGO.
Może to spowodować pożar.
N
IE NALEŻY ZOSTAWI KUCHENKI BEZ NADZORU,
zwłaszcza gdy do gotowania używa się
pojemników papierowych lub z innych
łatwopalnych materiałów. Papier może
się zwęglić lub zapalić, zaś niektóre
rodzaje plastiku mogą się topić podczas
podgrzewania żywności.
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB
NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy
trzymać drzwiczki zamknięte i wącz
kuchenkę. Odłączyć kabel zasilający lub
wyłączyć zasilanie na tablicy bezpiec-
znikowej lub wącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
D
ZIECI mogą obsługiwać kuchenkę bez
nadzoru osób dorosłych jedynie wówczas,
gdy zostały odpowiednio poinstruowane,
jak należy bezpiecznie obchodzić się z
urządzeniem i jakie zagrożenia wynikają z
niewłaściwego użycia kuchenki.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
ytku przez małe dzieci oraz os-
oby niepełnosprawne bez
nadzoru. Naly uważać,
aby kuchenka nie była
przedmiotem zabaw
małych dzieci.
Jeśli kuchenka posiada tryb kombinowany,
w związku z wytwarzanymi wysokimi tem-
peraturami, dzieci mogą używać kuchenkę
jedynie pod nadzorem osób dorosłych.
N
IE NALEŻY YWAĆ KUCHENKI
do podgrzewania potraw w
szczelnych pojemnikach.
Wzrost ciśnienia może
spowodować szkody przy ot-
wieraniu lub nawet spowodować wybuch.
JAJKA
N
IE NALEŻY YWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do
gotowania lub podgrzewania całych jaj
w skorupce lub bez, gdyż mogą
eksplodować nawet po
zakończeniu gotowania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ, czy nie są usz-
kodzone uszczelki drzwiczek oraz miejsca
w ich pobliżu. W przypadku stwierdzenia
uszkodzeń, nie naly używać kuchenki,
aż do czasu naprawienia uszkodzeń przez
wykwali kowanego technika serwisu.
N
IE NALEŻY STOSOWAĆ produktów chemic-
znych powodujących korozję lub łatwo
odparowujących. Zakupiona kuchen-
ka została zaprojektowana specjalnie do
podgrzewania i gotowania produktów
żywnościowych. Nie jest ona przeznac-
zona do celów przemysłowych ani labo-
ratoryjnych.
28
P
L
UWAGI OGÓLNE
N
INIEJSZE URZĄDZENIE PRZEZNACZONE JEST WYŁĄCZNIE DO
UŻYTKU DOMOWEGO!
N
IE MOŻNA WŁĄCZAĆ KUCHENKI bez potraw w środku,
jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka eksploatacja
urządzenia może spowodować jego uszkodzenie.
P
ODCZAS WYKONYWANIA PRÓB PRACY kuchen-
ki należy włożyć do środka szklankę z wodą.
Woda pochłania energię mikrofal i kuchenka
nie ulegnie uszkodzeniu.
NALEŻY USUNĄĆ METALOWE WIĄZANIA tore-
bek papierowych lub plastikowych,
zanim zostaną włożone do kuchenki.
SMAŻPENIE NA OLEJU
K
UCHENKI MIKROFALOWEJ NIE NALEŻY UŻYWAĆ do
smażenia na oleju, ponieważ nie jest
możliwe kontrolowanie jego
temperatury.
YNY
N
P. NAPOJE LUB WODA. Przegrzanie płynu ponad
punkt wrzenia może nastąpić
bez oznak wrzenia. Może
to prowadzić do nagłego
wygotowania się gorącego
płynu.
Aby do tego nie dopuścić, należy wykonać
następujące czynności:
1. Należy unikać stosowania pojemników o
prostych krawędziach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem go
do kuchenki i pozostawić w naczyniu
łyżeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu odczekać chwilę, a
następnie ponownie zamieszać i
ostrożnie wyjąć naczynie z kuchenki.
OSTRZEŻPENIE
D
ODATKOWYCH INFORMACJI należy szukać w
książkach kucharskich podających przepi-
sy na gotowanie w kuchenkach mikrofalow-
ych. Szczególną ostrożność naly zachować
zwłaszcza podczas gotowania i podgrzewania
potraw zawierających alkohol.
P
O PODGRZANIU POTRAW lub
ynów dla dzieci w słoiczku
lub butelce dla niemowląt,
należy zawsze wymieszać
zawartość i sprawdzić temperaturę przed po-
daniem. Zapewni to równomierne rozprowadze-
nie ciepła i uniknięcie ryzyka poparzeń.
