w
Wskaźnik temperatury ponownie pokazuje temperaturę.
5.2 Chłodziarka
Przez naturalną cyrkulację powietrza w chłodziarce nastę-
puje stworzenie różnych stref temperatury. Bezpośrednio nad
szufladami na warzywa i przy ściance tylnej jest najzimniej.
W górnej przedniej części oraz w drzwiach jest najcieplej.
5.2.1 Chłodzenie żywności
Bezpośrednio nad szufladami na warzywa i przy ściance tylnej
jest najzimniej. W górnej przedniej części oraz w drzwiach jest
najcieplej.*
Wskazówka
Przy niewystarczającej wentylacji wzrasta zużycie energii,
a wydajność chłodzenia spada.*
u
Nie blokować kratek wentylatora.
u
Łatwo psujące się produkty spożywcze, takie jak gotowe
potrawy, mięso i wędliny należy przechowywać w najzimniej-
szej strefie. W górnej części i w drzwiach umieścić masło
i konserwy. (patrz 1 Prezentacja urządzenia)
u
Do pakowania produktów nadają się pojemniki wielokrot-
nego użytku z tworzywa sztucznego, metalu, aluminium,
szkła oraz folie zachowujące świeżość potraw.
u
Surowe mięso lub ryby należy zawsze przechowywać
w czystych, szczelnie zamkniętych pojemnikach na najniż-
szej półce komory chłodniczej, tak aby zapobiegać stykaniu
się z innymi produktami spożywczymi lub ociekaniu na nie.
u
Produkty łatwo oddające lub przyjmujące zapachy
i smaki oraz również płyny należy przechowywać zawsze
w zamkniętych pojemnikach lub pod przykryciem.
dotyczy urządzeń o wysokości 1218 mm:*
u
Przednią część dna chłodziarki można wykorzystywać
wyłącznie do krótkotrwałego przechowywania żywności, np.
podczas porządkowania lub sortowania. Nie pozostawiać
tam żadnych produktów, ponieważ po zamknięciu drzwi
produkty mogą zostać przesunięte do tyłu lub przewrócone.
u
Nie stawiać produktów spożywczych za blisko siebie, aby
zapewnić dobrą cyrkulację powietrza.
5.2.2 Ustawianie temperatury
Temperatura zależy od następujących czynników:
-
częstość otwierania drzwi
-
czas, w którym drzwi pozostają otwarte
-
temperatura pomieszczenia w miejscu ustawienia
-
rodzaj, temperatura i ilość żywności
Zalecane ustawienie temperatury: 5 °C
W zamrażalniku ustawia się wtedy średnia temperatura
ok. -18 °C.*
Temperatura może być zmieniana w sposób ciągły. Po osiąg-
nięciu ustawienia 1 °C, proces ustawiania powraca do 9 °C.
u
Wywoływanie funkcji temperatury: Nacisnąć
przycisk ustawiania
Fig. 2 (3)
.
w
Na wskaźniku temperatury pojawia się migająca
dotychczasowa, ustawiona wartość.
u
Zmiana temperatury krokami po 1 °C: Tyle
razy naciskać przycisk ustawiania
Fig. 2 (3)
, aż
na wskaźniku temperatury pojawi się żądana
temperatura.
u
Płynne zmienianie temperatury: nacisnąć i przy-
trzymać przycisk.
w
Podczas ustawiania miga wybrana wartość.
w
Ok. 5 sekund po ostatnim wciśnięciu przycisku nowe usta-
wienie zostaje przejęte i wskazywana jest ponownie usta-
wiona temperatura. Temperatura wnętrza powoli ustawia się
na nową wartość.
5.2.3 SuperCool
Funkcja SuperCool powoduje włączenie najwyższej
wydajności chłodzenia. Dzięki temu można osiągnąć
niższe temperatury:
-
w komorze chłodziarki
-
W przypadku wysokości urządzenia wynoszącej
177cm:*
-
w zamrażalniku*
Z funkcji SuperCool należy korzystać do szybkiego
schładzania dużej ilości żywności.
W przypadku wysokości urządzenia wynoszącej 177cm:*
Przed zamrożeniem produktów spożywczych, wcześniej
włączyć funkcję SuperCool.*
Włączenie funkcji SuperCool może spowodować uruchomienie
wentylatora*. Urządzenie pracuje z maksymalną wydajnością
chłodniczą, przez co odgłosy pracy agregatu chłodniczego
mogą być chwilowo głośniejsze.*
Gdy załączona jest funkcja SuperCool, urządzenie pracuje
z maksymalną wydajnością chłodzenia. Dzięki temu odgłosy
pracy agregatu chłodniczego mogą być chwilowo głośniejsze.*
SuperCool zwiększa zużycie energii.
Włączanie funkcji SuperCool
u
krótko nacisnąć przycisk SuperCool
Fig. 2 (4)
.
w
Na wskaźniku świeci symbol SuperCool
Fig. 2 (5)
.
w
Temperatura chłodzenia spada do najniższej wartości.
w
W przypadku wysokości urządzenia wynoszącej 177cm:*
w
Temperatura zamrażania spada do najniższej wartości.*
w
Funkcja SuperCool jest włączona.
w
Funkcja SuperCool wyłącza się automatycznie. Urządzenie
pracuje dalej normalnie w energooszczędnym trybie pracy.
SuperCool wcześniejsze wyłączanie
u
krótko nacisnąć przycisk SuperCool
Fig. 2 (4)
.
w
Na wskaźniku gaśnie symbol SuperCool
Fig. 2 (5)
.
w
SuperCool jest wyłączona.
5.2.4 Wentylator*
Włączając wentylator można w razie potrzeby
szybko schładzać duże ilości świeżych produktów
spożywczych oraz osiągnąć stosunkowo równo-
mierny rozkład temperatury na wszystkich półkach.
Chłodzenie powietrzem obiegowym jest polecane w następują-
cych przypadkach:
-
przy wysokiej temperaturze pomieszczenia (wyższej niż
33 °C )
-
przy wysokiej wilgotności powietrza
Chłodzenie powietrzem obiegowym powoduje nieco większe
zużycie energii. Aby oszczędzać energię, wentylator wyłącza
się automatycznie przy otwarciu drzwi.
Włączanie wentylatora*
u
Krótko nacisnąć przycisk wentylatora
Fig. 2 (6)
.
w
Świeci symbol wentylatora
Fig. 2 (7)
.
w
Wentylator jest aktywny. W przypadku niektórych urządzeń
włącza się on dopiero po uruchomieniu sprężarki.
Wyłączanie wentylatora*
u
Krótko nacisnąć przycisk wentylatora
Fig. 2 (6)
.
w
Symbol wentylatora
Fig. 2 (7)
znika.
w
Wentylator jest wyłączony
5.2.5 Półki
Zmiana położenia lub usuwanie półek
Półki są zabezpieczone stoperami uniemożliwiającymi ich
niezamierzone wysunięcie się.
Obsługa
6 * zależne od modelu i wyposażenia