Przed podgrzewaniem należy zdjąć
pokrywkę i smoczek!
ŚRODKI OSTROŻPNOŚCI
NALEŻY UŻYWAĆ RĘKAWIC LUB OCHRANIAC-
ZY, aby zapobiec poparzeniom podczas
dotykania pojemników, części kuchen-
ki i nacz.
K
OMORY KUCHENKI nie należy wykorzystywać
jako szafki.
29
P
L
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
W
PRZYPADKU ZETKNIĘCIA SIĘ METALOWYCH ELEMENTÓW
z wnętrzem pracującej kuchenki może dojść
do powstania iskier, które mogą spowodować
uszkodzenie kuchenki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
SZKLANY TALERZ OBROTOWY należy
stawiać na podstawce obrotowej.
Na podstawce talerza obrotowe-
go nie należy kłaść żadnych innych
naczyń.
Zainstalować podstawkę pod talerz ob-
rotowy wewnątrz kuchenki.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
SZKLANY TALERZ OBROTOWY powinien być używany
zawsze, niezależnie od sposobu
gotowania. Sły on do zbiera-
nia kapiącego sosu oraz cząstek
żywności, które mogłyby
zabrudzić i zaplamić wnętrze kuchenki.
Szklany talerz obrotowy należy umieścić
na jego podstawce.
PRZED UŻYCIEM NACZYŃ, NALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, czy są
one odporne na działanie
wysokich temperatur
i poddać je na krótko
działaniu mikrofal.
P
O WŁOŻENIU ŻYWNOŚCI I WYPOSAŻENIA do kuchen-
ki, naly sprawdzić czy nie stykają się ze
ściankami.
Jest to szczególnie ważne w przypadku
sprzętu metalowego.
Z
ANIM URUCHOMIMY KUCHENKĘ, NALEŻY ZAWSZE
SPRAWDZAĆ, czy talerz obrotowy może się swo-
bodnie obracać.
N
A RYNKU DOSTĘPNE różne akcesoria przeznac-
zone do kuchenek. Przed ich zakupem, należy
upewnić się, czy nadają się do kuchenek mik-
rofalowych.
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
PRZERWANIE PROCESU GOTOWANIA
Gotowanie można przerwać
otwierając drzwiczki, aby
sprawdzić, odwrócić lub
wymieszać potrawę. Odlicza-
nie czasu na minutniku zostanie wstrzymane
A
BY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE
Zamknąć drzwiczki. Gotowanie będzie
kontynuowane od momentu przerwania.
J
EŚLI NIE CHCEMY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIA
Należy wyjąć potrawę. Ustawić
pokrętło regulacyjne na zero i
zamknąć drzwiczki.
30
P
L
GOTOWANIE I PODGRZEWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
1. USTAWIĆ POKRĘTŁO na żądany poziom mocy
(patrz tabela poniżej).
2. OBRÓC POKRĘTŁO MINUTNIKA na wybrany czas
gotowania.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
FUNKCJA AUTOMATYCZNEGO URUCHOMIENIA spowodu-
je włączenie kuchenki po obróceniu pokrętła
minutnika.
ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZMIANY USTAWIEŃ w czasie
gotowania.
w
q
TYLKO MIKROFALE
M
OC SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
750 W
P
ODGRZEWANIE NAPOJÓW, wody, rzadkich zup, kawy, herbaty lub innych
produktów o dużej zawartości wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy
kremowe, należy wybrać mniejszą moc. Gotowanie warzyw, ryb, mięsa
itd.
550 W
G
OTOWANIE WYMAGAJĄCE DUŻEJ DOKŁADNOŚCI, np. sosów z dużą zawartością
białka, potraw, których głównymi składnikami są jaja i ser oraz do do-
gotowywania potraw duszonych.
400 W G
OTOWANIE GULASZU, roztapianie mas3ª.
R
OZMRAŻANIE ROZMRAŻANIE. Zmiękczanie masła, serów i lodów
K
EEP WARM
(UTRZYMANIE CIEPŁA)
TYLKO PODCZAS STOSOWANIA MINUTNIKA (timera).
31
P
L
ROZMRAŻPANIE W TRYBIE RĘCZNYM
PODCZAS ROZMRAŻANIA, pokrętło należy ustawić
w położeniu Defrost (Rozmrażanie).
NALEŻY REGULARNIE SPRAWDZAĆ POTRAWĘ. Ustalen-
ie prawidłowego czasu dla małych ilości ulu-
bionych potraw jest możliwe po zdobyciu
doświadczenia.
D
UŻE KAWKI należy odwracać w połowie pro-
cesu rozmrania.
ZAMROŻONE POTRAWY, UMIESZCZONE W OPAKOWANIACH
z folii plastikowej lub kartonowych można
umieszczać bezpośrednio w kuchence, o
ile nie mają one metalowych części (np.
metalowe zszywki).
K
SZTAŁT OPAKOWANIA wpływa na czas
rozmrażania. Opakowania płytkie
rozmrażają się szybciej niż opakowania
głębokie.
N
ALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWKI, kiedy
zaczynają się rozmrażać.
Oddzielne plastry szybciej się rozmrażają.
Z
ABEZPIECZYĆ NIEKTÓRE CZĘŚCI
PRODUKTU niewielkimi
kawałkami folii aluminio-
wej, kiedy zaczynają się
rozgrzewać (np. nóżki kurc-
zaka lub skrzydełka).
P
OTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY MIĘSNE
rozmrażają się lepiej, gdy je zamiesza-
my.
Z
ALECA SIĘ nie rozmrażać całkowicie
produktu i pozwolić na dokończenie
procesu w czasie dochodzenia.
C
ZAS DOCHODZENIA, PO ROZMRAŻANIU, ZAWSZE PO-
LEPSZA REZULTATY, poniew
następuje wyrównanie tem-
peratury wewnątrz po-
trawy.
32
P
L
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
MYCIE JEST JEDYNĄ, STANDARDOWO WYMAGA
czynnością konserwacyj.
K
UCHENKĘ NALEŻY UTRZYMYWAĆ w czystości, aby nie
niszczyć jej powierzchni, co ma negatywny wpływ
na trwałość urządzenia oraz może prowadzić do
ewentualnych niebezpiecznych sytuacji.
N
IE UŻYWAĆ DRUCIAKÓW METALOWYCH, PREPARATÓW
CZYSZCZĄCYCH ZAWIERAJĄCYCH SUBSTANCJE
ŚCIERNE, zmywaków z wełny
stalowej, ostrych zmy-
waków itp., mogących
uszkodzić panel
sterujący oraz powierzch- nie
wewnętrzne i zewnętrzne kuchenki. Należy
ywać gąbki i delikatnego detergentu lub
ręcznika papierowego oraz środka do my-
cia okien w rozpylaczu. Środek do mycia ok-
ien należy rozpylić na ręcznik pa-
pierowy.
KUCHENKI NIE NALEŻY SPRYSKIWAĆ
bezpośrednio.
REGULARNIE, W SZCZEGÓLNOŚCI PO WYLANIU SIĘ
YNÓW, należy wyjąć talerz obrotowy oraz jego
podstawę i umyć dno kuchenki.
W ZMYWARCE MOŻNA MYĆ:
P
ODSTAWKĘ POD TALERZ
OBROTOWY.
K
UCHENKĘ ZAPROJEKTOWANO DO PRACY Z TAL ER ZE M OB-
ROTOWYM, umieszczonym w przeznaczonym
nań miejscu.
NIE należy uruchamiać kuchenki, gdy talerz
obrotowy został wyjęty, np. w celu umycia go.
D
O MYCIA POWIERZCHNI WEWNĘTRZNYCH ORAZ ZEWNĘTRZNEJ
I WEWNĘTRZNEJ CZĘŚCI DRZWICZEK ORAZ ZAWIASÓW, należy
stosować delikatne detergenty, wodę i miękką szmatkę.
N
IE NALEŻY DOPUSZCZAĆ DO ZBIERANIA SIĘ RESZ-
TEK TŁUSZCZU lub żywności w pobliżu drz-
wiczek.
W PRZYPADKU TRUDNYCH DO USUNIĘCIA PLAM, należ y przez 2-3 minuty gotować
w kuchen ce pe łną f iliżankę wody. Para spowoduje zmiękc zenie brudu.
KUCHENKI MIKROFALOWEJ NIE NALEŻY czyścić
przy pomocy parowych urządzeń
czyszczących.
NIEPRZYJEMNE ZAPACHY WEWNĄTRZ KUCHENKI można
wyeliminować poprzez umieszczenie na taler-
zu obrotowym filiżanki wypełnionej wodą z do-
datkiem soku z cytryny i gotowanie jej przez kilka
minut.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
JEŚLI KUCHENKA NIE DZIAŁA, przed skontak-
towaniem się z Serwisem, należy sprawdzić:
CZY PODSTAWKA POD TAL ER Z OBROTOWY ORAZ TALE RZ OB-
ROTOWY są włożone na swoje miejsce.
Czy wtyczka jest prawidłowo włożona do
gniazda sieciowego.
Czy drzwiczki są dobrze zamknięte.
Sprawdzić bezpieczniki oraz upewnić się, czy
nie nastąpiła przerwa w dopływie prądu.
Sprawdzić, czy kuchenka ma zapewnioną
swobodną wentylację.
Należy odczekać 10 minut, a następnie
ponowić spróbować uruchomić kuchenkę.
Przed ponowną próbą należy otworzyć i
zamknąć drzwiczki.
Powyższe czynności mają na celu zapobie-
ganie niepotrzebnym wezwaniom serwisu i
ponoszeniu związanych z tym kosztów.
KONTAKTUJĄC SIĘ Z SERWISEM NALEŻY zawsze podawać
numer seryjny i model kuchenki (patrz tabliczka
serwisowa). Dalsze informacje podano w książce
gwarancyjnej.
JEŻELI KABEL ZASILANIA WYMAGA WYMIANY,
należy go wymienić na nowy - oryginal-
ny, dostępny w naszych punktach ser-
wisowych. Wymiana kab-
la zasilającego może być
wykonana tylko przez wyk-
walifi kowanego technika
serwisu.
N
APRAWY SERWISOWE MOGĄ BYĆ
WYKONYWANE WYŁĄCZNIE PRZEZ
TECHNIKA PRZESZKOLONEGO U PRO-
DUCENTA. Wykonywanie jakich-
kolwiek napraw, bądź czynności
serwisowych przez osobę
nieprzeszkoloną, wiążących
się ze zdejmowaniem wszelkich
osłon zabezpieczających przed działaniem
mikrofal jest niebezpieczne.
ZABRANIA SIĘ ZDEJMOWANIA JAKICHKOLWIEK
OSŁON.
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY.
33
P
L
OCHRONA ŚRODOWISKA
PUDEŁKO OPAKOWANIA nadaje się w
pełni na surowce wtórne i zostało
oznaczone specjalnym sym-
bolem. Utylizację produktu
należy przeprowadzać zgod-
nie z lokalnymi przepisa-
mi. Materiy opakowaniowe,
które stanowią potencjalne zagrożenie (worki
plastikowe, polistyren, itp.), należy trzymać w
miejscach niedostępnych dla dzieci.
N
INIEJSZE URZĄDZENIE posiada oznaczenia zgod-
nie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE
w sprawie zytego sprzętu elektryczne-
go i elektronicznego (WEEE). Zapewniając
prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynią się Państwo do ogranic-
zenia ryzyka wystąpienia negatywnego
wpływu produktu na środowisko i zdrowie
ludzi, które mogłoby zaistnieć w przypadku
niewłaściwej utylizacji urządzenia.
S
YMBOL umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego do-
kumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie jest
klasy kowany jako odpad
z gospodarstwa domowe-
go. W celu jego złomowania,
urządzenie naly zdać w
odpowiednim punkcie utyl-
izacji odpadów w celu re-
cyklingu komponentów
elektrycznych i elektron-
icznych.
U
RZĄDZENIE należy złomować zgodnie z lokal-
nymi przepisami dot. utylizacji odpadów.
B
ARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE na temat utyl-
izacji, złomowania i recyklingu opisywane-
go urządzenia można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie
utylizacji odpadów lub w sklepie, w którym
produkt został zakupiony.
PRZED ZŁOMOWANIEM NALEŻY odciąć ka-
bel zasilający, aby uniemożliwić ponowne
podłączenie urządzenia do sieci.
Z
GODNIE Z NORMĄ IEC 60705.
MIĘDZYNARODOWA KOMISJA ELEKTROTECHNIKI SC. 59H, ustaliła wzorzec podgrzewania, który służy do
oceny wyników podgrzewania wszystkich kuchenek mikrofalowych. Dla tej kuchenki zalecamy
poniższe wartości:
PRÓBA ILOŚĆ SZAC. CZAS POZIOM MOCY POJEMNIK
12.3.1 750 G 9 MIN 750 W PYREX 3.227
12.3.2 475
G 5 MIN 750 W PYREX 3.827
12.3.3 900
G 15 MIN 750 W PYREX 3.838
13.3 500
G 10 MIN ROZMRAŻANIE
NAPIĘCIE ZASILANIA 230 V/50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 1300 W
B
EZPIECZNIK 10 A
M
OC WYJŚCIOWA W MW 750 W
WYMIARY ZEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X GŁĘB.) 382 X 595 X 320
W
YMIARY WEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X GŁĘB.) 187 X 370 X 290
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

Whirlpool AMW 430 WH instrukcja

Typ
instrukcja